Page 70 of 321 FirstFirst ... 206066676869707172737480120170 ... LastLast
Results 1,726 to 1,750 of 8018

Thread: Iz raznih novina

 1. #1726
  Join Date
  Mar 2004
  Location
  Chicago
  Posts
  842
  Rep Power
  32

  Default

  Consortium Wins Montenegro License Bid
  Tuesday March 13, 3:12 pm ET
  Consortium Wins Bid for Third Mobile Phone License in Montenegro


  PODGORICA, Montenegro (AP) -- A consortium of Serbia's state-run Telekom and a Dutch private company, has won a bid for Montenegro's third mobile phone license, the tiny republic's authorities said Tuesday.
  ADVERTISEMENT

  Telekom Srbija and Netherlands-based Ogalar will pay euro16 million (US$21.15 million) for the 15-year license, said Montenegrin Telecommunications Agency.

  Montenegro already has two mobile phone companies operating in the Adriatic republic of just over 600,000 people -- ProMonte, owned by Telenor ASA of Norway, and Monet, majority-owned by the Hungary-based Matav Rt.

  The two mobile phone providers are the most profitable companies in the cash-strapped Balkan republic, which has more "registered mobile phones than citizens"!!!!!!.

  Montenegrin telecommunications agency said that the new mobile phone operator has one month to form a Montenegrin affiliate and pay for the license. The new company also has promised to invest more than euro90 million ($118.96 million) in Montenegro, the agency added.

  Montenegro and Serbia used to form a joint country until Montenegro split last year to become an independent state.
  Dje shareno pashce laje,
  tu djevojka lijepa je.....

 2. #1727
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,425
  Rep Power
  668

  Default Blic, 14. mart 2007.

  Drama u privatnom zoovrtu u Sutomoru

  Tigar odgrizao ruku ženi koja ga je hranila

  http://www.blic.co.yu/blic/danas/bro...nika_tigar.jpg

  BAR (Beta) - Sibirski tigar, kojeg žitelj Sutomora Stojan Sekulović drži kao kućnog ljubimca, odgrizao je juče ruku njegovoj majci.

  Slavka Sekulović, majka vlasnika para sibirskih tigrova smeštenih na privatnom imanju u Sutomoru, operisana je u barskoj bolnici i njeno zdravstveno stanje je stabilno, kazao je agenciji Beta direktor bolnice Zoran Srzentić.
  Tigar je napao ženu dok ga je hranila i nije joj puštao ruku dok je nije istrgao iz ramena.
  Stojan Sekulović je na neobičan način uvezao ova dva tigra u Crnu Goru. Životinje je krajem oktobra prošle godine otkrila granična policija u kombiju u rejonu Vraćenovića nedaleko od granice između BiH i Crne Gore.
  Policija je saopštila da su Beograđani Goran Koprivica (41) i Vuk Vukoslavović (26) i Stojan Sekulović granicu prešli van graničnog prelaza iz pravca Bileće kombijem beogradske firme „Kelena YU“ koja se bavi uvozom „pireli“ guma u Srbiju. Vozili su dva sibirska tigra u Sutomore. Životinje teške više od 200 kilograma nalazile su se u dva kaveza visoka oko metar.
  Osumnjičenu trojku saslušao je istražni sudija i ubrzo pustio da se brani sa slobode, a policija je tigrove predala nadležnim službama Ministarstva za zaštitu životne sredine.
  - Ovo je čast za Crnu Goru jer ove mačke retko gde mogu da se vide. Procenjuje se da ih u prirodi u čitavom svetu ima oko 200 i njihova vrednost je neprocenjiva. U Sutomoru, gde smo nameravali da ih odvedemo u ZOO-vrt, napravljen je kavez 14 s pet metara koji je koštao 30.000 evra - ispričao je tada Koprivica, vozač kombija, ispred zgrade nikšićkog Centra bezbednosti.
  Pošto u Crnoj Gori nigde nije bilo odgovarajućih uslova za njihov smeštaj, tigrovi su vraćeni „uvozniku“ Stojanu Sekuloviću.
  - Tigrove sam dobio kao poklon od Slavka Milakovića iz Prijedora, gde su zavedeni u tamošnjem ZOO-vrtu - rekao je tada Sekulović, dodajući da je, kao veliki ljubitelj sibirskih tigrova, odlučio da ih dovede kući u Sutomore i osnuje zoološki vrt, prvi na Crnogorskom primorju.
  - Kavez je apsolutno bezbedan, urađen je prema standardu i može da izdrži pritisak od osam tona - ispričao je tada Sekulović novinarima.
  Prema procenama stručnjaka, u svetu ima svega sedam stotina sibirskih tigrova.

 3. #1728
  Join Date
  Feb 2004
  Posts
  5,355
  Rep Power
  11

  Default

  PRIPADNICI GRANIČNE POLICIJE SA SJEVERA KOJI OSTAJU BEZ POSLA OGORČENI NA DIREKTORA UPRAVE VELJOVIĆA

  Prije referenduma su obećavali brda i doline

  Rožaje - U stanici policije za granične poslove u Bogajama kod Rožaja devet službenika iz Berana, Mojkovca i Kolašina juče je ostalo bez posla, a narednih dana ista sudbina čeka još najmanje 10 njihovih kolega.
  Oni su u službu primljeni prošle godine, neposredno prije referenduma, i službovali su pod ugovorom o djelu. Šefovi su im objasnili da je to odluka Uprave policije i da će im u toku marta biti isplaćeno po tri hiljade eura.
  "Vijestima" je iz granične policije rečeno da su otpušteni službenici bili primljeni po ugovoru i da su znali da će ostati bez posla.
  - Danas je razduženo devet policajaca, a u narednim danima će opremu predati njih 10- 12. Prestala je potreba za njihovim angažovanjem i to je jedini razlog zbog kojeg su otpušteni - kazao je izvor "Vijesti" iz granične policije.
  Nekoliko otpuštenih policajaca kazalo je za "Vijesti" da su ogorčeni zbog otkaza i da nikada ne bi prihvatili taj posao da su znali da će ubrzo biti otpušteni.
  - Nas 40 iz Berana, nekoliko dana prije referenduma bili smo na razgovoru kod šefa policije Veselina Veljovića. Neki od nas su ranije radili u policiji a bez posla smo ostali 2003. godine. Pitali smo ga hoće li se to ponoviti. On nam je odgovorio da je prema nekima od nas ranije napravljena greška, te da nećemo ponovo ostati bez posla, osim ukoliko ne napravimo neki prestup, a da ćemo, ukoliko bude otpuštanja iz policije, biti angažovani u profesionalnoj crnogorskoj vojsci. Ovo samo dokazuje koliko je Veljović čovjek od riječi - kazao je Željko Ralević, jedan od otpuštenih policajaca, iz Donje Ržanice kod Berana.
  Njemu je prekjuče oko 16 sati javljeno da donese opremu narednog dana i da se razduži.
  - Kazao sam da to ne mogu da učinim u to vrijeme, jer sam zbog bolesti u porodici morao da putujem u Podgoricu. Odgovorio sam da ću to učiniti čim se vratim. Oni su, međutim, kao da negde gori, poslali vozača kod moje majke da uzme opremu. Ogorčen sam, hranio sam porodicu od ove plate. Naravno da nikada ne bih prihvatio taj posao da sam znao da ću poslije nepunu godinu biti otpušten. Zbog policije sam napustio prethodni i sada ne znam šta da radim - ogorčen je Ralević.
  Njegov kolega koji je želio da ostane anoniman, jer se plaši da bi javnim istupom mogao da ostane i bez socijale koju planira da traži, kazao je da "nije fer od države što ih je na takav način zaposlila i otpustila".
  - Od plate sam hranio petočlanu porodicu. Mi koji smo se borili za suverenost Crne Gore ostali smo bez posla, a oni koji su glasali suprotno dobili su rješenja na po šest mjeseci. Da sam znao kakav će biti epilog, nikada ne bih prihvatio ovaj posao. Zbog političkog opredjeljenja posvađao sam se sa pola sela i Berana. Evo, kako mi se to vratilo - kazao je sagovornik "Vijesti".
  Branko Dabetić, iz Donje Ržanice, najavio je da će sa kolegama tražiti prijem kod Veljovića, ali je siguran da ih on neće primiti, jer je pokušaj kolega iz Bijelog Polja, koji su takođe, ostali bez posla bio bezuspješan.
  - Otpuštene kolege iz Bijelog Polja pokušale su da se sastanu sa direktorom Uprave policije ali on nije htio da ih primi. Prije referenduma nam je obećavao brda i doline, fino nas je dočekao, a sada sumnjamo i da će nas primiti na razgovor. Nećemo odustati, tražićemo prijem kod premijera Šturanovića - kazao je Dabetić koji smatra da je država njega i kolege "ostavila u neobranom grožđu".
  Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", samo u Rožajama i Plavu oko 80 pripadnika granične policije ostaće, ili je već ostalo bez posla.

  A.SKORUPAN - J.MUMINOVIĆ

  PREKOBROJNIMA PO 3.000 EURA

  Prema odluci kolegijuma Uprave policije, svi službenici koji su radili po ugovoru o djelu, biće otpušteni - saznaju "Vijesti" u Upravi policije.
  Kolegijum je, takođe, donio i socijalni program za otpuštene policajace, kojima je predviđena isplata otpremnine od 3.000 eura.
  U Upravi policije su ocijenili da je takva odluka "više nego korektna", jer se otpremnina isplaćuje ljudima koji nijesu bili u stalnom radnom odnosu"
  Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

 4. #1729
  Join Date
  Feb 2004
  Posts
  5,355
  Rep Power
  11

  Default

  STRAVIČAN ZLOČIN U VIRPAZARU NA STAROM PUTU PREMA BARU UBIJEN BOŽIDAR PETRANOVIĆ (84)

  Starac likvidiran ni kriv ni dužan

  Virpazar - Božidar-Boško Petranović (84) iz sela Boljevići, svirepo je ubijen sa dva hica u glavu juče oko 8,30 sati na starom putu prema Baru, u Limljanima u blizini Virpazara.
  Uprava policije saopštila je da je prilikom bjekstva u Golubovcima uhapšen policijski službenik Vojin Raičković koji je pucao na Petranovića. Sa njim je uhapšen i Andrija Rondović iz Vranića kod Podgorice.
  - Prilikom kontrole vozila u kojem su se nalazili Vojin Raičković i Andrija Rondović, policija je pronašla pištolj marke "M 57", kalibra 7,62 milimetara sa nategnutim udaračem. Pored pištolja, nađen je i jedan metak tog kalibra. Osumnjičeni su, nakon toga, sprovedeni u područnu jedinicu Bar radi kriminalističke obrade - navodi se u saopštenju.
  "Vijesti" saznaju da su, u okviru policijske obrade, Raičkoviću i Rondoviću uzeti uzorci krvi za analizu.
  Ubistvu Petranovića prethodila je saobraćajna nezgoda koju su osumnjičeni Raičković i Rondović imali sa drugim osobama, a potom se sa njima sukobili.
  - U jednom momentu, jedan od osumnjičenih je ispalio više hitaca u vozilo tih osoba. Na lice mjesta je, upravljajući traktorom, naišao Petranović. Na njega je, iz, za sada neutvrđenih razloga, pucao osumnjičeni Vojin Raičković. Tijelo pokojnog Petranovića je, radi obdukcije, po nalogu istražnog sudije, transportovano u Klinički centar u Podgorici - saopštila je Uprava policije.
  U Područnoj jedinici u Baru ističu da je hapšenje obavljeno u rekordnom roku, od kada je prijavljeno ubistvo. U rasvjetljavanju ubistva, policiji naruku ide što je jedan od očevidaca i Z.P. bivši komandir policijske stanice u Virpazaru.
  Prema verziji sa lica mjesta, nesrećni starac vozio je traktor (BR 00-74), kada je pored njega prošao metalik sivi "audi", iz kojeg su obijesni mladići zapucali i probušili mu desnu gumu. Petranović je bio prinuđen da se zaustavi, a potom se pješice vratio nazad da pita zbog čega su mu pucali u traktor. Bez prethodne rasprave, Petranović je pogođen sa dva hica u glavu, nakon čega pao pored puta. Ekipa "Vijesti" zatekla je stravičan prizor. Na mjestu gdje je Petranović pronađen nalazila se velika lokva krvi, koja svjedoči o zločinu. Mještani Virpazara i sela Limljani bili su okamenjeni pred ovim prizorom. Vesko Petranović, koji je ostao bez strica Božidara, bio je ogorčen zločinom.
  - Strašno je ovo što se desilo. Katastrofa! Užas jedan! Svi smo potrešeni. Ko su ti momci da pucaju u glavu starom čovjeku. Prije toga su mu pucali u traktor dok je vozio. On je stao da ih pita: "šta, kako, zašto", a oni su mu pucali u glavu. Pravi ludaci - ispričao je vidno potrešeni Vesko Petranović.
  Od prisutnih mještana čula se i verzija da je iz pravca Bara naišao sivi "audi" u kojem su se nalazila četvorica mladića. Oni su se potom mimoišli sa crnim "golfom 2" (BR 175-75) koji je izrešetan ostao na mjestu zločina. Kako je uzak put, "dotakli" su se retrovizorima. To je očigledno iznerviralo momke u "audiju". Jedan, ili više njih, je zapucao iz pištolja, nakon čega je prednja lijeva guma na "golfu" ostala probušena. Dvojica mladića, prema saznanjima "Vijesti", braća Vukmarković iz Krajine, izašla su iz "golfa 2" da bi promijenili probušenu gumu. Međutim, nijesu uspjeli, jer su im obijesni mladići iz "audija" oduzeli mobilni telefon i nastavili sa pucnjavom. Na haubi "golfa" vidljive su dvije poveće rupe od metaka. Shvativši da će izgubiti glavu, mladići iz "golfa" su pobjegli. U međuvremenu, tim putem je traktorom naišao Petranović i stradao, ni kriv ni dužan. Nakon ubistva, sivi "audi" se velikom brzinom udaljio sa mjesta zločina, ali je policija veoma brzo reagovala i uhapsila razbojnike u Zeti.
  Dok je istražni sudija Višeg suda u Podgorici Mušika Dujović obavljao uviđaj, na putu se formirala kolona automobila iz oba pravca puta, koji preko Sutormana, vodi od Virpazara do Bara. Uviđaj su obavili i inspektori Područne jedinice Bara, uz prisustvo Dražena Burića, zamjenika višeg državnog tužioca u Podgorici.

  K.RADEVIĆ

  KRENUO DA RADI

  Mjesto na kojem je nesrećni starac zaustavio traktor udaljeno je oko 150 metara od mjesta zločina.
  Vrata traktora kojim je upravljao Božidar Petranović bila su otvorena. Na mjestu gdje se zaustavio, nije bilo tragova krvi. Desna guma je probušena i nalegla na asfalt. Traktor je bio bez prikolice. Da je Petranović tog jutra krenuo da radi, svjedoči i alat koji je nosio sa sobom - bušilica, brusilica, grabulje...
  Ako pri svakoj prijateljskoj usluzi odmah misliš na zahvalnost, onda nisi darovao, već prodao.

 5. #1730
  Join Date
  Dec 2006
  Posts
  3,933
  Rep Power
  4119

  Default

  Quote Originally Posted by shrek View Post
  STRAVIČAN ZLOČIN U VIRPAZARU NA STAROM PUTU PREMA BARU UBIJEN BOŽIDAR PETRANOVIĆ (84)

  Starac likvidiran ni kriv ni dužan

  Virpazar - Božidar-Boško Petranović (84) iz sela Boljevići, svirepo je ubijen sa dva hica u glavu juče oko 8,30 sati na starom putu prema Baru, u Limljanima u blizini Virpazara.
  Uprava policije saopštila je da je prilikom bjekstva u Golubovcima uhapšen policijski službenik Vojin Raičković koji je pucao na Petranovića. Sa njim je uhapšen i Andrija Rondović iz Vranića kod Podgorice.
  - Prilikom kontrole vozila u kojem su se nalazili Vojin Raičković i Andrija Rondović, policija je pronašla pištolj marke "M 57", kalibra 7,62 milimetara sa nategnutim udaračem. Pored pištolja, nađen je i jedan metak tog kalibra. Osumnjičeni su, nakon toga, sprovedeni u područnu jedinicu Bar radi kriminalističke obrade - navodi se u saopštenju.
  "Vijesti" saznaju da su, u okviru policijske obrade, Raičkoviću i Rondoviću uzeti uzorci krvi za analizu.
  Ubistvu Petranovića prethodila je saobraćajna nezgoda koju su osumnjičeni Raičković i Rondović imali sa drugim osobama, a potom se sa njima sukobili.
  - U jednom momentu, jedan od osumnjičenih je ispalio više hitaca u vozilo tih osoba. Na lice mjesta je, upravljajući traktorom, naišao Petranović. Na njega je, iz, za sada neutvrđenih razloga, pucao osumnjičeni Vojin Raičković. Tijelo pokojnog Petranovića je, radi obdukcije, po nalogu istražnog sudije, transportovano u Klinički centar u Podgorici - saopštila je Uprava policije.
  U Područnoj jedinici u Baru ističu da je hapšenje obavljeno u rekordnom roku, od kada je prijavljeno ubistvo. U rasvjetljavanju ubistva, policiji naruku ide što je jedan od očevidaca i Z.P. bivši komandir policijske stanice u Virpazaru.
  Prema verziji sa lica mjesta, nesrećni starac vozio je traktor (BR 00-74), kada je pored njega prošao metalik sivi "audi", iz kojeg su obijesni mladići zapucali i probušili mu desnu gumu. Petranović je bio prinuđen da se zaustavi, a potom se pješice vratio nazad da pita zbog čega su mu pucali u traktor. Bez prethodne rasprave, Petranović je pogođen sa dva hica u glavu, nakon čega pao pored puta. Ekipa "Vijesti" zatekla je stravičan prizor. Na mjestu gdje je Petranović pronađen nalazila se velika lokva krvi, koja svjedoči o zločinu. Mještani Virpazara i sela Limljani bili su okamenjeni pred ovim prizorom. Vesko Petranović, koji je ostao bez strica Božidara, bio je ogorčen zločinom.
  - Strašno je ovo što se desilo. Katastrofa! Užas jedan! Svi smo potrešeni. Ko su ti momci da pucaju u glavu starom čovjeku. Prije toga su mu pucali u traktor dok je vozio. On je stao da ih pita: "šta, kako, zašto", a oni su mu pucali u glavu. Pravi ludaci - ispričao je vidno potrešeni Vesko Petranović.
  Od prisutnih mještana čula se i verzija da je iz pravca Bara naišao sivi "audi" u kojem su se nalazila četvorica mladića. Oni su se potom mimoišli sa crnim "golfom 2" (BR 175-75) koji je izrešetan ostao na mjestu zločina. Kako je uzak put, "dotakli" su se retrovizorima. To je očigledno iznerviralo momke u "audiju". Jedan, ili više njih, je zapucao iz pištolja, nakon čega je prednja lijeva guma na "golfu" ostala probušena. Dvojica mladića, prema saznanjima "Vijesti", braća Vukmarković iz Krajine, izašla su iz "golfa 2" da bi promijenili probušenu gumu. Međutim, nijesu uspjeli, jer su im obijesni mladići iz "audija" oduzeli mobilni telefon i nastavili sa pucnjavom. Na haubi "golfa" vidljive su dvije poveće rupe od metaka. Shvativši da će izgubiti glavu, mladići iz "golfa" su pobjegli. U međuvremenu, tim putem je traktorom naišao Petranović i stradao, ni kriv ni dužan. Nakon ubistva, sivi "audi" se velikom brzinom udaljio sa mjesta zločina, ali je policija veoma brzo reagovala i uhapsila razbojnike u Zeti.
  Dok je istražni sudija Višeg suda u Podgorici Mušika Dujović obavljao uviđaj, na putu se formirala kolona automobila iz oba pravca puta, koji preko Sutormana, vodi od Virpazara do Bara. Uviđaj su obavili i inspektori Područne jedinice Bara, uz prisustvo Dražena Burića, zamjenika višeg državnog tužioca u Podgorici.

  K.RADEVIĆ

  KRENUO DA RADI

  Mjesto na kojem je nesrećni starac zaustavio traktor udaljeno je oko 150 metara od mjesta zločina.
  Vrata traktora kojim je upravljao Božidar Petranović bila su otvorena. Na mjestu gdje se zaustavio, nije bilo tragova krvi. Desna guma je probušena i nalegla na asfalt. Traktor je bio bez prikolice. Da je Petranović tog jutra krenuo da radi, svjedoči i alat koji je nosio sa sobom - bušilica, brusilica, grabulje...
  Retardirana ološ.

 6. #1731
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  rog Cerica
  Posts
  1,276
  Rep Power
  11

  Default

  I to chovjek bivsi policajac!!! Eto kakvi nas brane! Ogorchen sam!
  Kad se god dogodi ovako neki monstruozan zlochin ne mogu a da ne dijelom makar ne optuzhim CG vlast, pa onda i gradjane koji je biraju, pa citavu Crnu Goru koja se pretvorila u zemlju u kojoj se radjaju, podizu i zive takvi izrodi ljudski.

  Jedno veliko PIH!!!

 7. #1732
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Trg zrtava DPSa BB
  Posts
  10,979
  Rep Power
  1065

  Default

  U grdnom su AMBIJENTU,
  VASPITAVANI NASHI MLADI LJUDI, to je OSTAVILO POSLEDICE, jer se LJUDSKI ZIVOT NIJE CIJENIO,
  VLAST JE MOGLA DA RADI SHTO JOJ SE PROHTIJE, MALO KO JE SNOSIO ODGOVORNOST, zato ce POSLEDICE BITI KATASTROFALNE,
  ako SUDOVI I TUZIOCI,
  NE POCHNU DA RADE SVOJ POSAO,
  AKO STRANE FIRME TRAZE ODSTAVKU NASHIH MINISTARA ,
  MOZESH ZAMISLIT NASH UGLED U SVIJETU I JEVROPI.
  IM - Old Bone
  Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

 8. #1733
  Join Date
  Jul 2004
  Posts
  467
  Rep Power
  0

  Default

  Kosovu prijeti haotična budućnost


  Londonski Sandej Telegraf je objavio nalaze istraživanja u kojem se upozorava da Kosovu prijeti haotična budućnost ispunjena nasiljem, poslije neuspjeha međunarodne zajednice da iznađe odgovarajuće rješenje za tu pokrajinu, prenio je BBC.
  U studiji, po narudžbi njemačke vlade, zapadne vlade, uključujući britansku, se optužuju za "politiku negacije", koja bi mogla da rezultira "nasiljem i neredima koji bi čak mogli da poprime oblik revolucije", poslije očekivanog proglašenja nezavisnosti.
  U studiji se takođe iznosi tvrdnja da su se u snage KFOR i UNMIK infiltrirali pripadnici kriminalnih organizacija, a ove međunarodne organizacije optužene su za lošu upravu, korupciju i organizacioni haos.
  U istraživanju, koje je sproveo berlinski Institut za evropsku politiku, zaključuje se da ova siromašna teritorija ima malo izgleda za demokratski napredak, jer je plan o izgradnji istinskog multietničkog društva propao i takvo društvo postoji samo u "birokratskim frazama međunarodne zajednice".
  Bezbjednosna strategija EU za nezavisno Kosovo, navodi se dalje, je promašena; NATO i UN su stvorile kulturu sistemastkog potiskivanja kritičkih izvještaja, kako bi Kosovo predstavili kao "priču o uspjehu".
  U studiji se, takođe, navodi da je v,erovanje stanovništva Kosova u ekonomske prednosti dobijanja nezavisnosti nerealno i da tako velika očekivanja mogu da dovedu do razočaranja i sukoba sa međunarodnom administracijom u pokrajini, prenio je Sandej Telegraf.  http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=22312

 9. #1734
  Join Date
  Jun 2004
  Location
  podgorica
  Posts
  3,328
  Rep Power
  721

  Default

  Quote Originally Posted by shrek View Post
  STRAVIČAN ZLOČIN U VIRPAZARU NA STAROM PUTU PREMA BARU UBIJEN BOŽIDAR PETRANOVIĆ (84)

  Starac likvidiran ni kriv ni dužan

  Virpazar - Božidar-Boško Petranović (84) iz sela Boljevići, svirepo je ubijen sa dva hica u glavu juče oko 8,30 sati na starom putu prema Baru, u Limljanima u blizini Virpazara.
  Uprava policije saopštila je da je prilikom bjekstva u Golubovcima uhapšen policijski službenik Vojin Raičković koji je pucao na Petranovića. Sa njim je uhapšen i Andrija Rondović iz Vranića kod Podgorice.
  - Prilikom kontrole vozila u kojem su se nalazili Vojin Raičković i Andrija Rondović, policija je pronašla pištolj marke "M 57", kalibra 7,62 milimetara sa nategnutim udaračem. Pored pištolja, nađen je i jedan metak tog kalibra. Osumnjičeni su, nakon toga, sprovedeni u područnu jedinicu Bar radi kriminalističke obrade - navodi se u saopštenju.
  "Vijesti" saznaju da su, u okviru policijske obrade, Raičkoviću i Rondoviću uzeti uzorci krvi za analizu.
  Ubistvu Petranovića prethodila je saobraćajna nezgoda koju su osumnjičeni Raičković i Rondović imali sa drugim osobama, a potom se sa njima sukobili.
  - U jednom momentu, jedan od osumnjičenih je ispalio više hitaca u vozilo tih osoba. Na lice mjesta je, upravljajući traktorom, naišao Petranović. Na njega je, iz, za sada neutvrđenih razloga, pucao osumnjičeni Vojin Raičković. Tijelo pokojnog Petranovića je, radi obdukcije, po nalogu istražnog sudije, transportovano u Klinički centar u Podgorici - saopštila je Uprava policije.
  U Područnoj jedinici u Baru ističu da je hapšenje obavljeno u rekordnom roku, od kada je prijavljeno ubistvo. U rasvjetljavanju ubistva, policiji naruku ide što je jedan od očevidaca i Z.P. bivši komandir policijske stanice u Virpazaru.
  Prema verziji sa lica mjesta, nesrećni starac vozio je traktor (BR 00-74), kada je pored njega prošao metalik sivi "audi", iz kojeg su obijesni mladići zapucali i probušili mu desnu gumu. Petranović je bio prinuđen da se zaustavi, a potom se pješice vratio nazad da pita zbog čega su mu pucali u traktor. Bez prethodne rasprave, Petranović je pogođen sa dva hica u glavu, nakon čega pao pored puta. Ekipa "Vijesti" zatekla je stravičan prizor. Na mjestu gdje je Petranović pronađen nalazila se velika lokva krvi, koja svjedoči o zločinu. Mještani Virpazara i sela Limljani bili su okamenjeni pred ovim prizorom. Vesko Petranović, koji je ostao bez strica Božidara, bio je ogorčen zločinom.
  - Strašno je ovo što se desilo. Katastrofa! Užas jedan! Svi smo potrešeni. Ko su ti momci da pucaju u glavu starom čovjeku. Prije toga su mu pucali u traktor dok je vozio. On je stao da ih pita: "šta, kako, zašto", a oni su mu pucali u glavu. Pravi ludaci - ispričao je vidno potrešeni Vesko Petranović.
  Od prisutnih mještana čula se i verzija da je iz pravca Bara naišao sivi "audi" u kojem su se nalazila četvorica mladića. Oni su se potom mimoišli sa crnim "golfom 2" (BR 175-75) koji je izrešetan ostao na mjestu zločina. Kako je uzak put, "dotakli" su se retrovizorima. To je očigledno iznerviralo momke u "audiju". Jedan, ili više njih, je zapucao iz pištolja, nakon čega je prednja lijeva guma na "golfu" ostala probušena. Dvojica mladića, prema saznanjima "Vijesti", braća Vukmarković iz Krajine, izašla su iz "golfa 2" da bi promijenili probušenu gumu. Međutim, nijesu uspjeli, jer su im obijesni mladići iz "audija" oduzeli mobilni telefon i nastavili sa pucnjavom. Na haubi "golfa" vidljive su dvije poveće rupe od metaka. Shvativši da će izgubiti glavu, mladići iz "golfa" su pobjegli. U međuvremenu, tim putem je traktorom naišao Petranović i stradao, ni kriv ni dužan. Nakon ubistva, sivi "audi" se velikom brzinom udaljio sa mjesta zločina, ali je policija veoma brzo reagovala i uhapsila razbojnike u Zeti.
  Dok je istražni sudija Višeg suda u Podgorici Mušika Dujović obavljao uviđaj, na putu se formirala kolona automobila iz oba pravca puta, koji preko Sutormana, vodi od Virpazara do Bara. Uviđaj su obavili i inspektori Područne jedinice Bara, uz prisustvo Dražena Burića, zamjenika višeg državnog tužioca u Podgorici.

  K.RADEVIĆ

  KRENUO DA RADI

  Mjesto na kojem je nesrećni starac zaustavio traktor udaljeno je oko 150 metara od mjesta zločina.
  Vrata traktora kojim je upravljao Božidar Petranović bila su otvorena. Na mjestu gdje se zaustavio, nije bilo tragova krvi. Desna guma je probušena i nalegla na asfalt. Traktor je bio bez prikolice. Da je Petranović tog jutra krenuo da radi, svjedoči i alat koji je nosio sa sobom - bušilica, brusilica, grabulje...
  policajac a? kauboj?
  smrtna kazna kad bih se ja pitao

 10. #1735
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Pranje obraza

  Američke vlasti, u jednom od svojih brojnih izvještaja o stanju u svijetu (a za Globalnu Imperiju, čitav svijet je kuća, i svaka politika – unutrašnja), Crnu Goru su označile kao državu razuzdanog šverca i korumpiranih političara. Naša mlada demokratija šturim je birokratskim jezikom opisana kao nešto što bi se, malo slikovitije rečeno, moglo nazvati autoputem kojim ničim ometani krstare tovari droge, dok prirodne ljepote kraj tih cesta kupuju ljudi koje plavetnilo Mediterana zanima samo kao sredstvo za pranje njihovog glibavog i krvavog novca.

  Kako je vlast reagovala? U napad je poslala eksperta Predraga Drecuna. On sam protiv Amerike?, zavrtjeće glavom mnogi. Kad je tristo Spartanaca na Termopilima moglo stati pred čitavu persijsku vojsku, ni nama za američku Vladu ne treba više od jednoga srpskoga Spartanca. Drecun ih je žestoko lupio po imerijalističkom nosu koji zabadaju u poslove poštenog svijeta i časnih domaćina: saopštio je da su američke ocjene „paušalne“. I da američka Vlada, koja je, je li, poznata kao neinformisana, ako šta zna, to treba da javi našoj policiji. I za dalje neka ne brinu.

  Nevin i neupućen bi očekivao da će vlast, suočena sa teškim optužbama, odmah krenuti u akciju protiv kriminala. Da će zadrhtati dileri droge, da će hladni znoj obliti građevinsku mafiju kada država krene da pere svoj obraz.

  Umjesto toga, policija je privela mladu ženu i čovjeka koji su na podgoričkom trgu prikupljali potpise građana nezadovoljnih činjenicom da od svojih bijednih plata i penzija plaćaju struju za ruske oligarhe. Privedeni su aktivista MANS-a Veselin Bajčeta i Vanja Ćalović, glavnokomandujuća te opasne terorističke organizacije, koja besramno agituje i okuplja narod naoružan hemijskim olovkama.

  To je klasična Stanlio – Olio situacija, u kojoj se komično generiše već iz same činjenice da je mršav neprekidno uz debelog, zbog čega mršav uvijek djeluje još mršaviji, a debeo još deblji. Kada hapse nevinog dok krivi pokazuje prstom koga hapsiti, nevini izgleda još nevinijim, a krivac još krivljim. Policija je izvela geg dostojan najboljih komedija klasičnog Holivuda. Umjesto da hapsi kriminalce koji samo što nebo nad nama nisu zazidali, uhapsili su one koji se protiv kriminala bune.

  Da bi policajci stigli do aktivista MANS-a na podgoričkom trgu, morali su proći pored prodavaca švercovanih cigareta, i barem nekoliko luksuznih automobila domaćih divljih graditelja. Umjesto da suzbijaju šverc, momci u plavom suzbili su potpisivanje peticije protiv Vladine energetske politike. Gdje su pogriješili Vanja Ćalović i njen kolega, zašto su postali meta policije? Zato što su izgledali kao obični građani. Da su se prerušili u ulične prodavce cigareta ili u mermerno-eloksirane zgrade, policija ih ne bi ni primijetila.

  Skandal je ubrzo dobio novu dimenziju, i iz sfere komičnog transformisao se u jezivo. Visoki policijski funkcioner Ašanin zaprijetio je da će kao Vanja Ćalović proći svi oni koji budu ometali rad policije ili vrijeđali njene pripadnike. Umjesto da štiti građane, policija je tog dana građanima prijetila. Uostalom, sasvim izlišno. Građani znaju da Moć misli ozbiljno. Oni se bune ne zato što misle da na svojim leđima neće osjetiti represivni aparat, nego uprkos tome. Otud i ova nervoza uniformi i autogol sa privođenjem aktivista MANS-a.

  Policija je privođenje opravdala kao zakonito. Doista: Vanja Ćalović je vrijeđala policajca. I jeste: postojala je zakonska mogućnost da bude privedena. Kao što postoji zakonska obaveza da se sprječava i kažnjava pranje novca, transport narkotika, ubistva novinara, korupcija državnih činovnika... Kada se zakon sprovodi selektivno, to je najopasnija vrsta bezakonja. U takvom ambijentu, biti priveden postaje gotovo pa građanska obaveza. Koga danas ne privode i ne sude mu, sjutra će se kajati.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 11. #1736
  Join Date
  Jul 2004
  Posts
  467
  Rep Power
  0

  Default

  http://www.novosti.co.yu/code/naviga...tum=2007-03-20


  Hteli da "zapale" Sandžak

  PO svemu sudeći, pohapšeni islamski ekstremisti i oni koji su u bekstvu spremali su se za ozbiljne sukobe i “dugotrajan rat” u Sandžaku. To potvrđuje arsenal oružja pronađen u pećini blizu sela Žabren i u jednoj bačiji blizu sela Raždaginja na Pešteru, kao i logistika: municija, gorivo, voda i hrana.

  Policija je uhapsila četvoricu osumnjičenih terorista, jedan im je pobegao sa već stavljenim lisicama na rukama (!?), a prema nezvaničnim informacijama, u kampu i oko kampa bilo je više vehabija koji su se razbežali. Na područje Žabrena i Ninaje u nedelju su stigli i pripadnici žandarmerije koji, kako se pretpostavlja, tragaju za odbeglim teroristima.

  Sumnja se da još ima još sličnih kampova u ovom kraju i da je kroz njih prošao znatan broj pritajenih terorista koji se sada slobodno kreću po Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Ima informacija da su neki išli na obuku van Srbije i da su u kontaktu sa radikalnim islamskim grupama u Evropi, Iraku i Avganistanu.

  Ekipa “Novosti” u nedelju je dospela nadomak pećine u Žabrenu gde je obavljen uviđaj. Reč je o nepristupačnom terenu (klancu), udaljenom od centra sela nekoliko kilometara, do koga se stiže samo traktorom, a delom i pešice. Tu su vehabije imale sklonište i kamp za terorističku obuku u kome su se u nedelju mogli videti ostaci vojničkih uniformi, hrane, vode... Vehabije su najverovatnije nameravale da se, posle terorističkih akcija, vrate u Žabren i tu sakriju.

  - Viđali smo nepoznate ljude kako prolaze kroz selo i odlaze u šumu. Mislili smo da su lovci ili neki ljubitelji prirode. Poslednjih mesec dana njihove “posete” bile su učestalije. Nije dobro to što rade. Zar posle svega što nam se događalo nekome pada na pamet da u ovom kraju ponovo izaziva incidente - kaže jedan meštanin Žabrena.

  - Pozdravljam akciju policije. Drago mi je što konačno mogu da pohvalim svoje bivše kolege - kaže Suad Bulić, bivši načelnik novopazarskog SUP-a i naglašava da ga kamp vehabija na Pešteru nije nimalo iznenadio.

  Reč je o opasnim ljudima povezanim sa terorističkim grupama u inostranstvu i na Kosovu, prema kojima je država i previše bila tolerantna.
  - Mnoge njihove aktivnosti odavno su poznate, ali gotovo ništa nije činjeno da im se stane na put. Ista grupa je prekinula koncert “Balkanike”, isti ovi ljudi bili su organizatori tuča i pucnjava u džamijama. Među njima ima i vrlo opasnih kriminalaca. Ako policija ne bude identifikovala i uhapsila sve teroriste, ako se ovoga puta ne bude išlo do kraja, Pazaru, Sandžaku i Srbiji se ne piše dobro. Moraju se otkriti i razbiti sva njihova uporišta, sva njihova tajna sastajališta, svi organizatori i svi finansijeri - kaže Bulić.

  Ovoga puta oružje je, naglašava Bulić, najverovatnije stiglo sa Kosova, a vehabije je trebalo da u Novom Pazaru naprave haos, kako bi skrenuli pažnju međunarodne zajednice sa događanja na Kosovu i Metohiji.
  - Najveći krivac za sve što se događa u Novom Pazaru je država, a potom političari i neke nevladine organizacije koje uvek pokušavaju da minimiziraju stvari. I sada ima pokušaja da se ishitrenim i neprimerenim izjavama otupi oštrica države. Svi se sećamo kada je pre dve godine pukovnik Momir Stojanović, šef Vojne službe bezbenosti, upozorio na opasnost od radikalnih islamskih grupa u Sandžaku. Svi su u Novom Pazaru tvrdili da toga nema - ističe Radenko Joković, kriminolog i bivši savezni poslanik iz Novog Pazara.

  U Novom Pazaru je mirno, a većina građana je zabrinuta i ogorčena.
  - Ogorčen sam, jer iz Novog Pazara, zbog raznih idiota, u svet idu samo loše vesti. Ispaštaćemo svi koji smo pošteni, jer će nas, kad god kročimo van ovoga kraja, gledati drugim očima - ističe Mirsad. D., student iz Novog Pazara, koji, kao i većina Srba i Bošnjaka u ovom kraju, traži da se država odlučno obračuna sa svim vrstama kriminala i korupcije.


  PROBLEMI

  - VEHABIJE su krenule u drugu fazu pravljenja probelema: najpre su nama u Islasmkoj zajednici zadavali probleme želeći da nametnu neke svoje koncepte u obavljanju molitve, a sada žele da destabilizuju ceo ovaj prostor - ističe Muftija sandžački Muamer Zukorlić.  JOŠ NISU SASLUŠANI

  PREDSEDNIK Okružnog suda u Novom Pazaru Ćamil Hubić u nedelju je izjavio da četvorica uhapšenih još nisu saslušani i da je u toku priprema zahteva za sprovođenje istrage. Optuženima se na teret stavljaju dva krivična dela: pripremanje radnji za izvođenje terorističkih akcija i nezakonito posedovanje vatrenog oružja.
  M. NIĆIFOROVIĆ

  ODLUČNOST

  MINISTAR policije Dragan Jočić izjavio je u nedelju Tanjugu da akcija razotkrivanja kampa vehabija u opštini Sjenica i hapšenje četvorice pripadnika te grupe pokazuje odlučnost i spremnost državnih organa da spreče svaki oblik nasilja i terorizma.
  - Akcija pokazuje odlučnost i spremnost državnih organa da spreče svaki oblik nasilja i terorizma - rekao je Jočić.


  POSLEDICE

  PROFESOR Fakulteta za bezbednost Darko Trifunović izjavio je u nedelju da je postojanje kampova za obuku vehabija posledica dugogodišnje politike koju su na Balkanu vodili neki verski, vojni i politički lideri bosanskih muslimana.
  Takva politika je dozvolila da se na ovim prostorima razvije ekstremna forma islama, poznata kao vahabizam.


  EKSPLOZIV

  MINISTAR policije Dragan Jočić izjavio je u nedelju Tanjugu da je na planini Ninaji, oko 30 kilometara od Novog Pazara, pronađena veća količina automatskih pušaka, oko sedam kilograma vrlo razornog eksploziva sa detonatorima, i desetak "zolja".
  VEHABIZAM U BiH DONELI IMAMI KOJI SU SE ŠKOLOVALI NA ISTOKU
  TUKU ZALjUBLjENE

  Od stalnog dopisnika: Sarajevo

  RIGIDNO tumačenje islama, čiji se sledbenici nazivaju vehabijama, na prostore bivše Jugoslavije, a najviše u Bosnu i Hercegovinu, Rašku i Kosmet, stiglo je krajem sedamdesetih i osamdesetih godina. Vehabizam su doneli muslimanski sveštenici, koji su se školovali u arapskom svetu.
  Na samom početku nije bilo velike opasnosti od ovog tumačenja islama. Jednostavno, za vreme Titove Jugoslavije nije bilo mnogo vernika, a i oni koji su išli u džamije nisu najbolje razumeli ovakvo tumačenje Muhamedove vere. Do problema je došlo kada je za vreme građanskog rata u BiH došlo hiljade mudžahedina iz islamskih zemalja koji su se borili u muslimanskoj Armiji BiH.
  Dolaskom u BiH mudžahedini su širom otvorili vrata vehabizmu. Uspostavili su svoj red vrednosti i privukli na desetine hiljada bosanskih muslimana. Važnu ulogu u razvoju vehabijskog pokreta imali su i bogati islamski donatori. Za novčanu pomoć u ratu tražili su da u BiH prave džamije u kojima će se propovedati vehabijski islam.
  Javna tajna je da je jedna od najvećih džamija, u sarajevskom naselju Alipašino polje, koja nosi naziv "Kralj Faht" leglo vehabija. Napravljena je saudijskim novcem i u njoj se može kupiti vehabijska literatura. Tu nije kraj, jer u Sarajevu postoji još sličnih džamija, koje nose prefikse "malezijska", "kuvajtska"...
  Najjednostavnije opisana razlika između uobičajenog ovdašnjeg sunitskog islama i vehabija je u načinu sprovođenja službe. Vehabije propisuju drugačiji način klanjanja od uobičajenog i neretko lokalne muslimane čak i fizički napadaju, ako ne poštuju njihova pravila. Od specifičnosti treba još naglasiti da vehabije ne prihvataju novotarije, a što se oblačenja tiče, specifične su pantalone koje su iznad članaka, jer je, prema njihovom tumačenju, greh da se ovaj odevni predmet vuče po zemlji. Nose specifične brade, često bez brkova, i bele kapice, kakve smo viđali u arapskim zemljama.
  Vehabije su na ovim prostorima prvi put došle na naslovne strane već 1993. godine. Ceo svet je zapamtio fotografije odsečenih glava trojice bosanskih Srba u rukama mudžahedina. Osim ratnih zločina u kojima su ubijali sve hrišćane (Srbe i Hrvate), često su znali da treniraju strogoću i prema lokalnim muslimanima.
  Odmah posle rata bošnjački politički vrh je bio prilično vezan za vehabije i, generalno gledano, islamski svet. Čak je obaveštajna služba Federacije BiH u proleće 1996. godine na brdu Pogorelica kod Fojnice organizovala kamp u kojem su iranski instruktori obučavali ljude za terorističe napade. Za sve su saznali američki obaveštajci i ultimativno tražili da se sa ovim poslom prekine, a krivci pohapse.

  D. STOJAKOVIĆ

 12. #1737
  Join Date
  Jul 2004
  Posts
  467
  Rep Power
  0

  Default

  http://www.novosti.co.yu/code/naviga...tum=2007-03-20

  Al Kaida sprema džihad u Srbiji


  PETORICA uhapšenih pripadnika terorističke grupe vehabija u okolini Novog Pazara, samo su jedan od ogranaka mudžahedina i Al kaide, koji istovremeno pripremaju raspirivanje požara na prostoru Kosmeta i Raške oblasti.
  "Novosti" saznaju iz diplomatskih krugova bliskih međunarodnim mirovnim snagama na Kosmetu da su obaveštajne službe Kfora i Unmika o tome svoje vlade i centralu NATO obavestili još krajem februara. Posebno su naglasile da štab "Nove armije Kosova" zahteva od svojih sledbenika u Sandžaku da se pripreme "za odlučni boj" i da u trenutku kada na Kosmetu krene ofanziva protiv Srba, oni izazovu nasilje u Sandžaku i spreče svako mešanje Srbije na Kosmetu.
  Koliko terorističke grupacije bivše OVK računaju na oružanu podršku iz Sandžaka, pokazuje i izveštaj Kforoovih obaveštajaca u kojem se doslovce kaže da su "terorističke grupacije sa Kosmeta otpočele intenzivno prebacivanje naoružanja i vojne opreme sa prostora Kosmeta u Sandžak". Navodi se podatak da se skladišta za naoružavanje ekstremista u Sandžaku nalaze na planini Bajgora, na severu Kosova (pruža se od Vučitrna do Leposavića). Na toj planini deluje teroristička organizacija "Bajgora strom" (Bajgorska oluja). Njen komandant je poznati terorista iz redova bivše OVK Ram Rama. On rukovodi prebacivanjem oružja iz svojih magacina u rejonu sela Boljetin u Sandžak, a njegova desna ruka i glavni operativac u ovom poslu je njegov rođak Gzim Rama, terorista poznat pod pseudonimom Paša. Ram Rama je, naveli su obaveštajci Kfora, direktno povezan sa jednim političarem u Novom Pazaru, ali njegovo ime nisu naveli.
  Kanal prebacivanja oružja za mudžahedine i vehabije ide preko planine Rogozna, pravcem Vučja lokva - selo Kaljin. Jedna od većih isporuka naoružanja ovim kanalom obavljena je početkom marta. Sve se odigralo između ponoći i tri časa ujutru. Pod okriljem mraka u osam kamiona, natovarenih svim vrstama naoružanja i eksploziva, prekrivenih vunom, prebačeni su iz sela Kaljin preko Batnjaka do Novopazarske banje. Tu je tovar preuzela grupa Al kaide, koja ga je posebnim kanalima prebacila do svojih baza u Sandžaku. Jedan deo oružja i eksploziva stigao je i do njene ćelije na planini Niniji, gde je pala prva grupa islamskih ratnika.
  Obaveštajci Kfora su u tom izveštaju naveli da je ovaj tovar oružja u Sandžak "ubačen uz pomoć korumpiranih srpskih policajaca" i da je ćelija Al kaide u Novom Pazaru planirala da istim konvojem kamiona u suprotnom pravcu prebaci hemijsko oružje - nervno-paralitičke gasove, koji bi navodno bili upotrebljeni za napad na američku vojnu bazu "Bondstil" kod Vitine.
  Prema ovom izveštaju, mudžahedini i vehabije na prostoru Sandžaka imaju najmanje deset logora za obuku i više stotina sledbenika "spremnih da doprinesu borbi muslimana na Balkanu".

  STIGAO I "FRONT ISLAMSKOG SPASA"
  NA prostor Sandžaka pre dva meseca ubačena je teroristička grupa "Front of islamik salvation" (Front islamskog spasa). To je, prema izveštaju Kforovih obaveštajaca, religiozno teroristička organizacija oformljena od Arapa iz Sudana, Alžira, Palestine, Turske i Egipta. Pod komandom je jednog turskog i dvojice bosanskih državljana. Uporedo sa njima deluje i dvadesetočlana grupa islamista iz Turske, koji su ilegalno ušli u Sandžak. Oni su specijalisti za hemijsko naoružanje.
  M. A.

  POČELA ISTRAGA PROTIV ČETVORICE VEHABIJA UHAPŠENIH U SELU ŽABREN
  NEGIRAJU TERORIZAM

  Uhapšeni Fuad Hodžić, Mirsad Prentić, Senad i Vahid Vejselović priznali da su imali oružje, ali negiraju da su pripremali terorističke akcije. Policija traga za Nedžadom Memićem. Područje Ninaje u ponedeljak nadletao policijski helikopter

  NOVI PAZAR - Istražni sudija Opštinskog suda u Novom Pazaru, čije ime nije saopšteno, saslušao je kasno u nedelju Fuada Hodžića, Senada Vejselovića, Mirsada Prentića i Vahida Vejselovića, vehabije iz Novog Pazara, koji su osumnjičeni za pripremanje terorističkih akcija i nezakonito posedovanje vatrenog oružja. Sva četvorica uhapšena su u noći između petka i subote u selu Žabren na Pešteru, gde su, kako je saoppštio MUP Srbije, imala kamp za obuku terorista, prateću “logistiku” i čitav arsenal naoružanja.
  Policija traga za Nedžadom Memićem iz sela Raždaginja kod Sjenice, koji je posle hapšenja terorističke grupe u Žabrenu uspeo da pobegne. Pretresom porodične kuće Memića u Raždaginji pronađeno je dosta naoružanja i eksploziva, pa je uhapšen i Nedžadov otac Behto.
  Prema nezvaničnim informacijama, uhapšene vehabije priznaju da su kod sebe imale naoružanje, ali negiraju da su se pripremali za terorističke akcije i tvrde da kamp u Žabrenu, oružje i sva “logistika” nisu njihovi. Ne zna se da li su istrazi objasnili: otkud oni tamo, ko je doneo “zolje”, automate, municiju, rezerve hrane, goriva, vode..
  Takođe niko ne zna zašto je ceo predmet ustupljen Opštinskom, a ne Okružnom sudu u Novom Pazaru. Dok istraga traje, jake policijske snage i žandarmerija zaposedaju okolinu planine Ninaje, jer se pretpostavlja da je kroz kamp u Žabrenu prošlo mnogo više potencijalnih terorista. U ponedeljak je ovo područje nadletao i policijski helikopter. Sumnja se da je oružje stiglo sa Kosova i da je deo vehabija iskorišćen za izazivanje “požara” u Sandžaku.
  - Imam informacije da je poslednjih dana sa Kosova u Srbiju prebačeno dosta naoružanja. Na vreme sam o tome obavestio nadležne državne organe. Poslednji je trenutak da država otvori oči i počne ozbiljno i organizovano da se suprotstavlja svim oblicima kriminala u ovom kraju - ističe Suad Bulić, bivši načelnik novopazarskog SUP-a.
  U Raždaginji kod Sjenice, odakle je odbegli vehabija Nedžad Memić, ističu da je ovaj mladić bio povučen, da je klanjao po pet namaza dnevno i da nije imao problema ni sa kim u selu. Svi veruju da su ga strani plaćenici novcem ili na neki drugi način uvukli u opasnu avanturu.
  Po Novom Pazaru se svakodnevno mogu sresti stotine bradatih mladića, specifično odevenih, od kojih većina tvrdi da nisu vehabije i da su samo verni sledbenici izvornog islama i proroka Muhameda. Međutim, oni koji su slali novac sada, očito, šalju i naređenja za preduzimanje terorističkih akcija. Pronađeno u Žabrenu je najbolja potvrda za to. Na potezu je država.

  PASULJ U KAMPU
  BLIZU kampa u Žabrenu, na mestu gde su, najverovatnije, bili šatori, još stoje: džak šargarepe, određena količina pasulja, gomila dugotrajnog hleba, bure puno vode... Sve to dovučeno je u nedođiju, do koje se stiže samo pešice ili zapregom, sa namerom da se tu duže boravi. Da li ima još sličnih kampova znaće se posle detaljne pretrage terena.

  UPLAŠENI MEŠTANI
  ŽITELJI Žabrena i okolnih sela kažu da je bilo očito da se u brdima nešto priprema, jer je frekvencija nepoznatih bradatih ljudi, koji su uglavnom stizali džipovima beogradske, pančevačke i drugih registracija, bila neuobičajena za ovo područje.
  - Ogorčeni smo zbog svega što se događa i zabrinuti za našu bezbednost. Ni krivi ni dužni našli smo se u žiži javnosti - kaže Hasim Idrizović, žitelj Žabrena.
  M. NIĆIFOROVIĆ

  CRNOGORSKE VEHABIJE PREKO NOĆI “ISPARILE”
  UGOSTILI NOVOPAZARCE

  Svi uhapšeni u Sandžaku boravili u više navrata u Plavu

  BIJELO POLJE - Hapšenje militantnih vehabija u okolini Novog Pazara, vidljivo je unelo nemir među njihove istomišljenike i kolege u Crnoj Gori.
  U strahu da i njih policija u Crnoj Gori ne “priupita” za kontakte se uhapšenima, iznenada su nestale neke osobe iz Rožaja, Plava i okoline Bijelog Polja, poznate po ekstremnom ponašanju i nasilju nad verskim službenicima islamske zajednice.
  Prema onome što "Novosti" saznaju, skoro svi uhapšeni u Novom Pazaru boravili su u više navrata u Plavu, među svojim istomišljenicima. Prošlog leta, krajem avgusta, sa većom grupom svojih pristalica boravili su u gradu na obalama jezera gde su osim predavanja u Sultaniji, imali i “savetovanja” u okolini Plava. Pod okriljem “Šestih islamskih susreta”, kojima je bio domaćin imam Sead Jasavić, osim “savetovanja” održana su i razna "takmičenja".
  Posle završetka skupa, u kome nije bilo ni reči u crnogorskoj javnosti, neke od vehabija su privođene u Odeljenje bezbednosti u Plavu, ali su ubrzo puštene.


  M. SEKULOVIĆ


  "ISLAMSKI DžIHAD" PONOVO PRETI BOSNI

  RATOVAĆE ZA ISLAM

  VISOKI funkcioner "Islamskog džihada" Ali Abu Sahin u intervjuu za hrvatski "Večernji list" priznao je da je ova teroristička organizacija učestvovala u ratu u Bosni i Hercegovini. On je dodao i da su spremni, ako zatreba, da ponovo uzmu oružje i dođu da pomognu muslimanskoj braći u BiH.
  Sahin, koji živi u ilegali uz jake bezbednosne mere zbog straha od izraelske osvete, kaže da je "Islamski džihad" "direktno uključen u pomoć braći muslimanima u BiH":
  - Uz novčanu i oružanu pomoć poslali smo im i borce. To je naš ponos, i ako ikada bude potrebno tako nešto, opet ćemo se staviti na raspolaganje u odbrani islama ma gde bio napadnut.
  D. STOJAKOVIĆ

 13. #1738
  Join Date
  May 2006
  Posts
  475
  Rep Power
  444

  Default

  Arkan prodao Hrvatima snimak zločina na Ovčari?

  Bivši član Službe za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske Ferdinand Jukić je ispričao za zagrebački Večernji list da je od Željka Ražnatovića - Arkana 1992. godine za dva miliona maraka, a po nalogu predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, kupio snimak zločina na Ovčari kraj Vukovara.

  Jukić je otkrio da je sa Arkanom trgovao i oružjem, koje je čuveni srpski dobrovoljac iz Batajnice kraj Beograda istjerao kamionima i za to od hrvatske strane dobio pola miliona maraka.

  PCNEN


  Nista novo , dodao bih samo da se pricalo da je preko 90% zaplijenjenog oruzja OVK srpske proizvodnje.

 14. #1739
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  Podgorica
  Posts
  4,722
  Rep Power
  42

  Default

  DON MILO

  Kontroverznom srpskom biznismenu Andriji Draškoviću biće ponuđen status zaštićenog svedoka u procesu protiv bivšeg premijera Crne Gore

  http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2...Slike/0109.jpgBEOGRAD - Kontroverznom beogradskom biznismenu Andriji Draškoviću (43) italijanske vlasti mogle bi uskoro da ponude status zaštićenog svedoka protiv Mila Đukanovića, bivšeg premijera Crne Gore, saznaje Kurir! Ukoliko Drašković odbije da cinkari Đukanovića ili proba da izvrda eventualni dogovor sa italijanskim tužilaštvom, izvesno je da će sebi potpisati dugogodišnju robiju!
  Drašković je pretprošle nedelje uhapšen na "Lufthanzinom" terminalu na aerodromu u Frankfurtu, u Nemačkoj, neposredno posle izlaska iz aviona kojim je tog jutra doputovao iz Beograda. Kontroverzni biznismen, kome se u Beogradu sudi za ubistvo Surčinca Zvonka Plećića Pleće, 2000. godine, uhapšen je po poternici koju je za njim izdalo Odeljenje za borbu protiv mafije iz Barija!
  Drašković je uhapšen zbog sumnje da je devedesetih godina bio upleten u međunarodni lanac šverca cigareta i droge, zbog čega je tužilac iz Barija Đuzepe Šelzi 2002. godine pokrenuo istragu protiv njega. U isto vreme na spisku osumnjičenih našao se i tadašnji crnogorski predsednik Milo Đukanović. I Đukanović i Drašković osumnjičeni su zbog "mafijaškog udruživanja u međunarodnom ilegalnom prometu cigareta". Obojica su i dalje na istom crnom spisku tužilaštva u Bariju.
  U istrazi tog slučaja, Draškovića je 2002. godine, u vreme dok je zbog Plećićevog ubistva bio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, ispitivao Đuzepe Šelzi, tužilac iz Barija. Kurir nezvanično saznaje da su se mnoga od pitanja koja je Šelzi postavio Draškoviću odnosila na tadašnjeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića i njegovu umešanost u šverc cigareta.
  Međutim, Drašković je bio tvrdoglav i nije želeo da "cinkari" svog poslovnog partnera. Ipak, cinično je tužiocu na jedno od njegovih pitanja koje se odnosilo na Đukanovićeve poslove i prihode, odgovorio sugestijom: "Pitajte ga odakle mu skupi satovi!" Protiv Draškovića je tada pokrenuta istraga, a maja 2003. tužilaštvo u Bariju izdalo je rešenje za preventivni pritvor protiv njega.
  U isto vreme, protiv Đukanovića su vođene istrage u Bariju i Napulju, ali je proces objedinjen, a njegovo hapšenje prvi put je zatraženo 2003. godine. Optuživan je da je od svakog prokrijumčarenog paketa cigareta uzimao po 10 dolara.
  Prema tadašnjim saznanjima italijanskih istražitelja, cigarete su kupovane u Americi i preko Crne gore švercovane u Italiju i zemlje Evropske unije. Italijansko tužilaštvo teretilo je Đukanovića da je bio glavni za mafijaško udruživanje u međunarodnom krijumčarenju cigareta, ali i da su u Crnoj Gori njegovu zaštitu uživali mnogi italijanski odbegli mafijaši umešani u ove poslove.
  Preko Mila do slobode
  Kurir nezvanično saznaje da neki ljudi bliski ovom kontroverznom srpskom biznismenu savetuju Draškovića da pristane da svedoči protiv Đukanovića. Među ljudima koji smatraju da on treba da kupi svoju slobodu na ovaj način ima i veoma uticajnih ljudi, kako u svetu međunarodnog biznisa, tako i jakih ljudi iz podzemlja, saznaje Kurir od izvora bliskih uhapšenom Draškoviću.
  Drašković mirio zavađene mafijaše
  U spisima nalaza istrage Odeljenja za borbu protiv mafije i droge u Bariju, Andrija Drašković je opisan kao glavna karika u švercu cigareta, heroina i kokaina prema Siciliji i Lombardiji. Drašković je, prema saznanjima italijanskih istražitelja, imao ulogu pomiritelja zavađenih puljskih mafijaša u Crnoj Gori, gde su se borili za prevlast nad kontrolom šverca cigareta. Prema nalazima istrage iz Barija, Draškovićevi ljudi su koristili brze čamce odbeglih italijanskih švercera u Crnoj Gori, kojima su u Pulju dostavljali drogu nekim preprodavcima i plaćenim ubicama Draškovićevog klana.
  (E. K.)
  Kurir.

 15. #1740
  Join Date
  Nov 2006
  Location
  Podgorica
  Posts
  4,722
  Rep Power
  42

  Default

  AMERIČKI DIL SA RADOVANOM

  Vladimir Nadeždin, nekadašnji saradnik Slobodana Miloševića, svedok dogovora koji je Holbruk 5. maja 1996. postigao sa Karadžićem

  http://www.kurir-info.co.yu/arhiva/2...502REUTERS.jpgBEOGRAD - Ričard Holbruk, bivši američki diplomata, poslednjih dana u medijskim nastupima uporno laže da neposredno posle rata u BiH nije postigao tajni sporazum sa tadašnjim predsednikom RS Radovanom Karadžićem. Vladimir Nadeždin, nekadašnji šef kabineta Slobodana Miloševića, potvrdio je juče Kuriru da je svedok sporazuma koji su 5. maja 1996. godine postigli Karadžić i Holbruk.
  Njihovim dogovorom predviđeno je da se Karadžić povuče sa funkcije, a da zauzvrat bude oslobođen od "gonjenja i nadležnosti Haškog tribunala".
  - U to vreme sam bio šef kabineta ministra spoljnih poslova SRJ i nisam jedini svedok toga, jer su sporazum, koliko mogu da se setim, videli i Aleksa Buha i još neki ljudi. Takođe, nije tačno da je sporazum obuhvatao i klauzulu o davanju bilo kakvog novca Radovanu Karadžiću, kao što to neki mediji pišu - rekao je Nadeždin. On je naglasio da je sporazum od pet tačaka "video svojim očima".
  Banjalučki magazin Fokus piše da je ovaj dil predviđao da se Karadžić preseli na tajnu, usmeno dogovorenu lokaciju u Republici Srpskoj ili SR Jugoslaviji. List piše i da je Karadžiću trebalo da bude obezbeđeno 600.000 dolara u lokalnoj valuti, na ime troškova života za period od šest godina, i dodeljen rezidencijalni objekat na lokaciji koja je dogovorena usmenim sporazumom.
  "Tu lokaciju čuvaće najmanje šestoro ljudi, koji su dužni da ga obaveste o svakom eventualnom narušavanju njegove bezbednosti", navedeno je u sporazumu na osnovu kojeg je trebalo da se Karadžić povuče iz javnog života, a druga strana se obavezala da će mu obezbediti uslove da izdrži život u izolaciji.
  Sporazum je potpisan 5. maja 1996. godine u 3.30 časova posle ponoći. Sporazumom je Karadžiću zabranjeno davanje intervjua i izjava, lično ili preko posrednika. Holbruk je u tom dokumentu potpisao i obavezu američke administracije, koja se odnosi na politički i bezbednosni deo, kao i na deo koji Karadžiću omogućava "pristojne uslove života".
  Karadžić i Holbruk saglasili su se da je sporazum trajan i da će se svako njegovo narušavanje tretirati po "internom pravilniku" i da će biti odmah kažnjeno.
  Svedok i Primakov
  Da postoji sporazum Karadžića i Holbruka, potvrdio je juče brat bivšeg predsednika RS Luka Karadžić. On je naveo da je sa sporazumom bio upoznat i tadašnji ruski ministar inostranih poslova Jevgenij Primakov.
  - Pozivam Ričarda Holbruka na čast i moral, dostojanstvo i funkciju koju je obavljao da javno kaže i objavi detalje takozvanog džentlmenskog sporazuma, koji je potpisao s mojim bratom Radovanom - kaže Luka Karadžić.
  (U. K.)
  kurir

 16. #1741
  Join Date
  Jan 2004
  Posts
  5,814
  Rep Power
  808

  Default

  Lazović:Oko Prevlake ima nafte
  Cetvrtak, 22. mart 2007. 10:32

  Potpredsednik crnogorske vlade Vujica Lazović potvrdio je u četvrtak da su istraživanja crnogorskog podmorja pokazala da oko rta Prevlaka na granici sa Hrvatskom ima značajnih rezervi nafte i gasa.

  "Ima podataka koji ukazuju da bi trebalo nastaviti istraživanja nafte i gasa oko Prevlake i vlada ima ambiciozne planove u vezi sa tim", rekao je Lazović podgoričkim"Vijestima".

  To je potvrdio i nekadašnji koordinator projekta istraživanja nalazišta nafte u Jadranu Tihomir Dragašević.

  Prema njegovim rečima, "dosadašnja istraživanja podmorja Albanije i Crne Gore potvrdjuju postojanje nalazišta i pokazuju da u basenima takvih debljina i strukturnih karakteristika, svuda usvetu ima nafte i gasa".

  Dragašević je podsetio da je na bušotini izmedju rta Prevlaka i uvale Trašte, na dubini od 3.600 metara pronadjen naftni gas.

  On je objasnio da je, da bi se utvrdile rezerve nafte koje sadrži odredjena struktura, potrebno uraditi dodatne bušotine kako bi se dobili podaci za izračunavanje rezervi.

  Po opštem stručnom mišljenju, nalaženje gasa sa sadržajem viših ugljovodoničnih komponenti bilo je ohrabrujući i podsticajni element za nastavljanje istraživanja, rekao jeDragašević.

  Lazović je kazao da postoji dilema da li tender za istraživanje nafte u podmorju Jadrana raspisati pre ili nakon izrade novog Zakona o nafti i gasu.

  Tim aktom biće regulisana pitanja koncesija, geoloških istraživanja i rudarstva i uredjeni uslovi, načini i postupci dodele prava na prospekciju, istraživanje i eksploataciju nafte i gasa.

  "Nepostojanje adekvatne zakonske regulative koja tretira istraživanja i eksploataciju ugljovodonika usporilo je uključivanje novih strateških partnera zainteresovanih za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori", kazao je potpredsednik vlade.

  On je istakao da je vlada vlasnik celokupne originalne dokumentacije i informacija koji se odnose na kopno i podmorjeCrne Gore, ali da nisu preuzeti svi podaci do kojih je došao"Jugopetrol" tokom istraživanja, jer njihovo sistematizovanje teče otežano.

  Problematični su podaci o istraživanju u Bloku 3 - od Svetog Stefana do Ulcinja, jer "Jugopetrol nije dostavljao podatke o izvršenim istraživanjima", naveo je Lazović.
  *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
  (H. Hese, Sidarta)

 17. #1742
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  Orja luka
  Posts
  5,156
  Rep Power
  556

  Default

  Ne smijem ni da mislim kako bi bilo *zgodno* da pronadjemo dovoljno nafte za nase potrebe.....A MOGUCE JE!
  "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

 18. #1743
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  Bjeseli ono Milo gla(m)ni i odgovorni Marlboro men a ?????
  bogomi koko ja vidju ove komsije iz okruzenja nose najveci teret !

  HAPŠENJE ANDRIJE DRAŠKOVIĆA PO ITALIJANSKOJ POTJERNICI AKTUELIZOVALO STARE ISTRAGE O ŠVERCU CIGARETA

  Svi procesi još otvoreni


  Od dopisnika "Vijesti"

  Bari - Vijest o hapšenju kontroverznog srpskog biznismena Andrije Draškovića u Frankfurtu, na osnovu međunarodne potjernice izdate od strane italijanskog tužilstva, nije iznenadila nikoga u tužilaštvu u Bariju. Prema informacijama iz obimne dokumentacije javnog tužioca Đuzepea Šelzija, Drašković je bio važna karika u švercu cigareta na relaciji Crna Gora - Pulja. On je bio "čovjek od povjerenja" među odbjeglim pulješkim mafijašima koji su našli utočište u Crnoj Gori. Tužilac Šelzi je 2002. godine putovao u Sremsku Mitrovicu da ispita Draškovića kojeg je svjedok - pokajnik, mafijaš Đuzepe Lea definisao kao "ključnu osobu sa crnogorske strane u švercu cigareta".
  Iz krugova bliskih sudiji Pontesulja saznali smo da je sva dokumentacija iz suda u Napulju prebačena u tužilštvo u Bariju.
  - Nijedan od sudskih procesa vezanih za šverc cigareta iz devedestih godina na relaciji Pulja - Crna Gora nije okončan. Tužilaštvo u Barija detaljno će da prouči svu dostavljenu dokumentaciju iz napuljskog tužilaštva i zatim će donijeti odgovarajuće odluke - kažu u sudu u Bariju.
  I u uredu Đuzepea Šelzija rečeno je da se više od deset godina intenzivnih istraga o švercu cigareta, u koji su uključeni i italijanski mafijaši, kao i crnogorski državljani, "ne može baciti u vodu tek tako".
  - Naše tužilaštvo je izdalo više međunarodnih potjernica, ne samo za Andrijom Draškovićem, čiju ekstradiciju smo službeno zatražili od njemačke policije - ističu u Bariju.
  Na pitanje da li se mogu dobiti imena ostalih osoba za kojima je izdata međunarodna potjernica, niko ne želi da odgovori.
  Novi šef policije Barija Vinćenco Speranca izjavio je za "Vijesti":
  - Nema više nikakvih tragova o švercu cigareta iz pravca Crne Gore. To je stara priča... I sa zadovljstvom mogu reći da ta mlada država više nije uključena u ilegalnu trgovinu sa Puljom. Sudski procesi u Italiji znaju da traju i više od deset godina, tako da ovo hapšenje u Njemačkoj nije nikakvo iznenađenje, iako se radi o krivičnom djelu počinjenom prije skoro 15 godina - kazao je prvi policajac Barija.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 19. #1744
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default Eo kako vide komsije Rvati ostali narod !

  Misim Rvacka je puna ovoga tako da bi mi Crnogorci trebali obratit dobro paznju s kim lijezemo u krevet !!!!
  Ovih dana, Zagreb je 'preplavljen' s 40 000 mladih rimokatolika, od svuda iz svijeta, svih boja i rasa. A ponajviše u oči upadaju - obojeni - to 'vjerničko cvijeće' papske sekte iz Rima! To obojeno, otrovno cvijeće zla koje dovlače Hrvatima - da Hrvate navikavaju na multi-kulti ludnicu i tamnicu. da Hrvate rasno uništavaju, da Hrvate nacionalno ponižavaju! To sve čini ona Crkva, koja veli da je "čuvar" hrvatske "tisućljetne uljudbe"!? ***** kaže da je svetica naše sudbine! Ne, ne trebate nam! Odlazite, ne trujte nam naciju i rasu! Svoje obojeno 'cvijeće' - smeće - vodite si u Vatikan i tamo PJEVAJTE S NJIMA! Hrvati, Hrvatice! Ovo je samo najava oluje! Vatikan želi u Hrvatsku dovući mnogo crnaca, Indijaca, Pakistanaca, Senegalaca, Nigerijaca...cigana...Hrvatsku pretvoriti u - Afriku! važno da se "obrate" i budu rimokatolici, a na račun propasti hrvatske nacije!

  Taize u zagrebu, ma daj! U stvari Vatikan zna, da, na silu družeći mlade, uvlači ih se u stvaranje veze, veze stvaraju brakove, takvi nakazni brakovi stvaraju - obojene bastarde, koji ne pripadaju ni jednoj rasi, i nemaju nacije, e takvi SU VATIKANU I NWO-u POTREBNI, takve se lakše oblikuje i lomi, savija i prepravlja. Veseli vidjeti da se mnogi mladi Hrvati BUDE, u isto vrijeme dok Vatikan i Kaptol 'zagrebački' 'prvostolni' šire tamu... Svi ovi obojeni, su samo ORUĐE u rukama naših neprijatelja - svjetskog židovstva i Vatikana - te jezgre zla na ovom planetu!

  Razmislite što će biti s naše Domovine za nekoliko godina? Ako bi po najstrašnijoj od svih nesraća bili utjerani u pedeofilsku EUROPSKU UNIJU (jedno je Europa kao kontinent i kulturološki pojam a drugo je EU - koja je *****o-pedofilska masonska totalitarna sila), ista ta Unija će nam liferovati - obojene, a ne pomoć... tako će njima Unija reći - obojena nesrećo moja, pređi na drugoga - tj. na bidne Slavene - Hrvate. "Evo, obojeni, vidite da vama EU pomaže, primamo vas"! I naravno, da će ih primati... i smještati... na TLU REPUBLIKE HRVATSKE, kao i ostalih malih banana državica koje i trebaju štititi EU velike zemlje od smeća i zaraze. A ako se Hrvati pobune, budu neredi i demonstracije i Hrvati zatraže "MARŠ OBOJENI IZ NAŠE I SAMO NAŠE DOMOVINE"! Onda će "plemenita" Unijska goveda reći - "pa viste Hrvati grozni rasisti i ksenofobi" te će zatražiti hitno slanje "EU batinaša" (policije) da batinaju Hrvate i mlate, i suzavcem uče "demokraciji", a po potrebi i bojevim streljivom u - meso.

  Ne treba čekatui da nam rat (rasni) dođe na vrata, treba djelovati već danas, sutra bit će kasno! Ako nam rimokatolička crkva s njenom EU bude uvodila i uvlačila obojene, to znači: Da će oni (kao i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj V.Britaniji, Nizozemskoj itd.) silovati naše djevojke(naše sestre, kćeri, majke), ubijati naše ljude, vršiti oružane pljačke i nasilja, paliti automobile u uličnim neredima, pa na koncu, paliti i crkve - onih koji su ih uvukli! NESREĆA SE NAD TEBE NADVIJA DOMOVINO!

  Skriveni režiseri ovoga zla za Hrvatsku, nalaze se tu, među nama... i glume "svete ljude". Znate, nikada neprijatelj ništa ne može činiti ako ne pronađe "suradnike" među onima koje napada.Jer veliki svjetski rat koji dolazi, jest - rasni rat. Vaša boja kože - bit će vaša uniforma! Sviđalo se to vama ili ne, prihvatili vi to ili ne! Crnci će vas, na primjer, ubiti, svejedno, je li vi njih volite ili ne, je li ih podržavate ili ne, jer oni ne mogu podnijeti (u svojoj primitivnosti i zavisti) VAŠU BOJU KOŽE, koja označava vašu arijsku PLEMENITOST i rasnu superiornost.

  Upravo zbog toga su Židovi, kroz medije, pokrenuli cijelu mašineriju pljuvanja tzv. "zlih rasista" (tu oni podmeću samo i isključivo - bijele ljude??) U isto vrijeme dok su upravo Židovi, najveći rasisti od svih naroda na planetu Zemlja! Upravo zato cionisti žele stvoriti - 'veliki izrael'(koji bi obuhvaćao cijelu Palestinu, Jordan, pola Sirije i cijeli Irak, bez Kurdistana, te dio Egipta - do Nila, kao što dvije plave linije na zastavi Ciona - simboliziraju Eufrat i Nil) koji bi bio samo za njih - višu rasu, zaštićen od ostalog 'životinjskog' (goyskog) svjeta, a iz tog velikog izraela, njihovi bi "mudraci" (vračevi i crnomagijaši) - talmudisti i kabalisti - upravljali čovječanstvom...(iz novog hrama jeruzalemskog - gdje bi zasjeo njihov "mesija" tj. ANTIKRIST!) životinja. A Židovi bi se množili samo među sobom. A sve ostale rase bi bile uništene i ZAKONOM BI BILO ZABRANJENO ženiti se i udavati unutar svoje rase! Tako da se svi ostali ISKVARE... i da im padne nivo inteligencije, na nivo "inteligencije" stoke...

  Ah, da ne zaboravim! Uzbibali se neprijatelji, gnjev... oluja je bjesnila protiv pisca ovih redova. Zbog prijašnja dva komentara... Da, da... ubili bi oni... onako "sveti", ubili bi pravednika, Kao što kaže psalmist:"Bezbožnik mrzi Pravednika i škrguće zubima na nj..." I to oluja sa... VRHOVA... teško je drvlje letjelo... da razumije tko čita. To su isti oni, koji su huškali protiv mene, da me ubiju, svih ovih zadnjih 10 i 20/25 godina. Oni koji glume dobrotu, ali ih ždere istina. Nema kakve vrste klevete i podmetanja nisu koristili protiv pisca ovih redova, naprosto čudovišne 'crne legende'. A sve im padne u vodu, osramotili se. Jer mi Hrvati volimo svoju Domovinu! A proklinjemo Rim i Cion!
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 20. #1745
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,425
  Rep Power
  668

  Default

  Vidi li neko da list DAN izvjestava o prvom mecu u istoriji crnogorske reprezentacije?
  Ja ne mogu naći.

  http://www.dan.cg.yu/?nivo=2&rubrika...tum=2007-03-23

 21. #1746
  Join Date
  Dec 2006
  Posts
  3,933
  Rep Power
  4119

  Default

  Sjutra ce bit dobro izdanje, vec vidim naslov DPS kupio sudiju.

 22. #1747
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  ZELENAŠI UPROPAŠTAVAJU MNOGE CRNOGORSKE PORODICE, DRŽAVA NEMA MNOGO NAČINA DA TO SPRIJEČI

  Počne sa dobrom namjerom a onda đavo dođe po svoje
  Kamenolom u idiličnom mjestu Haj Nehaj kraj Sutomora dugo je bilo idealno mjesto gdje su utjerivači dugova dovodili svoje žrtve u ime svojih poslodavaca - zelenaša. Kada ga prisilno dovedu i skinu do gola, zavežu ga najčešće selotejp trakom i propisno prebiju, ostave ga u krvi, poniženog - da razmišlja o svojoj zloj sudbini. Za razmišljanje ima vremena do zore ili do nekog drugog dana, zavisno od toga koliko će imati sreće da ga neko pronađe, ili da se sam oslobodi veza. Onda pokunjeno ode kući, gdje mu familija, već dobro upoznata sa problemom, vida rane do neke nove "posjete".
  Neki od ljudi koji su prošli sličnu golgotu "Vijestima" su otvorili dušu i ispričali svoju muku. Stideći se svog poraza, jedan od njih kaže: "Malo im je bilo što su mi sve uzeli, nego su tražili još. Odakle? Platio sam im sve i preplatio. Spuštali su me u bunar naglavačke vezanog za noge, ali sam im rekao da im je džabe, nemam ništa, osim života, a ni on mi više ništa ne treba".
  Drugog su zakopali u rupu, tačno do vrata. Onda su pozvali njegovu porodicu i rekli: "Donesite pare za četiri sata. Ako ne donesete, javićemo vam za koji dan gdje da mu stavite krst ili petokraku, po izboru".
  - Donijeli moji. Uzeli od jednog "jakog" kamataša. A i taj je bio u nekom problemu, pa im je zaračunao kamatu budi bog s nama. Vratili smo sve, ali više nemamo ni pedalj djedovine. Sve su mi ponijeli zelenaši - ispričao je sagovornik "Vijesti".
  A, sve, uglavnom, počinje sa dobrom namjerom i nadom u bolje sjutra.
  Ambicija da se porodici obezbijedi bolji život, bez materijalne podrške rodbine i prijatelja koji su u sličnoj sitaciji kao i on, čovjek pozajmi novac od kamataša. Prepiše mu kuću i imanje siguran u uspjeh u poslu. Ali, onog trena kada su pare u njegovim rukama otvara se Pandorina kutija.
  Posao ne ide dobro, kasni sa isplatom mjesečnih kamata, dug se nagomilava, kamataš udara "penale" pa dug raste, ne iz mjeseca u mjesec - već iz dana u dan. Počinju da stižu upozorenja i đavo dolazi po svoje.
  Porodica već dobro zna u šta su svi zajedno ušli i sa strepnjom čeka svaki dan. A tek noć!
  Tada zvone telefoni, na vrata dolaze "tipovi" sa prijetećim porukama u stilu: "Sad si me vidio da sam ti pred kućom, sljedeći put nećeš uspjeti da me vidiš".
  Da bi mu "pomogao" da se izvadi iz "bule", onaj isti kamataš ga savjetuje da pare uzme kod njegovog kolege koji mu, naravno, neće dati pod istim uslovima kao on: "Jer ti si brat moj!". Onda kreće drugi krug, pa treći i tako redom sve dok ne ostane bez imovine, zdravlja, živaca i, često, porodice.
  Ovakve i slične priče ispričaće svaki čovjek koji je imao tu nesreću da posluje sa zelenašima.
  Osnovni državni tužilac u Podgorici Veselin Vučković kaže da pravna teorija i praksa poznaju zelenaštvo od najstarijih vremena, kao jedan od najoštrijih i najsurovijih oblika eksploatacije čovjeka nad čovjekom.
  - Zelenaštvo u svom prvobitnom obliku i opštoj definiciji znači ugovor, teretan pravni posao, u kome jedna strana koristeći teško stanje druge ugovorne strane, za sebe ili za neko treće lice ugovara nesrazmjernu korist u odnosu na ono što daje toj drugoj strani. Onaj koji daje nesrazmjernu korist drugoj strani na to svjesno pristaje zbog teških okolnosti u kojima se nalazi. Druga strana upravo koristi to stanje nužde i za sebe ugovara nesrazmjernu korist - objasnio je Vučković.
  On pojašnjava da "u krivičnom zakoniku, prema članu 252, izvršilac krivičnog djela zelenaštva je lice koje za davanje novca ili kakve druge stvari da na zajam nekom licu, primi ili ugovori za sebe ili drugog nesrazmjernu imovinsku korist iskorišćavajući teško imovinsko stanje, nuždu čak i lakomislenost ili nerijetko nedovoljno sposobnosti za rasuđivanje i poznavanje posljedica takvog posla".
  - Za osnovni oblik ovog krivičnog djela krivičnim zakonikom je zaprijećeno zatvorom do tri godine i novčanom kaznom. Međutim, on ima dva svoja kvalifikovana teža oblika i to kada usljed zelenaškog posla nastupe za oštećenog teške posljedice, a za zelenaša imovinska korist preko 3.000 eura. U tim slučajevima zaprijećeno je kaznom od šest mjeseci do pet godina, ali i tada se izriče novčana kazna. Najteži oblik tog teškog krivičnog djela je u onim slučajevima kada izvršilac djela za sebe pribavi korist koja prelazi 30.000 eura. Za ovaj oblik zaprijećeno je kaznom zatvora od jedne do osam godina i novčanom kaznom. Suštinsko pitanje kod zelenaštva je šta je to nesrazmjerna imovinska korist? Krivični zakonik to pitanje nije razriješio, već je ostavio sudskoj praksi da procijeni u svakom konkretnom krivičnom predmetu - kazao je Vučković.
  Žrtva zelenaša je svjesna svog teškog položaja, objašnjava tužilac, a i zelenaš je toga i te kako svjestan.
  U društvu u tranziciji, kao što je naše, iza mnogih pravnih poslova (kao što su ugovor o zajmu, ugovor o djelu ili ugovor o ortakluku) krije se zelenaštvo, ali se često, nažalost, ne može procijeniti i dokazati, kaže Vučković.
  On ističe da je, kada se posmatra zelenaštvo u Crnoj Gori, neophodno ukazati na ono što uzrokuje njegovu pojavu, a to su minulih 17 godina, od kojih je preko desetak bilo stanje ekonomskog propadanja, enormnog povećanja nezaposlenosti, ekonomskog siromašenja porodice, pojedinca, opšta stagnacija u privrednom razvoju, nedovoljne društvene i državne kontrole.
  On je objasnio da se iza ovog krivičnog djela često krije ne samo ugovaranje i davanje nesrazmjerne imovinske koristi nego i jedan prikriven vid prometa nekretnina gdje izvršilac krivičnog djela nudi žrtvi i oštećenom određenu sumu novca, daje mu očigledno kratak rok u kome on ne može taj kapital da "oplodi", zaradi i novac vrati.
  - Unutar tog kratkog roka ovaj, u uvjerenju da će, ipak, uspjeti, pristaje. Međutim, najčešće zbog kašnjenja dug enormno raste i često prelazi 100 odsto vrijednosti glavnog duga. Da bi se zelenaš osigurao, oni prikriju pravu pravnu prirodu posla pa zaključe ugovor o prodaji gdje oštećeni, navodno, prodaje svoju nekretninu koja vrijedi dvostruko ili trostruko više od onog što primi na zajam. Taj ugovor po svojoj sadržini ima sve elemente ugovora o prodaji nekretnine, cijenu, saglasnost stranaka i za organe države to je zakonit pravni posao. Ali, između njih postoji odnos zelenaša i oštećenog koji se ne dokumentuje u tom ugovoru. Posljedica nastupa u slučaju da oštećeni ne vrati iznos sa svim enormnim kamatama koje mu je zelenaš zbog kašnjenja propisao.
  Obično se dogodi da na kraju, najviše zbog kašnjenja, ne uspije da vrati pozajmljeni novac i izgubi nekretninu, bez mogućnosti da može da traži pravnu zaštitu, jer brojni od ovih zelenaških ugovora, iz kojih poslije slijedi krivično djelo zelenaštvo, nijesu nigdje dokumentovani da bi oštećeni mogao i da ih dokaže - kazao je tužilac Vučković i dodao da, prema podacima kojima tužilaštvo raspolaže, na osnovu rezultata rada za prethodnu godinu, zbog izvršenja krivičnog djela zelenaštva u Crnoj Gori ima prijavljenih samo osam slučajeva.
  - Oštećeni građani, nažalost, to rijetko prijavljuju i želim da ih ohrabrim da to ubuduće čine - zaključio je Vučković.
  Danas čak i iole obaviještena domaćica može da vam da broj telefona ili adresu nekog od kamataša. Oni su osilili toliko da preko medija u oglasima nude svoje usluge i javno se razmeću svojim bogatstvom. A "Vijestima" je u policiji rečeno da je u prošloj godini procesuiran samo jedan slučaj tog krivičnog djela. I za njega su, kažu, saznali slučajno.  Olivera LAKIĆ

  --------------------------------------------------------------------------------

  DOŠLI PO PARE TRI SATA POSLIJE SAHRANE


  Zelenaši se ne vole mnogo među sobom. Kada im neko od njih zasmeta, ili im kvari posao, lako od njega naprave ono što i sam pravi svojim dužnicima.
  Nekoliko sagovornika "Vijesti" kaže da u tim slučajevima tog "obilježenog" uvedu u neki "unosan" posao iz kojeg, "sticajem nekih nesrećnih okolnosti", kolega izađe bez žute banke i sa pozamašnim dugom kod do jučerašnjih kolega. Mnogi su tako imali nagle uzlete, ali i veoma grube padove. Oni najjači su se održali i još proširili mrežu. Nabrajali su reporteru "Vijesti" koliko ko od njih ima stanova, kuća, imanja, poslovnih prostora koje su "pošteno zaradili". Pokazivali se zgrade u Podgorici čiji su investitori ugledni ljudi i biznismeni koje su očerupali zelenaši.
  - To je ozbiljan posao. Dug je dug i mi nikoga ne tjeramo da uzima pare od nas, ali kad ih već uzme - mora se ponašati u skladu sa našim pravilima. Ako im se ti uslovi ne sviđaju, neka samo vrate pare. Naravno, sa kamatom - poručuje jedan od njih.
  U njihov "profesionalizam" najbolje se uvjerila jedna Podgoričanka kojoj su tri sata nakon što je sahranila muža, uglednog profesora koji je umro prirodnom smrću, došli zelenaši.
  "Kako je on prirodno umro, tako sam mu i ja prirodno dao pare i neka mi se isto tako prirodno vrate", poručio je zelenaš umjesto izjave saučešće. Žena je sve isplatila u roku.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 23. #1748
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Sverige
  Posts
  6,782
  Rep Power
  18

  Default

  DANAK TRADICIONALNOM CRNOGORSKOM LICEMJERJU


  - Dugo traje ta pojava i fenomen u crnogorskom društvu, još od vremena stare Crne Gore - kaže sociolog Srđan Vukadinović .
  On navodi da ima primjera u istorijskom i društvenom ambijentu Crne Gore da su, prije svega, novac pod kamatu davali neki istaknuti pojedinci (političari, pisci, i drugi).
  - Ne može se nikako drugačije to objasniti nego trajućim i evidentnim crnogorskim licemjerstvom u osudi ove bolesti koja nagriza zdravo društvo. I u modernom dobu pojedinci koji to rade ne nailaze na opštu osudu i moralnu diskreditaciju od strane društvene zajednice, ako već to ne može uraditi pravosudni sistem. Zelenaštvo je, upravo, takva pojava koja duboko razara sve društvene pore. U kolikoj će ih mjeri razarati zavisi od dostignutog nivoa njene rasprostranjenosti - smatra Vukadinović.  --------------------------------------------------------------------------------

  NE MOŽEMO STIZATI KOLIKO NAM TRAŽE


  - To je veoma unosan posao, a ja sam ga naučio prije više od dvadeset godina. Učio sam od najboljeg i znam sve "cake" i prljave rabote mojih kolega. Za razliku od njih, ja radim strogo profesionalno, kao banka. Nigdje se ne pojavljujem u svojstvu kamataša, ja sam biznismen. Imam svoje kurire i oni su ljudi od povjerenja i ugleda u gradu, u smislu da se sa njima ne treba šaliti. Njima dajem pare na tri posto. Oni daju drugima koliko im volja. Ne možemo stizati koliko ljudi traže pare - ispričao je "Vijestima" jedan "viđeniji" zelenaš. On tvrdi da mnogi ljudi na raznoraznim funkcijama, isto kao i on, daju pare preko drugih ljudi.
  - Nemaju gdje sa njima, a kažu da je šteta da se ne "kote" - kazao je on.
  Drugi sagovornik "Vijesti", kome je posao da, kad "zaškripi" ide kod dužnika i "iščupa" pare, priča:
  - Za te usluge uzimam od dvadeset do pedeset odsto. To se zelenašu isplati, jer je bolje išta nego ništa. To radim jednostavno: dođem, toplo ga pozdravim i to obično bude dovoljno - kratko je objasnio proces svog rada.
  Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!

 24. #1749
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,425
  Rep Power
  668

 25. #1750
  Join Date
  Sep 2006
  Location
  Crna Gora
  Posts
  10,425
  Rep Power
  668

  Default DAN, Rosandić bljuje anticrnogorstvo, ne pominje kako je Srbadija prošla sa Boratom

  VJEŠTINA MOGUĆEG


  Hrabri sokoli


  Mislio sam da malo odmorimo od ovih teških tema i prije nego što pređemo na Kosovo, ustav i ostale političke teme da se malo relaksiramo sportom! Kad `oćeš - i tamo još veći problemi. Da ne bi bilo kako sam ja sad i samozvani stručnjak za sport, predstaviću vam ukratko i svoj sportski bekgraund: na skije sam stao još u petoj godini i baš sam ove zime slavio rijedak jubilej - 45 godina skijanja; na sto metara sam trčao za 11,3 sekunde i to bez ozbiljnijih treninga; na svim krosevima od četvrtog osnovne pa do četvrtog gimnazije uopšte se nije postavljalo pitanje pobjednika kada bih ja učestvovao; bavio sam se planinarstvom i alipnizmom (osvajao Mont Blan, Ararat, Olimp, Rilu, Triglav); šestostruki sam pobjednik u plesnim takmičenjima; igram mali fudbal rekreativno i dan-danas; igram povremeno i sportsku kladionicu, ali ne dobijam ništa...
  Dakle, prekjuče je odigrana prva i istorijska prijateljska fudbalska utakmica neovisnog Montenegra sa reprezentacijom Mađarske. Zaglušujuća euforija i čak provincijalna isfrustriranost u montenegrinskim političkim, sportskim i medijskim klubovima trajala je danima iako je riječ o jednoj sasvim običnoj utakmici. Naši fudbaleri su predstavljeni kao vanzemaljci, iako je za najveći broj njih malo ko čuo, kako za njih tako i za klubove za koje igraju. Sklepana je i nova himna, u kojoj su naši fudbaleri "hrabri sokolovi", u režimskim medijima su "zlatni lavovi", a za ostale su "žuti orlovi"! A cijeli "spektakl" uljepšao je i predsjednik FS Montenegra, inače bivši fudbalski genije, zabranivši akreditaciju novinarima "Dana" da prate ovu utakmicu. Stvarno, u 21. vijeku zabraniti novinarima da izvještavaju sa međunarodne fudbalske utakmice! Stvarno, zašto ovdje svaka lokalna budala čim se dokopa kakve funkcije odmah počne da privatizuje državu, vladu, ministarstvo, opštinu, partiju, savez, organizaciju? Vjerovatno nam je štetan genetski kod!
  Čim je mađarska fudbalska ekspedicija stigla u Podgoricu, njihov selektor Peter Varhidi izjavio je: - Nijesmo došli da pokvarimo slavlje, ali ćemo odigrati finu utakmicu.
  Kako sam ja vrlo pragmatičan analitičar i kladioničar, odmah sam otišao u sportsku kladionicu da ulažim pare na Montenegro.
  - Ne može na Montenegro! - kažu u kladionici.
  - Kako ne može? - zabezeknuto ću ja.
  - Ne može i tačka! Igraj neku drugu utakmicu. Eto ti Hrvati sa Makedoncima ili Albanci sa Slovencima.
  - Neću, bre, Hrvate! `Oću naš MNE. A i koeficijent je odličan: 2,65 na MNE. Nikad ništa nijesam dobio od Montenegra bez samo sičiju, dok ove režimlije oglodaše MNE do kosti. Ovaj put `oću da zaradim na MNE.
  - Čuješ li da ne može. Gazda je zabranio da se igra na MNE - uporan je ovaj u kladionici.
  Probam u još dvije-tri kladionice, ali isto. Vjerovatno su svi ukapirali da je ovo sve zajebancija.
  I stvarno, čim je utakmica počela, Mađari nam u prvim sekundama prvog minuta dadoše gol, a onda kao kulturni i uviđajni ljudi u finišu utakmice napraviše dva gruba penala i dođe jedinica iz dvojke. Taj trenutak koji se zbio u 19 časova, 21 minut i 34 sekunde po srednjeevropskom vremenu kada je mađarski bek brutalno pokosio našeg centarfora u mađarskom šesnaestercu, iz čega je proizišao prvi i istorijski gol za MNE, izučavaće se u ovdašnjim osnovnim školama, srednjim školama i na fakultetima sve dok se ovdje bude igrao fudbal.
  Ova priča sa Mađarima je jako interesantna. U vrijeme referendumske frke neskriveno su izražavali simpatije za našu samostalnu budućnost. Ne znam da li ste zaboravili kako su rukometašice mađarskog "Đera" neočekivano izgubile revanš finalne utakmice Kupa evropskih kupova od naše "Budućnosti" usred Mađarske i to noć uoči referenduma. Ovo je, normalno, poslužilo našim režimlijama da, kršeći referendumsku šutnju, burdikuju sve do zore uz prisustvo režimske televizije, pokazujući sportsku snagu Montenegra. Naravno, otrežnjenje je bilo vrlo bolno i stiglo je ubrzo. Ove iste rukometašice mađarskog "Đera" deklasirale su našu "Budućnost" u ovogodišnjoj ligi šampiona i u Podgorici i u Mađarskoj, uostalom kao i sve ostale ekipe. "Budućnost" je brutalno izbačena iz prve evropske klupske rukometne klase kojoj je pripadala više od 10 godina, a ženska rukometna reprezentacija Montenegra nije uspjela da preskoči ni kvalifikacije za baraž za evropsko prvenstvo.
  I sada odgovor zašto ovolika zaglušujuća euforija zbog jedne sasvim obične fudbalske utakmice. SR Jugoslavija, potom SCG i sada Srbija je vodeća svjetska sila u kolektivnim sportovima. Sada je potrebno pokazati istinskim sportskim znalcima i razmaženim zaljubljenicima u sport, koji su navikli na desetine olimpijskih, svjetskih i evropskih medalja, da je bolje učestvovati u kvalifikacijima i baražima za evropska, svjetska i olimpijska prvenstva nego biti olimpijski, svjetski i evropski šampion. Treba objasniti da smo i ovdje pali sa konja na magarca i završili na sportskoj periferiji. Iskreno, žao mi je i ove fudbalere jer nekolicina sigurno imaju kvaliteta da igraju u timu sa svojim kolegama iz Srbije na svjetskim i evropskim smotrama fudbala, a ovako će te velike sportske događaje gledati samo na televiziji.

  Iskreno Vaš mr Dragan Rosandić.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Bush ili Kerry!
  By Fabia_Elegance! in forum Politika generalno
  Replies: 73
  Last Post: 08-08-10, 23:21
 2. Junacke, ratnicke, istorijske, epske, ...
  By apsolutno_nemoguca in forum Knjizevnost i pozoriste
  Replies: 8
  Last Post: 05-11-06, 22:34
 3. gleda majmun sebe u zrcalo...
  By castel nuovo in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 47
  Last Post: 27-04-05, 13:20
 4. Crna Gora i Kosovo nezavisni za 18 mjeseci
  By Petar Mrvaljevic in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 2
  Last Post: 23-04-05, 21:49
 5. Is Kosovo ready for independence?
  By scholar1 in forum Buducnost Crne Gore
  Replies: 0
  Last Post: 01-12-04, 21:54

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •