Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 27

Thread: Charles Bukowski

 1. #1
  Join Date
  Jul 2009
  Posts
  2,617
  Rep Power
  3763

  Default Charles Bukowski  Carls Bukovski se rodio kao Hajnrih Karl (Henri Čarls) Bukovski Mlađi u Andernahu, u Nemačkoj.Njegov otac Henri Bukovski bio je američki vojnik, a majka Katarina Fet Nemica. 1922 godine porodica Bukovski se seli u Ameriku u Los Anđeles, grad u kome će Bukovski provesti najveći deo svog života.

  Bukovski je odrastao u vreme ekonomske depresije koja je zahvatila Ameriku između dva svetska rata. Njegov strog i dominantan otac često je ostajao bez posla, a svoje nezadovoljstvo i frustraciju najčešće je iskaljivao na dečaku redovno ga maltretirajući, o čemu će Bukovski pisati u svom romanu "Ham on Rye". Adolescentske akne koje su ostavile ožiljke na njegovom licu samo su doprinele da se još više oseća kao gubitnik i osobenjak. Pokušavajući da se zaštiti od traumatične stvarnosti, Bukovski se rano okreće alkoholu, ali i knjigama. Kao srednjoškolac mnogo čita, a posebno voli dela Ernesta Hemingveja, Sinklera Luisa, Karsona MekKulersa i D.H. Lorensa. Po završetku srednje škole upisuje gradski koledž u Los Anđelesu i pohađa kurseve novinarstva i književnosti, želeći da postane pisac.

  Napušta koledž i odlazi od kuće 1941. godine posle jedne od svađa sa ocem koji mu je, pročitavši neke od njegovih priča, izbacio sve stvari iz kuće. Ne želeći da se priključi američkoj vojsci, Bukovski u ratnim godinama živi gotovo kao beskućnik i skitnica putujući Amerikom i povremeno odrađujići sitne poslove kako bi zaradio nešto novca. 1944. godine časopis „Stori“ objavljuje njegovu priču "Aftermath of a Lenghty Rejection Slip". Bukovski odlazi u Njujork u nameri da se izdržava isključivo od pisanja ali prolazi potpuno nezapaženo. Razočaran, uskoro se vraća u Los Anđeles.

  1947. godine upoznaje Dženet Koneli Bejker, ženu deset godina stariju od njega, takođe alkoholičarku, koja ubrzo postaje njegova ljubavnica i sa kojom će uz manje prekide provesti gotovo čitavu deceniju. U tom periodu Bukovski gotovo sasvim odustaje od pisanja, preživljava radeći slabo plaćene uslužne poslove i sve više tone u alkoholizam. 1952. godine privremeno se zapošljava u pošti gde će provesti naredne tri godine. 1955. godine biva hospitalizovan zbog ozbiljnog unutrašnjeg krvarenja u želucu izazvanog neprekidnim opijanjem. Prekida svoju vezu sa Dženet koja će nekoliko godina kasnije umreti od prevelike doze alkohola i daje otkaz u pošti. Počinje ponovo da piše poeziju. Ženi se Barbarom Frej, bogatom vlasnicom literarnog časopisa "Arlekin". U naredne dve godine, koliko je potrajao ovaj brak, Bukovski radi kao novinar u "Arlekinu" i objavljuje nekoliko svojih pesama u ovom časopisu. Posle razvoda 1958. godine ponovo se zapošljava kao poštanski službenik, a dvanaest godina provedenih na ovom poslu opisaće u svom prvom romanu "Post Office".


  Šezdesetih godina njegova karijera pisca napokon kreće uzlaznm tokom. Počinje redovno da objavljuje svoje pesme u malim "andergraund" časopisima. Svoju prvu zbirku pesama "Flower, Fist and Bastial Wail" Bukovski objavljuje 1959. godine. Knjiga je imala tridesetak strana i štampana je u samo dvesta primeraka. 1960. godine upoznaje vlasnika nezavisne izdavačke kuće "Outsider" Džona Veba. 1963. godine dobija nagradu "Outsider of the Year", a pojavljuje se i njegov prvi intervju u književnom časopisu "Chicago Literary Times". Upoznaje Frensis Smit sa kojom će prvesti par godina i dobiti ćerku Marinu. Njegova prva zbirka priča " All Assholes in the World and Mine" objavljena je 1966. godine. Uskoro objavljuje zbirke pesama "At Terror Street and the Agony Way" (196 i "The Days Run a Way Like wild Horses ower the Hill" (1969). Piše svoje kolumne pod nazivom "The Notes of the Dirty Old Man" u časopisima "Open City" i " Los Angeles Free Press" koje će kasnije biti objavljene u knjizi istog naziva. Postaje sve poznatiji u neformalnim književnim krugovima a beleži i svoja prva javna čitanja poezije.

  1970 godine Čarls Bukovski definitivno daje otkaz u pošti kada mu vlasnik izdavačke kuće "Black Sparrow Press" Džon Martin nudi mesečnu stipendiju od sto dolara kako bi se u potpunosti posvetio pisanju. Iste godine upoznaje Lindu King, pesnikinju i vajarku, sa kojom će provesti nekoliko vrlo burnih godina i piše svoj prvi roman "Post Office". Tokom sedamdesetih godina piše neka od svojih najpoznatijih dela i stiče zavidnu popularnost ali i dalje važi za "andergraund" pisca čija dela objaljuju mali , nezavisni izdavači uglavnom na zapadnoj obali. Verovatno zbog svog sirovog, ponekad čak vulgarnog književnog izraza i buntovničkog stava prema establišmentu uglavnom biva ignorisan od strane zvaničnih književnih i akademskih krugova. Široj javnosti postaje poznat 1973 godine posle prikazivanja dokumentarnog filma "Bukovski" reditelja Tejlora Hačforda. U narednim godinama dosta putuje i pojavljuje se na mnogim književnim večerima i festivalima širom Amerike i Evrope. Stiče zavidnu popularnost među čitalačkom publikom naročito u evropskim zemljama.

  1976 godine upoznaje Lindu Li Bejli ,vlasnicu restorana zdrave hrane 25 godina mlađu od njega, kojom će se oženiti 1985 godine i njegov život poprima mirniji tok. Ostatak života Bukovski će provesti u predgrađu San Pedro u lepo uređenoj kući sa bazenom. Vozi crni BMW, otkriva sve prednosti računara, uživa slušajući klasičnu muziku u društvu svojih mačaka i naravno i dalje piše. Druži se sa glumcem Šonom Penom, a grupa "U2" mu posvećuje pesmu na svom koncertu u Los Anđelesu. 1983 godine snimljen je italijanski film "Priče o običnom ludilu" sa Benom Gazaraom i Ornelom Muti u glavnim ulogama po istoimenoj zbirci priča Čarlsa Bukovskog. Bukovski piše i scenario za film "Barfly" koji je snimljen 1987 godine sa Mikijem Rurkom I Fej Danavej u glavnim ulogama. 1992 godine izlazi iz štampe zbirka pesama " The Last Night of the Earth Poems", poslednja knjiga objavljena za života ovog pisca.

  Čarls Bukovski je umro 9 marta 1994 godine od leukemije. Sahranjen je u "Grean Hills" memorijalnom parku blizu njegove kuće u San Pedru.
  " sastaviću krajeve, iscepane poruke, tragove pod prozorom i obale pod jastukom, kao u snu... "

 2. #2
  Join Date
  Jul 2009
  Posts
  2,617
  Rep Power
  3763

  Default

  ČUDO NAJKRAĆE TRAJE  Znaš
  bilo je mnogo dobro
  bilo je
  bolje nego
  bilo šta
  bilo je kao
  nešto
  što smo mogli
  da podignemo
  držimo
  i onda se smijemo
  tome
  bili smo na
  Mjesecu
  bili smo u
  prokletom Mjesecu
  imali smo ga
  bili smo u vrtu
  bili smo u
  beskrajnom ponoru
  i nigdje takvog mjesta
  bilo je duboko
  i
  svijetlo
  i
  visoko
  primaklo se tako blizu
  ludila
  smijali smo se
  luđački
  tvoj smijeh
  i
  moj
  pamtim kad su
  tvoje oči
  glasno rekle
  volim te
  sada
  dok se ovi zidovi
  tako nečujno
  ljuljaju.
  " sastaviću krajeve, iscepane poruke, tragove pod prozorom i obale pod jastukom, kao u snu... "

 3. #3
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  LocalHost
  Posts
  270
  Rep Power
  28

  Default

  Nikada nijesam volio Bukovskog. Tematika njegovih djela mi je strana i odurna, njegov stil ulicni a eroticnost prevazilazi granice ukusa. Vulgarnost i alkoholicarske opaske mi ga uvijek zgade na prvoj recenici. Tu smo se najcesce uvijek i rastajli. To ne znaci da on nije pisac, ali za posebnu kategoriju citalaca. Nesto nalik na Bukovskog prepoznao sam u nekim recenicama Brkoviceve "Paranoja u Podgorici" i na toj istoj recenici sam prestao da je citam. Ne razumijem te knjizevne tonove. Mozda da iskucas nekih opus, da vidimo sto on kaze. Ovako je topic mrtav i to bez ikakve poente...poz
  If I had a world of mine, everything would be non-sense. Nothing would it be what it is, because everything would be what it isnt, and contrary-wise, what it is, it wouldn be, and what it wouldnt be, IT WOULD... - You see?
  Alice In WonderLand.

 4. #4
  Join Date
  Jan 2012
  Posts
  667
  Rep Power
  195

  Default


 5. #5
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  wherever whores go
  Posts
  3,053
  Rep Power
  1621

  Default

  Quote Originally Posted by Random View Post
  Nikada nijesam volio Bukovskog. Tematika njegovih djela mi je strana i odurna, njegov stil ulicni a eroticnost prevazilazi granice ukusa. Vulgarnost i alkoholicarske opaske mi ga uvijek zgade na prvoj recenici. Tu smo se najcesce uvijek i rastajli. To ne znaci da on nije pisac, ali za posebnu kategoriju citalaca. Nesto nalik na Bukovskog prepoznao sam u nekim recenicama Brkoviceve "Paranoja u Podgorici" i na toj istoj recenici sam prestao da je citam. Ne razumijem te knjizevne tonove. Mozda da iskucas nekih opus, da vidimo sto on kaze. Ovako je topic mrtav i to bez ikakve poente...poz


  nego on topic,

  Čarls Bukovski - mirne čiste devojke u cicanim haljinama

  oduvek sam znao samo kurve, bivše prostitutke
  lude žene. vidim muškarce sa tihim,
  nežnim ženama - vidim ih u samoposlugama,
  vidim ih kako zajedno šetaju ulicama,
  vidim ih u njihovim stanovima: ljude koji su našli
  mir, živeći zajedno. znam da je njihov
  mir samo delimičan, ali taj mir
  postoji, često čitavi sati i dani mira.

  oduvek sam znao samo tabletomanke, alkoholičarke
  kurve, bivše prostitutke, lude žene.

  kako ode jedna
  stigne druga
  gora od prethodne.

  vidim tolike muškarce s mirnim čistim devojkama u
  cicanim haljinama,
  devojkama čija lica nisu gruba ni okrutna.

  >>ne dovodite mi nikad kurvu<<, govorim
  prijateljima, >>zaljubiću se u nju.<<

  >>ti ne bi podneo dobru ženu,Bukovski.<<

  potrebna mi je dobra žena, potrebna mi je
  više od ove pisaće mašine, više od
  mog automobila, više od Mocarta; toliko mi je potrebna
  dobra žena da je već osećam u
  vazduhu, osećam je
  pod prstima, vidim pločnike stvorene
  za njena stopala,
  vidim jastuke za njenu glavu,
  osećam svoj suzdržani smeh,
  vidim je kako mazi mačku,
  vidim je kako spava,
  vidim njene papuče na podu.

  znam da ona postoji
  ali gde na ovoj zemlji
  kad me kurve stalno pronalaze?
  Kreč, kolica i mešalica.

 6. #6
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  LocalHost
  Posts
  270
  Rep Power
  28

  Default

  Nijesi moga odabrati bolju pjesmu. U potpunosti si potvrdio ono ssto sam reka za Bukovskog. Prostakluk najobicniji, petparacki.
  p.s.
  Ne znam sto znaci hipster...
  If I had a world of mine, everything would be non-sense. Nothing would it be what it is, because everything would be what it isnt, and contrary-wise, what it is, it wouldn be, and what it wouldnt be, IT WOULD... - You see?
  Alice In WonderLand.

 7. #7
  Join Date
  Jul 2009
  Posts
  2,617
  Rep Power
  3763

  Default

  ja volim da ga čitam, a o ukusima se ne raspravlja, ko hoće nek postavlja njegove pjesme, stihove i citate, a ako nećete, da smo zdravo, zatvorite temu.
  " sastaviću krajeve, iscepane poruke, tragove pod prozorom i obale pod jastukom, kao u snu... "

 8. #8
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Douglas, Isle of Man
  Posts
  10,633
  Rep Power
  5049

  Default

  Oda Izuzetnoj Dami

  Neki od kerova sto spavaju noćas
  mora da sanjaju o kostima.
  I ja pamtim tvoje kosti
  u mesu
  a najbolje
  u onoj tamnozelenoj haljini
  i onim blistavim crnim cipelama
  s visokom štiklom,
  vječito si psovala kad
  popiješ,
  kosa ti je opadala a ti
  htjela da eksplodiraš od onog
  sto te mučilo,
  od trulih uspomena na
  trulu
  prošlost, i
  na kraju si pobegla od njih
  u smrt,
  ostavivši me sa
  trulom
  sadašnjicom. Mrtva si već
  28 godina
  a ipak te bolje
  pamtim
  nego ma koju drugu. Bila si jedina
  koja je shvatila
  uzaludnost
  našeg života.
  Sve druge bile su samo
  nezadovoljne
  trivijalnim sitnicama
  besmisleno se ždrale
  zbog
  besmislica. Džejn, tebe je
  ubilo to
  sto si previše znala.
  Dižem piće
  za tvoje kosti
  o kojima
  ovaj ker
  jos uvijek sanja.


  Jednoj ženi i jednom brdu. Ima dosta od prve zbirke pjesama, ponešto mi je sad i loše ali neke stvari ostaju.
  Ovo me, recimo, uvijek vrati.
  'Days Run Away Like Wild Horses Over the Hills' je ipak masterpiece, doduše. Nikad ne dosadi.
  Last edited by Čika Džo; 25-02-12 at 03:13.
  "And if they didn't believe me, they believe me now."

 9. #9
  Join Date
  Jul 2009
  Posts
  2,617
  Rep Power
  3763

  Default

  Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. Oduvek sam se divio lupežima, odmetnicima, kurvinim sinovima. Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju. Puni su iznenađenja i eksplozija. Volim i propale žene, pijane kurve što psuju, zarozanih čarapa i razmazane šminke. Zanimaju me perverznjaci, a ne sveci. Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo...

  Carls Bukovski – “Djavo je bio vruc”
  " sastaviću krajeve, iscepane poruke, tragove pod prozorom i obale pod jastukom, kao u snu... "

 10. #10
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  Kočani
  Posts
  8,039
  Rep Power
  4519

  Default

  Ko na brdu ak i malom stoji, prije pa'ne no onaj pod brdom. Over the hills and far away.
  Ono što tražiš, traži tebe.

 11. #11
  Join Date
  Jun 2011
  Posts
  909
  Rep Power
  910

  Default

  Previše precijenjen pisac.
  Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.

 12. #12
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  Kočani
  Posts
  8,039
  Rep Power
  4519

  Default

  "Ako hoćete nešto da uradite – idite do kraja. U suprotnom, ni ne počinjite. To bi moglo da znači da ćete izgubiti devojku, ženu, rodjake, poslove, i moguće je – glavu! Moglo bi da znači da nećete jesti dva ili tri, četiri dana… Moglo bi da znači da ćete se smrzavati na klupi u parku. Možda vam donese i zatvor, porugu i ismejavanje, ili izolaciju…
  Izolacija je dar, sve ostalo je proba vaše izdržljivosti… vaše želje da to – stvarno radite! A vi ćete uspeti. Uprkos odbijanju i slabim šansama, i biće bolje od bilo čega što možete da zamislite. Ako ćete da pokušavate – zato idite do kraja! Nema sličnog osećanja, bićete sami sa bogovima, a noći će bukteti u plamenu. Jahaćete život sve do savršenog smeha. I to je jedina borba vredna truda!"
  Ono što tražiš, traži tebe.

 13. #13
  Join Date
  Feb 2012
  Posts
  132
  Rep Power
  6

  Default

  Quote Originally Posted by Random View Post
  Nijesi moga odabrati bolju pjesmu. U potpunosti si potvrdio ono ssto sam reka za Bukovskog. Prostakluk najobicniji, petparacki.
  p.s.
  Ne znam sto znaci hipster...

  Ali ostavili su nam malo muzike
  i govornički šou na uglu,
  čašicu viskija,
  plavu kravatu,
  džepno izdanje Remboovih pjesama,
  konja koji juri kao da mu đavo uvrće rep,
  i onda je tu ponovo ljubav
  kao tramvaj koji na vrijeme stiže
  iza ćoška,
  grad koji čeka,
  vino i cvijeće,
  voda što šeta preko jezera
  i ljeto i zima
  i ljeto
  i ljeto
  i opet zima. )
  Ono što nam se nameće je varka,
  iluzija, laž!!!

 14. #14
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  LocalHost
  Posts
  270
  Rep Power
  28

  Default

  Nije bio pjan taj dan.

 15. #15
  Join Date
  Mar 2011
  Posts
  1,209
  Rep Power
  2002

  Default

  Eo jedna u njegovom stilu

  tuš
  volimo da se tuširamo posle
  (ja više od nje volim vruću vodu)
  njeno lice uvek je blago i spokojno
  i ona prvo opere mene
  nasapunja mi muda
  digne ih
  stisne,
  zatim mi pere kitu:
  »ej, ovaj je još krut!«
  onda sapunja sve one dlake dole -
  pa trbuh, leđa, vrat, noge,
  ja se kezim kezim kezim
  a onda perem nju...
  prvo picu, ja
  stojim iza nje, kita mi je uz njeno dupe
  i nežno sapunjam picino runo,
  perem je maznim pokretima,
  otežem možda više nego što je neophodno,
  zatim prelazim na zadnji deo nogu, dupe,
  leđa, vrat, okrećem je, ljubim,
  sapunjam sise, sise i stomak,
  prednji deo nogu, članke, stopala,
  a onda picu, još jednom, za sreću.. .
  novi poljubac, i ona izlazi prva,
  briše se, ponekad peva dok sam ja unutra
  i puštam vruću vodu
  uživajući u čudu ljubavi
  a onda izlazim...
  obično je popodne i tiho je,
  oblačeci se, razgovaramo šta bi možda
  trebalo da se uradi,
  ali to što smo zajedno rešava veći deo toga,
  u suštini, rešava sve,
  jer dokle god su te stvari rešene
  u istoriji žene i
  muškarca, svakom od njih je drukčije
  svakom je bolje i gore -
  za mene, dovoljno je lepo da pamtim
  mimo vojski što marširaju
  i konja što kasaju ulicama
  mimo sećanja na bol, poraz i nesreću:
  Linda, ti si mi to donela,
  i kada to uzmeš
  učini to nežno i polako
  kao da umirem u snu umesto u
  svom životu, amin.

 16. #16
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  LocalHost
  Posts
  270
  Rep Power
  28

  Default

  Ovdje je bas u svom elementu. Perverzan, neobrijan, pjan. Pride je pod tuš. Erotika.

 17. #17
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  Kočani
  Posts
  8,039
  Rep Power
  4519

  Default Okončanje bola (1972)

  Cujem cak i planine
  nacin na koji se smeju
  plavim padinama
  dole u vodi
  ribe placu
  i sva je voda
  njihove suze.

  Slusam vodu
  u propalim nocima
  i tuga toliko raste
  da je cujem u budilniku
  postaje rucka na komodi
  postaje papir na podu
  postaje kasika za cipele
  kartica od perionice
  postaje dim cigarete
  koji se penje
  kapelom tajnih vijuga...

  To malo znaci

  Sasvim mala ljubav
  nije tako losa
  ili sasvim mali zivot

  Ono sto se meri
  je cekanje na zidove

  Rodjen sam za ovo

  Rodjen sam da mamim ruze
  duz avenija mrtvih.
  Ono što tražiš, traži tebe.

 18. #18
  Join Date
  Mar 2011
  Location
  Podgorica
  Posts
  116
  Rep Power
  145

  Default


 19. #19
  Join Date
  Apr 2009
  Location
  podgorica
  Posts
  2,231
  Rep Power
  2209

  Default

  pisac koga sam najvise citao. kao i mnogi volio sam da citam te njegove bljuvotine u kojima je receno tako puno.
  preporucujem pricu 6 incha (pogotovo muskarcima)

  Prava žena

  san muškarca
  je ku*** sa zlatnim zubom
  i halterima,
  naparfemisana
  s lažnim trepavicama
  maskarom
  minđušama
  svetloružičastim gaćicama
  zadahom na salamu
  visokim štiklama
  najlonkama s jedva primefnim
  felerom pozadi na levoj čarapi,
  pomalo debela,
  pomalo pijana,
  pomalo šašava i pomalo luda
  koja ne priča masne viceve
  ima tri mladeža na leđima
  i pretvara se da uživa u klasičnoj muzici
  i koja će ostati nedelju dana
  samo nedelju dana
  i prati sudove, kuvati, J****i se i fafati
  i ribati kuhinjski pod
  i neće pokazivati fotografije svoje dece
  niti će pričati o svom bivšem ili tekućem mužu
  niti gde je išla u školu ili gde je rođena
  ili zašto je poslednji put bila u zatvoru
  ili u koga je zaljubljena,
  ostaće samo nedelju dana
  samo nedelju dana
  obaviće stvar i otići
  da se nikad više ne vrati
  po onu minđušu na komodi.

 20. #20
  Join Date
  Jan 2006
  Posts
  9,350
  Rep Power
  3486

  Default

  POGLED

  Jednom sam u robnoj kući
  kupio zečića igračku
  i sad sjedi i promatra me
  blistavim čistim očima:

  On želi loptice za golf i staklene
  zidove.
  Ja želim mirnu oluju.

  Naše razočaranje sjedi između nas.
  "Dusa je sanjala; svijet je bio njen san."JORGE LUIS BORGES

 21. #21
  Join Date
  Feb 2007
  Posts
  645
  Rep Power
  435

  Default

  Quote Originally Posted by Random View Post
  Ovdje je bas u svom elementu. Perverzan, neobrijan, pjan. Pride je pod tuš. Erotika.

  Ako ces da sudis piscu po kolicini alkohola koju unese u sebi,onda ti je najbolje da se drzis legendarne Desanke Maksimovic.

 22. #22
  Join Date
  Apr 2012
  Location
  pg
  Posts
  2,545
  Rep Power
  4178

 23. #23
  Join Date
  Apr 2006
  Location
  Kočani
  Posts
  8,039
  Rep Power
  4519

  Default

  Dnevnik

  "...Praznina u mojoj glavi. Postajalo je hladnije. Pošto sam matori konj, pomislio sam da bi trebalo da uzmem sako. Spustio sam se pokretnim stepenicama sa četvrtog nivoa. Ko je izmislio pokretne stepenice? Ljudi idu gore-dole pokretnim stepenicama, liftovima, voze automobile, otvaraju garaže dodirom na dugme. Onda odlaze u teretane da skidaju salo.
  Za četiri hiljade godina nećemo ni imati noge, puzaćemo naokolo na šupcima, ili ćemo se možda kotrljati kao lopte. Svaka vrsta uništava sebe. Dinosauruse je ubilo to što su pojeli sve naokolo i onda morali da pojedu jedni druge, tako da je na kraju ostao samo jedan, i taj bednik je crkao od gladi."
  Ono što tražiš, traži tebe.

 24. #24
  Join Date
  Apr 2012
  Posts
  283
  Rep Power
  0

  Default

  Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. Oduvek sam se divio lupežima, odmetnicima, kurvinim sinovima. Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju. Puni su iznenađenja i eksplozija. Volim i propale žene, pijane kurve što psuju, zarozanih čarapa i razmazane šminke. Zanimaju me perverznjaci, a ne sveci. Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo...

 25. #25
  Join Date
  Apr 2012
  Posts
  283
  Rep Power
  0

  Default

  ''...... Bilo je kasno kada sam se te prolećne noći popeo na brdo i vratio kući; kiša je tiho pevušila u dudovom lišću, pod mantilom se uz mene pripijala mala smedjokosa žena dok smo se opraštali. Kada je sa mojih grozničavih usana ispila poslednji poljubac pred svojom seoskom kućom, videh kako se na kišovitom nebu pomaljaju plavetnila i zvezde. Jedna od njih je bila moja srećna zvezda, Jupiter. Drugu, tajanstveni Uran, nisam video, njoj ja služim i ona je ta koja moju nemirnu sudbinu iz ovog bednog haosa vodi prema tajni i čaroliji. Ali ona je uvek tu i uvek me privlači i upija svojim ćutljivim, mističnim pogledom."


  Čarls Bukovski "Zabeleške jednog pokvarenjaka"

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Charles Poliquin
  By oktagon in forum Sve i svasta
  Replies: 9
  Last Post: 26-03-10, 16:30
 2. bukowski
  By *Mary Poppins* in forum Knjizevnost i pozoriste
  Replies: 8
  Last Post: 24-11-04, 19:08
 3. otisla jos jedna legenda-Ray Charles
  By ines in forum Muzika
  Replies: 4
  Last Post: 23-06-04, 23:26

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •