Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 51 to 74 of 74

Thread: GENERAL KRSTO ZRNOV POPOVIC (1881-1947)

 1. #51
  Join Date
  Apr 2007
  Location
  Dolina bogova
  Posts
  751
  Rep Power
  201

  Default

  Ovi bi proglas trebalo stampat ponovo i okacit na sve bilborde po Crnoj Gori e je aktuelan opet!!!!!!!!!!!!

 2. #52
  Join Date
  Sep 2009
  Posts
  174
  Rep Power
  6

  Default

  Quote Originally Posted by dubovicanin View Post
  Ovi bi proglas trebalo stampat ponovo i okacit na sve bilborde po Crnoj Gori e je aktuelan opet!!!!!!!!!!!!
  Ziva istina!

  Nikad ne treba ugasiti uspomenu na ovog velikog crnogorskog junaka i patriotu!!!!

 3. #53
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  zaliv neverina...
  Posts
  9,108
  Rep Power
  170

  Default

  Ada Džordž Vašington pa Krsto Popovic---
  E a niko cvijet da stavi na grob Ljubov...
  ...ako nadjem novo lice izaci cu medju svet,s ovim tuznim licem klovna ne pada mi na pamet...
  ...“Que te vayas con el viento, como siempre!”

 4. #54
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Baš fino potkrovlje
  Posts
  4,848
  Rep Power
  2914

  Default

  Није љубо довољно интересантан, крсто јест па зато ова ситуација.
  Ја чекам посао али волим ову земљу!  А што пијем кад ми шкоди
  ко ће кући да ме води?

 5. #55
  Join Date
  Jun 2009
  Posts
  2,796
  Rep Power
  960

  Default

  Ljudi sad vidjoh na tv kako danilo popovic rece da mu je Krsto Zrnov djed, je li moguce da se takav junak i prije svega covjek tako izrodi ?

 6. #56
  Join Date
  May 2009
  Posts
  6,582
  Rep Power
  710

  Default

  Viđeste li borca od 90 godina,nema trika da doživimo njegove godine!

 7. #57
  Join Date
  Nov 2010
  Location
  Kotor
  Posts
  398
  Rep Power
  11

  Default

  Quote Originally Posted by Genocide View Post
  i ja vala s ponosom mogu reć da mi se rođeni đed š'njim 2 godine borio u čuva ga!

  Jes,fino...i meni..Mislim bitno je i da ga moji NIKAD nisu dali i NEKA NISU ! )

 8. #58
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  332
  Rep Power
  23

  Default

  Krsto Zrnov Popovic je najveci Crnogorac 20. vaijeka.On je kao licnost u danasnje doba kada se "bore" Crnogorska i srpska strana jedan od najuticajnijih ljudi.Ta njegova borba za Nezavisnu Crnu Goru nadahnjuje mnoge malade ljude da se i oni bore za svoju domovinu i da cuva sve sto je Crnogorsko.On ce vazda imat mjesta u nasim srcima i ja cu mu ic na grob kao ove tako i narodnih godina pa nema te vlasti koja bi to mogla zabranit.Jos nesto umjesto sto stavljaju bulevar dzordza vasingtona treba da se stavi bulevar Bozicnih ustanika ili ulica Krsta Zrnova i u centar podgorice njegova bista od 10 metara.Njemu nek je vjecna slava i hvala.

 9. #59
  Join Date
  Mar 2010
  Location
  Baš fino potkrovlje
  Posts
  4,848
  Rep Power
  2914

  Default

  Свака част бунтовниче!
  Свака би те земља пожељела.
  Ја чекам посао али волим ову земљу!  А што пијем кад ми шкоди
  ко ће кући да ме води?

 10. #60
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,331
  Rep Power
  9613

  Default

  Reagovanje DANU na pismo dr Vladimira Pavićevića

  O Krstu Zrnovom samo argumentima

  Istorijski izvori o Krstu Popoviću govore kao o moralnom liku, a i njegovi protivnici su mu priznavali ratnu hrabrost i junaštvo. Treba da znate da naučni skupovi ne dijele takva priznanja
  Povodom pisma dr Vladimira Pavićevića, objavljenom u jučerašnjem broju Pobjede, reagovala je Dukljanska akademija nauke i umjetnosti. Reagovanje objavljujemo u cjelosti.
  - Da organizuje naučne skupove o dr Sekuli Drljeviću, Krstu Zrnovom Popoviću, Dukljansku akademiju nauka i umjetnosti su pored svojeg osnovnog načela - da naučnim saznanjima i brojnim projektima, naučno-istraživačkim radom, umjetničkim pregnućima, obilježavanjem državnih i nacionalnih jubileja, održavanjem naučnih skupova, promocijom knjiga i drugih manifestacija, predavanjima i objašnjenjima, valorizuje autentične materijalne i duhovne vrijednosti hiljadugodišnje istorije Crne Gore - motivisali i opredijelili naučni razlozi i principi sadržani u činjenici da se otvori znanstveni dijalog i ukrste pro et contra argumenti o temama, koje su značajne za istoriju Crne Gore.
  Naravno, DANU kao naučna institucija ne pretenduje da arbitrira u naučnim temama, ali ističe da za nju nema tabu tema, proskribovanih ili zabranjenih pitanja o kojima se ne može raspravljati. Tako DANU nema namjeru da se bavi rehabilitacijom Krsta Popovića niti bilo koje druge ličnosti, već je stanovišta, utemeljenog u osnovnim principima istorijske metodologije da se o ličnostima koji su obilježili istoriju Crne Gore razgovara na način detabuizacije i demistifikacije istorijskih zabluda i razobličavanja falsifikata.
  Tako je DANU organizovala naučni skup o dr Sekuli Drljeviću, tako planira naučne skupove o Štedimliji, Đilasu, Đeneralu Savu Brkoviću, Peku i Vladu Dapčeviću i drugim ličnostima koji su obilježili istoriju Crne Gore, a nijesu među živima.
  Potom, DANU je stajališta da se jedino do pune i prave istine može doći bez pristrasnosti, na osnovu istraživanja, na način da se o Krstu Popoviću na naučnom skupu raspravlja iz različitih uglova, korištenjem originalnih i vjerodostojnih izvora i relevantne literature, istorijskih dokumenata različitim po vrsti, sadržaju i porijeklu. Za DANU je neprihvatljivo stajalište denunciranja i klevetanja Krsta Popovića ili bilo koje druge ličnosti, kroz prizmu jednostrane ideološko-političke istoriografije, jer takav pristup ne odgovara osnovnim zahtjevima naučne metodologije u istorijskoj nauci.
  DANU još jednom poziva i relevantne predstavnike SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i njenih opštinskih odbora da učestvuju na naučnom skupu o Krstu Popoviću, dostave svoje radove, saopšte svoje argumente i prigovore vezane za ovu istorijsku ličnost.
  Dokumenti su jedinstven izvor istorijskog znanja - kazuju slavni istorijski metodolozi Šarl Viktor Lagnoa i Šarl Senjobs. A istorijski dokumenti u kojima su sadržane činjenice govore da je Krsto Popović bio proslavljeni junak iz Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, jedan od komandanata u Mojkovačkoj bici, ratni zarobljenik u austro-ugarskim logorima 1916-1918, vojni vođa Božićnjeg ustanka 1919, lider crnogorskih ustanika i komita 1919-1922, politički emigrant u Argentini i Belgiji 1922-1932, pripadnik i jedan od vođa Crnogorske stranke 1932-1944. i čovjek koji je tokom Drugog svjetskog rata spašavao narod od pogroma i često i značajno pomagao partizanski NOP.
  Takođe, činjenica je da Krsto Popović nikad nije od strane državnog tužioca bio zvanično optužen za ratne zločine i da se nikad nije vodio sudski postupak protiv njega od strane vlasti poslije oslobođenja 1945, da nikad nije pravosnažno ni nepravosnažno osuđen za bilo kakav i bilo koji zločin, i da se u političkoj odluci Zemaljske komisije FNRJ i Crne Gore o njegovoj odgovornosti konstatuje da „žrtve njegovih zločina nijesu poznate“. Upravo zbog toga, na naučnom skupu tražimo argumente i kontra argumente jer jedino tako možemo doći do prave istine.
  Takođe, u ovom kontekstu zbog one Obilića medalje koju aludirate da će mu se dati ovim naučnim skupom, važno je istaći i to da je Krsto Zrnov Popović bio brigadir (general) crnogorske vojske i da je bio nosilac najviših odlikovanja Kraljevine Crne Gore: Zlatne Obilića medalje, Danilovog krsta, Medalje za hrabrost, Medalje za revnost, Spomenice Božićnjeg ustanka, Jubilarne medalje i drugih ordena. Istorijski izvori o Krstu Popoviću govore kao o moralnom liku, a i njegovi protivnici su mu priznavali ratnu hrabrost i junaštvo, treba da znate da naučni skupovi ne dijele takva priznanja - navodi se u saopštenju DANU.
  DANU ne pretenduje da arbitrira u naučnim temama, ali ističe da za nju nema tabu tema
  Krsto Zrnov Popović bio je brigadir (general) crnogorske vojske i nosilac najviših odlikovanja Kraljevine Crne Gore
  Krsto Popović nikad nije pravosnažno ni nepravosnažno osuđen za bilo kakav i bilo koji zločin

 11. #61
  Join Date
  Feb 2004
  Location
  Svoj na svome
  Posts
  2,663
  Rep Power
  44

  Default

  Quote Originally Posted by Ćipur View Post


  Ako je bio Srbin, što je izdavao proglas Crnogorcima?


  Zaboravio je napisati "Na slobodnom Cetinju, 1942"

  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  Reagovanje DANU na pismo dr Vladimira Pavićevića

  O Krstu Zrnovom samo argumentima
  ....
  i čovjek koji je tokom Drugog svjetskog rata spašavao narod od pogroma i često i značajno pomagao partizanski NOP.
  Takođe, činjenica je da Krsto Popović nikad nije od strane državnog tužioca bio zvanično optužen za ratne zločine i da se nikad nije vodio sudski postupak protiv njega od strane vlasti poslije oslobođenja 1945, da nikad nije pravosnažno ni nepravosnažno osuđen za bilo kakav i bilo koji zločin, i da se u političkoj odluci Zemaljske komisije FNRJ i Crne Gore o njegovoj odgovornosti konstatuje da „žrtve njegovih zločina nijesu poznate“.
  .....
  Krsto Popović nikad nije pravosnažno ni nepravosnažno osuđen za bilo kakav i bilo koji zločin
  Sve, sve, ali ova poslednja rečenica je presmiješna. Nisu ni komunisti bili toliko dokoni da sude čovjeku koga su ubili u potjeri. Napisa aka.demik da je Krsto bio maltene rame uz rame sa SAvom kovačevićem, a partizani su ga na kraju UBILI! A nije da su ga tražili zbog saobraćajnog prekršaja.


  Da se razumijemo, Krsto je previše kompleksna ličnost da bi ga DANUovci tako lako svojatali ili da bi ga Srbi tako lako osuđivali.
  Last edited by Hari Krisna; 11-04-11 at 16:10.
  Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga

 12. #62
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,331
  Rep Power
  9613

  Default

  Kad se nema argumenata onda se koristi prazna prica kao ova tvoja.
  Quote Originally Posted by MonterO View Post
  Sve, sve, ali ova poslednja rečenica je presmiješna. Nisu ni komunisti bili toliko dokoni da sude čovjeku koga su ubili u potjeri. Napisa aka.demik da je Krsto bio maltene rame uz rame sa SAvom kovačevićem, a partizani su ga na kraju UBILI! A nije da su ga tražili zbog saobraćajnog prekršaja.
  Da se razumijemo, Krsto je previše kompleksna ličnost da bi ga DANUovci tako lako svojatali ili da bi ga Srbi tako lako osuđivali.
  Ne znam da li su komunisti bili dokoni ali sudjenja za ratne zločine su počela početkom avgusta 1945. Vođa četnika Dragoljub Mihailović je uhvaćen 13. marta 1946, a proglašen je krivim i osuđen na smrt streljanjem 15. jula.
  General crnogorske vojske Krsto Todorov-Zrnov Popovic, ubijen je u oruzanoj borbi od strane operativne potjerne grupe OZN-e, u noci izmedju 13 i 14. marta 1947. pa neće bas biti da komunisti nijesu bili dokoni i nijesu imali vremena da podignu optuznicu za zlocin.
  Cojek se raznim stvarima moze smijati ali ta recenica koja je tebi smijesna je mozda nepotpuna ali istinita. Bilo je raznih tendencija i pokusaja da mu se pripišu žrtve, ali je to bilo malo teze jer ih jednostavno nije bilo. Vjerovao ili ne, a lako ti je provjeriti, da Državna komisija FNRJ za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača je to ispitivala bez obzira da li su bili dokoni ili ne pa u dokument-odluci broj 2566 pise "Žrtve zločina nijesu poznate".

 13. #63
  Join Date
  May 2010
  Posts
  546
  Rep Power
  91

  Default

  Nije Krsto zec iz gore
  No je vitez Crne Gore
  Lakše će te žalit majka
  jer pogibe od junaka
  završni dio tužbalice majke Raka Mugoše

  Toplo preporučujem knjigu Veljka Sjekloće o Krstu, mnogo zanimljivih istoriografskih podataka o njegovom životu

 14. #64
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,331
  Rep Power
  9613

  Default

  Krsto Zrnov Popović o četničkom pokretu Autor: Novak Adžić

  O njima i njihovoj zločinačkoj anticnogorskoj aktivnosti su crnogorski zelenaši, suverenisti i nacionalisti pozitivnog tipa (odbrambenog profila) ostavili mnoštvo tragova od Krsta Popovića pa i drugih istaknutih ličnosti, poput Mihaila Ivanovića, akademika prof. dr Novice Radovića, bivšeg crnogorskog ministra Petra Plamenca, bivšeg crnogorskog generalnog konzula dr Iva Jovićevića, advokata dr Boža Vukova Krivokapića, bivšeg crnogorskog ministra Pera Vučkovića
  Crnogorski suverenisti, zelenaši, predvođeni Krstom Popovićem su, u periodu od 1941 do 1945. godine smatrali za najveće neprijatelje Crne Gore i crnogorskog naroda - pripadnike vojno-političkog ravnogorskog četničkog velikosrpskog pokreta Draže Mihailovića, koji su u Crnoj Gori počinili masovne ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, zločine genocida...
  Ravnogorski četnički i šovinistički pokret Draže Mihailovića imao je u Crnoj Gori svoje vojno-političke strukture i snage, čiji su najpoznatiji komandanti bili general Blažo Đukanović, pukovnik Bajo Stanišić, potpukovnik vojvoda Pavle Đurišić i major Đorđe Lašić.
  Nasljeđe zelenaša: O njima i njihovoj zločinačkoj anticnogorskoj aktivnosti su crnogorski zelenaši, suverenisti i nacionalisti ostavili mnoštvo pisanih tragova, od kojih ovom prilikom izdvajam sljedeće:
  General crnogorske vojske Krsto Zrnov Popović, vojni vođa Božićnjeg ustanka januara 1919. godine protiv srpske okupacije i nasilne aneksije Crne Gore i lider Petrovdanskog ustanka jula 1919. godine, podignutog opet protiv srpske vojske, žandarmerije i bjelaša; čovjek i oficir koji je bio vrhovni komandant svih crnogorskih komita od 1919. do 1922. godine, kada je emigrirao u Argentinu, bio je od početka 1942. do druge polovine 1944. godine, kao predstavnik umjerenog krila crnogorskih indipendista, na čelu crnogorske nacionalne zelenaške vojske i komandnat njene »Lovćenske brigade«.
  General Krsto Zrnov Popović - koji po ideološkim uvjerenjima nije bio komunista, niti se slagao sa revolucionarnim i stihijskim »crvenim terorom« za kojega se ne može sporiti da je vršen u Crnoj Gori od 1941. do 1945. godine - je crnogorske četnike smatrao najvećim neprijateljima Crne Gore i njene slobode.
  General Krsto Zrnov Popović je 6. marta 1942. godine na Cetinju, na formiranju »Crnogorske nacionalne komande« i Štaba »Lovćenske brigade« održao politički govor u kojemu je istakao i ovo:»Opet organizujemo crnogorski pokret da ne dozvolimo ponovnu aneksiju Crne Gore od strane izdajničke jugoslovenske vlade u Londonu, što ona hoće da ostvari preko svog vojnog ministra Draže Mihailovića, komandanta srpsko-crnogorskih četnika-bjelaša. Braćo moja, pozvao sam Vas na ovaj skup da Vas upoznam sa situacijom, pa Vas sad pozivam da odlučite-hoćemo li da dozvolimo novim Besarabićima i Vukanovićima da ponovo pale i žare po Lovćenu kao 1918. godine ili ćemo se tome oduprijeti«.
  Ove riječi Krsta Popovića zabilježio je u svojim »Memoarima« Blažo Marković, komandir stare crnogorske vojske iz Pipera, koji je tokom drugog svjetskog rata bio, u rangu pukovnika, načelnik Štaba »Crnogorske nacionalne komande« i »Lovćenske brigade«.
  General Krsto Zrnov Popović je tokom drugog svjetskog rata, politički preferirajući obnavljanje nezavisne države Crne Gore i njenu neutralnost u međunarodnom ratnom sukobu (što je bila u tadašnjim okolnostima nemoguća misija i romantizam) govorio svojoj vojsci i pristalicama i ovo: »Nije velji rat za male narode. Mali su gubitnici i kad su na strani pobjednika. Nama je Crna Gora najvažnija. Učinimo sve da je spasimo. Budite Crnogorci i mislite Crnogorski. Spas naroda je iznad svega«.
  Agitacija protiv četnika: U toku četničke kampanje i mobilizacije za pohod na Bosnu decembra 1942. godine, crnogorski zelenaši-nacionalisti, okupljeni oko onog krila vojno-političkog vođstva Crnogorske stranke u domovini, i »Lovćenske brigade«, vršili su agitaciju i propagandu protiv ove akcije. Februara 1943. godine crnogorski zelenaši otvoreno su istupili protiv pohoda na Bosnu i žestoko su napali i osudili četničko vođsvo.
  Crnogorski zelenaši odbili su da idu u Bosnu da se bore protiv partizana i aplaudirali su partizanskoj pobjedi i slomu četničke vojske u bici na Neretvi. Februara 1943. godine general Krsto Popović, bivši crnogorski ministar Mihailo Ivanović, akademik prof. dr Novica Radović, bivši crnogorski ministar Petar Plamenac, bivši crnogorski generalni konzul dr Ivo Jovićević, advokat dr Božo Vukov Krivokapić, bivši crnogorski ministar Pero Vučković i drugi obznanili su jedan proglas, kojeg su rasturali po Crnoj Gori u formi letka, u kojemu su jasno rekli što misle o četničkim vođama u Crnoj Gori Blažu Đukanoviću, Baju Stanišiću i Pravlu Đurišiću.
  U tome proglasu oni su energično osudili čentički pohod u Bosnu, pokolje i druge zločine koje su nad Muslimanima u Sanžaku izvršile četničke oružane formacije, kao i generalnu politiku jugoslovenske vlade u emigraciji i ravnogorskog pokreta. Protiv četničkog pohoda na Bosnu crnogorski suverenisti, okupljeni oko generala Krsta Popovića, održali su i nekoliko javnih protesnih zborova. Pod zelenaški barjak Krsto Popović je primao sve one koji su se sklanjali od četničkog terora i pogroma, kao i one koji su izbjegavali četničku mobilizaciju za pohod na Bosnu. Tada su se mnogi pripadnici i simbatizeri NOP-a i partizana sklanjali na teritoriji koju je kontrolisala vojska generala Krsta Popovića i bili pod njegovom zašitom.
  U manifestu crnogorskog zelenaškog vođstva okupljenog oko generala Krsta Popovića, povodom četničke mobilizacije u Crnoj Gori za pohod na Bosnu, ističe se i ovo:
  »Crnogorci, iz izloženog Vi vidite i iskusili ste na svojim životima, čašću i imanju ko se sve krije pod imenom nacionalnog pokreta. Blažo Đukanović, Bajo Stanišić i Pavle Đurišić i njihovi plaćenici, oni žele da pomoću terora pod okupatorom da primoravaju narod za ostvarenje svojih ciljeva, uspostavljanjem onakve države, prostituisane, lupeške Jugoslavije, sa trgovačkom dinastijom Karađorđevića koja je u ostvarivanju svojih želja zagazila u nedjela ravna najobičnijim zločinima. Možete misliti kakva bi bila država u kojoj bi bili ministri ravni Đukanoviću, Stanišiću i Đurišiću i njima sličnim zločincima.
  Uvijek imajte na umu da ste Crnogorci i mislite crnogorski. Grupišite se i složno odbijte od sebe izdajničku propagandu Draže Mihailovića i njegovih pomoćnih ageneta kojih je prepuna Crna Gora«.
  Birolijeva (ne)pristojna ponuda: General Krsto Popović je prilikom susreta sa italijanskim okupacionim guvernerom Crne Gore armijskim generalom Alesandrom Pircijom Birolijem na Cetinju 19. oktobra 1942. godine odbio njegov zahtjev da stavi 1.000 Crnogoraca na raspolaganje Italijanima i četnicima radi pohoda na Bosnu. Tada je Krsto Popović rekao Pirciju Biroliju: »Nijednoga Crnogorca ne dam. Ja sam formirao Crnogorski pokret protiv izdajničke jugoslovenske vlade u Londonu, odnosno, njenog ministra na terenu Draže Mihailovića. Glavu dajem-Crnogorca ne dam«. Na to mu je Pircio Biroli odgovorio: »Gospodine đenerale, Vi ste kompromitovani. Cetinje ne smijete napustiti« (O tome vidjeti pomenute »Memoare« Blaža Markovića).
  Glavni politički savjetnik generala Krsta Zrnova Popovića od kraja 1941. do druge polovine 1944. godine bio je prof. Dr Novica Radović iz Martinića. U zapisniku sa saslušanja dr Novice Rsdovića, koje je vršeno pred Vojnim sudom na Cetinju 31. decembra 1944. godine, stoji i to da je vođstvo crnogorskih zelenaša (suverenista): Krsto Popović, dr Ivo Jovićević, Petar Plamenac i Novica Radović bilo protiv četničkog pohoda na Bosnu, zbog čega su u Miločeru od strane Italijana bili internirani Novica Radović, Ivo Jovićević i Petar Plamenac, a Krsto Popović bio u svojevrsnom zatočenju (kućnom pritvoru) na Cetinju. dr Novica Radović navodi da je tada zastupniku okupacionog italijanskog guvernera generalu Menstati rekao da bi »crnogorski zelenaši bili plaćenička vojska ako bi pošli da se bore na tuđoj zemlji« i zato su odbili da učestvuju u pohodu na Bosnu (O tome vijdeti: Zapisnik sa isljeđenja Novice Radovića, priredio Slavko Burzanović, časopis »Matica«, broj 15/16, jesen /zima 2003, strana 283).
  Popović o Blažu Đukanoviću: O komandnatu crnogoorskih četnika Blažu Đukanoviću je dr Ivan-Ivo Jovićević, bivši generalni konzul Kraljevine Crne Gore, crnogorski federalista između dva rata i član Štaba »Crnogorske nacionalne komande« Krsta Popovića i jedan od njegovih glavnih političkih savjetnika, na isljeđenju 14. oktobra 1944. godine, rekao i to da je 1918. godine»Blažo Đukanović izdao slobodu crnogorskog naroda, pa će kao stari izdajnik, mislili smo mi, raditi na tome da sloboda Crne Gore nikada ne vaskrsne«.
  O četnicima iz Crne Gore dr Ivo Jovićević je zborio i ovo:» Mi smo crnogorski federalisti znali što znače četničke organizacije za slobodu crnogorskog naroda, ali na žalost nijesmo mogli spriječiti njihovo formiranje, iako smo na razne načine kod Italijana pokušali da spiječimo četničke organizacije«. O odnosu između vojske Krsta Popovića i četničke vojske koja je bila pod komandom Blaža Đukanovića, Ivan- Ivo Jovićević je govorio:»Organizacija Blaža Đukanovića i organizacija Krsta Popovića jedna drugu gledale su krvničkim očima, jer su njine ideologije stajale u potpunoj suprotnosti, budući da je prva imala za cilj uništenje crnogorske slobode, a druga, naprotiv, za cilj slobodu crnogorskog naroda«.

 15. #65
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,331
  Rep Power
  9613

  Default

  Ivo Jovićević ističe i ovo: »Četnici su dolazili u masama na Cetinje, u automobilima na kojima su se nalazili puškomitraljezi, njihova crna zastava sa mrtvačkom glavom, a oni svi sa četničkim kapama, na kojima su bile mrtvačke glave, naravno, svi bradati, crni i strašni, crnji i strašniji i od samih fašista, tako da ulijevaju strah i trepet kod narodnih masa i da dokažu narodu da su oni sila, da su oni vlast u Crnoj Gori i da narod mora prilaziti njima i nikome drugome«.
  Razbiti istorijske opsjene o Popoviću: Ivo Jovićević navodi da je Krsto Popović odbio sve pritiske Pircija Birolija da pošalje pripadnike svoje vojske u pohod protiv partzizana u Bosnu.
  U vezi sa s tim on tvrdi: »Blažo Đukanović i kompanija bili su razjareni, pa su predložili Biroliju da odmah uhapsi Petra Plamenca i mene, a tako isto i Novicu Radovića, budući da je on savjetnik Krstov glavni, pa kad Krsto ostane sam, bez savjetnika i bez pomagača, da će onda možda i popustiti. I tako su nas trojicu poslali u Miločer, ali sa tim nijesu ništa dobili, jer Krsto Popović je ostao čvrsto pri donesenoj odluci, to jest da se ne šalje nijedan vojnik iz njegove brigade u Bosnu. A kad smo u Miločer doznali da su partizani potukli četnike i Italijane to je za nas bila velika radost i te večeri su Petar Plamenac i Novica Radović dobro se ponapili vina, a ja ga uopšte ne pijem« (Dokumenta sa isljeđenja Iva Jovićevića, Novice Radovića, Jova Popovića i Dušana Vučinića nalaze se u Odjeljenju za sređivanje i obradu arhivske građe-novi period-Podgorica, radi se o ranijem Arhivu Istorijskog instituta Crne Gore u Podogirci, zavedena su pod signaturom br. 1163/7a-1(44).
  Ova priča može dobiti na značaju zbog brojnih zabluda i opsjena koje se vezuju za lik i djelo Krsta Popovića, pogotovo onih koji još nijesu uspjeli da diferenciraju crnogorski nacionalni zelenaški pokret Krsta Popovića od četničkog velikosrpskog pokreta brojnih gaulajtera Draže Mihailovića u Crnoj Gori.
  Tu postoji u istorijskim činjenicama provjerljiva jasna fenomenološka distinkcija, kako u ideološkom, tako i u državotovorno-nacionalnom, vojnom, političkom, mentalitetskom i drugom učinku. Brkati pojmove, miješati vojske, njihove komande, ustrojstvo, pripisivati Krstu zločine koji su počinili drugi van njegove subjektivne i objektivne, formalne i stvarne odgovornosti, je neprihvatljivo kako u znanstvenom, tako i u moralnom i političkom pogledu. Ovaj tekst je prilog pokušaju otklanjanju tih uvriježenih devijantnih stavova.

 16. #66
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  332
  Rep Power
  23

  Question Knjige o Krstu Zrnovom Popovicu

  mozete li odje da stavite sve knjige o Krstu Zrnovom Popovicu.Znaci ime autora naziv knjige i izdavac(ako znate) i po mogucnosti dje se mogu nabavit.Jos bih volio ako bi neko stavio dje se moze nac knjiga od Novaka Adzica ,,Borci za nezavisnu Crnu Goru 1918-1941,,

 17. #67
  Join Date
  Sep 2007
  Posts
  3,777
  Rep Power
  4571

  Default

  .

  Cini mi se da su do sad objavljene tri knjige o generalu Krstu Zrnovom Popovicu:

  Veljko Sjekloca "Krsto Popovic u istorijskoj gradji i literaturi" (Obod)

  Milivoje Popovic "Krsto Zrnov Popovic - cojstvo koje se pamti" (?)

  Milivoje Popovic "Krsto Zrnov Popovic - posljednji vitez crnogorski" (?)

  dok se u ostalim obradjuje kroz analizu dogadjaja u kojima je bio akter.

  Film (po tekstu Momira Markovica, rezija Blagota Erakovic) "Ispovijed Krsta Zrnova Popovica":

  http://blip.tv/cetinjanin/tv-crne-go...zrnova-4910015

  Za knjigu Novaka Adzica (koja ima, cini mi se, II toma) vjerovatno se mozes raspitati u KIC-u ili u biblioteci Radosav Ljumovic.

  _________
  Last edited by Jal Cargo; 20-08-11 at 02:41.

 18. #68
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  332
  Rep Power
  23

  Default

  Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
  .

  Cini mi se da su do sad objavljene tri knjige o generalu Krstu Zrnovom Popovicu:

  Veljko Sjekloca "Krsto Popovic u istorijskoj gradji i literaturi" (Obod)

  Milivoje Popovic "Krsto Zrnov Popovic - cojstvo koje se pamti" (?)

  Milivoje Popovic "Krsto Zrnov Popovic - posljednji vitez crnogorski" (?)

  dok se u ostalim obradjuje kroz analizu dogadjaja u kojima je bio akter.

  Film (po tekstu Momira Markovica, rezija Blagota Erakovic) "Ispovijed Krsta Zrnova Popovica":

  http://blip.tv/cetinjanin/tv-crne-go...zrnova-4910015

  Za knjigu Novaka Adzica (koja ima, cini mi se, II toma) vjerovatno se mozes raspitati u KIC-u ili u biblioteci Radosav Ljumovic.

  _________
  e hvala ti brate a da ne znas ove tri gore dje se mgu nac u koju knjiyaru

 19. #69
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Dam Neck,Virginia
  Posts
  5,487
  Rep Power
  1540

  Default

  Quote Originally Posted by opmne View Post
  Ljudi sad vidjoh na tv kako danilo popovic rece da mu je Krsto Zrnov djed, je li moguce da se takav junak i prije svega covjek tako izrodi ?
  Jes nazalost.
  Licno mu je djed moj preda krstov levor koji je cuvao 50 i kusur godina sa zeljom da ga da nekom od njegovih potomaka.
  Kako se krsto odreka sinova a i sinovi njega,ova sindikalna spodoba mu je bila najblizi rod.
  Sto se mene tice,za vakat prije drugog svjetskog rata,kapa dolje.
  Za ovo ostalo nakon toga,obican kvisling.
  Licno me Adziceve fantazije ne interesuju,Kapiciceve takodje,buduci da nije saopstio punu istinu o samom slucaju.
  Vidjeli svi kako je Krsto u trendu,pa im se svidjelo....niko naredio,svi voljeli,postovali,niko ubio,mozda se suturisa nedje sam niza kakvu stranu posto se ubio od rakije.
  Kapicic je zaboravio a i Adzic uz njega,da je Milatovicu i Brajovicu saopstio samo jedno-likvidirati.
  Takodje je zaboravio da su gorepomenuta dvojica pokusali na sto nacina sacuvati zivot Krstov,da je Brajovic cak i pregovarao sa njim o predaji u jednoj napustenoj kuci u Cuce,tada nazvanim "pregovori u dvije sobe".
  Nakon svega,Brajovic je zadrzao Krstov levor,a Milatovic orden.
  Last edited by Sidewinder; 20-08-11 at 21:39.
  ↯↯2024↯↯

 20. #70
  Join Date
  Sep 2007
  Posts
  3,777
  Rep Power
  4571

  Default

  Quote Originally Posted by alek.crnagora View Post
  e hvala ti brate a da ne znas ove tri gore dje se mgu nac u koju knjiyaru
  Najbolje bi bilo da pozoves redakciju Pobjede i zamolis ih da te upute. U Pobjedi je, mislim, objavljen intervju sa Popovicem.

  Za Sjeklocinu knjigu, preporucujem da pozoves Istorijski institut i raspitas se dje se moze nabaviti knjiga.

  http://www.iicg.ac.me/

  Bulevar Revolucije br.5 Podgorica, Crna Gora fix. tel: +382 20 241 336; mob. tel: +382 67 243 550


  Quote Originally Posted by Sidewinder View Post
  Za ovo ostalo nakon toga,obican kvisling.
  Istorija ne moze biti crno-bijela. Nase istorijsko pamcenje je selektivno, nasa kultura je postulirala komunizam kao bezalternativnu istoriju drugog svjetskog rata, uzdigla ga na pijedestal, napravila od njega kult, i zato su ljudi cesto skloni jednoobraznoj predstavi o proslosti (a uzmi obzir da ti ovo prica neko cija je porodicna istorija dozivjela vrhunac u vrijeme komunizma, i da bih od svih ljudi na forumu mozda ja trebao prvi da kritikujem Krstovu ulogu). Da bi se stekla realna slika o ulozi i mjestu Krstovom u crnogorskoj istoriji, morale bi se uzeti u obzir sve okolnosti, a nikako posmatrati njegov put u fragmentima, odvajanjem II sv. rata od izgnanistva ili skrivanja po suma.

  Uostalom, uzmimo danasnji poredak, danasnji model svijeta i principe na kojima funkcionisu medjunarodni politicki odnosi: ja sam usmjerio svoje politicke stavove, ja sam se opredijelio (za, kako bi rekle dezurne forumske tuzbalice, americki hegemonizam) jer moram imati stav i moram "otici" na jednu stranu, iako sam svjestan da taj izbor nije savrsen, naprotiv, ima mnogo nedostataka i stvari koje razuman covjek mora kritikovati, zbog kojih se mora zastidjeti. A zasto sam izabrao bas tu stranu - zato sto znam sto joj je alternativa. Znaci, ja danas svjesno (posredno) podrzavam sve ono protiv cega se moj djed borio - okupacija, agresija, fasizam, a sve su to elementi koji se, u odredjenoj mjeri, mogu prepoznati u americkoj spoljnoj politici. Ali neka mi neko kaze - sta je alternativa, ima li, mozda, neka bolja opcija kao mjera medjunarodnih odnosa?


  _________

 21. #71
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  332
  Rep Power
  23

  Default

  evo se blizi 65 godina od smrti Krsta Zrnova Popovica zna li ko oce li bit sto organizovano valjalo bi napravit bilbord u pg sa onim proglasom i slikom

 22. #72
  Join Date
  Jan 2009
  Location
  Boka
  Posts
  1,792
  Rep Power
  68

  Default

  Quote Originally Posted by alek.crnagora View Post
  evo se blizi 65 godina od smrti Krsta Zrnova Popovica zna li ko oce li bit sto organizovano valjalo bi napravit bilbord u pg sa onim proglasom i slikom
  Kada tacno pada datum?

 23. #73
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  332
  Rep Power
  23

  Default

  pada 13. mart utorak

 24. #74
  Join Date
  Feb 2011
  Posts
  332
  Rep Power
  23

  Default

  Gospodin

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •