Results 1 to 19 of 19

Thread: Brisanje W 98 & instaliranje XP

 1. #1
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  Terra
  Posts
  5,160
  Rep Power
  17849

  Default Brisanje W 98 & instaliranje XP

  Moze li mi ko reci kako da izbrisem cijeli hard disk, i da instaliram Windows XP.. Ako moze po stavkama.. N.p.r
  1.........
  2..........
  3.......

 2. #2
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  [Kotor]
  Posts
  615
  Rep Power
  0

  Default

  a nisi sam ni pokusao, ovo je haos... kreealju ubaci CD i citaj upustva samo

 3. #3
  Join Date
  Apr 2004
  Location
  in the middle of nowhere
  Posts
  373
  Rep Power
  0

  Default

  A ja predlazhem da neko to fino ispishe i da se stavi pod sticky...mene mrzi stvarno...
  THC=TNT for your brain

 4. #4
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  Terra
  Posts
  5,160
  Rep Power
  17849

  Default

  Pokusao sam.. prvo sam htio da sve izbrisem preko dos-a, pa da butujem preko cd drajva... ali mi ti dosta nije jasno... cini mi se da sad nista ne znam.. zbunjen sam. Izvrsio sam formatiranje hdd , i ne moze da butuje ca cd-a iako sam ga podesio na master.. odradi malo, a onda cijela vjecnost cekanja i nista.
  Ako nekoga ne mrzi da kuca malo, mogao bi mi objasniti kako da odradim ovaj posao.

 5. #5
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Kotor - Dobrota b.b.
  Posts
  1,320
  Rep Power
  11

  Default

  baki sine kakva je tebi konfiguracija??? Nesto mi je tu sumnjicavo kad prelazis odjednom sa 98ice na XP...
  DA - Za Crnu Goru, za slobodnu majsku zoru!

  Nek je vjecna Crna Gora!

  Viva vero Montenegro!

 6. #6
  Join Date
  Oct 2004
  Posts
  7
  Rep Power
  0

  Default

  Vrati ti sve kako je bilo (hdd master cd-rom slave ) udji u bios nadji nedje dje pise first bot i postavi cd! sacuvas to izadjes ubacis cd i restartujes i on ce pokrenut instalaciju! U slucaju da nece ni to a moralo bi opet udjes u dos i umjesto cd postavis da bota sa floppy diska i restartujes!Onda prati sto ti pise (uzmes sa podrskom cd-roma i ubacis cd i samo upises SETUP!

 7. #7
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Kotor
  Posts
  165
  Rep Power
  0

  Default

  INSTALACIJA WINDOWS SISTEMA

  UVOD

  U uvodnom izlaganju bih predocio neke stvari koje bi bile potrebne za instalaciju, mala pomoc koji sistem da instalirate i neka uputsva oko drajvera.

  Startup disketa - Prvo, neka vam pri ruci bude startup disketa. U Windowsu 95/98/ME se ona pravi tako sto ubacite praznu disketu u vas flopi pa onda idete na STart - Settings - Control Panel - Add/Remove Programs - STartup Disk. U Windowsu XP ubacite praznu disketu pa onda idete My Computer - desni klik na oznaku diskete - Format i cekirate Create an MS-DOS startup disk. Startup disketa je potrebna ukoliko zelite particionisati vas hard disk a u tu svrhu se koristi FDISK, koji sada necu opisati (u nekom drugom tutorialu).

  Podesavanje BIOS-a - Druga stvar potrebna je da u BIOS-u postavite da vam je CD butabilan. Posto BIOSi nisu univerzalni, konsultutjte uputstvo koje ste dobili uz maticnu plocu. Takodj, postavite i da vam je floppy butabilan (ako instalirate 9x/me).

  Drajveri - Trece, proverite da li sistem koji zelite instalirati podrzava vas hardver. Najbolje je da se o tome obavestite na sajtu proizvodjaca delova koji cine vas kompjuter ili na Microsoftovom sajtu (www.microsoft.com). Raspitajte se koji drajveri najbolje rade na tom i tom sistemu, kako kasnije ne bi doslo do nezeljenih posledica... Ako se odlucite za 2k/xp sisteme, potrebni su vam Service Pack-ovi koji se mogu downloadovati sa MSovog sajta. Aktuelni SP za 2k je SP4 a za XP SP1. Ako instalirate WIndow s 2k, dovoljno je instalirati SP4 (ne i prethodne) jer on sadrzi sve ostale u sebi (cisto da vam skratim muke )

  Koji Windows - E sada koji Windows instalirati? Vreme je odavno pregazilo Windows 95/98/98se/ME tako da se vecina ljudi orijentise ka 2k/XP sistemima. U zavisnosti od vase konfiguracije zavisi i koji sistem na njoj dobro radio. Minimum koji se preporucuje za Windows XP bi trebao da bude: procesor od oko 700 MHz i bar 256 mb RAM memorije. 2k trazi nesto manje, a za 95/98/me ce biti dobra i masina do 300 MHz i 128 mb RAM-a. U principu, vlasnici jacih masina ne bi trebalo da uopste razmisljaju od zastarelim 9x/ME sistemima. Windows XP zadovoljava sve potrebe - dobar je za igre, multimediu, internet i sl... U zavisnosti od sistema koji instalirate, preporucuje se i odredjeni fajl sistem. U slucaju da je to 9x/ME fajl sistem bi trebao da je FAT32, a u slucaju 2k/XP sistema je to NTFS. Ako se pitate koje su razlike izmedju NTFS-a i FAT32, bio bi suvise dugacak odgovor pa potrazite malo po forumu...

  Particionisanje - isparticionisite disk prema svojim potrebama. Tu nema nekog posebnog pravila. Ako ce na sistemskoj particiji sem sistema biti i programi bez 10 gb ne pocinjite instalaciju (ne zaboravite i na virtuelnu memoriju koja otprlike iznosi 2x sistemska). Ako ce programi biti na drugoj particiji, 5gb je vise nego dovoljno (za 2k/xp) tj oko 2 gb (9x/me).

  Nadam se da ce vam uvodni deo biti od kosristi. Odlucili ste se za sistem, proverili kompatibilnost, pribavili drajvere i spremni ste da pocnete? Krenite u instalaciju sa dosta optimizma, jer ne mora sve da prodje bas kako treba...

  INSTALACIJA: WINDOWS 9x/ME

  Pre pocetka instalacije je potrebno da imate startup disketu i praznu particiju. OK, ubacite startup disketu i sacekajte da vam se ucita boot menu. Imate izbor od 2 opcije: da podignete sistem sa i bez CD-ROM podrske. Vi cete izabrati sa CD-ROM podrskom i pustiti da se ucitaju svi potrebni drajveri. Ako je sve proslo ok, trebalo bi da vidite komandnu liniju spremnu za rad... (A:\_). Uzecemo da je X: vas CD-ROM.
  Otkucajte X: i lupite <enter>. Instalacija pocinje pokretanjem setup.exe fajla pa otkucajte setup i lupite <enter>. Ukoliko je instalacija spakovana u neki direktorijum potrebno je prvo da udjete u njega komandom cd naziv_direktorijuma pa tek onda da pozovete setup. Posle pokretanja setup.exe, pojavice se Windows scandisk koji ce proveriti ispravnost vaseg diska. Ukoliko prodjete test, mozete nastaviti instalaciju. U protivnom dobro pogledajte kakvu je gresku izbacio da biste lakse resili problem. Ako ne prodjete test, ne ocajavajte. Nekada se desi i da scandisk pogresi, pa pokrenite opet setup.exe. Ako i dalje pravi probleme, formatirajte particiju (kucajte format oznaka_paricije: i na pitanje da li zelite da formatirate odgovorite sa Y). Sam proces instalacije je veoma prost. Samo pratite uputstva i za vrlo kratko vreme imacete instaliran Windows 9x/ME na vasem disku.

  INSTALACIJA: WINDOWS 2k/XP

  Potrudite se da nabavite butabilan disk, mada je instalacija doticnih sistema moguca i sa disketa (6 komada). Ako imate butabilan disk, ubacite ga u CD-ROM (i prethodno namestite u BIOS-u da je CD butabilan). Posle izvesnog vremena ce se pojaviti sam setup, koji ce prvo prekopirati potrebne drajvere. Ukoliko instalirate sistem na RAID ili SCSI diskove pritisnite F6. Prvo ce vas docekati License Agreegment koji mozete a i ne morate procitati. Sledece pitanje je pitanje particije, gde ce te vi obeleziti particiju na koju instalirate Windows. U sledecem koraku, bicete upitani da li zelite da setup formatira particiju za vas (FAT-NTFS) ili da ne cacka nista. Preporucljivo je da particija bude NTFS tipa, ali odluka je na vama. Takodje napominjem da iz setupa mozete izvrsiti veoma lako particionisanje sistema (ako niste vicni FDSIK-u). Posle manje gnjavaze, krenuce instalacija, a p[osle prvog restarta cete preci u graficki bogatije okruzenje gde cete podesavati vremenske zone, jezicke opcije i sl.

  MOGUCI PROBLEMI PRI INSTALACIJI

  Ukoliko disk nije ispravan, verovatno ce setup prijaviti da ne moze prekopirati neke fajlove na vas disk. U tom slucaju proverite disk nekim programom (spinrite) kako biste bili sigurnoi da nema neki BS. Formatirajte particiju ili ako je potrebno ispartiionisite opet. Takodje, kao zadnje oruzje vam ostaje low-level format.
  Takodje je moguce da setup prijavi da neki fajl nije validan (corrupted). Tada obratite paznju na memoriju (recimo, meni se desilo slicna stvar, sukob memorije i ploce pa sam 7 dana bezuspesno instalirao 2k/xp). Takodje obratite paznju i na sam CD, koji je mozda prljav, ogreban ili na neki drugi nacin fizicki ostecen.
  Problem u instalaciji moze da bude i napajanje, pa zato uvek imajte dobro i kvalitetno napajanje.

  INSTALACIJA GOTOVA STA SAD? (WINDOWS 9x/ME)

  Udjite u Windows. Prvo, instalirajte drajvere za plocu (u zavisnosti od chipseta - VIA, INTEL, SIS, nVIDIA). Ovi drajveri se prvi instaliraju. Sledeci je DirectX (9.0b), pa drajveri za graficku, zvucnu i modem. Kada sistem trazi da ga resetujete OBAVEZNO TO UCINITE! Onda sve ostalo - podesite okruzenje prema svojim potrebama.

  INSTALACIJA GOTOVA STA SAD (2k/XP)

  Startuje WIndows. Ubacite CD sa Service Packom i instalirajte ga. SP se UVEK PRVI INSTALIRA KOD XP/2k/NT SISTEMA!!!! Resetujte sistem. Instalirajte drajvere za plocu (u zavisnosti od chipseta - VIA, INTEL, SIS, nVIDIA). Ovi drajveri se prvi instaliraju. Sledeci je DirectX (9.0b), pa drajveri za graficku, zvucnu i modem. Kada sistem trazi da ga resetujete OBAVEZNO TO UCINITE! Podesite servise (pogledajte topic http://www.elitesecurity.org/tema/30950) i onda krenite u instalaciju programa.

  DUAL BOOT - WINDOWS 9x/ME i XP/2k

  Veliki broj korisnika zeli da ima dva sistema. Sve kombinacije su moguce ali postoje specificne situacije!
  Situacija 1: Windows 98/ME i XP/2k
  2k i XP ne dozvoljavaju da se stariji sistemi instaliraju. Zato je potrebno da prvo instalirate ME/98 na c:\ pa onda XP/2k na neku drugu particiju. U protivnom, 98/me nece korektno raditi.
  Situacija 2: 2k i Xp, 98 i ME
  Kod ovih kombinacija nema problema, instalirajte prvo 2k pa onda xp, tj 98 pa onda ME.

  Podesavanje boot menija - Na c: particiji se nalazi fajl boot.ini koji je sakriven. Izmenom vrednosti mozete modifikovati boot meni - dodati ili obrisati neki sistem. PAZNJA: pre no sto pocnete da operisete sa boot.ini fajlom, OBAVEZNO napravite kopiju istog. Ukoliko zeznete MBR, uvek postoji lak nacin da popravite stvar. Ubacite 2k/XP instalacioni disk, sacekajte da se setup ucita pa izaberite REPAIR CONSOLE i otkucajte FIX MBR.

  ps. preuzeto sa www.elitesecurity.org
  You tell me we can start the rain...
  You tell me that we all can change...
  You tell me we can find something to wash the tears away...

 8. #8
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  Terra
  Posts
  5,160
  Rep Power
  17849

  Default

  Momci, HVALA vam... Ipak tu ima "caka" koje treba znati... a ja nisam znao..

 9. #9
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Kotor - Dobrota b.b.
  Posts
  1,320
  Rep Power
  11

  Default

  heh, svi smo nekad pocinjali...
  DA - Za Crnu Goru, za slobodnu majsku zoru!

  Nek je vjecna Crna Gora!

  Viva vero Montenegro!

 10. #10
  Join Date
  Jan 2005
  Location
  Terra
  Posts
  5,160
  Rep Power
  17849

  Default

  Uspjesno sam instalirao Windows XP.. na pentium III. 750 mhz i na 128 rama.. Uopste ne koci, mada mi je to stari racunar pa ga necu opterecivati sa programima. Samo sto me nije izludio Win 98.. sad normalno mogu da radim...

 11. #11
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Kotor - Dobrota b.b.
  Posts
  1,320
  Rep Power
  11

  Default

  win98 je zakon, kunem ti se, u to ces se brzo uvjerit
  DA - Za Crnu Goru, za slobodnu majsku zoru!

  Nek je vjecna Crna Gora!

  Viva vero Montenegro!

 12. #12
  Join Date
  Feb 2004
  Posts
  19,352
  Rep Power
  943

  Default

  Ne ne ne koc ti sad, instaliraj winamp i antivirus i onda ces da kukash kako je spor
  Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

 13. #13
  Join Date
  Apr 2004
  Location
  in the middle of nowhere
  Posts
  373
  Rep Power
  0

  Default

  Pa rekao je chovek da ga nece opterecivati programima.Ja isto kashem da je 98SE totalni vrh!
  THC=TNT for your brain

 14. #14
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  [Kotor]
  Posts
  615
  Rep Power
  0

  Default

  totalni vrh je kad se izuzme los GUI i n rupa...

 15. #15
  Join Date
  Apr 2004
  Location
  in the middle of nowhere
  Posts
  373
  Rep Power
  0

  Default

  a izvini a koji to nema rupa?
  THC=TNT for your brain

 16. #16
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  [Kotor]
  Posts
  615
  Rep Power
  0

  Default

  rupa je relativan pojam...

 17. #17
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Podgorica
  Posts
  1,082
  Rep Power
  12

  Default

  Kad smo vec kod ovoga da i ja nesto pitam. Reinstalirala sam Windows XP i nesto sam isprobavala uglavnom zapocela sam instalaciju po 2gi put i ponistila je nakon 10s. Sada kada startujem PC imaju mi dva reda kao da su 2 OS instalirana. Kako mogu izbrisat to? Nije mi problem bio izbrisati kada je bio sistem instaliran, ali sad kako nije, ne mogu ni pristupiti tom dijelu?
  Always smiling :-)

 18. #18
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  [Kotor]
  Posts
  615
  Rep Power
  0

  Default

  system properties>advanced [kartica]>startup and recovery
  i pod dijelom system startup imas edit...
  -pojavice ti se nesto slicno; -obrises red koji ti pravi prob. odnosno red gdje je sadrzan br. particije koja ti je nepotrebna
  Code:
  [boot loader]
  timeout=30
  default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS
  [operating systems]
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="WINDOWS - primarna particija" /fastdetect
  multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)\WINDOWS="WINDOWS - npr. logicka particija koja pravi prob." /fastdetect

 19. #19
  Join Date
  Feb 2004
  Posts
  19,352
  Rep Power
  943

  Default

  Shake ja sam jedno vrijeme mogoa da biram zmedju win98se windows 2000 i windows XP
  A mices ga kao sto ti je azzo napisao a ima i drugih nacina. Ako se ne snadjes na ovaj javi mi na chat pa cu ti reci kako
  Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •