Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 56

Thread: Poruke svijem gradjanima Crne Gore

 1. #1
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Post Poruke svijem gradjanima Crne Gore

  MOJA DRZAVA CRNA GORA


  „RAZVEDRI MI IZNAD GORE CRNE…”
  Crna Goro, majko, svetinjo, heroino moja tuzna, ranjena predugo cekas u tami.
  Cekas sinove i kceri svoje, da Ti put prokrce, da Te iz tame izvedu, da ranjenu dusu Tvoju izvidaju ljubavlju i zeljom svojom.
  I eto, idemo Ti u susret, ikono nasa stamena, kamenom isklesana, suzama okupana.
  Nosimo Ti lucu slobode, da zagrijemo grudi Tvoje, da srce Tvoje snazno zakuca za sve sinove Tvoje.
  Crna Goro, majko, ikono, slobodo. Vjeruj srcima sto ce kao jedno zakucati na sav glas 21. maja, za nasu proslost ranjenu i buducnost svijetlu, da Ti kako zavredjujes mucenice, dostojanstveno vratimo Tvoje iskonsko mjesto.
  Zeljni smo Te majko.
  Znajuci kakva si, prigrlices sve. Blagosiljaces i one koji Ti ne prilaze rado, koji ne sjecajuci se lica Tvoga bise da Te na poklon daju.
  Prizvaces ih i oprostiti im znam i tako uciniti da se gorko pokaju i prepoznaju Tebe, svoju jedinu majku, jedinju svoju svetinju i svoju jedinu uzdanicu.
  Obrisaces Ti i njihove suze pokajnice.
  Ko jos, ne prepoznaje majku svoju, koja ga je zadojila, lavovski branila, ranjena ustajala da okupi djecu svoju.
  Slutim docekat cu Te, suverenu, kako Ti dolikuje, majko i svetinjo moja Crna Goro.
  Docekat cu Te, za sebe, za sinove svoje...
  Znam da ce tada svjetlost obasjati i grob mojih roditelja.
  ***
  Vesko Pejovic, masinski inzenjer – Cetinje

  GLASAJ ZA KUCU SVOJU I NEBO SVOJE
  Narode crnogorski moj, 21. maja, glasaj za kucu svoju i nebo svoje, sacuvaj sebe, i budi zauvijek svoj!!!
  Crna Goro, 22. maja, neka se na Lovcenu zaviori krstas barjak tvoj i ne zaboravi da je Cetinje obraz tvoj!

  Cetinje, 16. IV 2006.
  ***
  Vida Dedeic, penzioner – Podgorica

  CRNA GORA – JEDINI NAS RAJ NA ZEMLJI
  Nema rezervne domovine. Imam samo Crnu Goru kao svoj dom. Zato, glasam za svoju crnogorsku otadzbinu. Mislim da svi gradjani Crne Gore trebaju da glasaju za svoju domovinu koja je nas jedini raj na zemlji.
  ***
  Vladimir Kekovic, penzioner - Podgorica

  POBJEDA CRNE GORE BICE JEDINA OSVETA
  - Samo u ovoj zemlji se klice da je druga zemlja;
  - Ovo je jedina zemlja u svijetu gdje se aplaudira da nestane.
  Postojanje ovakvih fenomena na politickoj stranputici Crne Gore, uocili su i to kazali umni ljudi. Kada se tome doda da se ti isti gradjani bolje osjecaju u tudjoj nego u svojoj kuci, slika je kompletna.
  Zato pitanje: Kakva je to sila koja razara moralni kodeks u nasem covjeku, sto je sa sopstvenim mozgom, ocima, usima? Je li taj nas gradjanin slijep, gluv, nijem? Sto znaci biti podanik drugog naroda a grobar svoje drzave koji ponistava sve sto je istorijski utemeljeno, sve veliko i vrijedno? Sto je sa onim gradjanima Crne Gore koji to ne vide, vide a ne shvataju, vide i to hoce? Zasto ostavljaju hipoteku na svoju djecu?
  Uzalud! Crna Gora je pred svojim istorijskim ciljem uprkos svim Scilama i Haribdama. Oni ce ovaj put cvrsto stati nogom na svoje crnogorsko tle, svoju sudbinu uzeti u svoje ruke, ispostovati svoju drzavu i naciju, svoju istoriju i kulturu, a marginalizovati anacionalnu svijest ma kolika bila.
  Crna Gora ce odgovoriti pregnucem, jer narodna snaga narasta za istorijski poduhvat, a uspjeh je najveca osveta. “Osveta” koja ce uciniti cast onim njenim gradjanima koji danas dizu ruke od sebe i svoje drzave da u suverenoj Crnoj Gori zive kao slobodni ljudi. A najvrijedniji je zivot koji se zivi sa istinom, u slobodi.
  ***
  Vlado Adzic, penzioner – Cetinje

  21. MAJA ZAOKRUZIMO “DA” ZA DOBROBIT SVIH – BEZ POBJEDNIKA I PORAZENIH
  Nestajala su velika svjetska carstva: Rimsko, Vizantijsko, Otomanska imperija... Ostala je Crna Gora. Kako je ostala?
  U Crnoj Gori sloboda nikada nije bila gost, u njoj nije bilo granica izmedju slobode i smrti, bila je cast umrijeti za svoj narod.
  “Legendarno junastvo njenog naroda cini cast covjecanstvu” – rece zadivljeni Garibaldi. “Vojnici! Trazim od vas da budete kao Crnogorci!” – zahtijeva njemacki car Viljem. “Narod koji je pokazao tako veliko srce mogao bi izmedju kamenih litica stvoriti prekrasne gradove, laboratorije, akademije, vrtove pjesnika. Ali njega je dopala druga sudbina: sablja, pistolj i puska... Tu je vise pepela nego kuca, vise grobova nego ljudi.” Srecom, ta vremena su ostala za nama. Svoju drzavu vise ne trebamo braniti ni ognjem ni macem. Demokratski procesi u Crnoj Gori krenuli su uzbrzanim koracima. Stvorila se sansa ovoj generaciji da na civilizovan nacin vratimo pravo ime Crnoj Gori i uvedemo je u red zajednice nezavisnih drzava, gdje je bila i gdje joj je i mjesto.
  Ubijedjen sam u to. Vjerovao sam i onda kada sam sa crnogorskom mladoscu i brojnim crnogorskim intelektualcima branio tu ideju, cesto pod opasnoscu i za trajnije posljedice. Nijesmo odustali. Iz dana u dan, iz godine u godinu nas front se uvecava. Danas smo respektabilna vecina da mozemo da odlucimo o sudbini svih gradjana, da gradimo kucu gdje ce za svakog dobronamjernog biti mjesta, kucu koja ce zraciti toplinom, u kojoj ce svi biti sigurni, bolje zivjeti i bez obzira na politicko opredjeljenje biti jedan drugome blizi.
  Zato, 21. maja zaokruzimo DA za dobrobit svih – bez pobjednika i porazenih.
  Nek nam je sa srecom!
  ***
  ,b>Zaklina Ostir, glumica – Podgorica

  ZELIM DA ODGAJAM SVOJU DJECU U NEZAVISNOJ CRNOJ GORI KOJA POSTUJE DRUGE A I SAMA JE ZA POSTOVANJE
  Polazeci od toga da covjek treba govoriti o njemu znanim temama, politikom i ekonomijom se ne bavim i zato cu se drzati kulture.
  Baveci se crnogorskom kulturom, na ovakav ili onakav nacin, moram naglasiti da ima dugu i kontinuiranu tradiciju koja je za postovanje. Na malom crnogorskom prostoru, kao sto je poznato, skoncentrisan je ogroman broj nadarenih ljudi, u svim segmentima kulture i umjetnosti, koji postujuci i cijeneci, prije svega, kulture drugih naroda koji zive u Crnoj Gori, razvijaju duboku svijest, koliko je znacajno ocuvati duh i prepoznatljivost svoga naroda, upravo kroz kulturu i tradiciju. A vec sam rekla da je Crna Gora ima i treba da je sacuva. S toga zelim da svoju djecu odgajam u tom duhu, u nezavisnoj Crnoj Gori koja postuje druge ali je i sama za postovanje!
  ***
  Zarko S. Ivanovic, radnik – Podgorica

  UVIJEK SAM I UVIJEK CU BITI “ZA”
  Priznajem danas i ovdje, javno, da sam jedan od onih koji vodjeni idejom svojih predaka, smatrao sam da do drzave treba doci ne birajuci sredstva i vrijeme, bez obzira na gubitke i zrtve. Moram danas, priznati takodje, da se to kojim slucajem uradilo, bila bi to za nas Crnogorce katastrofa u svakom pogledu.
  Za razliku od nasih predaka koji su vodili ratove da bi sebi obezbijedili drzavu i slobodu, danas to mi cinimo u izmijenjenim uslovima, drugim sredstvima i metodama, ali cilj je ostao potpuno isti. Taj cilj zove se sopstvena drzava Crna Gora, stvarnost i gubitak mojih predaka, san moj i pobjeda mojih potomaka. Crna Gora je neminovnost, istorijska i svaka druga, koja 21. maja mora biti verifikovana voljom onog dijela gradjana koji nijesu zarobljeni mitomanstvom i laznim istoricizmom. Tog dana moramo da se iskupimo i za period od zadnjih petnaest godina u kojem se nijesmo ponasali na nacin koji ce zavrjedjivati postovanje buducih generacija. Iskreno se nadam da ce toga dana nastati drzava Crna Gora, voljom i energijom svih NAS koji je volimo, koji se za nju borimo stavljajuci joj na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju.
  Ubijedjen sam da ce u bliskoj buducnosti moja drzava Crna Gora biti gradjanska i demokratska zajednica svih ljudi koji u njoj zive i zato ocekujem da od 21. maja zivim u savremenoj i razvijenoj drzavi Crnoj Gori.
  ***
  Zoran L. Petricevic, dipl. pravnik – Cetinje

  RAZUM CE PREVLADATI
  Mladost sam proveo u Vojvodini u crnogorskom selu Lovcenac. Svih tih 27 godina pjevao sam Crnoj Gori i pisao se kao Crnogorac. Sada kada sam se vratio rodnoj grudi i drzavi svojih predaka ne mogu da vjerujem da jos ima gradjana u Crnoj Gori koji tvrde da ne postoje Crnogorci, crnogorski jezik i crnogorska crkva.
  U maju mjesecu vodi se posljednja bitka za Crnu Goru. Siguran sam da ce razum prevladati i kod onih gradjana koji misle da covjek moze imati dvije domovine i glasati za Crnu Goru i buducnost svoje djece.
  ***
  Zoran Rakocevic, dipl. pravnik – Podgorica

  ZEMLJA SUDBINOM NAM DATA
  Za mene je Crna Gora sudbinski nam data zemlja i povijest, priroda i drzava. Bili smo i Dukljani i Zecani i evo smo petsto i vise godina Crnogorci, tako nazvani jos od Crne Gore Crnojevica. Nasi su korijeni toliko urasli u ovo sudbinom nam dato tle da smo svi mi djeca te sudbine i te svete zemlje. Dan odrzavanja Referenduma (namjerno ga pisem velikim slovom) dozivljavam kao ponovno rodjenje i moje i mojih predaka, i mojih sinova. Zao mi je sto i pored najbolje namjere ne uspijevam da shvatim mentalni sklop gradjana koji imaju “hrabrosti” da 21. maja zaokruze NE!
  ***
  Zorica Milanovic, domacica – Cetinje

  SRBI SU NAROD BEZ ISTORIJE KOJIMA I OVOGA PUTA STVARAMO DRZAVU
  Ako je Srbija toliko jaka i velika drzava i ako ima istoriju, zasto se boji nezavisnosti Crne Gore? Rodjena sam u Mitrovici na Kosovu. Crnogorce tamo nikada nijesu priznavali. Crnogorci su postojali samo kada je to bilo u interesu Srba. I ovoga puta Crnogorci Srbiji stvaraju istoriju. Na referendumu glasamo za nezavisnu Crnu Goru ali i nezavisnu Srbiju. Zelim da Crna Gora, Srbija i Kosovi budu nezavisni. Time ce Srbi, nadam se, konacno prestati da se kite crnogorskim perjem. I jos nesto vrlo vazno: Nikada nam Srbija nista nije dala, uvijek smo joj sve to dobro placali. I pored toga zelim svako dobro Srbiji. I na kraju, Crna Gora je priznala Sjedinjene Americke Drzave. Neka nam se SAD oduzi za to dobro i neka nas ona medju prvima danas prizna.
  ***
  Zvonimir Bajic, crnogorski Dalmatinac, rodom Beranac, od familije Caricic, Makarska, Republika Hrvatska
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 2. #2
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  NARODE MOJ, PRIHVATI SAMOSTALNU DRZAVU SVOJU
  Narode moj! Bog ti je dao glavu, ne da ti drzi usi razmaknute, vec da s njom nesto dokonati mozes. Pa ako vec do sada dokonao nijesi, pogledaj i razmisli sto ces i kako ces na sudnji dan, 21. maja, godine gospodnje 2006.
  Pogledaj narode moj zborovanja ovijeh koji crkose od ljubavi prema velikom bratu iz beogradskog pasaluka. Pogledaj im ikonografiju, poslusaj povike. Jos su na Gazimestanu, samo im vozd nedostaje.
  Pa zar za njih glasati hoces o narode moj? Za njihove zastave i grbove, za njihovu kulturu (ha!) i jezik, za njihove tajkune i mangupe. Zar da te kao slijepca drugi vode u Evropu i svijet? Zar k’o stene da senis i isplazena jezika dahces na kanabetu? Pa zar ti, narode moj, koji prije par stotina godina nijesi strijepio od tada najmocnije evropske sile, Otomanskog carstva, s kojom se se barabar nosio, da spadnes na to da se vlastite drzave stidis, i da se postojanja svog odrices??
  O Boze, urazumi ih molim Te, jer ne znaju sto cine.
  Prihvati samostalnu drzavu svoju narode moj, pa ako vec zbog sebe neces, ono bar zbog djece svoje. Da mogu svijetla obraza stati pored ostalih evropskih naroda, da ne duguju nikome nista i da se ne osvrcu za sumadijskim opancima i dragacevskim trubama. Nemoj da te proklinju k’o potomci vrlog Cetinjanina koji, prije skoro devedeset godina, uneredi svetinju svoju — crnogorsku zastavu. Sto ni cojstvo, niti junastvo ne bijase, vec poganluk da ga po vaskolikom svijetu traziti treba.
  U pamet se narode moj! Nema popravnog! Nema drugog ispitnog roka! Ili si sazrio da budes svoj na svome, da sam odlucujes o svojoj buducnosti, ili ce te nestati a ime ti se pominjati kao egzoticne kulture Maja, Inka, Acteka… koji nemahu snage da se osvajacima odupru.
  Pogledaj sto narod izraelski napravi maja mjeseca 1948. Unatoc tada mocne a beskrajno pogane Velike Britanije, posle dvadeset stoljeca proglasise drzavu svoju i porazise vise puta svoje drage susjede, koji im i danas o glavi rade.
  Narode, e2-e4! Ti si na potezu!
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 3. #3
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  SAZRELO JE VRIJEME DA SVAK SVOJU KUCU UREDI
  Prije godinu dana gospodin Miroljub Labus, potpredsjednik Vlade Srbije izjavio je da je Crna Gora teret za Srbiju. Takvo misljenje visokog drzavnog funkcionera Srbije je velika uvreda za crnogorski narod i drzavu Crnu Goru. Niko od prvaka Srbije nije se ogradio od misljenja gospodina Labusa. Naprotiv, takva misljenja i sire su prisutna u Srbiji. Crnoj Gori cesto su upucivani prekori za materijalnu pomoc koju su gradjani Srbije ili drzava Srbija pruzali Crnoj Gori (npr. zemljotres 1979. u Crnoj Gori i sl).
  Projekat nezavisne i samostalne drzave Crne Gore je prirodan. Sazrelo je vrijeme da svak svoju kucu uredi. Bez obzira na dosadasnje i buduce bratske odnose izmedju gradjana Crne Gore i Srbije, najbolje je rjesenje da Crna Gora i Srbija formiraju svoje samostalne drzave kako je to uradjeno u drugim bivsim republikama SFRJ. U mom kraju a i sire, napustena je rodovska zajednica da braca sa svojim porodicama zajednicki zive pod istim krovom, u jednoj kuci, u ocevoj kuci. Bez obzira na broj brace od jednog oca i jedne majke, danas svaki brat ima svoju porodicu i svoju kucu. Sto u tome ima lose, naprotiv, sada zive u vecoj slozi i boljim bratskim odnosima.
  Crna Gora treba da izvuce pouku iz Balkanskih ratova, a pogotovo iz Prvog svjetskog rata i rata devedesetih godina 20. vijeka, kada je “stariji” brat Crnoj Gori uz pomoc jednog broja Crnogoraca potkupljivaca, oduzeo drzavu – koja je nestala sa politicke karte. U posljednjem ratu na tlu SFRJ, Crna Gora uvucena je u jedan najprljaviji rat, gdje je rezim Srbije zelio da ostvari projekat Velike Srbije.
  Mi imamo obavezu prema nasim precima a jos vise prema nasoj djeci da obnovimo svoju drzavnost i tako nasa Crna Gora udje u porodicu evropskih drzava. Sto tu ima lose i za Crnu Goru i Srbiju? Danas se mogu cuti razne nebuloze od pojedinih neistomisljenika da Crna Gora ne moze da zivi bez Srbije. Tu se radi o politickom marketingu, propagandi, o laznim i neutemeljenim emocijama. Tesko moze da se shvati da neko nece svoju drzavu, svoj dom. Kada Crna Gora bude medjunarodno priznata drzava tada ce brojne drzave otvoriti svoje ambasade u Podgorici i na Cetinju. Vjerujem da ce to uraditi i bratska Srbija. Mi treba da smo ponosni na bogatu crnogorsku istoriju, tim prije nama nije potreban staratelj, pa i kada se radi o Srbiji. Bratski moraju imati bliske odnose, u obostranom interesu i nakon sticanja crnogorske nezavisnosti.
  Ja volim bracu u Srbiji, i Beograd, ali najvise volim moju Crnu Goru, svoj dom i svoju porodicu. Davno je receno, svoja kucica, svoja slobodica.
  ***
  Ranko Jovanovic, predsjednik DPS-Zagoric - Podgorica

  MI NIJESMO PROTIV NIKOGA, ALI JESMO ZA SVOJU DR2AVU
  Crna Gora je bila drzava i zasluzuje da to ponovo bude. Ovdje nema nacionalizma, a jos manje drugih projekcija. To je svojstvo onih koji su protiv nas.
  Jedino gradjani Crne Gore imaju pravo da odluce o njenoj buducnosti. Razni “Masani”, kamere i mikrofoni od toga nas nece sprijeciti. Mi se od toga ne plasimo. Nase kuce su casne, nase sobe ciste, a mi ponosni. Sve snimajte. Mi smo tu.
  U suverenoj Crnoj Gori bice stvoren ambijent za razvoj primjeren modernim evropskim drustvima. Dakle, svi ce moci da se izraze u skladu sa svojim potencijalima.
  ***
  Rodoljub – Rodjo Coric, direktor Radio Mojkovca

  RODOLJUB SAM
  Prva ljubav se nikada ne zaboravlja, a moja je bila i ostala Crna Gora! Protiv svog bica se prirodno ne moze. Ako se pokusa ili cini, to je mazohizam. Preci su nam je ostavili u amanet. Nijesu se poturcili za oku zita u ona sirotinjska vremena, ostavili nam vjeru i krst da stoicki nosimo. Ja samo slijedim svoj korijen.
  Rodoljub sam i nikako ne mogu biti protiv svoje otadzbine i svog imena!
  ***
  Prof. Sasa Popovic, Ekonomski fakultet - Podgorica

  PRIRODNO JE DA POSTOJI NAJMANJE ONOLIKO RAZLOGA ZA OBNOVU CRNOGORSKE DRZAVNOSTI KOLIKO CRNA GORA IMA STANOVNIKA. TVRDITI SUPROTNO CISTA JE POLITIKA!
  ***
  Savo Bigovic, preduzetnik – Cetinje

  NE RAZMISLJATI O REFERENDUMU I OTADZBINI NEDOSTOJNO JE CRNE GORE
  Svih ovih godina covjek prosto ne moze cudu da se nacudi jer iskazuje se toliko negativne energije, mrznje i strasti protiv nase jedine domovine Crne Gore. Ali od sila mraka, za koje je Njegos rekao: “Ne bojim se od vrazjega kota pa da ga je ka’ na gori lista, no se bojim od zla domacega”, mnogo su jace snage dobra, ljubavi i mira za srecu svih nas i slavu Crne Gore.
  I Bog je sa nama. Nasa snaga je ogromna, neukrotiva i neunistiva. Niko na svijetu ne moze je zaustaviti kada sa njom gradimo Crnu Goru, njenu slavu i slobodu. Zato cemo pobijediti i pokazati sebi i svijetu da su Crnogorci i Crna Gora nepobjedljivi i besmrtni dok god bude ljudi na nasoj planeti.
  ***
  Savo Vulovic, Novi Sad

  NA SVOJ PRAG SUNCE GRIJE A NA TUDjI TUGA BIJE
  Postovana Redakcijo,
  redovni sam citalac CKL-a od prvog broja njegovog izlazenja. Zivim u Novom Sadu i clan sam Udruzenja Crnogoraca iz Novog Sada.
  Zelim da ovim putem porucim svima onima koji zive po svijetu a imaju pravo glasa da dodju i da zaokruze DA, za svoju jedinu suverenu i nezavisnu Crnu Goru. Porucujem im kad su mogli oni nasi da se upute iz Amerike da je brane, danas im je to mnogo lakse i bezbolnije, jer umjesto puske neka ponesu olovke. Volite i cuvajte nasu Crnu Goru, jer na svoj prag sunce grije a na tudji tuga bije.
  Ja sam vec u Crnoj Gori i sa nestrpljenjem cekam vesela zvona 22. maja u ranu zoru.
  Iako nemam pravo glasa niko mi nece i ne moze zabraniti da je volim i u srcu po Vojvodini nosim.
  ***
  Slavka Dakovic, nastavnik u penziji – Cetinje

  NASA CRNA GORA
  Crna Gora, moja heroina, sinonim slobode i dostojanstva, dragulj medju drzavama: po prirodnim ljepotama, po raznolikosti, po bogatstvu duha, po snazi i nadahnucu – po savremenim stremljenjima...
  Crna Gora – moji korijeni, moja poetika, toplo gnijezdo i otvoreni prag – tu je sve od kamena temeljca i prve iskre, od prvog slova do dubine uma, do uzleta nase duhovnosti u opsteljudsku bastinu.
  Crna Gora – moj dom, moja ljubav, moje znamenje, moja heroina, moja Evropljanka i gradjanka svijeta.
  NASA CRNA GORA.
  ***
  Slavko Saicic, PTT radnik – Podgorica

  DUKLJANSKA ZEMLJO MOJA, ZELIM DA ZAJEDNO SA NAMA SLAVIS NOVA SVITANJA
  Tebi najljepsa moja kojoj su ukrali osmijeh sa lica izdajnici i pogani ljudi koji pisu o ceranijama.
  Tebi junacka Dukljanska zemljo moja zelim da zajedno sa nama slavis nova svitanja.
  ***
  Vesna Saicic, domacica – Podgorica

  NEKA SE VESELI U MAJU SLOBODNA CRNA GORA
  Moja Crna Gora
  je najljepsa jutarnja zora
  Ribnica i Moraca
  pa sve do mora
  sve je to Crna Gora

  Berane, Rozaje, Podgorica,
  Zeta i Lim najljepsih boja
  neka se veseli u maju
  slobodna Crna Gora.
  ***
  Slobodan Bobo Markus, sluzbenik – Cetinje

  GLASATI PROTIV CRNE GORE JE SRAMNO – CRNA GORA JE IZNAD SVEGA
  Covjeku se samo jednom u zivotu ovako nesto moze desiti. Ako se sansa za obnovu nezavisnosti ne iskoristi, pitanje je da li cemo je vise ikada imati. Izuzetna je cast stvoriti svoju drzavu. Bez obzira kako se covjek osjeca, Srbin ili Crnogorac, ne glasati za svoju drzavu Crnu Goru je vise nego sramno. Protivnicima referenduma mora biti jasno da se ovoga puta ne glasa za vlast vec za otadzbinu. Vlast se moze promijeniti na izborima, a drzava se ne moze mijenjati, poklanjati ili prodavati. Drzava je data od Boga i bozjom voljom od ljudi.
  Crna Gora je iznad svih nas. Crna Gora je iznad svega.
  ***
  Snezana Lakic, sluzbenik - Podgorica

  CRNA GORA – NEGO STO!
  Crnu Goru danas vidim kao perspektivnu, modernu i civilizovanu drzavu. Ne razumijem one koji zele to da ospore.
  Neosporno je pravo na drzavu Crnu Goru, kojoj je prije 80 godina oduzeta drzavnost. Dakle, mi samo zelimo da vratimo ono sto smo imali, a sto su nam Srbi silom uzeli. Zelim da budem objektivna i vjerujem da ce ljudi zaista pokazati onaj minimum razumnosti i prepoznati licni interes u suverenoj Crnoj Gori. Jer, ovo nije GLAS ZA VLAST nego ZA SVOJU DRZAVU CRNU GORU, za koju bih dala i zivot i dacu ga ako zatreba. U ovom istorijskom trenutku treba da pokazemo solidarnost i dokazemo konacno da smo Crnogorci. NEGO STO!
  ***
  Srdjan Pasajlic, izbjeglica iz Mostara, nastanjen u Budvi

  ZELIM NEZAVISNU CRNU GORU
  Kad mi je bilo najteze Crna Gora mi je otvorila vrata, a njeni gradjani pruzili svoje gostoprimstvo. Dosao sam iz Mostara jer nijesam zelio rat, podjele, mrznju. Ja srcem i dusom zelim da Crna Gora 21. maja ostvari svoju nezavisnost, da ostvari svoj prosperitet, ekonomski, prije svega. Iako nemam pravo glasa (jer jos uvijek nijesam rijesio svoj status) ja cu pokusati da u ovoj referendumskoj kampanji pomognem gradjanima Crne Gore da ostvare ono sto zele – nezavisnu drzavu. Smatram da Crna Gora ima intelektualnu elitu koja je sposobna da je preporodi u svim segmentima drustva, zato se ne treba brinuti za njenu buducnost. Crnu Goru zelim nezavisnu, jer sam ubijedjen da cemo ekonomski svi bolje zivjeti, i da ce Crna Gora i Srbija imati mnogo bolje odnose nego do sada.
  ***
  Stevan Djukanovic, profesor - Cetinje

  ZA EVROPSKU CRNU GORU
  Konacno, otvorio se prostor za oficijelno politicko iskazivanje suverenisticke svijesti u Crnoj Gori. Ispunja se strasna zelja da se obnovi jedna od najstarijih evropskih drzava koja je 1918. godine na besprizoran nacin likvidirana.
  Referendumska rijeka je pocela i treba je dovesti do kraja, dajuci joj nove dotoke vode - energije! A mi nista ne trazimo sto nijesmo imali, a imali smo drzavu, kada ih je bilo samo 27 u svijetu, a danas je nemamo kada ih je 175. Zato, zalaganje za samostalnu Crnu Goru nije avanturizam, ni eksperimentizam, ni fanatizam, niti teznja za bilo kakvom demarkacionom odvojenoscu od drugih, pracena ksenofobijom – vec elementarno pravo da Crna Gora samostalno odlucuje o svojoj drzavi, a ovo utoliko prije, jer je ova zajednica politicko-pravna proteza Velike Srbije, jer je u federaciji, a kasnije u zajednici Crna Gora devalvirala mnoge svoje potencijale sto je drustveno zlo, “a trpljeti zlo znaciti ciniti ga”.
  ***
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 4. #4
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Petar Penjo Milasevic, penzioner – Budva

  CRNA GORA GRUMEN ZLATA
  Mnogo je razloga koji me obavezuju za suverenu, samostalnu, medjunarodno priznatu Crnu Goru. Patriotizam, tradicija, kultura, i cinjenica da je bila 27. drzava u svijetu. Ovi razlozi su moralna obaveza za sve nas da poslije toliko cekanja toga majskog dana vratimo trunku naseg duga prema njoj – da bude ono sto je bila. Priroda i Bog su je takvu stvorili, dali joj svu rakos bogatstva, izvore, planine, rijeke, jezera, kamen, ravnice, more, nebo, klimu. Tako stvorena vjekovima radjala je svoju djecu koja su je branila. Odbranicemo je i ovoga puta – 22. maja bice prava lijepa i cista, ekoloska i nezavisna.
  ***
  Rade Dzakovic, privrednik u penziji, predsjednik NVO
  Cetinje je Evropa” – Cetinje

  PRINCIP PROTIV DEMOKRATIJE
  Stav da 55% izaslih na referendumu glasa za nezavisnost Crne Gore i time joj omoguci progres i slobodu kao i izlazak iz do sada pravno nepoznate drzavne zajednice je duboko antidemokratski. Suprotan je nacelu da su svi glasovi gradjana jednaki prilikom glasanja o cemu svjedoci clanom 3. Atlantska povelja. Novija istorija Cetinja takodje potvrdjuje besmislenost kriterijuma koje nam je nametnula EU. Crnogorska prijestonica suprotstavila se pohari Dubrovnika i Konavala, organizovala Antiratni pokret, palila svijece za Srebrenicu. Pred Cetinjskim manastirom ranjavanjem nasih gradjana prolila se bratska krv 12. 7. 1991. godine za svoj otpor teroru. Grad je opkoljen dugim cijevima a maja 1999. topovi su okrenuti na ovaj prijestoni grad. Gradjani su tada svojim tijelima zaustavljali vojne kolone, oslobadjali vezane mladice i trazili slobodnu Crnu Goru. Kao odgovor na ovakve i slicne brojne primjere odbrane ljudskih principa slobode i dostojanstva kojima su crnogorski gradjani iz Cetinja i drugih gradova nase republike branili pravo na zivot, gospoda iz EU im je dala, u stvari, nametnula da njihova pobjeda mora imati 55% procenata izaslih, a onima koji su pucali, ranjavali, zlostavljali gradjane Cetinja i Crne Gore a neki od njih sjede i u Hagu je valjana sa 45%. Medjutim ni ovakvo nagradjivanje protagonista politike kojoj se sudi u Hagu nece omesti nase gradjane da ostvare toliko zeljenu pobjedu. Pobjeda kuca na nasa vrata iako EU nece ni da cuje za povlacenje njenog nedemokratskog principa 55:45.
  ***
  Radoje Baosic, sluzbenik - Podgorica

  SRECNA TI NEZAVISNOST, CRNA GORO!
  Tvrdim – 21. maj je najznacajniji datum u novijoj crnogorskoj istoriji, jer cemo Crnoj Gori vratiti drzavnost za sva vremena. Oduzicemo se svojim precima koji su je stvarali krvlju i junastvom, a svojoj djeci ostaviti da zive u nezavisnoj i gradjanskoj drzavi.
  Nama nase. Komsijama njihovo, jer je nasa zastava slavna i treba citav svijet da je vidi. I vidjece je!
  Crna Gora je moja kuca. Ne zelim biti niciji podstanar. Ne zelim da imam “gazdu”, hocu da budem samostalan i slobodan.
  Srecna ti nezavisnost, Crna Goro!
  ***
  Radojka Bazovic, ekonomista – Kolasin

  “DA” ZA NASU DRZAVU
  Crna Gora moja drzava … Cini mi se da mi nedostaju rijeci i sta god da kazem nece biti dovoljno dobro ni po smislu ni po jacini. Crna Gora je moja domovina i nikada nijesam pozeljela da zivim negdje drugo. Svaka pomisao da odem i zivim “negdje tamo i daleko” izazivala bi u meni tugu. Sigurno je divno i tamo, ali je najcivnije ovdje u mojoj Crnoj Gori. Ostaju bez daha mnogi koji je vide i dozive. i onda govore: definitivno najljepsa republika” ili “nigdje nebo nije tako zvjezdano i tako blizu kao u Crnoj Gori”. Zaista mono ljepote na jednom mjestu, divni ljudi, divna priroda… E, jos samo da mi postanemo svjesni toga i konacno ucinimo nesto za nas, za nasu djecu, za nase unzke. Okrenimo se sebi! Pocnimo da cijenimo sebe i svoje onoliko koliko to zasluzuju. Ucinimo sebe snaznim i srecnim da bi se i drugi u nasem drustvu tako osjecali. Jer, ako ne volimo sebe i svoju drzavu ne mozemo voljeti ni druge. Ako ne cijenimo sebe nece nas ni drugi cijeniti. Najsigurnije i najisplativije ulaganje je ulaganje u samoga sebe. Zato ulozimo u sebe i svoju drzavu i sigurno cemo biti na pravom putu. Samo covjek koji je Slobodan, koji je svoj, nezavisan moze biti srecan covjek. Pa budimo takvi u isto takvoj drzavi i 21. maja zaokruzimo DA – DA za nasu drzavu, DA za sve nas, DA za nase potomstvo! Neka nam je sa srecom!
  ***
  Ana Begovic, student prava – Kolasin

  S LJUBAVLJU IZGOVARAM IME MOJE DRZAVE
  Cesto me pitaju: “ Kakva bi zeljela da bude tvoja drzava?” Moj odgovor ih uvije iznenadi. Ja zelim da ona bude bas ovakva, kakva je moja Crna Gora, ponosna i nepokolebljiva, istrajna na svom istorijskom putu ka nezavisnosti. Crna Gora zraci toplinom i nesebicno pruza ljubav, a ujedno i prkosi svima onima koji misle da je drugacije. Sa ponosom isticem planine, plavo more i ciste rijeke, sa ljubavlju izgovaram nnjeno ime: “Crna Gora je moja drzava”. Vjerujem da ce od 21. maja biti nezavisna, kao sto zelim ja, moja porodica, prijatelji… NJena drzavnost ce nama mladima donijeti siguran, uspjesan i miran zivot.
  ***
  Bojan Zekovic, student prava – Kolasin

  ZELIM DA CRNA GORA O CRNOJ GORI ODLUCUJE
  Kada se odlucujem za nezavisnost ja polazim od istih onih principa od kojih polazi i svako od nas u privatnom zivotu ko sebe smatra sposobnim i ko zeli da odluke o svom zivotu donosi sam. Preneseno na drzavni nivo, za Crnu Goru ja zelim isto. Zelim da s odluke koje se ticu Crne Gore donose u Crnoj Gori jer se mnogo puta pokazalo da je to za nas najbolje i da nikada vise ne trpimo stetu zbog tudje lose politike. Za mene nezavisnost nije krajnji cilj, ona je uslov i nakon 21. maja treba da nastavimo da se borimo da napravimo ne samo nezavisnu nego i demokratsku, evropsku (evropsku u smislu vrijednosti oko kojih se Evropa ujedinila, a nikako onih koje nama danas evropska administracija “preporucuje”) i pravnu drzavu Crnu Goru. Istrajmo!
  ***
  Dragan Kljajic, profesor – Kolasin

  NAROD KOJI NEMA SVOJU DRZAVU NIJE NAROD
  Narod koji nema svoju drzavu nije narod. Prirodno je da svi zelimo svoju drzavu, svoj zavicaj.. Normalno je da budemo emotivno vezani i opredjeljeni za svoja ognjista, za drzavu u kojoj smo rodjeni, u kojoj zivimo, u kojoj radimo i stvaramo, a posebno zbog osjecaja pripadnosti jednoj od najstarijih drzava na svijetu. Nije normalno ni prirodno da budemo jedini narod koji nece i ne zeli da ima svoju drzavu. Imati svoju drzavu snaci biti samostalan, biti svoj na svome.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 5. #5
  Join Date
  Oct 2005
  Location
  Big Apple
  Posts
  679
  Rep Power
  10

  Default

  sto ucinje blagos nama s ovolikijem postovima, zvuci zanimljivo
  Nije Krsto shto mu zbore no je vitez Crne Gore

 6. #6
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  ***
  Draginja Maskovic, trenerica Crnogorskog zenskog lobija – Kolasin

  POMOGNIMO SEBI I CRNOJ GORI
  Jas am Crnogorka i ponosna sam zbog toga, a bicu jos ponosnija 21. maja kada moja Crna Gora vrati svoju oduzetu drzavnost. Sigurna sam da cemo lako izgovoriti to veliko i istorijsko DA, DA za nas!. Moramo pomoci sebi i nasoj Crnoj Gori, u koju su uperene oci cijele Evrope da dokaze svoju zrelost, svoju moc da bude jedna od sjajnih zvijezda na nebu suverenih evropskih drzava. DA za buducu clanicu EU i UN i veliko NE politickim i vjerskim prepucavanjima. Skupa nas je kostala zajednica i zato ne zelimo da ubuduce placamo tudje dugove. Zalim sve one koji ce se suprostaviti crnogorskoj vecini i reci ne, jer se nikada nijesu, niti ce se ponositi sobom i svojim drzavom. Zelim da se svi ljudi ponose sto zive u suverenoj i medjunarodno priznatoj, mojoj i njihovoj drzavi Crnoj Gori!
  ***
  Haris Tokovic, srednjoskolac – Kolasin

  CRNA GORA CE NAM OMOGUCITI NORMALNO SKOLOVANJE
  Svoju buducnost vidim u nezavisnoj, medjunarodno priznatoj Crnoj Gori. Zeli da Crna Gora povrati svoju davnost, jer mi mladi zelimo drzavu neopterecenu vjerskim, nacionalnim i ostalim glupim podjelama. Moja drzava Crna Goara ce nam omo0guciti normalno skolovanje, posten rad I zaradu, a posebno mogucnost komunikacije sa svijetom. Godinama smo se osjecali kao da smo u kavezu I vrijeme je da konacno iz tog kaveza izadjemo. Referendum je pitanje drzave, pitanje svih nas bez obzira na politicku I vjersku pripadnost: ili jesi za drzavu ili nijesi. Nije mi jasno kako bilo ko moze ici protiv sebe I svog naroda. Znam da ce Crnogorci ipak izabrati svoju drzavu, pa kad naprave drzavu neka biraju vlast kako hocew!. Drugog maja postajem punoljetan, a 21. maja cu reci DA!.
  ***
  Milena Milosevic, nastavnik – Kolasin

  POSLUSAJMO I RAZUM I SRCE
  Ponosna sam sto zivim u ovom, iako teskom vremenu za sve nas, ali vremenu koje ce se pominjati kroz istoriju, vremenu u kojem cemo na jedan miran i dostojanstven nacin odluciti o buducnosti svih nas, o buducnosti nase drzave. Ne moze Crna Gora biti milija nikome drugom do nama koji smo se rodili i koji zivimo u njoj. Poslusajmo i razum i srce i necemo pogrijesiti.
  ***
  Milinko Kreso Scepanovic, vozac - Kolasin

  JA SE ZA CRNU GORU BORIM I ZIVIM
  Crna Gora je majka. Ona je moja buducnost i buducnost moje djece. Treba da bude nezavisna jer ja hocu da upravljam svojom kucom. Komsije postujem, ali neka se pitaju u svojoj kuci i svojoj zemlji. Moji preci su u doba kralja Nikole cuvali granicu na Bukovoj Poljani. Ja se za Crnu Goru borim i zivim. i moji potomci ce, vjerujem, biti moji dostojni nasljednici. Ja sam “najstariji” liberal u Kolasinu i znam da ce se 21. maja konacno ostvariti moj petnaestogodisnji san – znam da ce biti nezavisna! U pamet se, braco Crnogorci!

  ***
  Miroslav Sukovic, poljoprivredni proizvodjac - Kolasin

  CRNA GORA MI JE JEDINA KUCA
  Osnovni razlozi za projekat nezavisne Crne Gore su slijedeci: osjecaj nacionalne pripadnosti, definisani odnosi unutar jedne drzave, bratski I prijateljski odnosi sa svim drzavama u okruzenju, a narocito sa Srbijom. Vidim veliku buducnost u razvoju privrede I turizma Crne Gore, veliku prednost zbog velicine nase zemlje. Iako neki mislwe da je to mana, po mewni je velika prednost I mogu8cnost za napredak I razvoj. Najbitnije je da shvatimo da je Crna Gora jedina kuca koju imamo I da je najvaznije da se okrenemo radu I stvaranju novih vrijednosti. Samo takvim razmizljanjem I zajednickim pregalastvom mozemo stvoriti siguran dom za buduce generacije I drzavu u kojoj cemo svi zivjeti od svoga rada, a ne4 slusati vjecite neistinite prijekore kako nas neko drugi hrani!
  ***
  Zarko Bulatovic, poljoprivredni proizvodjac – Kolasin

  HOCU ZA SVOJU DRZAVU
  21. maja Crna Gora ce biti samostalna , a odmah poslije toga bice pored ekoloske I poljoprivredna drzava! Hocu za svoju drzavu da uradim sve sto mogu. Zato sto je moja, jedina! Zato sto cemo je napraviti boljom, ljepsom i uspjesnijom. Zato sto znamo ko smo i odakle smo!

  ***
  Zoran Vlahovic, pravnik – Kolasin

  JEDNO VELIKO DA
  Crna Gora, pored moje porodice, pocetak i kraj mog zivota!
  ***
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 7. #7
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Komso ovo je "BUDUCNOST" SUVERENE DRZAVE CRNE GORE !!!!
  Ljubo Papovic, privatnik – Podgorica

  CRNA GORA – BEZ KRVI
  U vremenu iskusenja, narod Crne Gore je dosao po ko zna koji put da rjesava svoju sudbinu: u svojoj drzavi.
  Po prvi put u istoriji Crne Gore ukazala se prilika da bez kapi prolivene krvi, ili kapi prolivenog znoja, obnovi svoju drzavnost nepravilno oduzetu prije punih 88 godina, na sramnoj Podgorickoj skupstini, pod prijetnjom puscanih cijevi.
  Cekali smo dugo i dugo istorijski dogadjaj kad ce ponovo zablistati u punom sjaju Crna Gora kao sto je to nekad bila.
  O istoriji Crne Gore bih mogao da pisem mnogo, ali cu to da prepustim istoricarima, a ja cu samo napisati nekoliko redaka o drzavi koja je najljepsa na SVIJETU, sa najplemenitijim narodom koji u njoj zivi.
  Buducnost Crne Gore vidim kao najljepsi cvijet koji mirise na svijetu, jer ce veoma brzo da procvjeta u nezavisnoj i demokratskoj zemlji slobodarskog naroda, gdje mjesta ima dovoljno za svakog ko u njoj zivi, bez obzira na vjeroispovijest i naciju.
  Ovim putem porucujem svim slobodoumnim gradjanima Crne Gore da misle o svojoj drzavi i svojoj porodici.
  Sve za Crnu Goru, Crnu Goru nizasta!

  Podgorica,
  19. IV 2006.
  ***
  Ljubo M. Vusurovic, penzioner – Cetinje

  NAROD JE IZMANIPULISAN
  Hocu ukratko da podsjetim kako smo gradili novu drzavnu zajednicu FNRJ.
  Kardelj je obznanio politicku platformu “Put Nove Jugoslavije” a Milovan Djilas 1944. godine “Crnogorsko nacionalno pitanje u svjetlosti nase narodnooslobodilacke borbe” to su bile ideoloske smjernice nove drzave za njen buduci razvoj.
  Razvijala je nova drzava svoje funkcije i u svom istorijskom hodu pravila velike i neoprostive greske. Tako je vremenom u Crnoj Gori pocelo postepeno da se zaboravlja na njen istorijski put, da se pogresno tumaci i krivo predstavlja njena istorijska proslost. To je krenulo u narodu da se razvija poslije politickog i drzavnog sloma Milovana Djilasa, nekada najistaknutijeg crnogorskog borca za nacionalna i drzavna prava Crne Gore. On je od vatrenog pobornika za prava Crnogorske drzave vremenom postao njen najveci protivnik i ideolog velikosrpskog nacionalizma za asimilaciju Crnogoraca i crnogorskog nacionalnog bica. Kako je samo unistio istoricara Jagosa Jovanovica, prvoborca revolucije kada je ovaj objavio svoju knjigu “Stvaranje crnogorske drzave i razvoj crnogorske nacionalnosti”.
  - U politici, partiji i narodu uzivao je veliki ugled, pa se narod nasao u cudu sto i kako dalje. Kome sad vjerovati, za kim poci? Na koga se osloniti? Nasli smo se u procjepu. Takvo stanje u narodu iskoristili su srpski nacionalisti u Crnoj Gori u prvom redu u intelektualnim sredinama, Akademiji nauka, prosvjetnim i kulturnim institucijama, organima vlasti i politickim organizacijama.
  - Narod je obezglavljen i politicki izmanipulisan.
  - Generacija ratnika ostala je ista, ni u cemu se nijesmo izmijenili, bili smo i ostali najsigurniji temelj drzavi Crnoj Gori i njenoj nacionalnoj i nezavisnoj drzavnoj politici. Mi cemo i ovoga puta pokazati ko smo i ko nikada nije iznevjerio Crnu Goru. Zato sam siguran da ce borci oslobodilackog rata listom glasati za svoju suverenu i nezavisnu drzavu Crnu Goru, kao i svi stari cestiti Crnogorci, tako da cemo 21. maja obznaniti citavom svijetu da je vjecna Crna Gora povratila svoju samostalnost i na Ist Riveru istakla svoj ponosni crnogorski barjak.
  ***
  Magdalena Mrdovic, profesor i novinar – Mojkovac

  SANSA NASE GENERACIJE
  Crna Gora je zajednicka domovina svih nas koji u njoj zivimo. Jednako je ona lijepa i za Crnogorce i Srbe i druge nacionalne manjine. Medjutim, drugo je pitanje kako je ko od nas dozivljava? Da li su njegova ubjedjenja moralna a savjest mirna?
  Nakon stogodisnje kolektivne amnezije o tom ko smo i sto smo, konacno je iskristalizovana istina za sve one koji hoce da je vide, da budu CRNOGORCI a ne po potrebi i jos neko drugi. Takvi nijesu pristali ni tamo ni ovamo, nego lice na vranu koja stoji na dva kolca (ko’ca).
  No, bez obzira na sve stramputice i opstrukcije, nasa Crna Gora dozivljava kolektivni nacionalni preporod. Kao takva ce biti dio EVROPSKE ZAJEDNICE, a njena zastava ce se uskoro, ako Bog da, zavioriti na IST RIVERU. Mi koji volimo svoju domovinu nemamo drugog izbora osim da je nasa drzava CRNA GORA preca od svega sto je pred nama prioritet.
  Nasa generacija ima privilegiju da sa olovkom, zaokruzujuci “DA” na referendumu, opet izbori njenu SAMOSTALNOST i NEZAVISNOST, dok je nasim precima trebalo da stotinama godina prolijevaju krv braneci je od drugoga. Ova sansa se ne smije propustiti!
  ***
  Maja Vukadinovic – Mattozzi, Pesaro – Italija

  TAMO GDJE SU PLANINE, TAMO JE MOJA KUCA – CRNA GORA!
  Nekad je moja domovina bila Jugoslavija. Raspad Jugoslavije sam dozivjela u Beogradu na studijama. Cinilo mi se, vise nikad necu imati moju Domovinu. Prevarila sam se, jer me je Crna Gora cekala, cutljiva, neodlucna, ali materinska. Pronasla sam je onog momenta kad je voz kojim sam se vracala sa studija iz monotone ravnice usao u planine.
  Tamo gdje su planine, tamo je moja kuca.
  Danas zivim u inostranstvu i isto osjecam kada se vracam u Crnu Goru i sa broda vidim planine u izmaglici iznad mora. Te planine su za mene dobrodoslica, utociste, moji korijeni.
  ***
  ,b>Marko Knezevic, student – Podgorica

  “I CIPUR CEMO VAM RAZORITI”
  U prilog suvereniteta ima mnogo razloga od kojih isticem: identitet, a to je ime, kultura, jezik, tisucljetna istorija, 400-godisnji rat za slobodu. Nije potrebna skola da bi se postavilo pitanje:
  “Zasto su 192 naroda na svijetu zeljeli da imaju svoju drzavu?” U Berlinu 1878. godine velike sile, ukljucujuci i Tursku protiv koje su Crnogorci vodili najduzi rat u istoriji, priznale su i formalno Crnoj Gori suverenitet osvojen na bojnom polju, kao i onaj u XI vijeku osvojen na isti nacin, a koji je priznao prvopozvani za priznavanje na planeti – rimski papa 1077.
  Drzava nam je potrebna da bi se otarasili azijatskog duha koji je silno nagrnuo na Crnu Goru nakon 1918.
  Potrebna nam je da bi se pridruzili zajednici evropskih naroda koja ce nam omoguciti povratak dukljanskim korijenima.
  Potrebna nam je da vise ne budemo kolonija Srbije kojoj cemo placati psenicu cetiri puta skuplje nego na svjetskim berzama.
  Potrebna nam je i da unovcimo crnogorsku zlatnu obalu na kojoj je 1990. Srbija imala 311 sindikalnih odmaralista od kojih je prihod bio nula.
  Drzava nam je potrebna da za vjecna vremena izbjegnemo opsti “napredak” Crne Gore kao u periodu 1918-1941.
  Potrebna nam je da neutralisemo teznju Beograda da gradjanima Crne Gore planira zivot do detalja.
  Potrebna nam je da pokazemo da se u njoj moze veoma dobro zivjeti od svojega rada, tako da joj niko i nikad ne moze uzviknuti kao Srbin Vladan Djordjevic 1912: “I Cipur cemo vam razoriti, gladnici jedni”.
  “Svaka zajednica sa Srbijom je zla kob”, napisa pokojni advokat Branko Nikac.

  Podgorica,
  10. IV 2006.
  ***
  Marko-Miso T. Martinovic, predsjednik Saveza penzionera – Cetinje

  JEDINA SANSA
  Crna Gora je nasa ljubav i nas ponos. Stvorise nam je preci svojom krvlju i svojim glavama i zaduzise da je cuvamo i da je volimo. Bili su bolji od nekih danasnjih nazovi Crnogoraca bar toliko koliko je tada bilo teze napraviti drzavu nego sada.
  Danas je dovoljno samo glasati za svoju drzavu, no neki nesrecnici nece ni toliko. U istoriji covjecanstva koja traje 10.000 godina nije zabiljezen slucaj da je narod bio protiv nezavisnosti i slobode svoje drzave. Narod bez drzave je narod bez slobode postaje roblje i nestaje. O ravnopravnosti Crne Gore sa Srbijom nema ni govora. Iz Srbije stalno stizu poruke da u zajednici Crna Gora moze biti samo jedan dio Srbije. Nijesu Srbi toliko naivni da dozvole da 600 stotina hiljada gradjana Crne Gore ima ista prava da odlucuju kao i njihovih 10 miliona. Nije demokratski to ni traziti. Pa o cemu onda 21. maja razmisljati. Treba samo zaokruziti ono “DA”. Ako to ne uradimo ne bilo nas.
  ***
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 8. #8
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Marko Vrbica, penzioner – Cetinje

  “TO BE OR NOT TO BE,IT IS A QUESTION NOW?”
  Za DA sam zbog toga da sami pocnemo svoje probleme rjesavati, da nam ih oni ne rjesavaju. Za DA sam i zbog toga da se aktuelna vlast za svoje promasaje ne moze vise pravdati politikom Beograda. Za DA sam zbog toga da sa dnevnog reda skinemo vjecite price o bratstvu i jedinstvu, zajednistvu, “poreklu” i slicno.
  Dosta je prica kako nam je bolje sa velikom Srbijom. Mile unionista rece (TV IN) da je Crna Gora minorna drzava, drugim rijecima da smo niko i nista. Crna Gora je bila manja od ove danasnje kada je Njegos napisao svom vaspitacu da prodjose Nemanje, Murati i Bonaparte a Crna Gora osta u svojoj volji i slobodi. Rjecnikom danasnjih politicara, slobodna i suverena.
  Jedan dvovalentni radikal koji dodje iz Beograda povodom posljednjih parlamentarnih izbora po pozivu unionista da ih zastupa pred crnogorskim biracima, rece da je za vrijeme italijanske okupacije u Cetinju rodjeno 750 kopiladi a u maticne knjige izbrojasmo da je u periodu od 9 mjeseci po dolasku Italijana i 9 mjeseci nakon njihovog odlaska u Cetinje rodjeno 463 djece. Ovakve price naci cete u naravouceniji basne Lisica i rep ili u maksimi “Oca nacije...” da za afirmaciju srpstva Laz nista manji znacaj nije imala od junastva (iz romana Gresnik).
  Zato sam da se okrenemo radu, stvaralastvu i sopstvenom razvoju.
  ***
  Mijat N. Mijatovic, dipl. ekonomista – Podgorica

  “NIKO NIKOGA NE MRZI KAO IZDAJNIK IZDATU DOMOVINU”
  Istorija u novom pakovanju sluginih sluga sluge se ponavlja. Pod crnogorskim nebom na njenoj politickoj sceni nicu i klicu neki novi djurisici, ljoticevci, nedicevci i mihailovici sluge sluginih sluga dali su se u veliku akciju i borbu protiv sopstvene istorije utapajuci se u veci srpski narod. Nesrecnici misle da ce se zaboraviti ko su i od koga su.
  Ali narod pamti!!!
  Nekim Crnogorcima djedovi ne bjehu na glasu pa bi u veci srpski narod da to izbrisu...
  Ali narod pamti!!!
  Ima ih ciji su djedovi bili medju najboljim Crnogorcima, ali oni ne valjaju boba, pa bi to da zataskaju. Ma svi oni da se sliju u mnogoljudni kineski narod ne bi izbrisali svoje naslijedjeno i steceno prokletstvo izdajnika svoje zemlje.
  ***
  Milenko Micina Martinovic, dipl. ekonomista u penziji – Cetinje

  GLASAM ZA SUVERENU CRNU GORU, ZA SVOJ NAROD, ZA SVOJU BRACU
  Imao sam tri rodjena brata. Sva trojica su umrla, ne docekavsi da glasaju za suverenu Crnu Goru. Umrli su u toj velikoj zelji. Moja je zelja da glasam za moju Crnu Goru i da ispunim obavezu prema umrloj braci. Cini mi se da bih se mnogo ogrijesio prema njima, kao da me oni gledaju, ukoliko ne bih to uradio i glasao za Crnu Goru. Kad to ne bih uradio, bolje da i mene nema. Cini mi se da bih izdao moju Crnu Goru, moj crnogorski narod i moju bracu.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 9. #9
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Aleksandar Rajkovic, gradj. tehnicar u penziji – Niksic

  DA NE ZAVISIMO OD TUDjIH PARAGRAFA
  Mnogo je razloga radi kojih sam za nezavisnu Crnu Goru, a glavni je da ne bude zavisna.
  Korijeni su mi sa sred Crne Gore – Kosijeri kod Cetinja.
  Moj djed je bio cinovnik Knjazevine i Kraljevine Crne Gore na radu u Boki u vrijeme Austrougarske, a po zadatku knjaza i kralja Nikole, od koga je za uzvrat dobio kucu i imanje u Grahovu.
  Moj otac je takodje bio finansijski cinovnik u Carevini i Kraljevini Crnoj Gori, a kratko vrijeme i u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Posljednje sluzbovanje mu je bilo u Opstini Niksic 1923. godine gdje je njegova crnogorska kapa i odjeca kao i ponasanje nekome smetalo. Zato je penzionisan u 48 godini ukazom Ministarstva finansija Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 16. X 1923. br. 90684 a na osnovu paragrafa 70. Zakona o cinovnicima gradjanskog reda knjazevine Srbije iz 1864. godine iako je ta carevina bila mrtva 59 godina.
  Crnogorac ne moze u sluzbu tadasnje drzave, a moze NEUDORFER (ko zna koje narodnosti) drzavni podsekretar Ministarstva finansija, koji je mojem ocu potpisao ukaz o penzionisanju.
  Da ne zavisimo od tudjih paragrafa.
  ***
  Ana Medojevic, nezaposlena – Mojkovac

  “CINE ONO STO ZNAJU, A NE ZNAJU STO CINE”
  (Sveti Petar Cetinjski)
  Sv. Petar Cetinjski jedne rede porucuje Crnogorcima “Budite slozni sad vise no igda protiv naseg opsteg.................. i ucinite ono sto vi dostojno vasem imenu odgovara”.
  A gospodin Jevrem Brkovic u KOMITSKIM BALADAMA pise, a sto se i danas moze ponoviti: “Toliko ne vole to sto jesu, hoce ono sto nijesu, nesrecnici! Nece da su to sto jesu – dojadilo im, hoce nesto drugo – opjanilo ih. NESRECNICI”.
  ***
  Prof. Andrija Dapcevic, Toronto

  NAROD KOJI NEMA SVOJU DRZAVU NE POSTOJI NA GEOPOLITICKOJ MAPI SVIJETA MEDjU CIVILIZOVANIM NARODIMA I DRZAVAMA

  Dragi Crnogorci i Crnogorke, dragi gradjani i gradjanke Crne Gore,
  imate privilegiju, cast i gradjansku obavezu da na Referendumu 21. Maja 2006. god. date svoj glas za obnovu drzavne nezavisnosti Crne Gore.
  Tako ce biti konacno rijesen drzavno-pravni status nase domovine. To pitanje vec decenijama stvara podjele i opterecuje medjuljudske odnose u crnogorskom drustvu. Davanjem svojeg glasa za obnovu drzavne nezavisnosti, vi cete ispraviti istorijsku nepravdu, koja je nanijeta Crnoj Gori 1918, kada je sramna Podgoricka skupstina nasilno ukinula hiljadugodisnje postojanje suverene i medjunarodno priznate Crnogorske Drzave, pogazila njene simbole i oduzela slobodu slobodarskom narodu Crne Gore.
  Drzava je najvece opste dobro i civilizacijska tekovina bez koje nema ljudske slobode kao najviseg etickog ideala. Narod koji nema svoju drzavu izgubljen je u prostoru i vremenu; nema svoje proslosti, sadasnjosti i buducnosti i ne postoji na geopolitickoj mapi svijeta medju civilizovanim narodima i drzavama.
  Davanjem svojeg glasa za obnovu drzavne nezavisnosti, vi ispunjavate obavezu prema svojim precima, koji su vam ostavili drzavu u nasljedstvo, da je cuvate kao najvecu svetinju, sebi, svojoj djeci i generacijama koje dolaze, gradite najcvrsci temelj i okvir boljeg i srecnijeg zivota.
  U slobodnoj i nezavisnoj Drzavi Crnoj Gori zivot gradjana biti ce bogatiji, kvalitetniji i vrijedniji od zivljenja u Zajednickoj drzavi isto, toliko koliko je vrijednija sloboda od ropstva.
  Dragi moji gradjani i gradjanke Crne Gore, sve vas srdacno pozdravljam, a posebno moje Ljubotinjane i Cetinjane, i pozivam vas da 21. Maja 2006. godine ponosno izadjete na Referendum i zaokruzite "DA" za nezavisnu Crnu Goru.

  Toronto, April 2006.
  ***
  Borislav Delic, Budva

  TREBA DA KAZEMO “DA” – VOLIMO TE CRNA GORO!

  Postoji mnogo razloga DA Crna Gora bude nezavisna. Glavni i najstariji razlog: Crna Gora je bila drzava i opet ce biti 22. maja.
  Crna Gora je otvorena srca primala i primace sve ljude dobre volje i takvu su je voljeli i voljece je. Mislim da Crna Gora ne moze da se mrzi. Zato cemo da kazemo DA volimo te Crna Goro.
  ***
  Boro Lazovic, predsjednik OO DPS – Budva

  JEDNIM POTEZOM OLOVKE VRATICEMO TI DRZAVNOST
  Crna Gora je vjekovima bila drzava nasih predaka. Za nju su se nasi pradjedovi i djedovi izborili macevima, puskama i topovima, braneci je krvlju i zivotima. To je bilo nekad i o tome su mnogi pjevali i mnogi opjevani. Danas, zahvaljujuci pametnoj politici nase vlasti, kada je u okruzenju buktio olujni i razarajuci rat, mi smo izasli netaknuti i neranjivi, data nam je mogucnost da samo jednim potezom olovke ponovo vratimo njenu drzavnost. Da otvorimo granice za sve nacije i nacionalnosti i sve ljude dobre volje.
  Ovoga puta nikome nece zadrhtati ruka i vecina ce zaokruziti istorijsko DA.
  ***
  Branislav Banjo Medojevic, recepcionar - Mojkovac

  MONTENEGRINA - SVETA ZEMLJA CRNOGORSKA
  Narod Crne Gore 21. maja ce dobiti priliku da stvori svoju drzavu prvi put u svojoj istoriji bez frontova i oruzja, i nadam se da ce tu priliku znati da iskoristi. Medjutim, ukoliko se pak desi suprotno, istorija ce zapisati da prvi put u istoriji ljudskog drustva jedan narod nije zelio da ima svoju drzavu.

  ***
  Branko Zarka Jokic, penzioner – Niksic

  SVE JE PROLAZNO SAMO JE JEDNA I VJECNA CRNA GORA
  Vjerujem da svaki odgovoran covjek zeli da vlada sobom i svojom sudbinom. Zato gradjani Crne Gore imaju istorijsku priliku da 21. maja zaokruze DA. Da bi bili svoji na svome i zivjeli u nezavisnoj, medjunarodno priznatoj Crnoj Gori.
  Ubijedjen sam da ce svi razmisliti i sjetiti se rijeci Svetoga Petra Cetinjskog koji kaze:
  “Proklet bio onaj koji je protiv svoje drzave” – svoje Crne Gore.
  ***
  Budo Dragovic, penzioner – Podgorica

  DRZAVA PA SVE OSTALO
  Crna Gora je pred istorijskim izazovom i posljednjom sansom da obnovi svoju visevjekovnu drzavnu nezavisnost. Prvo treba obnoviti svoju drzavu, pa rjesavati sve ostalo sto slijedi. Dobar domacin prvo zavrsi kucu, pa nabavlja namjestaj. Crnogorska drzava je zajednicka kuca svih njenih gradjana.
  Gradjani Crne Gore hoce, a 21. maja ove godine imaju istorijsku sansu da obnove svoju visevjekovnu crnogorsku gradjansku drzavu. Savremeni narastaji hoce da isprave neoprostive postupke nekih svojih predaka, sto “batinom utjerase” Crnu Goru u granice Srbije 1918. godine i ispune “nadanja” prethodnih “mrijet naviknutih” generacija za crnogorsku drzavu, nacionalitet i slobodu.
  Istorijsko iskustvo i savremena stvarnost opominju da su gradjani, bez svoje drzave, “sluge”, “najamnici”, “nadnicari” i “prosjaci” kod tudjina, i kada su na svojoj zemlji. Svjesni takvog polozaja, gradjani Crne Gore, bez obzira na svoju nacionalnu pripadnost, politicko opredjeljenje i vjersko ubjedjenje, crnogorsku gradjansku drzavu, koja im je ovog puta na “dohvat ruke”, prepoznaju i dozivljavaju za svoju domovinu i zajednicku kucu. Gradjani hoce da su svoji na svome. Hoce da su gospodari svoje sudbine, bez “daljinskog upravljanja” iz Beograda.
  ***
  Danilo Lompar, knjizevnik, Podgorica

  DA SE VISE NIKAD NE PONOVI 1918.

  1918.

  ...ne sluteci da narod pamti
  ne sluteci da Bog gleda
  ne sluteci da Crnogoraca bice

  rusise – palise – ubijase
  varvarski sinovi niciji
  da tragove slobodarske utru
  ili ih pretvore u sopstveni trijumf...

  * * *
  Zbog cega treba da imamo svoju drzavu? Ima mnogo razloga, a nabrojacu samo nekoliko:
  1) U zajednickoj drzavi nam se desavalo sve najgore (sankcije, inflacija, bombardovanje, ratovi, pljacke, progoni, otmice, atentati itd.)
  2) Da se vise nikad ne bi ponovila 1918. godina – bezuslovno (ujed)injenje i nestanak Crne Gore kao drzave, (koju danas neki tendeciozno cak i u sportskim izvjestajima pojedinih novina u Srbiji – nazivaju srpskom juznom republikom)
  3) Jasno je svima (cak i onima sto se zalazu za zajednicku – jednu drzavu) da nesrazmjernost Crne Gore i Srbije kao dvije clanice (nemoguca ravnopravnost) nikad ne moze biti usaglasena.
  4) Crna Gora je bila drzava hiljadu godina sa manjim prekidima koji su uvijek bili uslovljeni nasiljem – osvajackom politikom. Poslije 88 godina drzavne apstinencije vrijeme je da Crna Gora obnovi svoju drzavnost u punom smislu te rijeci i, konacno stavi tacku na sumornu deceniju i po mraka i propadanja, i pridruzi se (vrati) zajednici civilizovanih drzava kojoj (svojom slobodarskom istorijom) pripadala je mnogo ranije.
  5) Prednost nezavisne, demokratske, medjunarodno priznate drzave Crne Gore je i u tome sto se za nju zalazu gradjani razlicitih vjera i nacija. Takve su sve prave ideje. I zato cemo 21. maja pobijediti.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 10. #10
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Danilo Zdravkovic, student medicine iz Nisa

  CRNA GORA I SRBIJA ODVOJENO CE BRZE UCI U EVROPSKE TOKOVE
  Ja, Danilo Zdravkovic, kao gradjanin Srbije smatram da bi Srbija i Crna Gora trebalo odvojeno da krenu put evropskih integracija. To mislim zbog toga sto nase drzave imaju razlicite orijentacije u ekonomskom i privrednom pogledu i da ce brze uci u evropske tokove ako idu samostalno.
  ***
  Darko Djurovic, student – Cetinje

  CRNA GORA – MOJA JEDINA DOMOVINA
  Srecna je okolnost sto su Crnogorci nakon 88 godina zivjeci u raznim i razlicitim drzavnim zajednicama najzad shvatili da je sopstvena nezavisna i medjunarodno priznata drzava najsudbonosnije zivotno pitanje. Vecini Crnogoraca dosta je zajednickog zivota u unijama, federativnim ili unitaristickim drzavama. Sjetimo se kako smo prozivjeli posljednje dvije decenije, upravo zato sto je Crna Gora svoju sudbinu vezala za tkz. zajednicku drzavu, utopiju zajednistva Srbije i Crne Gore.
  Uvjeren sam da je suverena Crna Gora najbolje rjesenje za sve njene gradjane zato sto je krajnje vrijeme da zakoracimo u savremeno doba. Okrenuti sebi, sopstvenom razvoju i regionalnim integracijama, na ravnopravnim osnovama jedino je moguce u medjunarodno priznatoj Crnoj Gori. Srbi u Crnoj Gori i van nje treba da shvate da nase pravo obnove drzavne nezavisnosti nije upereno protiv Srbije ni protiv postenih, plemenitih i progresivnih teznji njenih gradjana.
  ***
  Rodoljub Perunovic, prof.istorije i geografije, Drzavni arhiv Crne Gore

  ODBRANA IDENTITETA
  Drzava, kao najvece dobro, sluzi razvoju entiteta naroda. U drzavi koja je pravno definisana, u kojoj postoje gradjanski zakoni, narod moze da iskaze svoje etnicke i eticke vrijednosti i iskoristi ekonomske resurse da bi dostigao onaj stupanj civilizacijskog zivljenja koji prilici civilizovanim narodima. Samo u suverenoj i medjunarodno priznatoj drzavi crnogorski narod ce uspjeti da odbrani svoj nacionalni identitet i sacuva svoj nacionalni ponos. Samo suverena i medjunarodno priznata Crna Gora, domovina Opsteimovinskog zakonika, sve ce to omoguciti i manjinskim narodima i nacionalnim manjinama. Oni su zajedno sa crnogorskim narodom stub njenog opstanka. U takvoj Cmoj Gori i crnogorska crkva ce biti duhovno srediste i koheziona snaga koja ce crnogorski narod povezivati sa gradjanima islamske i katolicke vjeroispovijesti. Takva Crna Gora ce predstavljati dijamant koji ce obasjavati ovaj dio Jugoistocne Evrope.

  ***
  Marija Grubac, apsolvent prava, Niksic

  VRATIMO DRZAVNU ZASTAVU GDJE JOJ JE I MJESTO - NA IST RIVER, MEDjU DRUGIM ZASTAVAMA
  PRIZNATIH NARODA I DRZAVA
  Glasanjem za samostalnu i suverenu Crnu Goru ispravljamo istorijsku nepravdu koja je ucinjena Crnoj Gori utapanjem u Kraljevinu SHS 1918 god. kada joj je oduzeto ime i izbrisano postojanje.
  Zbog svih koji su pali braneci njeno ime, zbog svih onih koji nijesu
  upoznali svoje djedove i oceve, zbog nadanja u bolje sjutra sa kojima mi
  mladi zivimo i spoznaje o svom hiljadugodisnjem istorijskom trajanju,
  glasacu DA! Vratimo drzvnu zastavu gdje joj je i mjesto-na Ist River medju drugim zastavama priznatih naroda i drzava.
  ***
  Prim. Dr. Radovan Raco Mijanovic, internista kardiolog

  CRNA GORA NASA LJUBAV NEPREGLEDNA
  Kao sto domacinu treba dom,
  kao sto ptici treba gnijezdo,
  kao sto brodu treba more,
  tako svakom covjeku treba domovina.

  Tako, svima koji zele buducnost sebi i svojoj djeci
  treba Crna Gora.

  Crna Gora moja drzava,
  moja kuca otvorenih vrata za prijatelje,
  suncano i zeleno parce planete
  na kome su nasi preci slobodno zivjeli,
  na kome cemo i mi slobodno i slozno zivjeti.
  Ili kako pjesnik rece: Crna Gora je samo jedna
  nasa ljubav nepregledna.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 11. #11
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  ***
  dr Vasilije Kusovac, ginekolog-akuser u penziji – Cetinje

  ISTINSKA LJUBAV PREMA CRNOJ GORI
  Drzava je potreba naroda – sto je neposrednija, bliza je tim potrebama. Ona je topli dom i sloboda, ako je izraz volje i teznje njenih gradjana. Ljubav prema njoj se ne bazdari prema vladajucim strukturama – vlast je smjenjiva a Ona ostaje kao trajna kategorija. Institucija izbora je demokratska tekovina, kao pravo gradjana da biraju i da budu birani. Sadasnja vlast u Crnoj Gori je rezultat legitimnih izbora gradjana i to se svugdje u demokratskom svijetu postuje. Graje o pokradenosti izbora su pravo gubitnika da moze da se ljuti – i to je demokratska tekovina i vise su izraz njegove, odnosno njihove sujete, sto se gubitniku vraca kao bumerang padom rejtinga za naredno “vucenje”. Covjek je veliki kada casno priznaje poraz, kao i kada ga pobjeda i uspjeh ne ispunjavaju oholoscu.
  Sada se nalazimo pred velikim ispitom svoje mudrosti, svoje ljubavi prema svojoj domovini – pred vracanjem nasilno oduzete drzavnosti Crnoj Gori te nesrecne 1918. godine, koja, obzirom na aktere predstavlja najsramniji cin izdaje i biblijski grijeh, kada unuk svrgava djeda i salje ga u izgnanstvo “pod stare dane”. Tada su pocela kretanja Crne Gore od “nemila do nedraga”...
  I u daljem razvoju, nacionalni i drzavni razvoj Crne Gore je imao svoj limit. Zasto – naredna kretanja ce dati odgovor na to pitanje. Takozavana AB revolucija je pokazala namjere na tom planu, isplivale su na vidjelo namjere, stranke i licnosti, koje Crnoj Gori “rade o glavi”, koje je negiraju i kao drzavu i kao naciju, odredjujuci joj tih “antibirokratskih dana” i vijek trajanja prema svojem zivotnom vijeku, “nazdravlje i na dugi zivot Crnoj Gori” – kako bi rekao nas dobrozeljeci narod.
  Na predstojecem referendumu treba da ponovo, hvala Bogu ovoga puta na demokratski nacin, stanemo na braniku Careva Laza, Krusa, Martinica, Grahovca, Vucjeg Dola, Doljana, Lovcena, Mojkovca..., odnosno njene drzavnosti, koja pociva na krvi tih i drugih bitaka za Crnu Goru i njenu nezavisnost. Na referendumu sada ne biramo drzavnost, branimo Crnu Goru od njene negacije, branimo je od ponizavanja, cuvamo je od vazalstva, od novih beogradskih kanabea, od novih Sedmih bataljona, od mogucnosti novih opsada Cetinja sa spiskovima za fizicku likvidaciju boraca za Crnu Goru, cuvamo je od novih regionizacija, k’o bajagi zajednicke drzave sa Srbijom, po kojima Ona ne bi bila drzava vec regija. “Obidovala” je Crna Gora i tu varijantu i vidjela – ne jedanput, gdje je stizala.
  Na referendumu treba da iskazemo svoju istinsku ljubav prema jedinoj Crnoj Gori ali ne uslovnu, ne laznu i ne polovnu ljubav – sa takvom ljubavlju Crna Gora nestaje za vjecna vremena.
  ***
  dr Vojin Nikolic, Niksic

  DVIJE SU NAJVECE LJUDSKE LJUBAVI PREMA MAJCI I DOMOVINI
  Pitanje je: zelite li da Republika Crna Gora bude nezavisna i sa punim medjunarodnim pravnim subjektivitetom? To je isto kao da me pitaju: zelis li vazduh, vodu, sunce, slobodu, ljudska prava, dostojanstvo...
  Prosto se pitam kako bi se mogao dati negativan odgovor?!
  Ako bi se ovo pitanje postavilo nekome od pripadnika neke druge zemlje na ovoj nasoj planeti, budite sigurni da vas uopste nece razumjeti ili ce vas u najmanju ruku proglasiti cudakom.
  Meni kao gradjaninu ove nase lijepe Crne Gore pripada cast da na referendumu izrazim ljubav svojoj domovini sa velikim DA.
  ***
  dr Vukajlo Gluscevic, sociolog, Istorijski institut Crne Gore

  ZA LIJEPU MOJU CRNU GORU
  U svojoj hiljadugodisnjoj povjesnici Crna Gora je imala mnogo znacajnih datuma, ali 21. maj 2006. godine bice najvazniji datum u njenoj novijoj istoriji, jer taj datum ce se pamtiti po najvecoj bici u kojoj ce, po prvi put, olovke zamijeniti puske, kojima ce se u jednom potezu rijesiti sudbonosno pitanje crnogorskog naroda.
  U takav ishod cvrsto vjerujem, jer svaki normalan i iole pametan covjek zeli:
  - svoju drzavu
  - zivot dostojan covjeka
  - da bude ono sto jeste, a ne ono sto nije
  - da ima svoj identitet, to jest da zna ko je
  - da odabere pravi put, a ne bespuce, zarad sebe i svojega potomstva
  - da zeli i ostvaruje slobodu na ciji oltar ne treba kao nekad polagati glave, vec samo dva slova (DA) DA POSTOJANJU!
  Za Crnu Goru bice ovo najljepse proljece u vijeku, jer ce se dogoditi veliko radjanje, vaskrsnuce iz srca svih onih kome je Crna Gora u srcu.
  Za mene mjesec maj je mjesec radosti. Dvadeset prvog maja dozivio sam prvu veliku radost – rodjenje kcerke, sestog maja drugu – rodjenje sina, a 21. maja bice opsta radost – rodjenje nove Crne Gore. Neka je sa srecom i oprostimo manjini, jer “oni cine sto znaju, a ne znaju sto cine”.
  ***
  Dragan Purko Ivancevic, menadzer u turizmu – Budva

  KOMANDANTE, 22. MAJA RASPUSTI LOVCENSKE STRAZE, JER JE CRNA GORA ODBRANJENA!
  21. maja gradjani Crne Gore imaju istorijski zadatak da demokratski glasackim listicima vrate ono sto im je silom oduzeto 1918. godine. Kako sam u turizmu, imam priliku da razgovaram sa strancima i ono sto im ne mogu objasniti, odnosno, oni ne mogu shvatiti, je da u nasoj Crnoj Gori postoji dio populacije koji ne zeli da upravlja svojom kucom vec to prepusta drugima. Na nasu srecu taj dio populacije je u ogromnoj manjini. Oni ce poslije 21. maja sluziti za pokazivanje turistima kao svojevrsna turisticka atrakcija.
  U samostalnoj Crnoj Gori nece biti potrebe za velikom vojskom pa predlazem nasem komandantu da 22. maja raspusti Lovcenske straze uz konstataciju da je Crna Gora odbranjena.
  ***
  Dragan Stevovic, sluzbenik – Cetinje

  VRATIMO SE NA SVOJE MJESTO U EVROPI
  Pisati o svojoj drzavi i svom narodu a ne biti subjektivan, zaista je tesko. Ali obecavam necu biti objektivan vec samo iskren. Na mapi civilizacijskih naroda i drzava, malo koja drzava se moze pohvaliti tako blistavom hiljadugodisnjom istorijom kao Crna Gora. Na zalost, na neobjasnjiv i misteriozan nacin Crna Gora se nalazila i u jednoj bezizlaznoj situaciji, punoj duhovnog i moralnog corsokaka. Zato je referendum istorijska sansa da se vratimo na ljestvicu evropskih naroda, mjesto koje nam je u proslosti pripadalo i koje ce biti nase u buducnosti.
  Zato, 21. maja glasajmo za SAMOSTALNU I NEZAVISNU CRNU GORU.
  ***
  Dragomir Bukilic, penzioner – Podgorica

  ZA SVOJU MAJKU CRNU GORU
  Ja sam kao ono usvojeno dijete koje je u ratnim vihorima ostalo bez svoje majke, pa pronalazeci svoju pravu majku, vise je voli nego da je sa njom normalno zivjelo od svoga rodjenja. I zato se od nje nikada vise ne zeli odvojiti. Zato vjecno ostajem u majcinom njeznom zagrljaju, napajan njenom ljepotom i ljubavlju.
  Upozorenje!
  Pazite se od prejakog bratskog zagrljaja jer mozete biti u tako jakom zagrljaju uguseni.
  ***
  Dragutin Vujovic, Bar

  CKL-u SRECAN 1. BROJ 1. JUNA U SAMOSTALNOJ CRNOJ GORI
  Bilo je to davne 1957. godine u Puli na regrutnom pregledu, kad sam na pitanje jednog od oficira “nacionalnost” odgovorio Crnogorac. Oficir ustade, pruzi ruku i cestita mi. Nijesam znao zasto, ali mi postade jasno da se dobar dio mojih dugova nije tako izjasnio. Pomenutom oficiru bilo je jasno da dolazimo iz Crne Gore gdje postojimo kao drzavna nacija vjekovima i milenijumima sa svojim obicajima, crkvom, svojom vjerom, a cudno da se drugi izjasnjavaju drugacije. Moji preci Crnogorci nosili su crnogorske simbole, ginuli za Crnu Goru. U Titovoj Jugoslaviji svi smo bili Crnogorci i time se ponosili, a sada za dobar dio nase brace to vise nije ponos – oni izabrase ono ne. Ko majci moze reci ne, a majka nasa je Crna Gora.
  Slavismo uskrs 2006. godine, slavicemo uskrsnuce 22. maja Crne Gore, zajedno sa svim gradjanima i neka nam je srecna samostalna gradjanska drzava Crna Gora.
  Crnogorskom knjizevnom listu srecan prvi broj u samostalnoj drzavi 1. juna 2006.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 12. #12
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Dusan R. Radovanovic, sportski radnik – Podgorica

  SAMOSTALNA CRNA GORA – TO JE KONACNO DUG PREMA PRECIMA I OBAVEZA PREMA POTOMCIMA
  Zasto sam za samostalnu Crnu Goru? Razlog jedan, argumenata na pretek. Navescu dva: emotivni i racionalni. Istorijsko pamcenje nam nedvosmisleno govori da Crna Gora postoji gotovo cio milenijum. U tom dugom vremenskom periodu u njene temelje ugradjeno je mnogo krvi i kostoju nasih hrabrih i dostojanstvenih predaka. Tu cinjenicu je prepoznao i civilizovani svijet na Berlinskom kongresu 1878. kada je i formalno priznata 27. drzava (a ne 27. izborna jedinica). To nas opominje i obavezuje da se Crnoj Gori vrati kasnije nepravedno oduzeto – samostalnost.
  Iako sam rodjen u meni dragoj Vojvodini, duboko osjecajuci crnogorski nacion, san da zivim u Crnoj Gori u javu je nakon 18 godina pretvorio moj otac 1964. godine. Pravo i zelja za slobodom podrazumijeva i tacnu adresu: samostalna Crna Gora sa barjakom u Briselu i na Ist Riveru.
  Racionalni razlozi za samostalnost Crne Gore su najbolja mogucnost za ostvarivanje onih prava koja covjeku pripadaju i omogucavaju dostojanstven zivot. Kroz strucnu i naucnu analizu na to nam je posebno ukazala i gospodja ministarka Gordana Djurovic.
  Samostalna Crna Gora je konacno dug prema precima i obaveza prema potomcima.
  ***
  Igor Dedic, sluzbenik u Komesarijatu za raseljena lica Podgorica

  SVIM SRCEM ZA NEZAVISNU CRNU GORU
  U borbi protiv samostalne Crne Gore i u nastojanju da sprijeci uspjeh Referenduma za nezavisnost, unitaristicki blok banalno ponavlja ista pitanja i navodne »razloge«: Sto sa crnogorskim gradjanima koji su egzistenciju vezali za Srbiju? Sto sa crnogorskim studentima u Srbiji? Kako cemo placati lijecenje u Srbiji, kad ce to gradjane nezavisne Crne Gore kostati mnogo skuplje nego gradjane Srbije?
  Zar su to razlozi da ne obnovimo punu drzavnu nezavisnost? Zar zbog toga normalni ljudi da glasaju protiv svoje Crne Gore?
  Za sve sto UNITARISTI navode kao problem postoje pravi odgovori.
  Nase lijecenje u Srbiji placace, kao sto i danas placa – Republicki fond zdravstva (Crne Gore), ili - ako se lijecimo u privatnim klinikama - sami pacijenti. U privatnim zdravstvenim ustanovama u Beogradu i danas su velike razlike u cijeni za iste vrste usluga; gradjani Crne Gore placaju i preglede skuplje nego gradjani Srbije, a ima slucajeva kad plate i nekoliko puta vise od gradjana Srbije!
  Gradjanima koji su svojevoljno otisli iz Crne Gore, mi koji smo svoju buducnost vezali za nasu Crnu Goru - zelimo mnogo uspjeha, ali briga o njima ne moze nas sprijeciti da obnovimo drzavnost.
  A nasi STUDENTI, uz pomoc roditelja ili ustanova Crne Gore, ostace u Srbiji dok diplomiraju; neki ce se vratiti Crnoj Gori, neki ce vezati svoju sudbinu za Srbiju, neki nikad nece zavrsiti studije, a jedni ce, vjerujem, odseliti u inostranstvo.
  Pa zar su to razlozi da ne obnovimo drzavnost?
  Za mene »ponuda« UNITARISTA zvuci kao da mi postavljaju pitanje: Hoces li da citavog zivota dobrovoljno ostanes podstanar ili zelis da imas luksuzni stan – na dobroj lokaciji? Pa naravno - ovo drugo.
  SVIM SRCEM SAM ZA NEZAVISNU CRNU GORU!
  ***
  Ilija D. Vujovic, pjesnik – Cetinje

  CRNOJ GORI
  Noc zaspala u nama
  jedan cvijet klija
  spavamo budni
  otkud takva tama
  kada u pamcenju
  tolko sunca sija...
  .............................
  .............................
  Noc zaspala u nama
  jedan cvijet klija.....
  ***
  Ivka Veskovic, domacica – Podgorica

  ZA NAJLJEPSU DRZAVU NA SVIJETU, CRNU GORU, 21. MAJA JEDNO VELIKO DA!
  Ja sam Crnogorka i drugo ne mogu biti. To su bili moji preci, to ce biti i moji potomci. Nas svetitelj Petar Prvi kazao je da dok postoji jedan Crnogorac bice i Crne Gore. Da bi volio komsije, moras da poznajes i volis sebe. Crnogorci ne mogu ni sa kim pa ni sa Srbima, dijeliti lovcensku slavu. Oni su hiljadu godina cuvali svoju drzavu, ali se 1918. neki od njih odrodise, ponizno pristase da budu ono sto nijesu. Kod starih Crnogoraca moral je bio izvise zastave i grba, no, pokazase se i neki nesrecni Crnogorci. I tako nestade majke nase, carne Crne Gore.
  Ja sam za samostalnu Crnu Goru, jer su Crnogorci za nju ratovali, krvarili i ginuli. Jer je vise od svega volim, jer sam u njoj slobodna i sigurna, jer mi je ona otadzbina i nije, brate, za prodaju!
  Za najljepsu drzavu na svijetu, Crnu Goru, 21. maja jedno veliko DA!
  ***
  Vidosava Sjekloca, Vrbas, Vojvodina

  CRNA GORA JE SVOJA OD ISKONA
  Za Crnu Goru vezana sam porijeklom, kulturom, vaspitanjem... Ona je dio mene kao sto sam i ja dio nje.
  Naprosto,neodvojiva je cjelina Crna Gora i Crnogorci- na kojem god meredijanu zivjeli- oni je nose sa sobom – u svojoj dusi i srcu!
  Obnova njene drzavnosti je zelja koja ce sigurno biti ostvarena- previse je zeljena da bi ostala samo zelja!
  Crna gora je Vila sa najljepsom haljinom na evropskom balu. Ona je svoja... Koliko god da je drugi svojataju,otimaju, zavode joj djecu sarenim lazama-ona se neda. Ona se vjekovima odupire raznim proscima i zenicima koji ne mogu da shvate da se Vile ne mogu ni prositi ni udavati... Jednostavno dostojnih njihove ruke na ovom svijetu nema!
  Crna Gora je Vila cije se rijeci moraju konacno cuti: Svoja sam od iskona do vjecnosti ;svoja i nicija do svoja!
  Njena djeca moraju cuvati njenu ruku neokaljanu, onako kako zavjet predaka nalaze...!
  Ona mora biti slobodna i svoja jer samo tako je ono sto jeste: Vila!

  ***
  Jelena Sjekloca, Vrbas, Vojvodina

  SAN GENERACIJA CRNOGORACA
  Moja domovina je Crna Gora, iako sam rodjena van nje, osjecam je svojom i bliskom. Rado joj se vracam, nebih li ponijela malo njene ljepote sa sobom u Vojvodinu u moj Vrbas.
  Roditelji su me vaspitali-naucili kako se Crna Gora jedino moze voljeti: iskreno,duboko,iz srca...
  Obnova njene drzavnosti je nedosanjan san generacija Crnogoraca koji su je nosili u srcu i dusi kao i ja.
  Zelja mi je, da u Crnoj Gori po obnovi drzavnost,i svi gradjani, bez obzira na vjeru i naciju i politicko opredjeljenje zive u miru, slozi i toleranciji i da se ne dozvoli, da se prolije niti jedna suza, a kamoli kap krvi!
  Zelim, da kada slijedeci put posjetim svoju domovinu, da je zateknem nasmijanu i majcinski toplu za sve one ljude koji zive u njoj i za nas koji smo od nje daleko.

  ***
  Dragan Pejovic, Kula, Vojvodina

  NIKAD VISE LAZNE SKUPSTINE
  Doslo je vrijeme da Crna Gora ponova stane na svoje noge i da se uspravi u svoj svojoj velicini.
  Raznorazne podvale,zlodjela,smicalice...Samo su na kratko skrajnule i usporile vjekovnu, samostalnu Crnu Goru na njenom putu u vjecnost.
  Nikada vise necemo dozvoliti kojekakve lazne Skupstine, Dekrete, omalovazavanja i nipodastavanja nase istorije, jezike, kulture, folklora -jednom rijecju – nas samih!
  Poslije 21. maja sve ce biti mirnije, stabilnije, vedrije, voda ce biti bistrija,dusa punija...

  ***
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 13. #13
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Radomir Bijelovic, Vrbas, Vojvodina

  NEPOSTENI REFERENDUMSKI USLOVI
  Obzirom da je jedna prilika da Crna Gora bude samostalna i nezavisna drzava propustena- evo pruza se nova – prava!
  Pruza se prilika da na najcivilizovaniji nacin, grdjanski- glasanjem vratimo drzavnu nezavisnost Crnoj Gori – bez rata na brdovitom Balkanu. Bi ih skoro. Rijeke izbjeglica a i krvi.
  Neposteni referendumski uslovi bez presedana u dosadasnjoj pravnoj praksi- namjetnuti su nam!
  Kakvim se to crnim rivalima daje 10% fore na izborima (referendumu)?
  Za takve bescasnike do sada ne cuh; a nekim "sudijama" iz Evrope to i nije prvi put.
  Zelim da Crna Gora u 22. majskog jutra osvane slobodna i ni od koga zavisna.
  - Zadovijek!
  ***
  Janko Seman, Ruski Krstur - Vojvodina

  BRACO CRNOGORCI, ZA NEZAVISNU CRNU GORU!
  Ucenici srednjih skola, studenti, omladino, gospodo i svi ostali gradjani Republike Crne Gore, koji imate biracko pravo, u maju mesecu tekuce godine opredelite se ZA NEZAVISNU CRNU GORU.
  Posebno napominjem Rusinima u Republici Crnoj Gori, koji su prema zadnjem popisu na drugom mestu (od brojcano malobrojnijih nacionalnih zajednica u Crnoj Gori) i ne samo Rusinima vec i drugim gradjanima nacionalnih manjina Republike Crne Gore, izjasnite se ZA NEZAVISNU CRNU GORU.
  Kao nezavisni gradjani Republike Crne Gore, budite optimisti, lakse cete doci kroz Evropsku Uniju do svojih prava u prosveti, kulturi, sportu, kroz veru svojih predaka, ali Rusini nemojte zaboraviti da je vasa obaveza da izadjete na izbore, po mom licnom ubedjenju i ubedjenju moje familije koje stavljam na prvo mesto, izjasnite se ZA NEZAVISNU CRNU GORU.
  Ja unapred gledam, ispred svih drugih jer hocu evropski standard, meni lepse sunce sija iznad Backog regiona nego onima koji nemaju pravo kretanja slobode, vrata Evropske Unije bice vam otvorena zato cete imati: bolji standard, vise radnih mesta, otvorene granice, nize cene, kvaliteniju robu, sigurniji zivot i zbog svih tih razloga gradjani Republike Crne Gore izjasnite se ZA NEZAVISNU CRNU GORU.
  Kroz privredni razvoj osvojicete nova trzista u turizmu kao i u pokretanju domace proizvodnje stvoricete znacajno bolji ambijent za privredne investicije, mene je nateralo zivotno iskustvo – pocinjem sa proizvodnjom hladnog cedjenja ulja. U Republici Crnoj Gori ima veliki neiskorisceni potencijal uljarica, kroz zajednicka ulaganja sa gradjanima Republike Crne Gore, mozemo nastupiti na svetskom trzistu i sa ponosom mozemo plasirati zdravu hranu, maslinovo ulje sa oznakom MADE IN MONTENEGRO, gradjani Republike Crne Gore izjasnite se ZA NEZAVISNU CRNU GORU.
  Moju fotografiju i dopis gradjanima Republike Crne gore objavite u sredstvima informisanja (radio, novine, televizija). U organizaciji Saveza Rusina i Ukrajinaca Srbije i Crne Gore, zajedno sa profesorima gimnazije u Ruskom Krsturu, te profesorima Novosadskog univerziteta, mozemo doci u neku direktnu televizijsku kontakt emisiju, odgovarajuci na pitanja gradjana, a sve u interesu ZA NEZAVISNU CRNU GORU.
  Gradjani Republike Crne Gore, Rusini – Ukrajinci Republike Crne Gore, gradjani grko-katolicke veroispovesti i katolicke veroispovesti, sunce iznad Crne Gore, lepse ce vam sijati, zato se izjasnite ZA NEZAVISNU CRNU GORU.

  S postovanjem,
  Janko Seman

  U Ruskom Krsturu, 9. april 2006. godine
  ***
  Lada Markovic, profesor klavira – Podgorica

  CRNA GORO, TI SI MI PRVA, IAKO SI U SVIJETU MRVA!
  Glasati za svoju zemlju, svoju domovinu je najprirodnija stvar na svijetu. Za mene, moju porodicu, uzu i siru. Mi se oko toga ne dogovaramo, niti ubjedjujemo. Nas osjecaj pripadnosti Crnoj Gori je ono sto nosimo u sebi od rodjenja. To osjecanje je moj jedanaestogodisnji sin Luka pretocio u stihove jednog zimskog popodneva:
  ... Crna Goro,
  draga Goro,
  bio bih tuzan
  kad bih te ostaviti mor’o.
  --------------------------------
  Volim sve zemlje
  i sve ljude
  ali neka se ne cude,
  sto si mi ti Prva,
  iako si u svijetu
  Mrva...
  ***
  Ljubica Vadjon, novinar RTCG – Podgorica

  NAS IZBOR I NASA DOMOVINA JE CRNA GORA
  U nasljedstvo sam dobila, rodjenje mojih roditelja, otadzbinu Bosnu i Hercegovinu. Draga mi je.
  Mojim rodjenjem u Srbiji (Vojvodina) sudbina mi je podarila jos jednu otadzbinu. I ona mi je jednako draga.
  Moj suprug je zasluzan sto imamo jos jednu otadzbinu, Hrvatsku. I ona je i nama i nasoj djeci jednako tako draga. Nasljedstvo veliko i izbor veliki. I naravno mi smo izabrali. Ne juce ili danas nego godinama unazad. Nas izbor i nasa domovina je Crna Gora. Da li je Crna Gora izabrala nas ili smo izbrali nju, to i nije toliko vazno. Vazno je da smo se uzajamno izabrali.
  A zasto ljudi sa sirokim spektrom razlicitosti tako lako Crnu Goru izaberu za svoju? Zato sto sa svim svojim razlicitostima uvijek imaju sebe. Ima li od toga vece drzavne zrelosti? Nema. Zato smo ponosni na svoj izbor.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 14. #14
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Milo Knezevic, dipl. ekonomista – Podgorica

  DA SACUVAMO PROSLOST, SADASNJOST I BUDUCNOST CRNOGORSKU
  Za nezavisnost sam zato da se sacuvaju crnogorsko ime, dukljanski korijeni, obicaji, kultura. Da se vrnemo jeziku naseg najveceg duhovnog stuba – vladike Rada. Da sami odlucujemo o svojoj sudbini i sami uredjujemo svoju kucu po svojoj mjeri. U suverenoj lakse cemo se oduprijeti prisvajanju esencijalnih vrijednosti crnogorske kulture: Miroslavljevog jevandjelja, Njegosa, Crnojevica stamparije, crnogorske istorije. Miroslavljevo jevandjelje pisano je 80% zetskom redakcijom, a 20% raskom. Ni jezik vladike Rada, a pogotovo njegove ideje Srbi ni danas ne razumiju zato sto rob nikad ne moze razumjeti slobodnog covjeka. Uz Njegoseva djela Srbi stampaju i rjecnik na 312 strana. Taj rjecnik Crnogorcima nije potreban, jer je pjesnik i mislilac pisao na jeziku cijela naroda.
  Sa osnivanjem i radom Crnojevica stamparije Srbi nemaju nikakve veze, a tvrde da je njihova. Kompletnu istoriju Crne Gore ugradili su u visetomnu Istoriju srpskog naroda. Zasto je to tako nije tesko odgonetnuti: ko ima svoju kulturu i istoriju nije mu potrebna tudja.
  Drzava nam je potrebna i da se distanciramo od Bizanta preko kojega je Azija usla u Evropu, kako je izvanredno primijetio Josip Brodski.
  Potrebna nam je i da se vratimo ovdje rodjenoj vrhovnoj moralnoj normi - cojstvu ciji nivo crnogorska opozicija ne moze da dosegne.
  Uvjeren sam da ce navedene cinjenice, naucno dokazive, doprijeti do dijela crnogorskih gradjana koji su protiv svojega ognjista, svoje drzave, koji nece da budu ono sto jesu, vec ono sto nijesu i da ce dati glas obnovi svoje crnogorske drzave, cije je ime zajedno sa dinastijom Petrovica, prognano 1918. godine. To svjedoci i dokazuje najveci srpski pravnik Zivojin Peric. No, bojim se da ce se kod jednog broja crnogorskih gradjana potvrditi Niceova maksima: “Ko se u nesto uvjeri bez argumenata ne mozes ga razuvjeriti argumentima.”
  ***
  Milorad Dedeic, penzioner – Danilovgrad

  CRNA GORA DRUKCIJE NIKAKO!
  Crnogorska crkva i drzava
  priznate su od mnogo drzava.
  Sad to treba potvrditi tako
  na listicu napisati vako
  Crna Gora drukcije nikako!
  ***
  Prof. Milos Cicmil, Beograd

  SAMO ZA SVOJU DOMOVINU
  Svi razlozi stvarni, racionalni i logicki nuzno traze povratak drzavnosti Crne Gore, jer bez drzave, kao garanta slobode, sigurnosti i gradjanskih prava, nema opstanka jednog naroda, njegove tradicije, kulture, jezika i vjere, ni njegovog identiteta.
  Neminovan je razlaz i udaljavanje od Nebeske imperije zla koja je vise od stotinu godina uzrokom svih tragedija i krvoprolica na Balkanu, pa cak i I svjetskog rata, koja u prosjeku na svakih 8-10 godina vodi osvajacke, pljackasko-genocidne ratove prema svojim susjedima.
  Crna Gora je bila od 1912. na strani despotije zla (Mojkovac i druga ratista), pa sto je na kraju dobila? Dobila je kao Bugarska 1913. godine noz u ledja. Dobila je unistenje svoje drzave i dinastije, zatiranje i spaljivanje preko pet hiljada domova, preko dvije hiljade ubijenih najboljih Crnogoraca, mucenja i silovanja zena.
  Istoriji do sada nijesu poznati tako svirepi i okrutni zlocini kao sto su pocinili predstavnici Nebeske imperije zla 90-ih godina proslog stoljeca: masovni konc. logori, masovna silovanja, mucenja i ubijanja, etnicka ciscenja i genocidi, paljevine i uzasna razaranja tekovina tisucljetne civilizacije.
  Stoga od takvih, koji u krvi i genima nose zlocin kao opsesiju, treba se odvojiti sto prije i povratiti davnasnji ugled, identitet i medjunarodno priznanje.
  ***
  Milutin Cvijic, svjestenik Crnogorske pravoslavne crkve – Cetinje

  SA VJEROM U BOGA I U CRNU GORU
  Sa vjerom u Boga gradimo domovinu svoju. Bog ne zeli ljudima i narodima stradanje i smrt. Naprotiv, On zeli da svi budu zivi, posteni i
  Srecni. Bog je pomagao, pomagace i pomaze ljudima uvijek i u svim vremenima od pocetka pa do kraja Svijeta. Poslije 21. maja sa velikom nadom Ocekivamo svoju slobodu, svoju ljepsu i bolju buducnost, i na kraju ropstvo je proslo i narod je sacuvan u svome Crnogorskom obiljezju i imenu svome.
  Od prvih dana obnove radim u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Svugdje i na svakom mjestu zalazem se za toleranciju medju konfesijama, boreci se svakako kroz human odnos prema parohijama i drugima za obnovu Crkve i obnavljanje Crnogorske drzave.
  Zaista, lijepa je nasa zemlja Crna Gora, kao sto je nebo lijepo sa sjajnim zvijezdama.
  ***
  Milutin Todorovic, vojni penzioner – Beograd

  NIKSICU

  Mom Niksicu i niksickom kraju,
  svijetle zore, posebno u maju!
  Ucinite da 21. maj sija, a ne gori,
  sve da bude cestito i zdravo,
  u samostalnoj Crnoj Gori!
  Pa zdruzite – dogovorite se,
  za dalji rad i stvaranje,
  u kuci ucinite popravljanje!
  Neka vam bude sve bolje i bolje,
  lakse je bez tudje ruke i volje.
  Zdravi bili, vrijedno radili,
  domovi vam se djecom punili!
  Majka je jedna, znaju sinovi Crne Gore,
  sve druge svojte drugacije se trpe i vole.
  Rodjena majka i majka Crna Gora,
  njedra vam otvarale, ljubav davale,
  vi im ljubavlju i radom uzvracali.
  U svojoj kuci sami upravljali,
  s rodom i inim ugovarali,
  a posteno i dobro se slagali!
  Iz ugovora da se vidi sto je:
  zasto i cemu bi se izglagali.
  Zato nezavisnost drzave,
  prethodno, valjano, izglasali.
  Neka vam sve bude bericetno,
  bolje i ljepse stalno stasali!
  ***
  Miodrag Ivanovic, kamerman i slikar – Podgorica

  CRNA GORA MORA BITI SUVERENA
  Crna Gora je simbol citavog covjecanstva; drzava koja je uprkos tome sto je mala znala kroz vjekove da sacuva nezavisnost. Vjerujem da je nezavisnost Crne Gore svetinja i da oni koji su digli ruku na nju nijesu prijatelji slobode, mira i humanosti.
  Moze li Crna Gora bolje i brze kao samostalna, ubijedjen sam da moze, sposobna je da obezbijedi bolji, bogatiji, dostojanstveniji zivot nego sto ga ima. Uz resurse koje ima, resurse ljudstva treba samo odrediti produkcione odnose u kojima se valorizuje jedno bogatstvo. Vidim drzavu po mjeri covjeka, po mjeri gradjanina u kojoj ce vladati drugaciji privredni, drustveni i svi drugi odnosi. Crna Gora nece rijesiti sve probleme prvoga dana. Ubijedjen sam da je suverenost Crne Gore pocetak pravog puta, puta koji nudi sigurno bolju buducnost.
  ***
  Miodrag N. Perovic, Predsjednik Zajednice
  crnogorske dijaspore u Svajcarskoj

  AKO NE BUDE CRNOGORSKE DRZAVE NECE BITI NI CRNOGORSKE DIJASPORE
  Crnogorska dijaspora u Evropi i u svijetu u cjelini posmatra, nekada i sa nevjericom sve ono sto se desava u otadzbini i pita se da li ima onih koji nece svoju drzavu. Svaka dijaspora ima svoju drzavu i na nju je ponosna. Ako ne budemo imali svoju drzavu Crnu Goru necemo imati ni dijasporu jer svi iz Crne Gore koji zive u inostranstvu trazice utjehu i utociste u zemljama domacina. Asimilacija ce uciniti svoje.
  Zato vjerujem da ce 21. maja ove godine Crna Gora izboriti nezavisnost i suverenitet a referendum je unaprijed uspio onoga dana kada je raspisan. Ovoga se puta ne radi o biranju partija ili vlasti nego se radi o tome hocemo li da imamo svoju drzavu ili ne, hocemo li da budemo nezavisni ili da nestanemo.
  Crna Gora je navikla u istoriji da joj drugi namecu uslove i neravnopravnu borbu. Navikli smo mi i da nam zlo, zavjere, prevare i zasjede dolaze spolja.
  Ostace zabiljezeno u istoriji drzave, u istoriji prava i istoriji politike da Crna Gora donoseci sebi nezavisnost poklanja to isto i Srbiji, na cemu ce nam, nadam se, Srbi biti zahvalni.
  Crnogorski izum je i to da jedan lider prosrpske partije u Crnoj Gori otvoreno radi protiv svoje drzave. Pored toga on se stidi da kaze da je Crnogorac, on se stidi majcina mlijeka, on se stidi svoje otadzbine, on se stidi i sunca i mjeseca.
  Ovoga puta se bitka za nezavisnu i suverenu Crnu Goru dobija olovkom i to onom koja ima crnogorsko srce i crnogorsku dusu.

  Svajcarska, 20.04.2006.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 15. #15
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Prim. dr Miomir Maksimovic, ljekar u penziji – Podgorica

  ODVAZNO I MIRNO DAJMO GLAS ZA SAMOSTALNU I NEZAVISNU CRNU GORU
  Dajuci glas na predstojecem referendumu za nezavisnu i suverenu Crnu Goru, rjesavamo stogodisnje pitanje vecine crnogorskog stanovnistva.
  Crna Gora se ne odcjepljuje ni od koga, ona samo vraca svoj drzavni status oduzet jos 1918. godine. To je logican slijed gradjana koji hoce svoju kucu i drzavu. Praksa je pokazala, narocito posljednje cetiri godine, da nasa zajednica ne moze dalje ovako. Razlaz nije kraj svijeta, nego nova prilika za racionalno rjesavanje svih medjusobnih problema.
  Na zalost, politicari, radi svojih cesto necasnih interesa, potezu izmisljene razloge. Crna Gora ni sada nikome ne trazi vize niti pasose. Naprotiv, usvojenim aktima garantuje sva prava, sem glasackog, gradjanima Srbije, koja imaju crnogorski gradjani.
  Crna Gora svim svojim bicem ide u susret Evropi i nadamo se da ce sa svim evropskim narodima naci zajednicki jezik i racionalnu komunikaciju.
  Zato, glasajmo dostojanstveno za nezavisnu Crnu Goru! Okrenimo novu stranicu nase slavne istorije!
  Ucinimo to u ime nasih predaka i nase proslosti, nasih potomaka i nase buducnosti!
  CRNA GORA NEMA DRUGE!
  ***
  Mr Gligo Odalovic, Djenovic

  21. MAJA RAZVEDRICE IZNAD NASIH GORA I NASEG MORA
  Tesko je shvatiti da ja, stari Bokelj, treba da ubjedjujem moje skorasnje mjestane koji su dosli iz samog srca stare Crne Gore – Katunjane da treba da se osjecaju Crnogorcima i da podrze crnogorsku nezavisnost. Sreca je ipak sto su medju svojima u manjini. Sto je u tolikoj mjeri razorilo njihov ponos i vjekovno osjecanje pripadnosti svojoj Domovini, sto te Crnogorce odnarodjava, sto ih odvaja od svoje rodne grude, svog dostojanstva i junackih predaka koji su se puskom borili i odupirali srpskoj okupaciji. Na to mogu odgovoriti visi umovi.
  Pjesnik Preradovic je divno i ubjedljivo napisao:
  “Od svoje majke ko ce naci bolju,
  A majka vasa zemlja vam je ova,
  Bacite pogled po krsu i polju,
  Svuda su groblja vasih pradjedova.”
  Nakon nauma da omalovaze “svoju” Crnu Goru glasajuci protiv njene nezavisnosti ostace kratkih rukava, ali ce zivjeti slobodno i prijatno u nasoj nezavisnoj drzavi Crnoj Gori. Vjerujem da ce vecina tada da zali sto joj se nijesu posteno oduzili i to kada je bilo najvaznije. Osjecace nelagodu zbog sluganskog odnosa koji je kod njih prevladao i ocrnio ih, ali ih mi na to necemo podsjecati. Ne samo njih, vec ni dobar dio mojih starih Bokelja istih shvatanja. Ali “Zid pada na onog koji ga podriva”.
  ***
  mr Mileta Vuceljic, istorIcar i vajar – Podgorica

  CRNA GORA JES MALENA AL CE BITI SUVERENA
  Crnogorska vojska je prilikom povlacenja srpskih trupa krajem 1915. i pocetkom 1916. godine, bila njihova glavna zastitnica. Austrougarske trupe probile su crnogorsku odbranu na Lovcenu i zauzele Cetinje. Kralj Nikola je 18. 01. sa dijelom vlade i dvorom, preko Podgorice, Skadra i Medove, otisao u Italiju, a zatim u Francusku u Bordo, da bi se duze vremena zadrzao u Neiju kod Pariza, gdje je smjestio svoj dvor i vladu.
  U izbjeglistvu (1916-1921) je radio na obnavljanju Crne Gore. Nelegitimna i nelegalna Podgoricka skupstina 1918. ga je zbacila s vlasti i zabranila mu povratak u zemlju. Uzdajuci se u saveznike i njihova obecanja, posljednje godine zivota je proveo u dokazivanju prava Crne Gore. Zalagao se za jugoslovensku konfederaciju i ravnopravno ujedinjenje sa Srbijom, uz postovanje crnogorskog prava i ustava.
  Umro je u Kap d’Antibu 1. 03 1921. Sahranjen je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u San Remu. 1. oktobra 1989. njegovi posmrtni ostaci su preneseni na Cetinje i sahranjeni u Dvorskoj kapeli na Cipuru.
  Ovih dana mi u Crnoj Gori ocekujemo sa velikom nadom referendum i njegove odluke.
  ZELIMO SLOBODNU I NEZAVISNU DRZAVU CRNU GORU!!!
  VOLIMO TE CRNA GORA!!!
  ***
  Nada Tomasevic, prosvjetni radnik – Podgorica

  HILJADU JE RAZLOGA ZASTO SAM ZA CRNU GORU
  - Zato sto sam dostojan potomak mojih slavnih predaka Asanovica
  - Zato sto je sva moja proslost, sadasnjost i buducnost vezana za ljuti krs MOJE CRNE GORE
  - Zato sto mi je to moralna obaveza prema potomstvu, hocu da moja djeca zive u svojoj drzavi
  - Zato sto mi je to zivotni san koji ce se 21. maja, sigurna sam, konacno i ostvariti
  - Na koncu, bila je drzava, zasto ne bi bila drzava ponovo!
  ***
  Nada Zindovic, penzioner, Kotor

  DOMOVINA JE IZNAD SVEGA I PRIJE SVEGA
  Zelim da imam svoju drzavu samostalnu, suverenu Crnu Goru. Nemati svoju drzavu, znaci nemati svoju slobodu. Covjek bez drzave i slobode obican je rob. 21. maja ocekujem da cemo dobiti svoju drzavu, time bi odali priznanje nasim precima koji su vjekovima davali zivote boreci se za slobodu i svoju otadzbinu.
  Moja djeca koja se nalaze u inostranstvu, vjerovatno da ce ove godine doci u svoju nezavisnu i samostalnu Crnu Goru.
  Neka se viori crnogorska zastava na Ist Riveru, a nama neka je srecna evropska Crna Gora.
  ***
  Nana Kraljevic, Cetinjanka iz Stockholma

  MORALNA NAM JE OBAVEZA DA NASIM POTOMCIMA OSTAVIMO DRZAVU DA SU SVOJI NA SVOJEMU
  Za sve nas koji srcem i dusom gorimo za Nezavisnu Crnu Goru primakao se istorijski trenutak koji smo tako zeljno ocekivali, da se nasoj domovini vrati slavna proslost, vrati slavno ime i sloboda koja
  joj je tako sramno oduzeta 1918. godine.
  Moralna nam je obaveza da nasim potomcima ostavimo drzavu da su svoji na svojemu, da znaju kakva im je himna, da znaju kakva im je zastava. Da nasa djeca sa ponosom izgovaraju Montenegro kao sto su moje Sandra i Sanja radile to od malih nogu, a sada kao odrasle forimirane osobe cija srca gore od velike ljubavi prema svojoj domovini izabrale da u njoj zive.
  Primice se 21. maj kao jedan od najznacajnijih datuma u novoj crnogorskoj istoriji. Tog sudbonosnog dana cu biti sa mojim Crnogorcima i Crnogorkama u mojoj voljenoj Crnoj Gori i slaviti njenu drzavnost.
  Srecna nam Suverena Nezavisna Crna Gora.
  ***
  Natasa Goles, privatnik – Beograd

  CRNA GORA – MOJA DRZAVA
  Ukoliko ima svjetlosti u dusi,
  bice i ljepote u toj osobi.
  Ukoliko postoji ljepota u nekome,
  bice sloge u kuci.
  Ukoliko imas svoju nezavisnu drzavu,
  bice i reda u zemlji.
  Ukoliko postoji reda u zemlji,
  bice i mira u svijetu
  ***
  Niko Duletic, prosvjetni radnik u penziji – Budva

  DRZAVE CRNA GORA I SRBIJA NEZAVISNE DUGO CE TRAJATI
  Pitaju me zasto sam za nezavisnu i medjunarodno priznatu Crnu Goru? Sa lakocom odgovaram: zbog proslosti i buducnosti. Moji preci – stari Cevljani borili su se u turskim ratovima za slobodu i drzavu. Moj djed po majci Djuro J. Ivanovic borio se u Prvom svjetskom ratu u Crnogorskom dobrovoljackom bataljonu na Solunskom frontu pod jednim crnogorskim krstas barjakom. Moj otac Djuro borio se u Drugom svjetskom ratu za slobodnu Crnu Goru u federativnoj i ravnopravnoj jugoslovesnkoj drzavi. Posljednjih 15 godina sa svojom porodicom zivim u SRJ i SiCG. U toj nestabilnoj zajednickoj drzavi dozivio sam mnogo neprilika. Smatram da mi je ta losa i kvazi drzava prouzrokovala sve nedace i probleme. Kao da sam bio vidovit na prethodnom referendumu 1992. glasao sam protiv stvaranja te neprirodne drzave.
  Moja je velika zelja da svojim glasom doprinesem obnovi nezavisne Crne Gore kao i nezavisne Srbije. Tako ce dugo trajati a njihovi narodi i mladi narastaji napokon ce zivjeti u miru, sreci i zadovoljstvu.
  ***
  Nikola Bulatovic, novinar

  ONI SU VEC PORAZENI
  Crna Gora je sudbina Crnogoraca, ona im je sudjena i dosudjena bez ikakvog suda i ikakvog referenduma. Nju smo naslijedili od predaka koji su nebrojeno puta crnogorsku slobodu i nezavisnost placali glavama. Zato mi je i nelogicno da me pitaju jesam li za nezavisnost Crne Gore. Logicnije je da se glasanjem oglase protivnici. Oni su vec samim tim porazeni, a mi smo vec pobjednici samim tim sto nijesmo izdajnici.
  ***
  Pero Lakic, sluzbenik SO Bijelo Polje

  ZASTO ZELIM DRZAVU CRNU GORU
  Imati svoju drzavu znaci sposobnost gradjana da se organizuju na najsavremeniji nacin i pokazati svijetu etnicke osobenosti i time predstaviti svoj identitet.
  Crna Gora je to pokazala prije vise vjekova i postala jedna od najstarijih drzava Evrope.
  Dokazala se svijetu kao nacija slobodarskog duha, svojim osobenostima ucinila da budemo prepoznatljivi kao narod.
  Nesrecne istorijske okolnosti ucinile su da je Crna Gora izgubila drzavnost i vec skoro vijek zivi bez nje. To su Crnogorci najteze osjetili u svojim dusama.
  Evo sada istorijske prilike da Crna Gora povrati drzavnu suverenost i postane ravnopravna clanica Medjunarodne zajednice.
  To je moralna obaveza prema precima koji su ginuli za slobodu Crne Gore.
  To je uslov da bi gradjani bili slobodni da odlucuju o svojoj sudbini, grade napredan, demokratski i prosperitetan zivot.
  Da zive ravnopravno sa drugim gradjanima a kao takvi, kao suverena drzava, sa ostalim narodima i drzavama svijeta.
  Pokazimo to 21. maja sa istorijskim “DA” i ispravimo istorijsku nepravdu, krajnje je vrijeme.

  Bijelo Polje,
  14. IV 2006.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 16. #16
  Join Date
  Mar 2006
  Posts
  4,714
  Rep Power
  1636

  Default

  Zvek zivi zar ne bi bilo bolje da si sve to stavio u jedan tekst pa postavio adresu da to preuzmemo ovako mnogo brate guzva neka nastane.

 17. #17
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Tamara Lakicevic, novinar Vecernjih novosti – Mojkovac

  RAZVEDRICE I VISE MOJKOVCA
  Mores li samo mislit’ da ce ove godine Crnu Goru posjetiti 400.000 stranih turista. Cipancijelu drzavu ce preobiti, uzduz i poprijeko, samo, vele, nece svrtat u Mojkovac.
  A taman smo se lijepo bili dogovorili. U sred Gradske kafane. Pregurali izbore, dobro ispljuvali jedni po drugima, a najvise po sebi, nagrdili i zive i mrtve, ispotezali svaku bruku, ko je ista, ikad, ikome znao, samo da isceramo izbore po svome. I vala ig docerasmo po pravdi boga. Jednima opanci, a drugima obojci. Ma su se mnogo bili poprndusili i jedni i drugi, sve kucici i koljenovici, sve zasluzni i probrani. Kad tamo, a ono ig ni rodjene familije ne glasaju. Svak svakome kontru udario, n’o je dobro ispalo. Mi za njine, oni za nase, pa smo jopet kvit.
  No ne znam smijem li ti pricat cijelu bruku, bez da pljujem povr’ sebe, a ono dje ce jopet no...
  U trku smo se dali po najvecem kijametu, prtili i o jadu radili, ne bismo li iscupali glas za nasu stvar. Tako i oni. Pocerali grdni narod, saleceli, kumili, molili, zaklinjali na djedove i pradjede da se opamete i jednom progledaju. Mog’o si svasta cuti. Mog’o si naci jednoga te istoga pradjeda i u cetnicima i u partizanima, u komitima i kraljevoj vojsci, onijeg koji su jedaman bili i u nekolike vojske i na tri cetiri fronta, u zavisnosti od toga dje im danas sreca glasa i u koju je partiju zasjela. Smutili su tako neznaveni narod da ne zna ni kud udara ni za koga glasa. Ako su kome kak’u crkavicu dali, ili pos’o obecali, iskijalo mu je. Kad su vidjeli sto se ucinjelo, navalili su, po kome drugome, n’o po istome narodu, da broje izdajnike i prodane i ispituju dje je kome bila licna karta sudnjega dana. Pa se razmahali po Skupstini, sto Peco, sto Dreco, sto Dragisa, sto Mandisa. Masu slikama i imenima.
  Da se i dalje borimo za bracu, za bratsku vjeru i bratski jezik, za bratsku drzavu. A brat nam ga, ko i svaki put, bratski...
  Te krenusmo jovo nanovo, trk od kuce do kuce, od Podbisca do Zari, u mojkovacki boj, oni, ne bi li iscerali Milovu drzavu sto im se u grlo poprijecila, a mi, s “onim”, ne bismo li i onijema njinima sto nas napadaju i ovijema nasima sto nas ne brane, obezbijedili da se i dalje pljuju i psuju, a sve iz fotelje (da ne recem sa g....), ali barem u nasu drzavu i nasu kucu, da nam bruka po srpskom selu ne ide, ako za drugo jos nijesmo stasali. Pa, dako jednom i Mojkovcu svane.
  ***
  Dr Radomir Milovic, predsjednik Odbora direktora
  Elektroprivrede Crne Gore – Niksic

  SA SRBIJOM USPOSTAVITI PRAVE MEDjUDRZAVNE ODNOSE
  Cemu pitanje: Zasto drzava? Hiljadu je razloga za to: od istorijskih, nacionalnih, kulturnih, privrednih… Novovjekovna Crna Gora je vec krajem 18. vijeka imala sve atribute drzavnosti, da ne pominjem opste poznate cinjenice o starim crnogorskim vladarima i dinastijama, o toj hiljadugodisnjoj drzavotvornoj tradiciji. Ta novovjekovna Crna Gora integrisala je prostore oko svog jezgra, te stare Crne Gore, gotovo vijek prije nekih velikih evropskih drzava, kao sto su Njemacka ili Italija. Zar se nakon bitke na Krusima i Martinicima nijesu Bjelopavlici i Piperi integrisali u Crnu Goru? Zar nijesu sredinom 19. vijeka Banjani, Rovcani, Moracani pristupili toj drzavi, vracajuci se svojoj zetsko-dukljanskoj postojbini? Zar nije velika Austrougarska monarhija izvrsila razgranicenje sa Crnom 37 godina prije zvanicnog priznanja?
  Sve okolne drzave nemaju tu tradiciju, ali su sve ponovo drzave! Samo Crna Gora nije, jer je i dalje “upakovana” u ovu zajednicu kakva u svijetu ne postoji! Odnosi Srbije i Crne Gore su odnosi “malog i velikog naroda”, potpuno neravnopravni po svim osnovama. Taj omjer od 1:15 do 1:20 daje mi pravo da kazem da bi sudbina Crne Gore u buducnosti bila potpuno integrisanje u puno veci prostor i njena unitarizacija, ukoliko gradjani na referendumu ne bi vratili svoju drzavu. U tom slucaju, zatrlo bi se ime crnogorsko i sve ono sto je utkano u tih hiljadu godina borbe i krvarenja naroda za svoju drzavu! Mislim ipak da vecina gradjana Crne Gore to zna, i da ce 21.maja reci jedno istorijsko DA, kako bi, uz ostalo sa Srbijom uspostavili prave medjudrzavne odnose.
  ***
  Mira Knezevic, trgovac, Niksic

  SAMO U CRNOJ GORI SNAZNO VOLITE I PATITE
  Cijeli moj zivot, djetinstvo, djevojstvo, brak i majcinstvo - sve je to vezano za Crnu Goru. Odavde sam, sa ovog krsa i kamena, moja IVA je rodjena tu - sve ono najljepse – crnogorsko je. I sve moje tuge iznjedrene su ovdje, i svi snovi isanjani tu. Samo u Crnoj Gori tako snazno volite i patite, samo u Crnoj Gori pravi ste dio porodice kao stuba ljudskog postojanja. Ovo patrijahalno i moderno, tradicionalno i alternativno, jedino moze uspjeti ovdje - i da bude razumljivo drugim ljudima. U tome je car moje domovine. I zato 21.maja jedan mali, iskreni, nesebicni glas za tu moju Crnu Goru.
  ***
  Ivana Perisic, ugostiteljski radnik, Niksic

  ZELIM DA ZIVIM U ZEMLJI DjE CE MOJE ZNANJE BITI VREDNOVANO
  Zelim da zivim u zemlji koja ce mi dati mogucnost da napredujem, da radim, da zivim bolje nego sada. Zelim da zivim u zemlji gdje ce moje znanje biti vrednovano, cijenjeno, gdje se necu bojati drugih koji bi mozda opet, zbog nekih ludih ideologija, ugrozavali mene. Zelim da mi zemlja bude slobodna, napredna, otvorena za sve, pogotovo za nas mlade, koji nijesu optereceni “nerasciscenim racunima” s drugim narodima, koji ne zive zivot nekih starih dugova i vremena. Moje vrijeme zelim da zivim u drzavi Crnoj Gori, kao dijelu Evrope i svijeta. I mislim da takav zivot moja generacija zasluzuje.
  ***
  Ivan Bulajic, ind. poljoprivredni proizvodjac, Grahovo

  “POSTOJACE CRNA GORA DOK JE SUNCA I DOK JE GRAHOVCA”
  “Sacica” nas, svega 13% Crne Gore, koji su i prije 1991. godine znali sto su i ko su, trebali bi danas biti ponosni sto su ideju CRNOGORSTVA i suverene Crne Gore prihvatilo preko 60% njenih gradjana. I ne samo oni, nego i vlast koja se konacno opametila, pa se umjesto za velikosrpsku ideologiju koja je donijela samo tragediju ljudi i naroda, sada bori za svoju kucu i drzavu!
  Zato se nadam da ce 22. maja biti porazeni svi nacionalizmi, koji nikada dobra nikome nijesu donijeli. Tog dana bicemo svoji na svome, znacemo da imamo svoju drzavu, a nadam se da cemo je graditi kao gradjansko i pravedno drustvo. Takva drzava bice svakom od nas za ponos i cast, i “postojace Crna Gora dok je sunca i dok je Grahovca”!
  ***
  Zoran Teric, Elektrodistribucija Niksic

  CRNA GORA JE MOJ JEDINI CILJ
  Moj jedini izbor je nezavisna Crna Gora. Vjerujem da ce ova generacija kojoj je istorija dodijelila da odluci o svojoj sudbini i sudbini naseg potomstva, pokazati da je dorasla i da se nece odreci prava na sopstvenu drzavu. To je moj jedini cilj i moja obaveza i gradjanska duznost. To je moja ljubav duboka i iskrena koju osjecam prema mojoj drzavi Crnoj Gori.
  ***
  Predrag Teric, elektrotehnicar energetike, Niksic

  NEMA DILEME – SIGURAN SAM U POBJEDU
  Meni kao mladom covjeku pruzila se prilika da ucestvujem u odlucivanju kakvu drzavu zelim. Za to nemam dilemu, siguran sam u pobjedu ideje o nezavisnoj drzavi Crnoj Gori i njenu srecniju buducnost. 21. maja dati cu glas za svoju drzavu za svoju porodicu i za bolje sjutra.
  ***
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 18. #18
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Tiho Vujovic, slikar - Cetinje

  AKO VISE NEMA SFRJ ONDA JE PRAVEDNO DA SVI IMAMO SVOJE DRZAVE
  Imcemo svoje pasose sa kojima cemo normalno putovati po svijetu bilo zbog posla ili zadovoljstva. Jer kad se ugasila SFRJ, pravedno je da svi imamo svoje drzave a i da Srbija bude samostalna. Tako ce i nasi odnosi sa drzavom Srbijom biti na mnogo visem nivou nego sto su sada. Bice to korisno za sve nas. Sve ce se promijeniti na bolje.
  ***
  Vasilj Matijasevic, seoski ucitelj u penziji – Niksic

  UGRADIMO SEBE U TEMELJ NOVE CRNE GORE!
  “Nije Crna Gora na prodaju” – slogan je opozicije Crnoj Gori kao suverenoj drzavi. Kome god nije “mozak na otavu” zna da drzavu Crnu Goru prodaje onaj sto je protiv njene drzavnosti. Ne prodaje je niko ko tu drzavu stvara, niko ko je za suverenu Crnu Goru.
  Drzava je sloboda i nista manje i nista vise od toga, a desetovjekovna drzava Crna Gora najbolje zna “koliko se odvajkada gine da se sindzir sa slobode skine”. Zato je francuski mudrac Pol Sartr, povodom crnogorskog 13. jula i kazao: “Evropa treba da se ponosi Crnom Gorom”. Zar nije bruka biti protiv drzave kojom Evropa treba da se ponosi?! U narodu se kaze: “Cast i bruka zive dovijeka”.
  Omoguceno je gradjanima Crne Gore da ispune najvecu zelju i ostvare najljepsi zivotni san, da i bez rane i bez mrtve glave na civilizovan nacin ugrade sebe u temelj nove Crne Gore, vracajuci joj drzavnost izgubljenu prije 88 godina.
  Ubijedjen sam da cemo se uskoro i konacno za sva vremena grijati neugasivim plamom i najsjajnijim zarom na svom toplom ognjistu. Na ovo ne mogu uticati nikakva podmetanja i masanijade.
  ***
  Veselin Perovic, ucitelj u penziji, selo Beri

  DRZAVA SE BRANI I ZIVOTIMA
  Prosto mi je nejasno otkud kod nekih toliko mrznje prema slobodi i nezavisnosti Crne Gore! Odavno pratim sto se pise o nasoj istoriji (jos od vremena dok sam se skolovao za uciteljski poziv), znam dosta i iz jos uvijek zive tradicije, pa me cudi kako neki Crnogorci, a medju njima i neki moji mjestani, najgrublje napadaju svoju Drzavu Crnu Goru! Nije lako objasniti otkud im ta potreba da mrze svoje, svoju Domovinu, dje zive i za koju su im djedovi pradjedovi ginuli; a neumjereno fale ono tudje – o cemu malo znaju, cije muke i nevolje kao da ne vide! Kako se to iznenada krvni neprijatelji Havijera Solane pretvorise u njegove obozavaoce i »prijatelje«, iako su ga do nedavno nazivali zlocincem (zbog bombardovanja Srbije, a i Crne Gore)? Kako »zaboravise« da ga je Srbija osudila na 20 ili 30 godina robije, a sad - kao da nista nije bilo! Kako to borci protiv »zlocinacke Evrope« namah postase »Evropljani«, a i zestoki protivnici da se u Evropsku Uniju ukljuci NEZAVISNA Crna Gora?!
  Moji preci, Perovici sa Krusa, svjesno su zrtvovali zivote i na Krusima i kasnije u Farmacima dje je trebalo braniti slobodu i nezavisnost Crne Gore. Nijesu se borili za vlast, kao sto se ni ja, kao skromni njihov potomak, ne borim za vlast, ali cu se boriti i truditi da se CRNA GORA postuje i kao drzava sa toliko vjekova cuvane i branjene drzavnosti! Crnogorski rodoljubi ce kao uvijek braniti slobodnu i nezavisnu Crnu Goru od svakoga, najvise – od onog soja Crnogoraca koji ponizavaju i sebe i svoju Domovinu! Crna Gora je vazda imala muke s brojnijim vojskama i narodima, pa je prezivjela i mnoge – pobijedila! NE BOJIM SE ZA CRNU GORU – POBIJEDICE I OVOGA PUTA.
  ***
  MILOS BOJANOVIC, penzioner – Beri

  DOM SE NI BRATU NE POKLJANJA NO SE OSTAVLJA SVOJIM POTOMCIMA
  Obisao sam mnoge krajeve, nase i tudje. Kao planinar i dobrovoljni spasilac onih koji su u nevolji upoznao sam ljude iz mnogih krajeva svijeta. A nidje nijesam vidio toliko ljepota na tako malom prostoru kao sto je nasa Crna Gora. I, vjerujte mi, nijesam u tom svijetu srio nikoga ko je predamnom napadao svoju Domovinu. A mnogi su se borili da njihova drzava bude priznata i poznata, slobodna i nezavisna. Ja sam bio ponosan sto dolazim iz Crne Gore i sto mogu da im kazem da smo se mi borili vjekovima da stecemo i ocuvamo nezavisnost i slobodu. Mnogi su me slusali, mnogi su mi vjerovali. I zato mi je danas zao sto se prepiremo medju sobom: oce li Crna Gora biti svoja? OCE, bila je i bice!
  Samo me cudi kako moji rodjaci i prijatelji, i svi koje poznajem - dijele imanja koja su im stari ostavili, i svaki posebno pravi svoju kucu, sadi svoj vinograd, ore i sije svoju bastinu! A kad je Crna Gora u pitanju, neki su spremni da je poklone, da je prikljuce, kao ono 1918, kad je Crnoj Gori ukinuto i ime i prezime! Nekad su nasi stari vjerovali, a ja i danas vjerujem da je moja DOMOVINA, moja Crna Gora, isto sto i moj DOM, a dom se ni bratu ne pokljanja no se ostavlja svojim POTOMCIMA!
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 19. #19
  Join Date
  May 2004
  Location
  LONDON
  Posts
  1,481
  Rep Power
  0

  Thumbs up Veliko priznanje Zveku zivom

  Svaka ti cast Prijatelju
  Takodje i priznanje na velikom trudu i pozvrtvovanju, i pored svega Crna Gora bice nezavisna 21 Maja, tako da ce mo slavit zajednicku pobjedu.
  C.Gorski sindikat,Svizajedno!!!
  mi smo nebeski narod,ali na zemlji za chuda znamo.******!!!opet mi je umro konj.. steta bejashe dobar,gazio je ;) pogana

 20. #20
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  alive and kickin'
  Posts
  6,357
  Rep Power
  91

  Default

  Quote Originally Posted by Brzi
  Svaka ti cast Prijatelju
  Takodje i priznanje na velikom trudu i pozvrtvovanju, i pored svega Crna Gora bice nezavisna 21 Maja, tako da ce mo slavit zajednicku pobjedu.
  Copy/paste i odmah ga proglasismo pregaocem

  PS: A kako si ga pocastvovao sa onim velim slovom P...
  Vecina ljudi je zla

 21. #21
  Join Date
  May 2005
  Location
  middle earth
  Posts
  2,134
  Rep Power
  638

  Default

  zveku,e neka si ti...
  bar se rankovic nachitao...
  mozhda napravi prelom u mozgu:P
  "ujutro je bilo jutro i josh sam bio zhiv"

 22. #22
  Join Date
  Apr 2006
  Posts
  987
  Rep Power
  9

  Default

  svaka čast, ali mene se zavrće u glavu od ovolikog čitanja

 23. #23
  Join Date
  Oct 2004
  Location
  nedje
  Posts
  85
  Rep Power
  0

  Default

  dvije godine nisam postovao na ovaj forum ali nocas moram.....

  zveche brate mili svaka ti cast i nadam se da ce zbog takvih ljudi kao ti crna gora biti samostala. i iskreno se nadam i sanjam o tome da jednog dana zivim u svoju drzavu !!!

  da nam 21-vi maj bude dan drzavnosti ako bog da !!! zvijela crna gora

 24. #24
  Join Date
  Apr 2006
  Posts
  987
  Rep Power
  9

  Default

  Quote Originally Posted by Zvek_Zivi
  SVI ZA CRNU GORU CRNOGORCI !!!!!
  ne samo crnogorci nego i ostali narodi koji žele bolji i ljepši život

 25. #25
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Cetinje
  Posts
  2,606
  Rep Power
  16

  Default "Zasto sam za zajednicku drzavu" - Tihomir Arsic

  "Ja nemam nikakve veze sa Crnom Gorom, sto se porekla tice, ali su mi Lovcen i Njegusi svetiji nego li Cetinjanima.

  Ne ljutim se ja sto oni nece da budu Srbi, vec se ljutim sto meni ne daju da barem malo budem Crnogorac."
  - Tihomir Arsic Srbin (iz Srbije) u danasnjoj emisiji "Piramida" (Pink Montenegro).
  Last edited by Petar Mrvaljevic; 07-05-06 at 21:01.
  "Postojaće Crna Gora dok je Lovćena i Durmitora, dok je mora pod Barom i Kotorom, dok je Sunca i dok je Grahovca!"

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. RUSKA STAMPA I NAUCNA JAVNOST O CRNOJ GORI
  By G R A D in forum Istorija
  Replies: 7
  Last Post: 24-07-10, 17:55
 2. 1918 i svijet
  By Hari Krisna in forum Istorija
  Replies: 16
  Last Post: 18-03-08, 13:20
 3. USLOVLJENA NEZAVISNOST!
  By seerotheenya! in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 1
  Last Post: 24-02-05, 14:26
 4. Ustavna Povelja
  By SteVuk in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 6
  Last Post: 26-12-04, 04:24
 5. 14 mart 2002 dan rodjenja Srbogore
  By Dzono in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 2
  Last Post: 16-02-04, 20:34

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •