|

22-03-07, 21:05
|
 |
Senior Member
|
|
|
|
Kako su Vukovi poklonici ubjeđivali ljude da su Srblji, kao i danas, ista matrica!
Quote:
Originally Posted by -GRAD
|
OK
To je taj program Vuka Karadžića - SRBI SVI I SVUDA, u kojem je on izmislio Srbe ijekavce. U podnaslovu ovaj tekst je označen kao "Kovčežić za istoriju, jezik i običaje Srba sva tri zakona"
U napomeni prije teksta Vuk Karadžić je stavio:
Ово је писано још 1836. године да се штампа пред Црном Гором и Боком Которском, као што ће се видјети на много мјеста, па кад се досад онако не наштампа, ево га сад само овако.
Dakle, ovaj politički pamflet, kvazi naučni rad, bio je gotov 1836. godine. Ideje iz ovog političkog ostrašćenog političkog pamfleta male vrijednosti Vuk Karadžić je donio u Boku i Crnu Goru još 1834. godine. Te ideje su podržali još te 1834. godine dosta pravoslavaca u Crnoj Gori i Boki, među njima i Njegoš i pop Vuk Popović Rišnjanin ...
Ovaj "Kovčežić" je stigao u Boku 1849. godine. Pop Vuk Popović Rišnjanin, vjerni Karadžićev poklonik, je rasturao "Srbi svi i svuda kroz Boku", o čemu imamo sjajno svjedočanstvo u vidu pisma popa Vuka Popovića Rišnjanina Vuku Karadžiću, napisanog 3. 12. 1849. godine
Dakle, veli Vuk Rišnjanin koji je već 15 godina (od 1834. godine kad je Vuk pristigao u Boku) UBJEĐIVAO nekog Bokelja da su svi u Boki Srblji, veli:
Jedan najpametniji Bokelj, latinin, koji mi se vazda protivio da nijesmo mi Srblji, nego Iliri i Slovinci, a Srblji ili Servi da su oni što su u Srbiji, odgovorio mi je tek onomadne, pošto je u "Kovčežiću" istoriju o Srbima pročitao, da imam pravo i da vi mnogo svijesno rasuđujete ...
Možemo jasno zaključiti iz ovoga da je to bio period kad su Vukovi poklonici ubjeđivali narod po Boki kako su Srbi, proces koji traje evo 150 godina uz rijeke krvi.
Takođe iznad Boke to je isto radio Njegoš, još veći Vukov poklonik, koji je u svojim pljesmicama izmišljao "blagorodno srpstvo", "Srpkinje sada rađu" ... i slične besmislice kojima je nastojao da približi Srblje Crnogorcima.
Poslije toga u pismu Vuk Rišnjanin kaže:
"Poznao sam i na mnoge ovđe da ovako sude, ali ne vjerujem da će dalmatinski spisatelji ono ime odobriti, nego još naće se uvrijeđeni i na polju književnom zvaće vas za ono na megdan"
''ONO IME'', je srpsko ime koje Dalmatinci neće odobriti, što je tačno predvidio Vuk Popović Rišnjanin, koji je predvidio i književne megdane, koji su se desili.
Jedino nije Vuk Popović Rišnjanin predvidio da će paklena ideologija Vuka Karadžića, insistiranje Vuka Karadžića na srpskom imenu, dovesti do mora krvi i sukoba u narednih 150 godina.
U nesrećnoj, ubogoj Crnoj Gori tada nije bilo nikakve intelektualne elite da se suprostavi nametanju srpske kulture i istorije Crnogorcima, tek 70 - tak godina kasnije kad je sazreo jedan sloj osviješćenih i obrazovanih Crnogoraca, odbačeno je kod Crnogoraca Vukova nadnarodna ideologija SRPSTVA.
p.s.
Ovo gore iz knjige Vuka Rišnjanina, prvi put na www. ogromna exluziva.
|