Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 41

Thread: Flesovanje bios-a

  1. #1
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Crna Gora ponovo !
    Posts
    1,049
    Rep Power
    9

    Default Flesovanje bios-a

    Moze li se skinuti sa neta bios, je li se ttrazi po vrsi ploce, proizvodjacu ili sta? I kako se flesuje ?

  2. #2
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    33,021
    Rep Power
    12508

    Default

    Grobari ne mogu.
    She is only here to annoy herself!

  3. #3
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Crna Gora ponovo !
    Posts
    1,049
    Rep Power
    9

    Default

    Ahahahahah, sad cemo da glasamo taman na sport, uzgred, nemoj mi reci da navijas za gancije ?

  4. #4
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    BD
    Posts
    671
    Rep Power
    0

    Default

    the books of knjige,who to funk are you?padobranac neki procitaj nesto po internetu prije nego pitas...pa ako ne nadjes odgovor,ili ti je nejastan,onda pitaj pa ce neko odje mozda pojasnit,ako bude znao...do tad....www.google.com....on zna sve :P ne budi lijen,stvarno....

  5. #5
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Crna Gora ponovo !
    Posts
    1,049
    Rep Power
    9

    Default

    Flesovanje biosa- zna li ko ista o tome ?

  6. #6
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Podgorica
    Posts
    1,082
    Rep Power
    12

    Default

    Haha kakvo crno flesovanje BIOS-a? Mozda mislis na podesavanja?

    HAVOC oni koji ne praktikuju koriscenje pretrazivaca, ne snalaze se u istim , a mozda i ne znaju cemu sluze...

    Inace sva su pitanja zesca na ovom dijelu foruma, pa mora prvo da se Guglaaaaaa.
    Always smiling :-)

  7. #7
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Podgorica
    Posts
    81
    Rep Power
    9

    Default

    Ako ti sve radi kako treba, a ti nisi bash iskusan sa rachunarom, ne bi ti preporuchio da se igrash toga jer postoji mogucnost da trajno za*ebesh plochu.
    Ali stvari stoje ovako... pogledaj koji ti je proizvodjach ploche, oznaka i chipset na plochi, i onda podjesh na sajt proizvodjacha da provjerish da li uopshte ima neka novija verzija bios-a. Ako ima skinesh je bice tu najvjerovatnije 2 fajla(koja snimi na neku disketu) i uputstvo. OBAVEZNO DOBRO prochitaj uputstvo!!! Trebace ti i sistemska disketa tj neki medij za podizanje sistema. Kad dignesh sistem pokrenesh program za flashovanje sa diskete, OBAVEZNO napravi backup starog biosa i dash putanju za fajl novog biosa. Nije komplikovano ali mozesh dosta toga da s*ebes ako ne uradish kako treba.
    Ko vidi drvece u vodi, taj vidi i ribe na grani

  8. #8
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Crna Gora ponovo !
    Posts
    1,049
    Rep Power
    9

    Default

    Quote Originally Posted by shake
    Haha kakvo crno flesovanje BIOS-a? Mozda mislis na podesavanja?

    HAVOC oni koji ne praktikuju koriscenje pretrazivaca, ne snalaze se u istim , a mozda i ne znaju cemu sluze...

    Inace sva su pitanja zesca na ovom dijelu foruma, pa mora prvo da se Guglaaaaaa.
    Uozbilji se i ne pishi nishta ako ne znash

  9. #9
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    29,147
    Rep Power
    8566

    Default

    Quote Originally Posted by shake
    Haha kakvo crno flesovanje BIOS-a? Mozda mislis na podesavanja?
    .....Inace sva su pitanja zesca na ovom dijelu foruma, pa mora prvo da se Guglaaaaaa.
    Shake, proguglaj i ti malo pa ce ti flesovanje biti malo manje smijesno.

  10. #10
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    5,910
    Rep Power
    692

    Default

    preporucio bih ti ovaj sajt:

    http://www.unicore.com/global/

    evo sad vidjeh da se placa. ali je ipak odlican sjat.
    Last edited by bozocv; 15-04-06 at 20:48.
    2010 ,2009, 2002, 2001, 2000, 1988, 1987, 1985, 1982, 1980, 1972 ,1954, 1953, 1952, 1950, 1949, 1948

  11. #11
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Niksic
    Posts
    632
    Rep Power
    0

    Default

    recimo ako imas asusovu plocu flesovanje je relativno prosto podjes na www.asus.com pa na drivers pa izaberes recimo slot 775 ili 478 pa onda TACAN model tvoje ploce !!! ne smijes pogrijesiti tu, zatim downloadujes jedan zipovani fajlic, otpakujes ga u jedan folder. instaliras sa CD-a koji ti je dosao od maticn asus update, pokrenes isti program i kazes update from file pa onda na browse i pronadjes onaj folder gdje si otpakovao i stavis na FLASH, operacija flesovanja traje cijelih 20 sekundi u tom periodu ako ti nestane struje ili padne napon na neku nizu vrijednost vjerovatno si ubio plocu, ako nisi hazarder preporucljivo je da prikacis i neki UPS na tu masinu gdje se to radi sto je sigurno sigurno
    to bi bilo za asus ploce, za neke druge ili proguglaj ili ponesi u servis gdje ce ti to neko zavrsit da se ne cimas sa tim. pozdrav
    t com - NISTA U MOJOJ KUCI

  12. #12
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    33,021
    Rep Power
    12508

    Default

    Quote Originally Posted by Hari Krisna
    Shake, proguglaj i ti malo pa ce ti flesovanje biti malo manje smijesno.
    Heh mozda se zeza cura Hari.
    She is only here to annoy herself!

  13. #13
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    33,021
    Rep Power
    12508

    Default

    Quote Originally Posted by ^the books of knjige^
    Ahahahahah, sad cemo da glasamo taman na sport, uzgred, nemoj mi reci da navijas za gancije ?
    Dobro necu.
    She is only here to annoy herself!

  14. #14
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    29,147
    Rep Power
    8566

    Default

    Quote Originally Posted by NSX
    Heh mozda se zeza cura Hari.
    Mozda, mozda ili google ostavlja za zesca pitanja a na ova "boranija pitanja" odgovara ka iz topa

  15. #15
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Herceg Novi,Boka
    Posts
    138
    Rep Power
    9

    Default

    Ako ti je to jedini racunar koji posjedujes ja ti nebi preporucio da ga flesujes!
    Bios trazi iskljucivo na zvanicnom sajtu proizvodjaca i unesi tacan model ploce,jer iako je isti proizvodjac svaka ploca nema isti bios.Vecina novih ploca ima na instalacionom disku program za flesovanje,pa pogledaj mozda ga imas i ti,s njime ti je najsigurnije da to odradis.Ako nemas i namjeravas da to ucinis iz DOS-a,onda ti preporucujem da das to nekome ko vec ima iskustva sa tim.
    venduto anima

  16. #16
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Cetinje
    Posts
    1,519
    Rep Power
    45

    Default

    Ja sam jednom fleshovao BIOS i vishe ne bih u tu rabotu ulagao.Ne preporuchujem ti da se igras ako dobro, ali bash dobro ne razumijesh uputsvo!

  17. #17
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    BD
    Posts
    671
    Rep Power
    0

    Default

    ma liku je dosadno,on bez razloga fleshuje plocu....neka ga,kad ostane bez nje uozbiljice se,mozda je i dobro da se malo opece

  18. #18
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Herceg Novi
    Posts
    340
    Rep Power
    10

    Unhappy

    Ko ti je preporucio flashovanje BIOSa uopste?
    Sta mislis da dobijas sa time?

    PS : Ukoliko odradis FLASH sacuvaj FLOPPY sa starim BIOSom. (cuvaj ga k'o oci u glavi)

  19. #19
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Herceg Novi
    Posts
    3,303
    Rep Power
    480

    Default

    Uz pojedine proizvodjace maticnih ploca (recimo Abit), na CD-u dobijes i program za update BIOS-a preko Internet-a. Dakle, vrlo jednostavno:

    - Program prvo provjeri da li na Internetu postoji novija verzija BIOS-a od tekuce,
    - Ako ima: napravi backup bios-a na hard disk, odnosno disketu,
    - Izvrsi update (direktno iz Windows-a) preko Interneta i nema potrebe za sistemskom disketom.

    Provjeri dakle - sta od prateceg software-a imas na CD-u koji si dobio uz maticnu plocu.

    Pozdrav!

  20. #20
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Crna Gora ponovo !
    Posts
    1,049
    Rep Power
    9

    Default

    Quote Originally Posted by HAVOC
    ma liku je dosadno,on bez razloga fleshuje plocu....neka ga,kad ostane bez nje uozbiljice se,mozda je i dobro da se malo opece
    Niko te nije pitao za komentar i ne pricaj gluposti kad ne znas razloge, ocu li se opecj, moj je posa'

  21. #21
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    29,147
    Rep Power
    8566

    Default

    Otidji kod Montenegrine u radnju da ti ona to uradi. Reci poslao te Hari i imas 10% popusta.

  22. #22
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    115
    Rep Power
    10

    Default

    ukoliko ubacis pogresan bios nemozez podici sistem zato pazi ja sam flesova bios od iste ploce ali umjesto revizije 2.0 uzeo sam bios za istu plocu ali revizija 3.0 i prijatno. Ima lik znaju ga u tagoru koji ima programator i moze da reprogramira bios cip samim tim spasi plocu ali je papreno. Sto se tice samog flesovanja znaj da na mnogim novijim plocama postoje utiliti programi koji olaksavaju flesovanje biosa konkretno gigabajt ima tu mogucnost i iz iskustva znam da je flesovanje takve ploce djecija igra jer progam sam nalazi odgovarajuci najnoviji bios na netu i snima ga direktno iz windovsa posle toga samo treba restartovati komp i gotovo

  23. #23
    Join Date
    Jan 2005
    Posts
    655
    Rep Power
    11

    Default

    Quote Originally Posted by ^the books of knjige^
    Moze li se skinuti sa neta bios, je li se ttrazi po vrsi ploce, proizvodjacu ili sta? I kako se flesuje ?
    To nije nikakav problem,mada moras biti pazljiv veoma.Da ti ne objasnjavam kako ide jer su drugi to vec ucinili,al obrati samo paznju na to da noviji bios za istu plochu ne znachi da je bolji.Uvijek prvo idi na forum od proizvodjacha ili googlaj i pronadji koji je najbolji bios(cesto bude i starija verzija neka,kao kod moje asus ploche) i taj stavi onda.Samo prati uputstva i bice ok,a ako bas ne znash nemoj se zezati,mozes da zeznes mnogo toga.Poz

  24. #24
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    20,186
    Rep Power
    4813

    Default

    Quote Originally Posted by genocid
    ukoliko ubacis pogresan bios nemozez podici sistem zato pazi ja sam flesova bios od iste ploce ali umjesto revizije 2.0 uzeo sam bios za istu plocu ali revizija 3.0 i prijatno. Ima lik znaju ga u tagoru koji ima programator i moze da reprogramira bios cip samim tim spasi plocu ali je papreno.
    Imaš na elektro fakultetu ljude koji ti to mogu završiti jeftino(fora sa prtogramatorom).

    Quote Originally Posted by genocid
    Sto se tice samog flesovanja znaj da na mnogim novijim plocama postoje utiliti programi koji olaksavaju flesovanje biosa konkretno gigabajt ima tu mogucnost i iz iskustva znam da je flesovanje takve ploce djecija igra jer progam sam nalazi odgovarajuci najnoviji bios na netu i snima ga direktno iz windovsa posle toga samo treba restartovati komp i gotovo
    Tačno Gigabyte je to najbolje riješio.

    Novije ploče imaju dual BIOS (za sve vas koji ste se pitali čemu to služi, odgovor je da prilikom flešovanja BIOSA ako slučajno nestane struje u tom minutu kad fleshujete ne morate da se pozdravite sa pločom već imate rezervni BIOS.

    Zašto bi iko normalan flešovao BIOS, šta time dobijaš?
    Bez ako ti ploča nije od pentiuma 1, pa pokušavaš da ubaciš USB podršku
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

    Bugi Vugi tapši Raduj se!

  25. #25
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    BD
    Posts
    671
    Rep Power
    0

    Default

    velim i ja,to mu nista ne treba,nego covjek hoce da se zaje*ava sa tim,probe radi...neka ga,neka proba,pa kad sjebe plocu doci ce da pita moze li kako to popravit

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Neo Geo
    By SRGA in forum Game Server CG
    Replies: 18
    Last Post: 30-01-06, 23:58
  2. dual bios...
    By [azzo-kSv] in forum Software, IT generalno
    Replies: 3
    Last Post: 15-12-05, 20:43
  3. BIOS updates
    By Mungos in forum Hardware
    Replies: 1
    Last Post: 21-02-05, 20:32

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •