Results 1 to 8 of 8

Thread: Srpska pravoslavna crkva: Samoupravni feudalizam

  1. #1
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    163
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default Srpska pravoslavna crkva: Samoupravni feudalizam

    Penzionisani episkop SPC na Svetosavskoj akademiji u Nikšiću uputio nekoliko političkih poruka

    Atanasije: Treba se osloboditi sjenke Miloševića i Đukanovića


    Nikšić - Narod se danas sve više oslobađa. Ne zato što je ksenofob, ili što je protiv zapada. Sve su to etikete koje nam lijepe skorojevići koji su se prešaltavali iz tabora u tabor, iz stranke u stranku, iz jednoga u drugi front, ne bi li ostali na površini. Svi maovci i čegevarovci, svi krajnji ljevičari sa zapada odjednom su postali demokrati i udružili se u napadu i ruganju nad Srbima. Oni su srpski narod pokušali da poistovjete sa Miloševićem, kao što danas hoće Crnu Goru da poistovjete sa Đukanovićem. Narod je širi, dublji, mudriji i razboritiji, ali nažalost ne daju mu da dođe do izražaja. Govori se i da Srbima treba novi Karađorđe, ali danas ne treba harizmatični vođa već skromni vitez kakav je bio Marko Miljanov - kazao je sinoć u Nikšiću na završnoj Svetosavskoj akademiji budimljanske nikšićke eparhije Srpske pravoslavne crkve, bivši episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.
    Penzionisani vladika, koji je važio za desnu ruku Radovana Karadžića, naveo je u svojoj besjedi da Srbi nikad nijesu bili protiv svijeta, ni protiv susjeda, ni stranaca, niti Evrope i naglasio da “nam je Bog svjedok” za to, jer im to nije svojstveno kao narodu.
    Atanasije je rekao da je srpski narod "sadjenut oko kosovskog opredjeljenja", a da je takav bio i Karađorđe o kome je sinoć govorio povodom 200 godina Prvog srpskog ustanka.
    Dio Prvog srpskog ustanka koji se odigrao, prema Atanasijevim riječima, i u okolini Nikšića, predvodili su vladika Visarion Tvrdoški i vojvoda Grdan nikšićki.
    - Takozvani današnji demokrati nijesu još dorasli. Nemaju osjećaj državnika koji je imao Karađorđe, seljak srpski u opancima, da povedu narod na oslobođenje - kazao je Atanasije.
    - I oni koji se drže zakona misle da će zakon sve ostvariti, a neće ako nema ljudi. Karađorđiju su jednom rekli: “Vožde, ovdje vlada zakon”, a on je odgovorio: “I ja ga poštujem i trebam zakon, ali dok gospodin zakon sjedi u toploj sobi, ja se koljem s Turcima”. To nedostaje onima koji su samo za zakone - rekao je Atanasije.
    Nikšićanima se sinoć u sali “18. septembar” obratio i matični vladika Joanikije, glumci Ivana Žigon i Nebojša Kundurović, a u kulturno-umjetničkom programu učestovali su guslar Rajo Vojinović, hor Svetog novomučenika Stanka ostroškog, hor Prepodobne mati Angeline, ženski ansambl iz Podgorice i KUD “Zahumlje”.


    S.BLAGOJEVIĆ

  2. #2
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    163
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    OTVORENO PISMO PATRIJARHU PAVLU

    POVUCITE SE SA TRONA SVETOGA SAVE!

    U Becu, 26. decembra 2002. godine.

    Svetosti,

    Ubedjen da je "najgorca istina bolja od najsladje zablude", pisem Vam ovo otvoreno pismo, duboko ozaloscen sto sam uopste prinudjen na to, ali ne mogu da se pomirim sa tim da je "istina uvek na stratistu, a laz na prestolu" i sasvim je razumljivo sto necu da se pomirim sa tim da "istina mora da saceka dok nekome bude potrebna", jer upravo: najsladje zablude, istina na stratistu i lazi na prestolu, instrumentalizacija verskih i patriotskih osecanja - Vas su kredo po kome ste odavno prepoznatljivi i kad je tako kako jeste, predlazem Vam da napustite tron Svetoga Save i da se povucete u manastir i da u tihovanju lekovitih molitava trazite oprostaj za sve Vase ovozemlajske grehove, kako bi Bozji sud bio blazi prema Vama, pod uslovom da Vi u Boga, uopste, verujete.
    Povod za ovo pismo je Vase sramno slugeranjstvo drznicima koji su blagosiljali bombardovanje Srbije, Crne Gore i Republike Srpske 1995. i 1999. godine. Naime, Anglikanska Crkva, zajedno sa Rimokatolickom, bila je ruku pod ruku sa Sejovim izjavama na konferencijama za stampu u Briselu u toku bombardovanja, u Anglikanskim crkvama u Engleskoj obavljane su Bozje sluzbe za zdravlje engleskih pilota koji su ubijali nevinu srpsku decu 1999. godine. Mala Milica Rakic iz batajnice, koja je od istih bombi poginula na nosi u kupatilu, danas iako mrtva, ali ipak vise ziva nego svi danasnji hodajuci mrtvaci, salje Vam telegram Svetosti, a taj telegram glasi: SVETOSTI, DA DUGO ZIVITE - U SRAMOTI!
    Vi ste, Svetosti, hteli da udovoljite drznicima da na Bozic po njihovom kalendaru drze njihovu propoved bas u Patrijarsiji. U redu, dr Nikolaj Velimirovic, najmudriji Srbin posle Svetoga Save i Njegosa (poreklom iz Zagaraca u Crnoj Gori!), drzao je propovedi u toku I svetskog rata u Anglikanskim crkvama u Engleskoj, ali Nikolaju nije palo na pamet da od rimskog Pape trazi dozvolu da Pravoslavni Bozic slavi u Vatikanu!
    Svetosti, vi ste Englezima ponudili ono cemu se oni ni u snu nisu nadali - da 24. decembra drze anglikansku propoved u kapeli Patrijarsije SPC u Beogradu! Cak je sa njima bio i okoreli ateista, engleski ambasador u Beogradu! Nije vam palo na pamet da ih posaljete na Kosovo i Metohiju i da njihovu sluzbu odrzavaju u srusenim i opljacanim srpskim crkvama koje danas nadziru strani okupatori. Svetosti, da li ste Vi svesni kolika ste vi nacionalna stetocina i politicki diletant?
    Srecom, Svetosti, od Vas je svesnija i istorijski odgovornija srpska omladina koja se, sa ikonama u rukama, spontrano okupila i sprecila to svetogrdje.
    A to planirano svetogrdje trebalo je da predstavlja uvertiru u planirano izjednacenje kalendara, sto ce Vas definitivno brisati sa stranica casne istorije i smestiti u razistoriju bescasca, gde Vam je i mesto posle svih Vasih grehova, sto ce celom svetu uskoro biti jasno posle predstojece posete velikodostojnika SPC Papi Vojtili u Vatikanu.
    Da dobro ste procitali: GREHOVA, Svetosti. Pa ako Vam je instrumentalizovani i prevareni narod, kao skupina srecnih robova, oprostio sva zlopocinstva na celu SPC, budite sigurni da Vam Bog ne moze oprostiti, a jos manje svesni ljudi koji ce svaciji rad u istoriji revalorizovati ispod lupe kriticke analize!

    Koji su to Vasi grehovi?

    Vas prvi greh je sto ste NEKANONSKI i suprotno Ustavu SPC primili na sebe obavezu Patrijarha! Da, Svetosti, nekanonski i neustavno!
    Po kanonima SPC i po Ustavu SPC, na tron Patrijarha ne moze zasesti drugo lice dok je aktuelni Patrijarh ziv! Izuzetak cini samo abdikacija aktuelnog Patrijarha. Izuzetka nije bilo. Patrijarh German (Djoric, bivsi ljoticevac i Brozov sluga!) bio je jos ziv sa polomljenim kukom na Gazimestanu i NIJE ABDICIRAO! Bog ga je kaznio sto je na Gazimestanu 28. juna 1989. godine dao direktnu podrsku Brozovom ideoloskom nasledniku Slobodanu Milosevicu; koji se u haskom kazamatu uzalud sada Bogu moli da ga izbavi, ali i ako bude izbavljen po nalogu masona, kojima je sluzio i koji su ga odbacili kao isluzenu krpu, ceka ga smrtna kazna od srpskog naroda u prestonom Beogradu zbog zloupotrebe nacionalnih i patriotskih osecanja srpskog naroda u III Balkanskom ratu od 1991. do 1995.! Ali, da se vratim Vasem grehu, koji Vi zaboravljate! Kasnije, jos dok je Patrijarh German bio u bolnici, zaseli ste na tron Svetoga Save, dakle suprotno kanonskim pravima i Ustavu SPC. Mozete li ove cinjenica da poreknete?

    Sledeci Vas greh, Svetosti, je taj sto ste Vi ILEGALAC NA TRONU SVETOGA SAVE u Patrijarsiji SPC.
    Vi ste rodjeni u Slavoniji i do ovog trenutka se niste ispisali iz knjige HRVATSKIH DRZAVLJANA i niste mogli imati SRBIJANSKO DRZAVLJANSTVO! S obzirom da je Hrvatska (suprotno mojim politickim uverenjima i nacionalnim stremljenjima!) medjunarodno priznata na drzavno-pravnom planu, Vi ste HRVATSKI DRZAVLJANIN PO MESTU RODJENJA! Dakle, Vi ste jos uvek hrvatski drzavljanin na celu SPC! Mozete li da negirate ovu cinjenicu?

    Treci Vas greh, Svetosti, je taj sto ste od SPC napravili pijacu! Vi ste Prvi Patrijarh u istoriji Pravoslavlja koji je uveo "CENOVNIK USLUGA U SPC"! Na taj nacin vi ste postali IZDAJNIK ISUSA HRISTOSA! Isus Hristos je sa stepenista Bozjeg Hrama razjurio trgovce, a Vi ste SPC pretvorili u trgovacki ducan! Svestenici SPC u Srbiji nece da odrze opelo ako rodbina ne plati svesteniku po "Cenovniku SPC". Nije Vas briga da li ozalosceni svi mogu to da podnesu u drzavi koja ima AMERICKE CENE I AFRICKE PLATE! Sramota i pred Bogom grehota. Koliko znamo (a znamo!) SABORNOST PRAVOSLAVNOG BICA ISKLJUCUJE PRINUDU, a Vi prinudu inaugurisete. Nemojte sada, kao moguci odgovor, da mi ponudite cinjenicu da Katolicka Crkva naplacuje porez od vernika (Kirchensteuer). Verovatno mi necete takav odgovor ponuditi, jer znate da cu Vam odgovoriti, kao i u Becu sto sam vam odgovorio na medjunarodnoj konferenciji za stampu pre 9 godina, da pametnom coveku, koji se nadje okruzen kerovima koji laju, ne pada na pamet da i on laje kao ker!
    Cetvrti Vas greh, Svetosti, je taj sto ste u Patrijarsiji SPC primali najordinarnije KRIMINALCE i TOTALITARCE i sto ste blagosliljali kriminalci i totalitarce. Sramno ste blagosiljali kriminalca Zeljka Raznatovica - Arkana pod oruzjem u Patrijarsiji SPC. Sramno ste blagosiljali u Patrijarsiji SPC vanbracnu Brozovu kcerku MIRJANU MARKOVIC, belu udovicu Slobodana Milosevica, i osvedocenu staljinistkinju. Sramno ste u Patrijarsiji SPC blagoslovili lopova svetskog formata Bogoljuba Karica. Hocete li sutra blagosloviti nekog Arnautina koji u Evropi opljacka banku i donese na crkveni tas tamo neki sitnis? Sramota Svetosti! Sramota pred narodom i grehota pred Bogom!

    Peti vas greh, Svetosti, je cinjenica da ste sa masonom Irinejom Bulovicem, u ime SPC ovlastili Slobodana Milosevica, grobara srpskog naroda, da u Dejtonu 1995. godine poklanja srpske teritorije kao da su kruske, ili jabuke. Ovaj greh Vam srpski narod nikada nece oprostiti i ako Vas masoni proglase za sveca, Srbi ce vas proglasiti za najveceg srpskog POLITICKOG DILETANTA i NAJVECU SRPSKU NACIONALNU STETOCINU!

    Sesti Vas greh, Svetosti, je taj sto Vi doprinosite totalitarnom inaugurisanju SRECNIH ROBOVA kroz petu crkvenu zapovest!
    Peta crkvena zapovest, da Vas podsetim, glasi: MOLI SE ZA ONE KOJI SU NA VLASTI!
    Svetosti, pravilno i logicno je: MOLI SE BOGU ZA ONE KOJI SU NA VLASTI OD BOGA DATE! Pre 10 godina sam Vas savetovao da ovu crkvenu zapovest uvedete u SPC, jer bas ovakvu 5 crkvenu zapovest (MOLI SE BOGU ZA ONE KOJI SU NA VLASTI OD BOGA DATE!) komunistickim makazama skratio je Josip Broz preko sramnog raspopa Vlade Zecevica, prote Smiljanica i kasnije "verske komisije".
    Sadasnja 5 zapovest ("moli se Bogu za one koji su na vlasti") NIJE CRKVENA NEGO CRVENO KOMUNISTICKO KUKAVICJE JAJE CELOM NARODU! Na vlasti od 1945. godine do danas je TOTALITARNI ANTINARODNI KONTINUITET TITOIZMA, SLOBIZMA I DOSIZMA! - Tito personifikje titoizam, Slobodan Milosevic, kao Brozov ideoloski naslednik, personifikuje slobizam, a kumrovacki praznoglavci u DOS-u personifikuju dosizam!
    Ova vlast nije od Boga data nego od SATANE I NAROD NECE DA SE MOLI SATANSKOJ VLASTI IAKO TO VI SRAMNO ZAHTEVATE OD NARODA KROZ VASU PETU CRKVENU ZAPOVEST!

    Svetosti, da Vam ne nabrajam sve Vase grehove, a ima ih jos dosta. Samo jedan greh od ovih sestje dovoljan razlog da podnesete ostavku i da se povucete u Manastir. Bog je, sa svojim vrlinama, sedam dana stvarao svet, a Vi sa svojim grehovima doprineli ste stvaranju pakla u kojem pati narod koji je kriv samo zato sto je ziv.
    Dakle, ako imalo casti u sebi imate, ako imate imalo istorijske odgovornosti pred svojom savescu i potomstvima, poslusacete moj iskreni savet i povuci cete se u Manastir, a tron Svetoga Save ustupicete onome koji ce hteti, koji ce smeti i koji ce umeti da sluzi Bogu i narodu, jer Vi ste do sada sluzili ideoloskim "bogovima" - najobicnijim skotovima i svojim grehovinma ste direktno radili protiv vitalnih narodnih interesa!

    Svetosti, nadam se da nisam izazvao srdzbu, jer onaj koga istina vredja taj istinu bezobzirno gazi! A gazenja istine je bilo previse!

    Sine ira et studio!

    S verom u Boga, Srpstvo i istinu,

    Petar Milatovic, knjizevnik, Bec
    predsednik SRPSKOG NACIONALNOG PREPORODA U INOSTRANSTVU
    http://www.glas-srba.com

  3. #3
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    163
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    Originally posted by Bjelopavlic:
    Neko od diskutanata ovdje pitaos e sta Milatovic misli o Amfilohiju.
    Ne ulazim u detalje, ali iznijecu ono sto znam iz javnosti.
    Naime, prije nekih 7 godina Milatovic i Amfilohije Radovic imali su ostar duel u prepunoj sali u Becu.
    Evo taj duel u cjelini.

    Svestenik Drago Govedarica najavljuje Petra Milatovica da govori i istovremeno mu drhzte ruke dok ga najavljuje.

    - Milatovic: Vi sedite na tronu Svetoga Petra Cetinjskog. Vi ste grcki djak i justinovac! Kako pred svojom savescu mozete Bogu da se molite i da sluti Satani Milosevicu?
    - Amfilohije: Ja ne sluzim...
    - Milatovic: Molim, zasto obmanjujete sebe? A Vase panegirike Milosevicu u beogradskoj "Politici" 1991. godine?
    - Amfilohije: Pa bilo je takvo vrijeme...
    - Milatovic: Cekajte, da vam ne izleti jos neka nebuloza! Vi ste clan Arhijerejskog Sinoda SPC, je li tako... Zasto kao clan Sinoda SPC ne trazite ostavku Patrijarha Pavla...?
    - Amfilohije: Ovo je satanizam. Bog vidis sve...
    - Milatovic: Gde je taj Vas Bog? Na Dedinju? I da se taj Vas Bog ne zove Slobodan Milosevic, suicidni ludak, sin roditelja samoubica?
    - Amfilohije: Patrijarh je sveti covjek!
    - Milatovic: Ne lazite! Patrijarha Pavla niko nikada nije kanonizovao za "sveca"! Zasto obmanjujete narod?
    - Amfilohije: Jeste sveti...
    - Za Milosevica je mozda sveti, zato sto ga je ovlastio da u Dejtonu, u pijanom stanju, krcmi teritorije kao da su kruske, ili jabuke.
    - Amfilohije: Ja ne mogu dalje da razgovaram...
    - Milatovic: Ne mozete jer nemate nijedan argument! Vi mozete da razgovarate samo sa istomilsjenicima i sa onim protivnicima koji ne znaju uzrocno-posledicnu medjuzavisnost.

    Posle ovih rijeci sala se prolomila od aplauza. Dalji detalji nisu interesantni.
    Mislim da je ovaj dio razgovora dosta rekao mnogima.

  4. #4
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    163
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    DRUŠTVO - SPC - IZJAVA
    Amfilohije: Skraćivanje narodnog pamćenja

    Cetinje, (MINA) - Promjena naziva ulice Njemanjina obala još jedna prokrustovska postelja skraćivanja narodnog pamćenja i nasilja nad istorijskim bićem Crne Gore, izjavio je mitropolit Crnogorsko-primorske mitropolije Amfilohije.

    »Iza toga ne stoji poštovanje sebe, svoje prošlosti i budućnosti, već novo ideološko manipulisanje na osnovama sužene svijesti i osakaćenih horizonata«, rekao je Amfilohije Radiju Svetigora.

    Prema njegovim riječima, isto takvo mrakoljublje je sručilo crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, uvelo novu tragičnu diobu u biće Crnogoraca, zavadilo i zavađa braću.

    »Molimo se Svetom Simeonu Mirotočivom i Svetom Petru Cetinjskom da nas sačuvaju od toga i sličnih zala«, kazao je Amfilohije.

  5. #5
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    163
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default


  6. #6
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    BERANE
    Posts
    32
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default

    ANALIZA
    PRAVOSLAVLJE, CRKVA I NACIJA
    Iskušenja blizine

    Gledano doktrinarno - prema izvornom hrišćanskom učenju - problem odnosa nacije i crkve nije komplikovan. Piše apostol Pavle Galatima, a bez njega jedva da bismo nešto znali o tom narodu, piše im i jasno objašnjava, u 3.28: "Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba i gospodara, nema muškoga roda ni ženskoga; jer ste svi vi jedno u Hristu Isusu." Ništa jasnije ne izražava univerzalizam crkve koja - kao lađa u buri - putuje među narodima. U jednom drugom pismu, Kološanima, u čijoj je opštini bilo došlo do nekih "skretanja", kako bismo mi to danas rekli, apostol je još dosledniji hrišćanski maksimalista - u 3.11. on dodaje da "nema ni divljaka ni Skita, ni roba ni slobodnjaka". Ni to nije nejasno - to je izvorno učenje. Ali, kako su se odnosi između crkve i nacije istorijski formirali, stvari su se komplikovale. A kako danas i ovde - na poratnom Balkanu - stoje stvari, još je jasnije da je učenje jedno a praksa drugo.
    Mnogo vekova kasnije, upravo ovde, na Balkanu, odnos nacije i crkve se promenio. Vera je, u XIX veku posebno, izjednačena sa nacijom, govori se o "srpskoj veri" a ne o hrišćanstvu. Svepravoslavni sabor u Carigradu 1872. bio je svestan toga i tu je pojavu - taj raskorak između učenja i crkve u naciji - označio kao etnofiletizam. To je, zapravo, kada se na prvo mesto stavi nacija - pleme, a tek na drugo vera.
    Saborski su oci rekli da je "etnofiletizam jeres i greh". U pitanju je tada bio bugarski filetizam, ali se, vremenom, pokazalo da je etnofiletizam nepreležana bolest istočnoga pravoslavlja i sreće se i do danas svuda - najnovija istorija SPC pod Miloševićem pruža primer etnofiletizma u najgorem vidu. Sreli su se Miloševićev nacionalizam i crkveni i to je dovelo do konflikta i serije ratova. SPC je bila - ne samo svedok zbivanja već i saučesnik u vrtlogu rata.
    Bilo bi pogrešno zaključiti da nacija i pleme nemaju vrednosti u Božjem planu. Reč je, međutim, o nečem konkretnom u životu nacija. Svođenje vere na naciju je nešto srednjovekovno i sintagma "svetosavlje" dobar je primer toga. To nema veze sa istorijskim Sv. Savom koji je bio čovek svoga vremena i Evropljanin kao i drugi. Sa njim, sa Sv. Savom, Srbija je bila Evropa, a sa etnofiletistima i "svetosavcima" Srbiji se može desiti da ostane srednji vek u današnjoj Evropi. Da je to tako, pokazuju brojni primeri. Tvrdi se, na primer, da je "naš srpski nacionalizam najstariji u Evropi". To je danas aktualizovana tema Nikolaja Velimirovića, a to je apsurd: srednji vek uopšte ne poznaje kategoriju nacionalizma; tada ga nije bilo ni u društvu ni u crkvi - nacionalizam je kategorija u strukturi društva posle Francuske revolucije.
    Ovakvi stavovi ne sreću se samo u SPC - ima ih skoro u svim pomesnim crkvama. Tako se dogodilo da se crkva, u jednom periodu, stavljala na stranu naroda u borbi protiv tuđina i za očuvanje kulturnog identiteta, što je po sebi razumljivo i pozitivno, a danas se opire imperativu modernog doba. To proističe iz nedoslednosti u učenju i iz sprege izjednačene vere i nacije, s jedne strane, i crkve i nacionalne države, s druge. U nekim vitalnim tačkama to se i danas vidi na svakom koraku. To je i dovelo do atomizacije pravoslavlja po nacionalnom ključu, ili po državnom, po crti zahteva svake crkve da bude autokefalna.
    Po već ustaljenoj istorijskoj logici - svoja nezavisna država i svoja crkva autokefalna - svi zahtevi su legitimni. Pozivanje na "kanone" ne znači mnogo; i Sv. Sava je 1219. prekršio kanone i dobio autokefalnost SPC. Kanonski legalizam je, dakle, obična floskula, ili nešto što ideolozi koriste po potrebi. Ali, ako se ima na umu - a to je istina - da je autokefalnost samo stvar organizacije crkve u državi, onda se vidi koliko je pogubno odstupanje od hrišćanskog univerzalizma koji smo pomenuli.
    To je dovelo do neobičnih posledica. Prvo, ako se crkva svede samo na "svoju" naciju ona se izdvaja i gubi vezu sa Hristom, u čijem jevanđelju nema mestu nacionalizmu. Druga je posledica još gora - crkva srasta sa državom i obe se ponašaju po zakonu spojenih sudova. To je put klerikalizacije društva. Ako je moderna država - država građana bez razlike u odnosu na naciju, jasno je da je evangelizacija put koji je nezaobilazan. Najnovija zbivanja u SPC, zahtevi iz Makedonije i Crne Gore, pokazuju da je klerikalizacija rizičan put i za crkvu i za državu - društvo.
    Nije sigurno - a o tome sada malo ko razmišlja - da novonastale autokefalne crkve neće i same ponoviti grešku. Možda će i one vremenom biti uz svoju naciju i time će se situacija samo komplikovati. Crkve će biti autokefalne - to nije po sebi zlo - ali je bitno da ostanu u kanonskom i liturgijskom jedinstvu. Još je važnije da budu svesne opasnosti etnofiletizma, odnosno nacionalizma. U crkvi - pa i pomesnim crkvama - oduvek je problem bio u čitanju znakova vremena. SPC se u novijoj istoriji očevidno nije najbolje snašla. Blizina sa državom, posebno s režimom, učinila je svoje. Na kraju decenije, posle četiri izgubljena rata, država se smanjila, pa je SPC na svoj način podelila sudbinu države. Smanjila se i kanonska teritorija SPC, ostala je bez mnogo eparhija, i ona se mora prilagoditi da živi ne samo u svojoj državi već u svim novonastalim državama. Tako je stari koncept postao uzak.
    Crkva - jednako nacija, i dalje, crkva - jednako država. To će reći da SPC ima problema s državom, no nevolja je u tome što ima problema na relaciji crkva - društvo. U modernom društvu podrazumeva se ono što Italijani zovu aggiornamento, što će reći posavremenjivanje - to se ne odnosi na dogmatsko nasleđe i ustrojstvo, već na mesto u društvu. Od toga zavisi i novi odnos između crkve i nacije - države. I država i nacija - iako su nesumnjive vrednosti - mogu postati idoli. A za crkvu su idoli opasnost od koje veće nema.





    Mirko ĐORĐEVIĆ

    http://www.monitor.cg.yu/broj/str_21.html

  7. #7
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    734
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default Re: Srpska pravoslavna crkva: Samoupravni feudalizam

    Quote Originally Posted by Dzono
    Penzionisani episkop SPC na Svetosavskoj akademiji u Nikšiću uputio nekoliko političkih poruka

    Atanasije: Treba se osloboditi sjenke Miloševića i Đukanovića


    Nikšić - Narod se danas sve više oslobađa. Ne zato što je ksenofob, ili što je protiv zapada. Sve su to etikete koje nam lijepe skorojevići koji su se prešaltavali iz tabora u tabor, iz stranke u stranku, iz jednoga u drugi front, ne bi li ostali na površini. Svi maovci i čegevarovci, svi krajnji ljevičari sa zapada odjednom su postali demokrati i udružili se u napadu i ruganju nad Srbima. Oni su srpski narod pokušali da poistovjete sa Miloševićem, kao što danas hoće Crnu Goru da poistovjete sa Đukanovićem. Narod je širi, dublji, mudriji i razboritiji, ali nažalost ne daju mu da dođe do izražaja. Govori se i da Srbima treba novi Karađorđe, ali danas ne treba harizmatični vođa već skromni vitez kakav je bio Marko Miljanov - kazao je sinoć u Nikšiću na završnoj Svetosavskoj akademiji budimljanske nikšićke eparhije Srpske pravoslavne crkve, bivši episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.
    Penzionisani vladika, koji je važio za desnu ruku Radovana Karadžića, naveo je u svojoj besjedi da Srbi nikad nijesu bili protiv svijeta, ni protiv susjeda, ni stranaca, niti Evrope i naglasio da “nam je Bog svjedok” za to, jer im to nije svojstveno kao narodu.
    Atanasije je rekao da je srpski narod "sadjenut oko kosovskog opredjeljenja", a da je takav bio i Karađorđe o kome je sinoć govorio povodom 200 godina Prvog srpskog ustanka.
    Dio Prvog srpskog ustanka koji se odigrao, prema Atanasijevim riječima, i u okolini Nikšića, predvodili su vladika Visarion Tvrdoški i vojvoda Grdan nikšićki.
    - Takozvani današnji demokrati nijesu još dorasli. Nemaju osjećaj državnika koji je imao Karađorđe, seljak srpski u opancima, da povedu narod na oslobođenje - kazao je Atanasije.
    - I oni koji se drže zakona misle da će zakon sve ostvariti, a neće ako nema ljudi. Karađorđiju su jednom rekli: “Vožde, ovdje vlada zakon”, a on je odgovorio: “I ja ga poštujem i trebam zakon, ali dok gospodin zakon sjedi u toploj sobi, ja se koljem s Turcima”. To nedostaje onima koji su samo za zakone - rekao je Atanasije.
    Nikšićanima se sinoć u sali “18. septembar” obratio i matični vladika Joanikije, glumci Ivana Žigon i Nebojša Kundurović, a u kulturno-umjetničkom programu učestovali su guslar Rajo Vojinović, hor Svetog novomučenika Stanka ostroškog, hor Prepodobne mati Angeline, ženski ansambl iz Podgorice i KUD “Zahumlje”.


    S.BLAGOJEVIĆ
    Добар текст Џоно али што га упропасти невезаним темама?
    Brzi Oct 14, 2004 10:50 am
    Pa imas sada veci izbor! SRBIJA ILI ALBANIJA, u C.Goru nema mjesta vise za Srbomrzce/ dosoje kraj.

  8. #8
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Kyiv - Zapadna Evropa
    Posts
    192
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

    Default Napred u Srpski Srednji Vek

    sa etnofiletistima i "svetosavcima" Srbiji se može desiti da ostane srednji vek u današnjoj Evropi
    Steta sto je Djordjevic fini gospodin pa ublazava. Jasnije bi bilo da je reka: "po svemu se vidi da ce Srbija ostat Prkno Jevrope".

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •