Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 27

Thread: Vjerski obicaji

 1. #1
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,337
  Rep Power
  9661

  Default Vjerski obicaji

  Iako je u Bibliji jasno rečeno: nemojte služiti Bogu na način kako to čine pagani. Nemojte se učiti putevima neznabožaca (5. Mojsijeva 12:4-8.28-32, Jeremija 10:2) vecina crkvenih obicaja ima kao osnovu bas paganske obicaje. Proslavljanje praznika koji se danas naziva Božić zapravo je počelo znatno prije hrišćanske ere! Mnogi od običaja vezanih za Božić samo su prenijeti iz paganstva u hrišćanstvo. Stari Grci i Rimljani su krajem decembra održavali svetkovine u čast boga vina Dionisusa, nazvanog još i Bahus. Te svetkovine, poznate kao Bahanalije, obilovale su pijančenjem i orgijama, i zbog toga ih je rimski Senat zabranio 186. godine prije Hrista. Iako su Bahanalije zabranjene, narod je težio da elemente njihovog proslavljanja prenese na druge praznike održavane u isto doba godine. Krajem decembra održavane su i svetkovine u čast boga Saturna, nazvane Saturnalije. Saturn je u mitologiji paganskog Rima bio vrhovni bog poljoprivrede, koji je, po tom verovanju, jeo svoju decu da ga ne bi ubila. Saturn je paralela sidonskog boga Vala, protiv koga se u Bibliji mnogo govori, u čiju su čast spaljivana deca. Zapazite na koji način su obeležavane Saturnalije: sav posao je obustavljan, robovi su izjednačavani sa gospodarima, razmenjivani su pokloni, paljene su sveće i lampe da bi se uplašili duhovi tame, održavane su gozbe i pijanke, itd. Na rimsku Novu godinu (1. januara) kuće su ukrašavane zelenilom i svetlima i davani su pokloni deci i siromašnima.
  Odakle potiče 25. decembar kao datum obiljezavanja Božića? Julijanski kalendar, objavljen 46. godine posle Hrista, proglasio je 25. decembar za dan zimske kratkodnevice. Kasnije revizije kalendara su korigovale datum kratkodnevice, ali su praznici ostali vezani za 25. decembar. Doba zimske kratkodnevice je u svim paganskim mitologijama bilo vezano sa ritualima čiji je cilj bio da se suncu vrati snaga i da se proslavi njegova pobeda nad silama tame. Usred zime za paganske narode je bilo vrlo važno obeležavanje plodnosti i ponovnog rođenja. Zato je za dekoraciju korišćeno zimzeleno drveće, a badnjak i uopšte svetla su paljena da bi se rasterala tama koja je u to doba godine u porastu.
  Drevni Persijanci obeležavali su rođenje boga svetlosti Mitre 25. decembra. Bog Mitra smatran je za utelovljeno sunce. U drugoj polovini 3. veka posle Hrista mitraizam je postao jedna od zvaničnih religija paganskog Rima. Car Konstantin bio je pristalica mitraizma do svog formalnog obraćenja u hrišćanstvo u 4. veku , i pretpostavlja se da su pod njegovim uticajem prebačeni u hrišćanstvo glavni praznici njegove stare religije. I tako je tek u 4. veku počelo obeležavanje Božića među hrišćanima.
  Dakle, obeležavanje Božića nije utemeljio ni Hristos, ni apostoli, ni rani hrišćani, već je počelo preko 300 godina kasnije, pod očiglednim uticajem paganskih kultova!
  Širenjem hrišćanstva u druge krajeve Evrope, običaji u vezi Božića dopunjeni su pod uticajem mitologije raznih naroda. Npr. nordijski narodi su od 25. decembra do 6. januara održavali svetkovine u čast boga sunca, na kojima su palili vatre da bi doprineli pobedi sunca, ukrašavali svetilišta zimzelenim biljem, i naravno, održavali gozbe.
  Mnogi narodi su hrast smatrali svetim drvetom, odatle običaji vezani za badnjak. Germanski narodi su hrast smatrali simbolom boga Odina i prinosili mu žrtve, dok ih u 8. veku sv. Bonifas nije ubedio da umesto toga poštuju jelku u čast Hrista. Dakle, kićenje jelke u hrišćanstvu je kod nekih naroda direktno prenijeto iz paganstva a kod nekih uvedeno kao zamena za paganske običaje, ali bez suštinske promene u razmišljanju ljudi.
  Hristološka pozadina Božića zamenjena je mitom o Deda Mrazu. Ideja o Deda Mrazu potiče od svetkovina u čast svetog Nikole, koje su održavane krajem decembra, ali takođe na isti način kao nekadašnje Saturnalije, tako da su tokom vremena i ti običaji pridruženi slavljenju Božića i Nove godine. Npr. engleski naziv za Deda Mraza, "Santa Claus", potiče od holandskih imigranata u Ameriku koji su svetog Nikolu nazivali "San Niclaus".
  Običaj razmenjivanja poklona uoči Božića i Nove godine potiče od poklona razmenjivanih prilikom rimskih Saturnalija. Ti pokloni su u drevnom Rimu uglavnom bile lutke, uvedene kao zamena za ljudske žrtve nekada prinošene bogu Saturnu! Kako se dogodilo da u hrišćanstvo uđe toliko paganskih običaja? Same hrišćanske vođe su ohrabrivale preinačavanje paganskih običaja u hrišćanske da bi se praznovjernim obraćenicima iz paganstva olakšao prelazak u novu vjeru! Tako su "obraćenici" zadržali svoje stare običaje i samo im promenili imena. Naši preci primili su hrišćanstvo a da nisu stekli nikakva suštinska znanja o Isusu Hristu i religiji koju je On utemeljio! Ideja je bila da se paganski običaji postepeno potiskuju, ali dogodilo se obrnuto. Štaviše, tzv. hrišćani su obeležavali zimske svetkovine na isti način kao pagani - uz gozbe, pijančenje, pa čak i nemoralno ponašanje.
  Mnogi hrišćani u 2. i 3. veku posle Hrista protivili su se obeležavanju Hristovog rođenja: Origen, Klement Aleksandrijski, Epifan... Običaj obiljezavanja nečijeg rođendana potiče iz paganstva, prvi hrišćani su to smatrali za jeres. Među hrišćanima koji su obeležavali Hristovo rođenje u četvrtom i petom veku nije postojala saglasnost u vezi datuma. Hrišćani iz Jermenije i Sirije optuživali su hrišćane iz Rima da slavljenjem Božića 25. decembra zapravo slave boga sunca. Papa Lav V u 5. veku bezuspešno je pokušao da ukloni iz praznovanja Božića neke običaje koji se ni po čemu nisu razlikovali od kulta sunca. Mnogi protestanti u 16. i 17. veku su se protivili obeležavanju Božića, čak je u nekim delovima Amerike taj običaj u to vreme bio zabranjen zakonom!
  Međutim, ono što je najviše doprinelo ogromnoj popularnosti Božića u novije vreme je njegova komercijalizacija! Trgovci su počeli vešto da koriste običaj davanja poklona i druge običaje u vezi Božića i Nove godine. Neki trgovački lanci u Americi su izračunali da polovinu godišnjeg profita ostvare na božićnim rasprodajama! Nije ni čudo što se Božić naširoko reklamira. Istorijska je činjenica da prije svega par stotina godina Božić i Nova godina nisu bili ni izbliza toliko popularni kao danas.
  Neka verovanja u vezi Hristovog rođenja za koja se smatra da potiču iz Biblije zapravo nisu na njoj utemeljena! Npr. vjeruje se da su Hrista posetila tri mudraca, i to u jaslama, u noći u kojoj je rođen. Međutim, Biblija ne pominje koliko je bilo mudraca, već samo pominje tri vrste poklona. Dakle, mudraca je moglo biti možda dva, a možda i nekoliko desetina. Mudraci su došli u Judeju neko vreme nakon Hristovog rođenja (najverovatnije su započeli svoje putovanje kada se Hristos rodio), možda čak i godinu ili dve godine kasnije! Mudraci su zatekli Hrista i Njegovu porodicu u kući, ne u jaslama. Da li su svi razmenjivali poklone tom prilikom? Ne, poklone je dobio samo Hristos, jer je bio običaj da se novorođenom caru donose pokloni. U vezi toga možete pogledati Jevanđelje po Mateju, glavu 2, stihove 1 do 16.
  Da li Biblija smatra Božić jednim od najvećih hrišćanskih praznika? Dva od četiri Jevanđelja uopšte ne pominju Hristovo rođenje! Matej i Luka opisuju taj događaj, ali ne daju datum. Nigde u Bibliji ne piše ništa o obeležavanju Hristovog rođenja.
  Pažljivom analizom teksta Biblije može se zaključiti da je vrlo mala vjerovatnoća da je Hristos rođen u zimu. Najpre, pastiri su te noći bili napolju sa stadima. Zatim, popisi u to doba nisu zakazivani u zimu; popis koji je bio zakazan uoči Hristovog rođenja zahtevao je masovna putovanja, što bi u to doba zimi bilo neizvodljivo. Na osnovu toga što je Hristos začet približno šest meseci nakon Jovana Krstitelja (Luka 1,36) i doba godine kada su u Hramu tih godina službovali sveštenici Avijinog reda, kome je pripadao Jovanov otac Zarija (Luka 1,5), pretpostavlja se da je Hristos najverovatnije rođen u septembru. Bilo kako bilo, da je Bog hteo da se obeležava Hristovo rođenje, sigurno bi o tome postojala zapovest u Bibliji.
  Uskrs (Vaskrs)
  Kao i u slučaju Božića, postoje običaji vezani za Uskrs koje ne nalazimo u Bibliji (npr. uskršnja jaja, zečevi itd.). Ti običaji takođe potiču iz paganstva. Obeležavanje Uskrsa zapravo je počelo davno prije rođenja, smrti i vaskrsenja Isusa Hrista! Običaji vezani za Uskrs potiču od prolećnih paganskih svetkovina u vezi kulta plodnosti. Mnogi paganski narodi verovali su da božanstvo plodnosti umire svake zime i ponovo se rađa na proleće. Uporedo sa tim je umiralo i ponovo se rađalo sunce kao simbol života.
  Po vavilonskom verovanju, Tamuz, bog plodnosti i kiše, svake godine je umirao na jesen, kada vegetacija prolazi, i ponovo se rađao na proleće. To je predstavljalo smenu godišnjih doba. Vavilonska i asirska boginja proleća i plodnosti nazivana je Ištar. Ona je simbolizovala Majku Zemlju i prirodne cikluse plodnosti na njoj. Po tom verovanju boginja Ištar je naricala za Tamuzom i prizivala njegovo ponovno rođenje. (Odatle običaj opisan u Jezekilju 8:14.) Ištar je takođe bila boginja ljubavi, i svetkovine u njenu čast često su bile praćene ritualnom prostitucijom.
  Drugi narodi su Tamuza i Ištar nazivali Val i Astarota, Adonis i Afrodita, Atis i Sibela, Oziris i Isis, Saturn i Venera, itd. Astarota je nazivana još i "carica nebeska". Paganski narodi su na proleće održavali svetkovine u čast Astarote. Kao simboli plodnosti na tim svetkovinama korišćena su jaja i zečevi, a takođe su obilovale orgijama. Bog je na više mesta u Bibliji osudio perverzne svetkovine održavane u čast Vala i Astarote.
  Pošto su paganski narodi već održavali svetkovine u čast smrti i vaskrsenja svog božanstva, prilikom formalnog primanja hrišćanstva mnogi od njih su zadržali svoje paganske običaje koje su sada primenjivali na smrt i vaskrsenje Isusa Hrista. Npr. engleski naziv za Uskrs, "Easter", najverovatnije potiče od keltskog oblika imena Ištar - "Eostre".

 2. #2
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,337
  Rep Power
  9661

  Default

  Postoje mnoge sličnosti između nekadašnjih paganskih običaja i današnjih običaja u vezi Uskrsa. Uoči prolećne ravnodnevice, paganski narodi su počinjali post, kao što i hrišćani danas poste 40 dana prije Uskrsa. Neki pagani bi isekli drvo, odneli ga u hram, obesili na njega figuru mladog boga i pevali žalosne pesme zbog njegove smrti. Hrišćani danas pevaju žalosne pesme na Veliki petak.
  Zatim bi figura mladog boga bila skinuta sa drveta i sahranjena u sumrak. Njegovi poštovaoci su pevali žalosne pesme oko groba do dugo u noć, a pred zoru su palili veliku vatru. Tako i neki hrišćani danas pale vatre na Uskrs. Zatim bi pagani otkopali figuru svog boga i proslavljali njegovo vaskrsenje, a sveštenik je tom prilikom dodirivao njihove usne balsamom. Izgleda da su neki od običaja u vezi Uskrsa prenijeti direktno iz paganstva, sa idejom da se pagani pridobiju za hrišćanstvo. I danas se u južnoj Italiji, Grčkoj i na Siciliji Uskrs obeležava na način sličan nekadašnjim svetkovinama u čast boga Adonisa.
  Nigde u Bibliji nije zapisano da su rani hrišćani obeležavali Hristovo vaskrsenje svetkujući Uskrs na ovakve načine. Umesto toga, oni su obeležavali Hristovu smrt na način koji je sam Hristos uspostavio, koristeći simbole beskvasnog hleba i bezalkoholnog vina na obredu svete večere (Matej 26:26-28, 1. Korinćanima 11:23-26). Uspomena na Hristovu smrt i vaskrsenje je takođe i obred krštenja uronjavanjem (Rimljanima 6:3-5). Mnogi hrišćani održavali su svetu večeru i na jevrejski praznik Pashe, naravno bez prinošenja žrtava, znajući da je Hristos naše pravo Pashalno Jagnje (1. Korinćanima 5:7).
  Kao deo pokušaja da se pagani pridobiju za hrišćanstvo, prolećne paganske svetkovine u čast vaskrsenja božanstva plodnosti postepeno su spojene sa jevrejskom Pashom i tako je svetkovanje Pashe pretvoreno u svetkovanje Uskrsa. Vremenom, pod uticajem antisemitizma, hrišćani su razdvojili datum obiljezavanja Uskrsa od datuma jevrejske Pashe. Iz istih razloga mnogi hrišćani napustili su svetkovanje subote, koju je rana Crkva držala kao dan odmora, i umesto toga počeli su da svetkuju nedelju. Neke hrišćanske vođe iz drugog veka smatrali su da svako može slobodno da izabere vreme i način služenja Bogu. Želju hrišćana da se razlikuju od Jevreja povećala su i progonstva nakon jevrejskih ustanaka protiv Rimljana 64.-70. i 132.-135. godine.
  Treba primetiti da obredi opisani u Bibliji, hrišćanski obred svete večere i jevrejska Pasha, obeležavaju Hristovu smrt, dok Uskrs stavlja naglasak na Hristovo vaskrsenje. Međutim, nigde u Bibliji ne postoji nalog da se nekim posebnim praznikom obeležava Hristovo vaskrsenje! Umesto toga, sam Hristos i apostol Pavle pozvali su verne da obeležavaju Hristovu smrt. Time se, naravno, ne umanjuje veliki značaj Njegovog vaskrsenja. Ali Božja ljubav prema grešnicima pokazala se prije svega kroz Hristovu smrt, i Biblija stavlja naglasak na taj događaj. Mnogi detalji u vezi Njegove smrti unapred su opisani u Starom zavetu. Hristovom smrću zadovoljena je najveća potreba čovečanstva - potreba za Spasiteljem.
  Odluka Boga Oca da svog jedinog Sina pošalje da strada i umre za grešnike, rizikujući da Ga zauvek izgubi, još je vrednija divljenja nego moć koju je Stvoritelj pokazao nad smrću. Hristova smrt je garancija spasenja vernih, jer je njome plaćena cena za naše grehe. A vaskrsenje će se dogoditi čak i onima koji neće biti spašeni (Otkrivenje 20:5-! U Bibliji je opisano nekoliko slučajeva vaskrsenja koji su se odigrali prije Hristovog vaskrsenja (Matej 27:52, Jovan 11:43-44, Luka 7:14-15, 8:52-55, 2. Carevima 13:21). Za Hristovo vaskrsenje Biblija jednostavno kaže: "Nije ni bilo moguće da Ga sveze smrti zadrže." (Dela 2:24)
  Premještanjem naglaska praznika sa smrti na vaskrsenje, rani hrišćani približili su se paganima a razdvojili se od Jevreja. Međutim, postepeno su izgubili iz vida glavni cilj Hristove žrtve: plaćanje cene za greh i omogućavanje pobede nad grehom. U uskršnjim porukama, i uopšte u današnjem tradicionalnom hrišćanstvu, vrlo retko se pominje potreba za promenom života, napuštanje greha, opravdanje kroz vjeru u zasluge Isusa Hrista i slične biblijske istine. Hristovo vaskrsenje je divan i ogroman dokaz Božje moći nad smrću. Ali, jedini način da mi budemo vaskrsnuti za život je da se pokajemo za grehe i, zahvaljujući Hristovoj smrti, budemo pomireni sa Bogom!
  Kao simboli Uskrsa često se koriste jaja i zečevi. U tradicionalnoj narodnoj religiji jaje je bilo simbol plodnosti, čistote i ponovnog rođenja. Koristilo se u nekim magijskim obredima sa željom da obezbedi lepo vreme, rast vegetacije, da štiti od nesreće, za gledanje u budućnost itd. Da bi pridobila pagane, Crkva se nije protivila korišćenju jaja u uskršnjim običajima već je iskoristila sličnost simbolike jajeta sa Hristovim vaskrsenjem. U nekim narodima na Uskrs je popularna šunka, pošto su paganski narodi svinju smatrali simbolom sreće?!? Zečevi su bili simbol plodnosti u drevnom Egiptu, zbog svoje velike moći razmnožavanja. Međutim, Bog je obećao da će blagosloviti svoj narod plodnošću ako Mu budu poslušni (npr. 5. Mojsijeva 7:12-14), dakle On nije tražio nikakve simbole već samo poslušnost iz ljubavi. Korišćenjem paganskih simbola pri bogosluženju slavi se stvorenje umesto Stvoritelja (Rimljanima 1:21-25) i pokazuje neverovanje u Njegova obećanja.

 3. #3
  Join Date
  Apr 2006
  Posts
  94
  Rep Power
  9

  Default

  koliko ja znam, jedini koji ne slave novu godinu, bozic. . .su jehovini svjedoci. ostali vjernici i `vjernici` slave sve djuture, i bozic, i dan zaljubljenih. . . mislim da se ti praznici danas vishe poshtuju kao porodichni, nego kao vjerski, obzirom da nam je danas potreban dooooobaaaaaar razlog da se oqpimo :P
  we`ll love u
  just the way U
  R if u
  R
  PERFECT

 4. #4
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Stani malo. Ovo je samo jedan mali dio preuzimanja obicaja od pagana. Toga ima mnogo vise. Vaskrsenje, razapinjanje na krst, ubijanje utjelovljenog Boga radi odkupa ljudskih grijeha su takodje obicaji preuzeti od pagana. U tekstu koji je Hari naveo se ne pominju ove stvari. Sveti Pavle je bio vrhunski majstor nastranih ideja. On je pagane u njegovo vrijeme preobratio u hriscane Isusovim raspecem i vaskrsenjem. Kao sto rekoh, u tekstu koji je Hari naveo - raspece, smrt i vaskrsenje Isusovo se opisuje kao dogadjaj koji se stvarno desio, sto je netacno. Ovo bi znacilo da Isus nije niti ubijen, niti je pri tome umro, niti je vaskrsao, niti je smrcu grijehe otkupio - sto je TACNO.

 5. #5
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,337
  Rep Power
  9661

  Default

  Ima Mabus dosta toga sto je i Islam preuzeo od pagana. Ponekad je zaista interesantno kako se ljudi cak i vrijedjaju zbog takvih cinjenica i ako, na primjer, pitate da vam se objasni Vidovdan bice mnogo svakojakih prica ali ponajmanje otkud taj praznik i koji je to svetac.

 6. #6
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Veliki broj muslimana slavi novu godinu, ako si na to mislio Hari. Kada pricas o islamu onda se ne pozivaj na ljude kojih ima svakakvih, vec na Qur'an i dzamije tj. na zvanicno poimanje islamske zajednice. Ja kada kazem hriscani slave bozic nadovezujem se na odobravanje toga od strane Biblije ili crkve. Isto to ocekujem od tebe da navedes kada je Islam u pitanju.

 7. #7
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,337
  Rep Power
  9661

  Default

  "Pitaju te o svetom mjesecu, o ratovanju u njemu. Reci: "Ratovanje u njemu je veliki grijeh; ali je nevjerovanje u Allaha i odvraćanje od Njegova puta... ... " Znaci mjesec redžepa, koji je uz mjesece zulkade, zulhidždže i muharrem, u arapskoj tradiciji bio smatran svetim mjesecom u kojemu je zabranjeno svako ratovanje je valjda time isto ozvanicen kao sveti mjesec a dio je paganskog obicaja?
  Iz džahilijjeta-predislamskog doba zadržalo se npr. svetkovanje Jurjeva, Aliđuna, i sličnih dana, a sad da li je to radi džehaleta-neznanja ili neceg drugog ja ne znam.
  Kao ni to da li je poligamija paganski obicaj i zasto je bas dozvoljeno 4 zene,
  a ne 8,9 ili 18 ako taj ima para i zivota da izdrzi.

 8. #8
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  podgorica
  Posts
  3,328
  Rep Power
  721

  Default

  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  i ako, na primjer, pitate da vam se objasni Vidovdan bice mnogo svakojakih prica ali ponajmanje otkud taj praznik i koji je to svetac.
  jel postoji neka zanimljivost ili si ga samo naveo kao bilo koji drugi svetac?
  ako ima reci, radoznao sam
  thanks in advance

 9. #9
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Sto se tice svetog mjeseca i zabrane ratovanja u njemu istina je da su i mnogobosci postovali to pravilo. Medjutim to je pravilo bilo objavljeno mnogo prije Isusa Ibrahimu tj. biblijskom Avramu. Mnogobosci su vremenom izmijesali svoja sa stvarno objavljenim pravilima. To je nesto slicno kao Pavlova poslanica koja je gemist ljudskih i Bozijih pravila. U ajetu koji si naveo mnogobosci koji su postovali to pravilo pitali su Muhammeda da li je to objava od Boga, da li da i dalje postuju to pravilo. Neposredno Muhammedu s.a.v.s. stize potvrda toga. Sto hocu reci? Tradicionalno arapsko pravilo o zabrani ratovanja u svetim mjesecima redzepu, zulkadeu, zulhidzdzetu i muharremu su ustvari islamsko pravilo utemeljeno jos od doba Ibrahima. Za dozvolu do cetiri zene ti samo Bog moze odgovoriti. Za pravilo do cetiri zene mislim da nije postojalo kod pagana.

 10. #10
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Sto se tice Jurjeva i Alidjuna prvi put cujem da to muslimani slave. U svakom slucaju i da ima nekih koji to slave to je u stvari njihovo individualno poimanje. To Qur'anom nije propisano niti hadisima niti odobreno od strane zvanicnog islama. Vjera se ne moze optuzivati zbog par odpadnika od nje. Jedno su pravila vjere a drugo su ljudi koji ih postuju ili ne postuju.

 11. #11
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,337
  Rep Power
  9661

  Default

  Quote Originally Posted by funky^junkie View Post
  jel postoji neka zanimljivost ili si ga samo naveo kao bilo koji drugi svetac?
  ako ima reci, radoznao sam
  thanks in advance
  Meni je bilo zanimljivo kad sam vise iz sale jednog koji tvrdi da je vjernik zapitao ko je bio sv. VidO i da li nase ime Vidoje ima neke veze sa tim svecem. Probaj nekoga pitati da ti objasni

 12. #12
  Join Date
  Dec 2005
  Posts
  648
  Rep Power
  13

  Default

  Izvinjavam se što mi je post malo duži.

  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  "Pitaju te o svetom mjesecu, o ratovanju u njemu. Reci: "Ratovanje u njemu je veliki grijeh; ali je nevjerovanje u Allaha i odvraćanje od Njegova puta... ... " Znaci mjesec redžepa, koji je uz mjesece zulkade, zulhidždže i muharrem, u arapskoj tradiciji bio smatran svetim mjesecom u kojemu je zabranjeno svako ratovanje je valjda time isto ozvanicen kao sveti mjesec a dio je paganskog obicaja?
  Zašto, a priori, misliš da su predislamski Arapi u svemu, što se tiče vjerovanja/običaja griješili? Kur'an je dokinuo stvari koje su iskrivljene/pogrešne, a ostavio stvari koje nijesu pogrešne. Arapi (generalno) su potomci Ismaila (Jišmael), koji je bio Božji poslanik, tako da je normalno da su se bar nekih stvari pridržavali ispravno.

  Mjeseci (i uopšte računanje vremena) su baš interesantan primjer. Poznato je da je islamski kalendar (i jevrejski) lunaran. Hrišćani su, recimo, pogriješili kada su slijepo preuzeli kalendar od Rimljana (kalendar koji je ustanovio Cezar). To je rezultovalo time da danas postoji 14 dana razlike između kalendara dvije crkve. Bilo je i Arapa koji su "premještali" svete mjesece (čak neki tumači Kur'ana smatraju da je bilo grupa koje su htjele da poklope neke lunarne mjesece sa solarnim). Povodom takvih stvari je objavljen ajet:

  Premještanjem svetih mjeseci samo se povećava nevjerovanje, čime se nevjernici dovode u zabludu; jedne godine ga proglašavaju običnim a druge godine ga proglašavaju svetim - da bi ispunili broj onih mjeseci koje je Allah učinio svetim. Ružni postupci njihovi predstavljeni su im kao lijepi. A Allah neće ukazati na Pravi put onima koji neće da vjeruju. (Kur'an: At-Tawba, 37)
  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  Kao ni to da li je poligamija paganski obicaj
  Opet: odakle ti podatak da je poligamija ekskluzivno paganski običaj?
  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  i zasto je bas dozvoljeno 4 zene,
  a ne 8,9 ili 18 ako taj ima para i zivota da izdrzi.
  Zašto baš godina ima 12 mjeseci? Zašto ima 7 dana? Zašto vodonik ima redni broj 1?

  Tome su služile objave koje su objavljivane ljudima. Da se ne bi stalno svađali oko banalnih pitanja. Jednostavno, to je tako --- Get over it!

  Sad mi pade na pamet jedna Kur'anska priča glede nekih Mojsijevih, a.s., savremenika, koji su voljeli da zapitkuju:

  A kada je Musa rekao narodu svome: "Allah vam naređuje da zakoljete kravu", - oni upitaše: "Zbijaš li ti to s nama šalu?" - "Ne dao mi Allah da budem neznalica!" - reče on.

  "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kojih godina ona treba biti." - "On kaže" - odgovori on - "da ta krava ne smije biti ni stara ni mlada, nego između toga, srednje dobi, pa izvršite to što se od vas traži!"

  "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime", - rekoše - "da nam objasni kakve boje treba biti." - "On poručuje" - odgovori on - "da ta krava treba biti jarkorumene boje, da se svidi onima koji je vide."

  "Zamoli Gospodara svoga, u naše ime," - rekoše - "da nam objasni kakva još treba biti jer, nama krave izgledaju slične, a mi ćemo nju, ako Allah htjedne, sigurno pronaći."

  "On poručuje" - reče on - "da ta krava ne smije biti istrošena oranjem zemlje i natapanjem usjeva; treba biti bez mahane i bez ikakva biljega." - "E sad si je opisao kako treba!" - rekoše, pa je zaklaše, i jedva to učiniše.
  (Kur'an: Al-Baqara, 67 - 71)
  U komentaru ajeta se kaže da su, da nisu zapitkivali, mogli da zakolju bilo koju kravu već kod naredbe: "Bog vam naređuje da zakoljete kravu".

  Ne kažem ja da ne treba uopšte pitati, ali treba malo prije pitanja i razmisliti, i istražiti.

 13. #13
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,337
  Rep Power
  9661

  Default

  Quote Originally Posted by edin1 View Post
  Zašto, a priori, misliš da su predislamski Arapi u svemu, što se tiče vjerovanja/običaja griješili? Kur'an je dokinuo stvari koje su iskrivljene/pogrešne, a ostavio stvari koje nijesu pogrešne.
  Totalno si pogresno razumio. Nista apriori ne mislim i ne osudjem samo navodim dosta stvari kojih su religije zadrzale kako kazes one koje nijesu pogresne. Zasto ima 12 mjeseci se zna a ja na primjer ne znam kako je poligamija i otkud prihvacena i zasto bas 4 zene. Naravno bez ikakvog mog misljenja da je to lose ili dobro ili da mi nesto smeta u tome.

 14. #14
  Join Date
  Dec 2005
  Posts
  648
  Rep Power
  13

  Default

  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  Totalno si pogresno razumio. Nista apriori ne mislim i ne osudjem samo navodim dosta stvari kojih su religije zadrzale kako kazes one koje nijesu pogresne. Zasto ima 12 mjeseci se zna a ja na primjer ne znam kako je poligamija i otkud prihvacena i zasto bas 4 zene. Naravno bez ikakvog mog misljenja da je to lose ili dobro ili da mi nesto smeta u tome.
  Sada te shvatam. Evo jednog članka koji govori o islamu i poligamiji (našao preko Google-a). Mislim da će ti biti interesantan:
  http://www.novihorizonti.com/test/te...ArtikalID=1292

  Volio bih da mi odgovoriš, ako imaš vremena, zašto ima 12 mjeseci? Iskreno, nikad nijesam razmišljao o tome.

 15. #15
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Hari. Obzirom da je Bog izvan vremena, da zna buducnost i proslost - sigurno je mogao i tacno odrediti koliki je potrebni dozvoljeni broj zena. Bog je prilikom objave znao za ratove koji ce se desiti u buducnosti, u kojima ce mnoge zene ostati bez muzeva, znao je da ce se u buducnosti mnoge na ulici same o sebi brinuti itd. Njemu je bilo lako sve to izracunati i doci do cifre do broja cetiri, a Allah najbolje zna.

 16. #16
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  29,337
  Rep Power
  9661

  Default

  Quote Originally Posted by edin1 View Post
  Sada te shvatam. Evo jednog članka koji govori o islamu i poligamiji (našao preko Google-a). Mislim da će ti biti interesantan:
  http://www.novihorizonti.com/test/te...ArtikalID=1292

  Volio bih da mi odgovoriš, ako imaš vremena, zašto ima 12 mjeseci? Iskreno, nikad nijesam razmišljao o tome.
  Kalendarska godina oznažavala je uvijek razdoblje između dva istoimena datuma u nekom kalendaru iako su se kalendari međusobno razlikovali pa bila riječ o solarnim ili lunarnim kalendarima, ili o njihovoj kombinaciji.
  Danas je najrašireniji Gregorijanski kalendar u kojemu jedna kalendarska godina traje 365 dana, a prijestupna godina 366 dana. Njegova se godina dijeli na 12 mjeseci...kako je to bilo i zasto evo na
  http://webexhibits.org/calendars/year.html

 17. #17
  Join Date
  Dec 2005
  Posts
  648
  Rep Power
  13

  Default

  Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
  Kalendarska godina oznažavala je uvijek razdoblje između dva istoimena datuma u nekom kalendaru iako su se kalendari međusobno razlikovali pa bila riječ o solarnim ili lunarnim kalendarima, ili o njihovoj kombinaciji.
  Danas je najrašireniji Gregorijanski kalendar u kojemu jedna kalendarska godina traje 365 dana, a prijestupna godina 366 dana. Njegova se godina dijeli na 12 mjeseci...kako je to bilo i zasto evo na
  http://webexhibits.org/calendars/year.html
  Izgleda da sada ti mene nijesi razumio. Bog je mogao da odredi da broj mjeseci bude 13 (a i da solarna godina traje duže). Koji je razlog što je određen broj 12. Moj odgovor je da ne znamo.

  Julijanski/Gregorijanski/Jevrejski kalendar su ljudski kalendari, očigledno pravljeni po jednom geografski uskom modelu. Solarna i lunarna godina ne mogu da se pomire, bez "zakrpa" (13 mjesec kod Jevreja). Hrišćani su u potpunosti preuzeli solarni kalendar (od Rimljana) i uveli "zakrpe" u vidu prijestupnih godina. Muslimani imaju čisto lunarni kalendar, jedini ispravni i prirodni (bez zakrpa) kalendar.

  Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite!(...)(Kur'an: At-Tawba, 36)

 18. #18
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Everywhere I hope..
  Posts
  4,945
  Rep Power
  9

  Default

  Quote Originally Posted by Mabus View Post
  Hari. Obzirom da je Bog izvan vremena, da zna buducnost i proslost - sigurno je mogao i tacno odrediti koliki je potrebni dozvoljeni broj zena. Bog je prilikom objave znao za ratove koji ce se desiti u buducnosti, u kojima ce mnoge zene ostati bez muzeva, znao je da ce se u buducnosti mnoge na ulici same o sebi brinuti itd. Njemu je bilo lako sve to izracunati i doci do cifre do broja cetiri, a Allah najbolje zna.
  Bog je znao koliki je potrebni i dozvoljeni broj zena, pa je Adamu dao jednu...


  I Bog ne moze sa stoprocentnom sigurnoscu previdjeti detalje u buducnosti jer buducnost vrlo ovisi o ljudskoj slobodnoj volji na koju Bog ne utice.
  Last edited by odli; 13-05-07 at 16:52.
  Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.

 19. #19
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Everywhere I hope..
  Posts
  4,945
  Rep Power
  9

  Default

  Quote Originally Posted by edin1 View Post
  Izgleda da sada ti mene nijesi razumio. Bog je mogao da odredi da broj mjeseci bude 13 (a i da solarna godina traje duže). Koji je razlog što je određen broj 12. Moj odgovor je da ne znamo.
  12 = 3 (temeljni 'nebeski' broj) * 4 (temeljni zemaljski broj)

  Astronomski, jasno je da je broj mjeseci u godini odredjen time koliko jedan mjesec prirodno traje i koliki broj takvih meseci se najbolje uklapa u duljinu trajanja godine - a to jeste 12..

  Quote Originally Posted by edin1
  Zašto baš godina ima 12 mjeseci? Zašto ima 7 dana? Zašto vodonik ima redni broj 1?
  Dakle, to su najosnovnije stvari iz nauke koje imaju dobar realan razlog zasto su bas takve. Progooglaj malo..
  Last edited by odli; 13-05-07 at 16:57.
  Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.

 20. #20
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Ja sam primijetio Odli, mada nisam reagovao da ti pripisujes odredjene nemoci Bogu. Bog MOZE sve do detalja, unaprijed za 1000 godina znati i zna buducnost svega i svacega. Prije 1000 godina on je znao da ces ti ovo reci. On i utice i ne utice na slobodnu volju covjeka, zavisno iz kojeg se ugla gleda. Da li ce osoba postati vjernik zavisi od Bozije volje. Da li je to taj covjek zasluzio da bude zavisi od njegovih djela i zivota kojim zivi. Ukoliko je osoba losa djelima i zivotom Bog ga prepusta djavolima da jos vise ogrezne u grijehu. Pri tome nece da mu otvori oci, tj. da mu skine zastor jer to nezasluzuje. Bog sve moze i sve zna i ne postoji niti jedna nemoc koja bi se Njemu mogla pripisati. Kazes da je Bog znao koliki je broj zena ljudima potreban, tako da je Adamu dao jednu. Ajde sada nam reci koliko je zena a koliko robinja imao Avram, David, Solomon?

 21. #21
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Everywhere I hope..
  Posts
  4,945
  Rep Power
  9

  Default

  Mabuse, ovo sto ti kazujes znacilo bi da bog namjerno dopushta zlo i da je cak za njega odgovoran.

  Ako on nekome namjerno namijeni sudbinu gresnika, zasto bi ga onda osudjivao i kaznjavao, i prije svega upozoravao da zlo ne smije da se cini? Vidis li da tu nema logike...

  Jedino logicno objasnjenje koje se u sve uklapa je da se Bog ne mijesa u slobodnu volju covjekovu, a to po logici povlaci da ne moze da predvidi sve detalje buducnosti 100% (ne moze onaj dio koji zavisi od iskljucivo covjekove volje i odgovornosti). Bog planira buducnost i ima zactan odredjeni plan, ali kako ce se brzo on ispuniti zavisi od toga da li ga ljudi u srcu osjecaju i vode se njime ili skrecu sa 'pravog puta'. Zato se zlo u svijetu ovoliko i oteze, jer ljudi ne 'cuju' boga u sebi i ne vode se njime, a Bog nece ljude da prisiljava da budu dobri, to oni moraju sami od srca zeljeti...

  Sto se tice vishezenstva, Hrist je lijepo rekao da je Mojsije "po tvrdoci njihovih srca" dozvolio Izraelcima da imaju vise zena, ali da to nije bio bozji plan otpocetka. Valjda treba vise slijediti Boga nego Mojsija ili proroka Muhameda, a Bog je jasno primjerom pokazao da muz treba da ima samo jednu zenu...
  Last edited by odli; 13-05-07 at 22:44.
  Conditioning is what makes us feel ignorant, and our apathy feeds our hate.

 22. #22
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Odli, Bog zna kakav ce covjek da bude i sta ce da radi u buducnosti. Lose koje zadesi covjeka - sam je zasluzio. Lose koje ga zadesi dobija kao kaznu od Boga ili kao uzrok djavola koji ga je opsjeo, a opsjeo ga je sa Bozijim dopustenjem. Dobro koje zadesi covjeka je od Boga. Istina je da Bog namjerno dopusta zlo. Ali to zlo ima smisla. Zbog cega? Npr. ratovi, zbog cega borbe? Citaj: KADA STE VI BILI U DOLINI BLIZOJ, ONI U DALJINI DALJOJ, A KARAVANA NIZE VAS. O VREMENU BORBE NE BISTE SE DOGOVORILI I DA STE SE DOGOVARALI, ALI SE ONA DOGODILA DA BI ALLAH DAO DA SE ISPUNI ONO STO JE MORALO DA SE DOGODI, DA NEVJERNIK OSTANE NEVJERNIK POSLIJE OCIGLEDNA DOKAZA, I DA VJERNIK OSTANE VJERNIK POSLIJE OCIGLEDNA DOKAZA, A ALLAH DOISTA SVE CUJE I SVE ZNA (8, 42). Ovaj ajet nam govori da ratovi kod Boga imaju smisla jer ce njima mnogi ljudi koji su se borili na Bozijem putu u Raj. Da ih nije bilo (ratova) zavrsili bi mozda u pakao. Pitas se sta je sa djecom koja u njima ginu: A SRECNI CE U DZENNET; DOK JE NEBESA I ZEMLJE, U NJEMU CE BORAVITI...(11, 10. Bog stvara zlo, kao iskusenje i vjernicima i kao iskusenje nevjernicima. Vjernicima da se odrede od njih najbolji a nevjernicima ne bi li se pokajali. Ima nevjernika koji ne mogu spoznati osjecaj kajanja i spoznaje Boga dok ne urade nesto stravicno. Kao dokaz da Bog stvara zlo je i jedan ajet: RECI: UTICEM SE GOSPODARU SVITANJA OD ZLA ONOGA STO ON STVARA, I OD ZLA MRKLE NOCI KADA RAZASTRE TMINE I OD ZLA SMUTLJIVCA KAD SMUTNJE SIJE I OD ZLA ZAVIDNIKA KADA ZAVIST NE KRIJE (113, 1-5). Definicija zla po Qur'anu je iskusenje: MI CEMO VAS DOVODITI U ISKUSENJE MALO SA STRAHOM I GLADOVANJEM, I TIME STO CETE GUBITI IMANJA I ZIVOTE, I LJETINE. A TI OBRADUJ IZDRZLJIVE, ONE KOJI, KADA IH KAKVA NEVOLJA ZADESI, SAMO KAZU: "MI SMO ALLAHOVI I MI CEMO SE NJEMU VRATITI! (2, 156).Bog nije ljudima unaprijed odredio sudbinu gresnika - nikome. Ljudi su je sami sebi odredili svojom slobodnom voljom, ali Bog je znao da ce oni tako skoncati. Vjernicima na ovom svijetu KOJI SU DOBRA DJELA CINILI Bog pruza svoju milost i tako direktno utice na ishod dogadjaja: NEVJERNICIMA SE ZIVOT NA OVOM SVIJETU CINI LIJEPIM I ONI SE RUGAJU ONIMA KOJI VJERUJU. A NA SUDNJEM DANU BICE IZNAD ONI KOJI SU SE ALLAHA BOJALI I GRIJEHA KLONILI. Pazi nastavak- A ALLAH DAJE U OBILJU ONOME KOME ON HOCE, BEZ RACUNA (2, 212). Dakle obrati paznju na rijec "On hoce". Bog daje covjeku slobodnu volju da se pokaze svojim djelima, a nakon toga, one koji se pokazu kao dobri upucuje Njegovom miloscu na pravi put. One koji ne prodju test: TAKO ISTO MI PREPUSTAMO VLAST JEDNIM SILNICIMA NAD DRUGIM (pazi dalje) ZBOG ONOGA STO SU ZARADILI (6, 129) Dalje: A OPOMINJI KURANOM DA COVJEK, ZBOG ONOGA STO RADI, NE BI STRADAO, JER OSIM ALLAHA - NI ZASTITNIKA NI POSREDNIKA NECE IMATI...(6, 70) Zakljucak: Bog se samo u prvoj fazi covjekovog zivota ne mijesa u njegovu slobodnu volju. Ukoliko mu tada njegova djela ne vrijede Bog kaze: ZAR NE VIDIS DA MI NEVJERNIKE SEJTANIMA PREPUSTATMO DA IH STO VISE NA ZLO NAVRACAJU (19, 83) a ukoliko mu djela valjaju: MILOST ALLAHOVA JE DOISTA BLIZU ONIH KOJI DOBRA DJELA CINE (7-56) Nadam se da si skontala.

 23. #23
  Join Date
  Jul 2005
  Location
  Vavilon - Podgorica
  Posts
  2,114
  Rep Power
  300

  Default

  Uzgred, ako je Bog jasno svojim primjerom pokazao da covjek mora da ima samo jednu zenu zasto su Avram, David i Solomon bili neposlusni i to kao Boziji poslanici? Da li su ova tri Bozija poslanika imali okorjelo srce, po Hristu, pa im je zbog toga Bog dopustio visezenstvo? Kazes da je Mojsije dopustio visezenstvo a ja te pitam zasto je Avram, koji je zivio prije Mojsija imao vise zena? Uzgred Biblija nam govori da je njegova zena Sara u stvari njegova sestra!!! Avram po Bibliji osim sto je makro, uradio je jedan u nizu Biblijskih incesta.

 24. #24
  Join Date
  Dec 2005
  Posts
  648
  Rep Power
  13

  Default

  Quote Originally Posted by odli View Post
  12 = 3 (temeljni 'nebeski' broj) * 4 (temeljni zemaljski broj)

  Astronomski, jasno je da je broj mjeseci u godini odredjen time koliko jedan mjesec prirodno traje i koliki broj takvih meseci se najbolje uklapa u duljinu trajanja godine - a to jeste 12..  Dakle, to su najosnovnije stvari iz nauke koje imaju dobar realan razlog zasto su bas takve. Progooglaj malo..
  odli, zamolio bih te da malo bolje ispratiš diskusiju prije nego što se u istu uključiš.

 25. #25
  Join Date
  Dec 2005
  Posts
  648
  Rep Power
  13

  Default

  Quote Originally Posted by odli View Post
  Mabuse, ovo sto ti kazujes znacilo bi da bog namjerno dopushta zlo i da je cak za njega odgovoran.
  Odgovoran kome? Nekom iznad njega? Pričaš o stvarima koje ne poznaješ, proizvoljno ih tumačeći.

  U poznatom hadisu o Džibrilu (anđeo Gabrijel) koji je došao Poslaniku, a.s., u liku beduina i počeo ga pitati o islamu, imanu i ihsanu, stoji da je Poslanik, a.s., o imanu rekao: "(1)Da vjeruješ u Allaha, (2)Njegove meleke, (3)Njegove knjige, (4)Njegove poslanike, (5)budući svijet i (6)da sve što se događa (dobro ili zlo) biva Allahovim, dž.š., određenjem." (Muslim i Buhari)

  Iman znači vjerovanje, i osoba koja je musliman je dužna da vjeruje u gore navedene temelje vjerovanja.

  Quote Originally Posted by odli View Post
  Ako on nekome namjerno namijeni sudbinu gresnika, zasto bi ga onda osudjivao i kaznjavao, i prije svega upozoravao da zlo ne smije da se cini? Vidis li da tu nema logike...
  Po toj "logici" mogla bi da kažeš: pošto je Bog sam sebi dovoljan, zašto je stvarao stvorenja?; zašto je stvarao Pakao? zašto uopšte dopušta da se desi zlo? zašto ovo zašto ono.

  Quote Originally Posted by odli View Post
  Jedino logicno objasnjenje koje se u sve uklapa je da se Bog ne mijesa u slobodnu volju covjekovu, a to po logici povlaci da ne moze da predvidi sve detalje buducnosti 100% (ne moze onaj dio koji zavisi od iskljucivo covjekove volje i odgovornosti). Bog planira buducnost i ima zactan odredjeni plan, ali kako ce se brzo on ispuniti zavisi od toga da li ga ljudi u srcu osjecaju i vode se njime ili skrecu sa 'pravog puta'. Zato se zlo u svijetu ovoliko i oteze, jer ljudi ne 'cuju' boga u sebi i ne vode se njime, a Bog nece ljude da prisiljava da budu dobri, to oni moraju sami od srca zeljeti...
  Razmisli malo. Koja ti je argumentacija? Logika je samo aparat pomoću koga iz premisa, prema utvrđenim logičkim pravilima, izvlačiš zaključke. Očigledno je da su tebi premise klimave, i u suprotnosti sa istinom.

  Quote Originally Posted by odli View Post
  Sto se tice vishezenstva, Hrist je lijepo rekao da je Mojsije "po tvrdoci njihovih srca" dozvolio Izraelcima da imaju vise zena,
  Citiraj izvor. Prije će biti da im je Bog neke stvari ograničio i zabranio zbog, kako ti kažeš, "tvrdoće njihovih srca":

  I zbog teškog nasilja jevreja mi smo im neka lijepa jela zabranili koja su im bila dozvoljena, i zbog toga što su mnoge od Allahova puta odvraćali (Kur'an: An-Nisa', 160)
  Jevrejima smo sve životinje koje imaju kopita ili kandže zabranili, a od goveda i brava njihov loj, osim onog s leđa ili s crijeva, ili onog pomiješanog s kostima. Time smo ih zbog zuluma njihova kaznili; i Mi, zaista, govorimo istinu. (Kur'an: Al-An'am, 146)
  Jevrejima smo zabranili ono o čemu smo ti prije kazivali; Mi njima nismo nepravedni bili, oni su sami sebi nepravdu nanijeli. (Kur'an: An-Nahl, 118)
  Quote Originally Posted by odli View Post
  ali da to nije bio bozji plan otpocetka.
  Ja i ti možemo da znamo samo neke detalje Božijeg plana.

  Quote Originally Posted by odli View Post
  Valjda treba vise slijediti Boga nego Mojsija ili proroka Muhameda, a Bog je jasno primjerom pokazao da muz treba da ima samo jednu zenu...
  Obrati dobro pažnju šta si sada napisala. Slijediš uzore, a uzor je neko na koga se ugledaš u ponašanju, moralu, postupcima, govoru. Mojsije, a.s., Isus a.s. itd. su bili Božiji poslanici koje su ljudi bili dužni da slijede. Ne možeš da slijediš Boga. Možeš samo da mu se pokoravaš, da poštuješ njegov zakon, i da slijediš njegove poslanike.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Replies: 616
  Last Post: 16-12-10, 11:54
 2. Replies: 22
  Last Post: 02-08-10, 18:09
 3. Ista krv i obicaji kod Albanaca i Crnogoraca
  By Admiral Krsto Djurovic in forum Istorija
  Replies: 11
  Last Post: 03-02-07, 13:43
 4. svi cetinjski obicaji :D
  By milicaaaaaaa in forum Cetinje
  Replies: 40
  Last Post: 13-10-05, 03:05
 5. Bosnjacki vjerski vodja poziva na dzihad
  By Janko23- in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 23
  Last Post: 16-02-05, 13:03

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •