Results 1 to 2 of 2

Thread: Grad Bari vratio Rusiji crkvu Svetog Nikole Mirskog

 1. #1
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,425
  Rep Power
  668

  Default Grad Bari vratio Rusiji crkvu Svetog Nikole Mirskog

  Pobjeda, 24. 03. 2007. KULTURA I DRUŠTVO


  Grad Bari vratio Rusiji crkvu Svetog Nikole Mirskog


  Gest prijateljstva


  Ovo je važan gest prema našim prijateljima iz Rusije, izjavio je ovim povodom italijanski premijer Romano Prodi, zadovoljan odlukom grada Barija

  Italija je vratila Rusiji jednu malu pravoslavnu crkvu u Bariju, koja je dosad bila vlasništvo tog grada na obali Jadranskog mora, kao gest prijateljstva prema Rusiji i kao simboličan doprinos poboljšanju odnosa dvaju velikih hrišćanskih crkava - pravoslavne i rimokatoličke, objavila je danas italijanska štampa.
  Odluka o vraćanju crkve Svetog Nikole Mirskog, nazvane prema istoimenom svecu iz IV vijeka, episkopu grada Mire (danas u Turskoj), saopštena je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji je u srijedu, u Bariju, razgovarao sa italijanskim premijerom Romanom Prodijem. "Ovo je važan gest prema našim prijateljima iz Rusije", izjavio je tim povodom Prodi, zadovoljan odlukom grada Barija.
  Crkva Svetog Nikole Mirskog sagrađena je početkom 20. vijeka, a njen cilj je bio da primi mnogobrojne ruske hodočasnike koji su dolazili u Bari da bi se poklonili moštima sveca čije ime je u narodnom predanju vezano za čudotvnornost, blagost, dobrotu i ljubav prema djeci. Sveti Nikola Mirski, zaštitnik Barija, jednako je omiljen i među rimokatolickim i među pravoslavnim vjernicima. Njegove mošti se čuvaju u kripti katoličke Saborne crkve u Bariju - crkve u kojoj se služba božja obavlja i po pravoslavnim običajima. Crkva Svetog Nikole Mirskog je postala vlasništvo grada Barija 1937. godine, što je bila posljedica stalnog smanjivanja broja hodočasnika iz tada već sovjetske Rusije.
  U dijelu crkve su, kako je rimskoj "Republici" izjavio gradonačelnik Barija Mikele Emilijano, dosad bile smještene neke kancelarije gradskih vlasti.
  "Dobro je što se crkva vraća u vlasništvo Rusije zato što je Bari za Ruse ono što je za nas, Italijane, Asizi", izjavio je Emilijano, aludirajući na činjenicu da je taj grad nedaleko od Peruđe rodno mjesto Svetog Franja. Do vraćanja crkve Rusima došlo je, kako je Emilijano objasnio, na inicijativu pape Benedikta DžVI i uz pomoć vlade premijera Prodija, koja je gradu Bariju ustupila drugu lokaciju za smještaj kancelarija opštinskih vlasti. Putin, koji je juče završio dvodnevnu posjetu Italiji, posjetio je sinoć crkvu Svetog Nikole Mirskog, upalio svijeću i poljubio svečevu ikonu.

 2. #2
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,425
  Rep Power
  668

  Default

  U SUSRET SV. NIKOLI ČUDOTVORCU - NIKOLjDANU

  Zaštitnik moreplovaca i djece


  Sveti Nikola čudotvorac ili Nikoljdan je jedna od načešćih pravoslavnih krsnih slava i praznuje se 19. decembra, odnosno na dan kada se 343. godine prije nove ere upokojio arhiepiskop Mirlikijski sveti Nikola. Kao spomen na prenos moštiju Svetog Nikole, Crkva je ustanovila još jedan praznik vezan za njega – Prenos moštiju Svetog Nikole praznuje se 22. (9) maja i to je za mnoge porodice mala slava ili preslava. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe, kao i mnogih gradova i luka, posebno u Grčkoj i Italiji. U grčkom folkloru Sveti Nikola se opisuje kao „gospodar mora".
  Po narodnom vjerovanju, Sv. Nikola upravlja burom i pomaže lađarima, kada se nažu na uzburkanom moru. Nekada je svaka hrišćanska lađa imala ikonu ovog sveca. Sveti Nikola je naročito slavljen duž Jadranskog i Sredozemnog mora. Bio je nekada i običaj da se uoči Svetog Nikole, oko četiri sata poslije podne, svaka lađa, ma gdje se nalazila, zaustavi i baci sidro. Na sam dan slave lađari su se gostili i pili, pucali iz topova, i tek sjutradan nastavljali put. Slavili su i ribari, vodeničari i svi oni koji žive na vodi ili imaju sa njom veze. Sveti Nikola je bio i slava dinastije Obrenović, i knez Miloš ju je proslavljao, a svaki put kad bi dizao čašu u to ime pucali bi topovi i zvonila zvona. Naši preci su tokom vremena mijenjali ime, prezime, mjesto stanovanja… ali se krsne slave nijesu odricali i nijesu je mijenjali. U najtežim trenucima u vrijeme sveopšte Golgote, i u ratovima, slava se slavila sa svijećom, malo vina i makar komad hleba.
  Sveti Nikola je živio u 4. vijeku u gradu Mira i bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac. Socijalizam je uveo umjesto njega Deda Mraza, koji je donosio darove djeci za Novu godinu. U SAD je postao poznat Nikolin „rođak" Santa Klaus što je skraćeno od Santa Nikolaus (sveti Nikola na njemačkom). U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strijelaca, djece, i studenata po cijelom hrišćanskom svijetu: na Istoku i na Zapadu.
  Ljudi su ga još za vrijeme života smatrali za svetitelja. Prizivali su ga u pomoć pri bolestima, nekoj nesreći ili nemoći. Hrišćani vjeruju da se on svima odazivao i da je svima pomagao, a da je iz njegovog lica sijala svetlost. U starosti se razbolio i preminuo 6. decembra 343. godine. Sveti Nikola se i slavi toga dana, što je ustvari 19. decembar po novom kalendaru. Mošti Svetog Nikole nalaze se u Bariju, gdje su stigle 9. maja 1087. godine, a prema nekim izvorima, mošti su ukrali italijanski pirati i prenijeli ih u Bari, gdje se danas nalaze. Bilo kako bilo u Bariju vjernici sa Istoka i Zapada poštuju ga do dana današnjeg.
  Na ikonama Svetog Nikolaja obično se slikaju sa jedne strane Isus Hristos sa Jevanđeljem u rukama, a sa druge Presveta Bogorodica sa arhijerejskim omoforom na rukama. Ovo ima svoj dvostruk istorijski značaj, i to u prvom slučaju označava prizivanje Nikolaja arhijerejskoj službi, a u drugom opravdanje njega od kazne zbog sukoba s Arijem.

  Pobjeditelj naroda

  Rodio se u maloazijskoj oblasti Likiji u gradu Patari oko 270. godine. Njegovi roditelji, otac Teofan i majka Nona imali su samo njega. Pri krštenju je dobio ime Nikolaj, što u prevodu znači "pobjeditelj naroda". Duhovnom životu poučavao ga je stric Nikolaj, episkop patarski. Oni su se zajedno zamonašili u manastiru Novi Sion. Nakon smrti svojih roditelja, prodao je cijelo imanje i novac je razdijelio sirotinji. Neko vrijeme je bio sveštenik u svom rodnom gradu. Odlikovao se milosrđem i mnogi su smatrali da će naslijediti svog strica kao episkop. Pošto je bio skroman, povukao se u samoću i bezmolvije da tako sačeka smrt. Hrišćani vjeruju da mu se potom javio glas Gospodnji i rekao mu: „Nikolaje, pođi u narod na podvig ako želiš biti od mene uvjenčan". Tada je napustio pustinjački život i otišao u narod. Izabran je za arhiepiskopa grada Mira u Likiji (tada Rimsko carstvo, danas oblast današnje Turske). Tokom vladavine careva Dioklecijana i Maksimijana u vrijeme gonjenja i mučenja hrišćana bio je zatvoren u tamnicu, ali ni tu nije prestajao da propovijeda i širi hrišćanstvo. Prisustvovao je Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji, ali zbog toga što je udario aleksandrijskog sveštenika Arija, optuženog za jeres, udaljen je sa sabora i zabranjeno mu je dalje prisustvo. U hrišćanskoj tradiciji se spominje da su mu odobrili ponovno prisustvo na saboru tek kada se im u snu preko izabranih arhijereja javio glas Gospoda Isusa Hrista i Presvete Bogorodice, da je učinjena velika nepravda prema Svetom Nikolaju, koji je branio pravu vjeru.


  Z.P.

  http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika...tum=2010-12-18

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Crkva svetog Frana u Kotoru
  By Ćipur in forum Religija i filosofija
  Replies: 12
  Last Post: 18-06-08, 01:06
 2. ZIVOT SVETOG VASILIJA OSTROSKOG CUDOTVORCA-SLAVA MU I MILOS
  By srpskagoracrnagora in forum Religija i filosofija
  Replies: 1
  Last Post: 28-02-05, 18:44
 3. Crnogorci i VLAST
  By Dzono in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 18
  Last Post: 20-02-04, 21:52

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •