PDA

View Full Version : Iz raznih novina IIPages : 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67

Hari Krisna
25-03-11, 18:30
Ne bih volio da me neko shvati da zelim demantovati nesto sto je ta autorka napisala, ali ima dosta nepreciznosti


Pitanje je to koje pouzdano pokazuje da se dio Crne Gore još nije suočio sa zločinima iz prošlosti i pitanje koje nas, dok god se postavlja, obvezuje da ustrajno pripremamo serijale s ratnom problematikom.

Jes kako nije. Suočio se cim je pocela da se kvari bijela tehnika, kad su poklana goveda iz Konavla i kad pocelo ponestajati para (pardon ratnih trofeja). Sa druge strane totalno pogresan utisak gospodje koja kaze:


Posebno smiješno zazvučala mi je najava tadašnjeg crnogorskog predsjednika Momira Bulatovića o proglašenju Crne Gore ekološkom državom upravo u vrijeme kad su tenkovi kretali prema Konavlima- kazala je jedna dubrovačka gledateljica

Ne znam sta je tu smiješno i zasto se to ne gleda sa prave strane. Naš tadašnji preśednik je znao da je to idealna situacija i da će Crna Gora biti bas ekoloska. Neshvatljivo je da doticna gledateljica ne zna koliko je naseg smrada tada bilo oko Dubrovnika, a tebala bi vala znati bolje od nas.

El Re
25-03-11, 19:20
Bravo Hari...Evo i nekog mog stava...

Hrvati trebaju da razumiju da je Crna Gora multietnička država i da vizura naše prošlosti kod svakog pojedinca zavisi umnogome od njegovog etničkog porijekla.
U cjelini gledano nesporno je da je Crna Gora u većini njenog stanovništva učinila jasan otklon od tog vremena i onog što je činjeno u njihovo ime. Ipak, sentiment se značajno razikuje od čovjeka do čovjeka i već sam i rekao zašto.
Nije nikakva tajna da je iako ne toliko vidljivo ipak snažno prohrvatsko raspoloženje bilo i ostalo prisutno kod jednog dijela stanovništva. Radi se o, po mojoj slobodnoj procjeni nekih 30-35% etničkih Crnogoraca i kod najvećeg dijela drugih nesrpskih naroda u CG.
Kod jednog dijela stanovništva se to raspoloženje intenzivno stvara a radi se naravno o većini u crnogorskom etničkom tijelu, koje je već sada sve bliže ekvidistanci u odnosu na Srbe i Hrvate. Taj proces je ometan donekle samo usljed činjenice što proces jasne nacionalne i identitetske profilacije Crnogoraca (iako u samoj završnici) još nije doveden do kraja jer je kulturološki uticaj Beograda i pored svih nespornih animoziteta, još uvijek jak i prisutan u Crnoj Gori.. No, sve to će doći na svoje mjesto i to je pitanje vremena...
Ako bih slikovito predstavio ono kako ja to vidim, meni se čini da se Crnogorci i Hrvati zapravo zagledaju u tišini još bez izgrađenog i definitivnog stava o onima drugima i kao takvi neodlučni što bi najpametnije bilo zauzeti kao stav... I to je dobro... Nek vrijeme čini svoje...

E, i ova treća grupacija je ona kod koje se bilo kakva empatija prema Hrvatima neće stvoriti najvjerovatnije nikad, tj, takvo nešto bi bilo moguće samo ako se dogodi neki SF scenario pa Beograd (kao njihova duhovna centrala) i Zagreb ponovo završe u krevetu.

Ove prve dvije kategorije su u stanju da razumiju bol i stradanje kroz koje su prošli naši komšije u DU i okolini, s tim, i to treba reći, da ovima iz druge skupine (koju čine mahom pristalice DPS-a) najviše odgovara da se o tome ne govori i ne piše. To je prosto dio (i) njihove prošlosti koja nije nimalo prijatna i normalno je da niko ne voli da mu se gura pod nos njegova sramota.
Ovi treći (mahom pristalice prosrpskog dijela opozicije) imaju neka filozofska objašnjenja čitave bruke i najradiji su da bježe u "denial". Pošto se u okviru tih opozicionih partija okupio najveći broj ratnih trabanata koji i danas misle da taj rat nije bio mučki udarac na komšiju, već plemeniti pokušaj ostvarenja nekog samo njima znanog prava, njihov omiljeni način bijega od krivice jeste lopovski povik "drž'te lopova!" i to svima onima koji i danas očekuju njihovo pokajanje koje nikako da stigne.A vjerovatno i neće nikad...
Interesantno da Zagreb (ili bilo koja sredina u HR) nije uskratio gostoprimstvo bilo kom pojedincu iz ovih prosrpskih partija u CG dok se i zvanično i jasno ne odrede prema tom vremenu i svojoj ulozi u njemu.
Sve u svemu, Hrvati moraju razumjeti da iz Crne Gore nikad neće stići jednoglasan stav osude onog što se dogodilo. Ne makar iskreno izrečen od svih.
Da sam ja na mjestu dubrovačkih Hrvata svoju pažnju usmjerio bih na to kako se prema tome određuju Crnogorci u većini. I to bi mi bilo dovoljno i mjerodavno. Više ne bih tražio, ni očekivao...

I da...hvala Snežani Rakonjac za ono što je sa svojom ekipom učinila i potpuno se slažem sa njom da podsjećanje na to nikada ne smije prestati, upravo onako kako se Njemci podsjećaju na svoju sramotu u WWII, a upravo sa ciljem da takvo nešto nikada više niko ne pokuša.

city lights
25-03-11, 20:23
Nocas prebacim na Srpsku TV da vidim kako to izgleda i tamo neki skup,govori istoricar Vukic,Vucic ili nesto slicno i reko ajd da pogledam.Pocinje on,tema "Fenomen medjunarodne Srbofobije",i zaista moram od rijeci do rijeci da citiram:"Srbofobija je zaista jedan medjunarodni fenomen,kojega valja izucavati,izucavati njegove korijene i pojavne oblike.Koliko je Srbofobija vazan medjunarodni fenomen i u kolikoj mjeri ona ujedinjuje covjecanstvo koje se jos uvijek ne moze sporazumjeti i ostvariti jedinstvo po drugim pitanjima navescu i ovaj detalj..." i onda nastavlja pricu od prvog svjetskog rata,preko drugog,kominista,agresije NATO...da bi zakljucio taj dio rijecima "Gospod je nama dodijelio posebnu ulogu i Srbofobija je ugaoni kamen izgradnje novog svjetskog poretka sa kojim covjecanstvo ulazi u svoju zavrsnu etapu ustolicenjem jednog duhovnog i svjetovnog gospodara,tj formiranjem svjetske vlade na celu sa onom individuom koju sveti gospod imenova Antihrist,kao sto ga u ostalom imenuje i sveti apostol Pavle...Medjutim taj poredak nece moci ostati dugo i zavrsice se neminovno i konacno sudom gospodnjim,a ja sam u to vise nego uvjeren...".
Za mene je ipak vrhunac bio kad je rekao kako su Jevreji ti koji su iz,za njega,nepoznatih razloga pokrenuli antisrpsku kampanju,Jevreji su francuski politicari,"pa i mnogi ruski politicari koji su vodili antisrpsku politiku medju njima Boris Jeljcin koji je polujevrej,jevrejskog je porijekla i Boris Berezovski,Anatoli Cumaj i posebno Andrej Kozjev,ruski ministar spoljnih poslova 90-tih godina,a cije je pravo ime Jakov Fridman...". :shock:
Ovo sve nisam napisao da se seirim,nego da pitam kolege forumase Srbe da li znaju sta se u njihovo ime plasira na njihovoj TV stanici?Ne vjerujem u teorije zavjere,ali mi uopste ne izgleda nevjerovatnim da je ova televizija kukavicje jaje podmetnuto Srbima u CG od strane DPS,jer tesko da ko moze ovoliko radit u korist sopstvene stete.Nevjerovatna prica,a znajuci da nije bas popularno prozivat Jevreje,ne bi me cudilo ni neka optuzba za antisemitizam da padne.Crnu Goru nisu pominjali.
Inace je na skupu govorio i Momcilo Vuksanovic.Emisija je bila od 10-10 i 30 sinoc,a ja je na srecu snimih da mogu da citiram.
slusa sam ga od pocetka do kraja...da vidim dokle ide to...jer je ovaj istoricar lud, i niko me ne moze ubijetdit u suprotno...

jesi cuo kad je prica kako su od postanka civilizacije, od starog egipta srbi najbvise proganjan narod?

dolazak antihrista, nato i amerika rasparcavaju rusiju na tri dijela, islam je militantna i nasilna religija, srbofobija, zavjera jevreja...i to sve na tv...

da ima milimetar zakona u ovu zemlju tv bi se zabranila a sva ona ***** pohapsila na celu sa vuksanovicem...

nacisti coece...

Old Bone
25-03-11, 23:24
*Izmantrasmo* mi forumasi da nam najbogatiji Egipcanin bude i Crnogorac (bolje od *Mubarak opcije*!)....inace smatram vaznim zato sto je EU odobrila davanje ekonomskog drzavljanstva po prvi put, kao i zato sto ce lik sada sigurno investirati i brze i vise.
Pozdrav,

Hari Krisna
25-03-11, 23:31
Otkud ti to za EU i neko odobravanje???

minjo
26-03-11, 01:37
Nakon slućaja Šinavatra,vlada je zamrznula davanje ekonomskog državljanstva,i rečeno je da će dalji koraci u vezi toga biti uz saglasnost Brisela.

A+A
26-03-11, 12:47
Recite mi, molim, ima li vama u CG Zakon o zastiti drzavnih simbola?
http://www.in4s.net/images/stories/BJRCG/Logo/aparthejdcg.jpg
Zar nije ovo protuzakonsko djelo?

Maja
26-03-11, 13:02
Ih.. to ce biti za sledece izbore.. Sad polako oko drzavljanstva.
Za neke ko zna koje buduce izbore pitace se kako se u "ime naroda u demokratiji" odluchivalo pitanje imovine i beneficija, za monarhiske pobjegulje, koji su za to izdajstvo i krv Crnogoraca bili placani od svog sestrica za ustupljenu teritoriju i narod ...
Za sada je tipichno za slichan CG "karakter"..Sramno. Moze im bit.


Hvala Lepo

p.s. To je Crnogorstvo?:D Posprdavanje sa komitskim zrtvama? Alal vjera - izdajstvo i prodaja CG je vrlina - odlichan primjer. Bolji za to nijeste mogli nac. RasHe. :D

Hari Krisna
26-03-11, 13:26
Nakon slućaja Šinavatra,vlada je zamrznula davanje ekonomskog državljanstva,i rečeno je da će dalji koraci u vezi toga biti uz saglasnost Brisela.
Minjo na plotu pisu razne stvari i bilo bi tragicno da se to bukvalno shvati. Daleko bilo da ja mislim da nasa Vlada laze jer dje bi oni to radili, ali to sto su rekli je totalna glupost i budalastina.
Ne postoji nikakav zakon niti mogucnost Brisela da vrsi bilo kakve ingerencije u to kako i kome ce bilo koja drzava davati drzavljanstvo i po kojim uslovima.
To sto su oni nazvali "ekonomsko drzavljanstvo" je nalik kao da neki zakon nazoves "ekonomski" a u njemu pise "... ako Minjo plati nekom birokrati onda moze raditi to i to i dobija to i to..."
Lici to na korupciju ili ozakonjenu korupciju i zbog toga su bile zamjerke iz Brisela. Apsurd je da oni sve to mogu raditi bez takvog zakona i svaka drzava moze bilo kome dati drzavljanstvo a da je to sakriveno iza floskule "visi interesi zemlje" Zamisli da Bil Gejts pozeli drzavljanstvo Crne Gore, a nasi kazu "cekaj mili Bili, moramo pitati Brisel".
Prica "rekao Brisel, podrzava Brisel, ne da Brisel..." je totalni prazni polulizam na koji se fataju mnogi pa sve bas sve objasnjavaju Briselom. Bone je shvatio da je ovo drzavljanstvo znak i saglasnost Brisela jer je Vlada rekla.... tralalalla... a Brisel je briga kome će Crna Gora dati ili oduzeti drzavljanstvo taman ka za lanjski snijeg. Tvrdim da u Briselu nemaju ni namjere ni mogucnosti da (ne)daju bilo kakve saglasnosti, a sto nasi pricaju i sto mi vjerujemo u te price to je nesto drugo..

milovan
26-03-11, 14:29
Shto je duza brada i gushci brkovi, to se smrad koji se prosuo dolaskom ABrevolucionara manje osjeca, miris gibanice umiruje chulo mirisa, tako da CGa ima optavdanje da bude EKOLOSHKA.
Apelovat na SAVJEST ABrevolucionara za sramotu koju su ostavili svojim sinovima i unucima je SIJANJE SOLI, samo JASNIM & GLASNIM lichnim stavom, mozemo otplacivat HIPOTEKU koju su natovarili na nasha LEDJA&OBRAZ,
dace BOG da nam se dhjeca radjaju za boljim chulom mirisa, koja ce POPU RECI POP A BOBU BOB.

minjo
26-03-11, 15:21
Minjo na plotu pisu razne stvari i bilo bi tragicno da se to bukvalno shvati. Daleko bilo da ja mislim da nasa Vlada laze jer dje bi oni to radili, ali to sto su rekli je totalna glupost i budalastina.
Ne postoji nikakav zakon niti mogucnost Brisela da vrsi bilo kakve ingerencije u to kako i kome ce bilo koja drzava davati drzavljanstvo i po kojim uslovima.
To sto su oni nazvali "ekonomsko drzavljanstvo" je nalik kao da neki zakon nazoves "ekonomski" a u njemu pise "... ako Minjo plati nekom birokrati onda moze raditi to i to i dobija to i to..."
Lici to na korupciju ili ozakonjenu korupciju i zbog toga su bile zamjerke iz Brisela. Apsurd je da oni sve to mogu raditi bez takvog zakona i svaka drzava moze bilo kome dati drzavljanstvo a da je to sakriveno iza floskule "visi interesi zemlje" Zamisli da Bil Gejts pozeli drzavljanstvo Crne Gore, a nasi kazu "cekaj mili Bili, moramo pitati Brisel".
Prica "rekao Brisel, podrzava Brisel, ne da Brisel..." je totalni prazni polulizam na koji se fataju mnogi pa sve bas sve objasnjavaju Briselom. Bone je shvatio da je ovo drzavljanstvo znak i saglasnost Brisela jer je Vlada rekla.... tralalalla... a Brisel je briga kome će Crna Gora dati ili oduzeti drzavljanstvo taman ka za lanjski snijeg. Tvrdim da u Briselu nemaju ni namjere ni mogucnosti da (ne)daju bilo kakve saglasnosti, a sto nasi pricaju i sto mi vjerujemo u te price to je nesto drugo..
Hari,diskreciono pravo svake zemlje kome će na osnovu svoga zakona dati državljastvo.Vlada Crne Gore, na osnovu Odluke o kriterijumima za utvrđivanje naučnog, privrednog, ekonomskog kulturnog i sportskog interesa otvara program „ekonomsko državljanstvo“. U skladu sa tim, pripremiljeno je Uputstvo o primjeni kriterijuma na osnovu kojih se cijeni postojanje privrednog i ekonomskog interesa Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom.

Donošenjem ovog uputstva stvorene su mogućnosti da poznati poslovni ljudi kredibline svjetske reputacije steknu ograničeni broj crnogorskih pasoša direktnim investiranjem u Crnu Goru i njenu ekonomiju, kao i doniranjem u državni budžet.

Kao dio kvalifikacionog procesa za sticanje crnogorskog državljanstva, zainteresovana lica će morati da investiraju minimum 500,000 eura u Crnu Goru, od čega će dio sredstava biti direktno uplaćena u državni budžet.

Ovaj program, koje primjenjuju i neke druge države poput Austrije, Kanade, SAD-a i dr., ima za cilj da se podstaknu najuspješniji svjetski biznismeni da relociraju sjedišta njihovih kompanija u Crnu Goru, uvedu nove tehnologije, inovacije i know how u Crnu Goru, značajno unaprijede transfer neophodnih znanja i vještina i stvore nove mogućnosti zapošljavanja.

Bonitet aplikanata razmatraće i nezavisne konsalting kuće, na osnovu čijeg izvještaja Ministarstvo finansija daje mišljenje koje upućuje Ministarstvu unutrašnjih poslova i javne uprave, koji se određuje po zahtjevu za državljanstvo


Ali,zemlja veličine kao Crna Gora koja je na pragu počinjanja pregovora sa EU mora neke stvari iz svoje nadležnosti prepustiti"na superviziju" onome sa kim želiš započeti proces pridruživanja.
Poznate su zamjerke nekih clanice EU oko "ekonomskog državljastva"
12.08.2010 Nemačka: O CG pasošima na nivou EU

Berlin -- Nemačka želi da o eventualnim reakcijama na crnogorski plan o „ekonomskom državljanstvu“ (http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2010&mm=08&dd=10&nav_id=450798) odlučuje zajedno sa svojim evropskim partnerima.


U Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu navode da je „odluka da se za građane Crne Gore od 19. decembra lane ukine vizna obaveza, doneta na evropskom nivou“.
„Zato mi, takođe, zajednički s našim evropskim partnerima moramo odlučivati o eventualnim reakcijama na crnogorski plan'', kažu u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu.
-----------------------------------------------------------------------
kao što su ti poznati stavovi vlade CG nakog toga upozorenja
"Crna Gora tražiti mišljenje Evropske komisije i, ako je potrebno, odložiti primenu ove odluke".

Da zaključimo priču
Kompanija "Oraskom" u projektu "Luštica development", vijednom 1,1 milijardu eera, ima 90 odsto akcija, a u državnom vlasništvu je preostalih 10 odsto.Lokalne uprave Herceg Novi i Tivat dobija na desetine milona od komunalnih taxi,probijaju se putevi i gradi vodovod i infrastruktura za buduće hotele u vukojebini đe su čagli jurili do ove godine.
Ovo je sigurno najbogatiji "od ekonomskih" državljana jer,Preme Forbsu, bogatstvo Samiha Savirisa dostiže skoro tri milijarde dolara.
Nova dva "ekonomska državljana" biće Eddi Irvine, Eddi Jordan, oni su "siromasi" naspram Sarvisa

Preme Forbsu, bogatstvo Samiha Savirisa dostiže skoro tri milijarde dolara.

Hari Krisna
26-03-11, 17:13
Minjo, zelio bi vidjeti tu izjavu njemackih glavara, ali nikako interpretaciju njihovog ambasadora, ili "dobro obavijestenih krugova bliskih..." jer to je mlaćenje prazne slame da iko zeli i moze da se petlja Crnoj Gori u to.
Prica "na pragu počinjanja pregovora sa EU mora neke stvari iz svoje nadležnosti prepustiti" je netacna. Potpisivanjem Ugovora o pristupanju da, ali cak i u tom ugovoru nema nijedno slovo o tome kako i po kom zakonu se daje drzavljanstvo. Taj dio je iskljucivo pravo drzave clanice.

Old Bone
27-03-11, 06:28
Minjo na plotu pisu razne stvari i bilo bi tragicno da se to bukvalno shvati. Daleko bilo da ja mislim da nasa Vlada laze jer dje bi oni to radili, ali to sto su rekli je totalna glupost i budalastina.
Ne postoji nikakav zakon niti mogucnost Brisela da vrsi bilo kakve ingerencije u to kako i kome ce bilo koja drzava davati drzavljanstvo i po kojim uslovima.
To sto su oni nazvali "ekonomsko drzavljanstvo" je nalik kao da neki zakon nazoves "ekonomski" a u njemu pise "... ako Minjo plati nekom birokrati onda moze raditi to i to i dobija to i to..."
Lici to na korupciju ili ozakonjenu korupciju i zbog toga su bile zamjerke iz Brisela. Apsurd je da oni sve to mogu raditi bez takvog zakona i svaka drzava moze bilo kome dati drzavljanstvo a da je to sakriveno iza floskule "visi interesi zemlje" Zamisli da Bil Gejts pozeli drzavljanstvo Crne Gore, a nasi kazu "cekaj mili Bili, moramo pitati Brisel".
Prica "rekao Brisel, podrzava Brisel, ne da Brisel..." je totalni prazni polulizam na koji se fataju mnogi pa sve bas sve objasnjavaju Briselom. Bone je shvatio da je ovo drzavljanstvo znak i saglasnost Brisela jer je Vlada rekla.... tralalalla... a Brisel je briga kome će Crna Gora dati ili oduzeti drzavljanstvo taman ka za lanjski snijeg. Tvrdim da u Briselu nemaju ni namjere ni mogucnosti da (ne)daju bilo kakve saglasnosti, a sto nasi pricaju i sto mi vjerujemo u te price to je nesto drugo..
Hari druze, pricaj ti o TEORIJI drzave i prava, ali advokat iz Henly & partners, GB, dosao je kod OB u kancelariju, prije godine dana otprilike...sav pozitivno egzaltiran posle sastanka u Min. vanjskih posl. Kad smo prosli upoznavanje i kurtoaziju, pokazao je radost sto je njegova kancelarija odabrana i rekao da ima 300 pripremljenih potencijalnih zahtjeva za ekonomska drzavljanstava, *apruvovana* mejlom ( da bude BAS MNE, a ne recimo Luksemburg). Ja se obradovao samo tako (kriza je dobrano *drmala*).
Prodje mjesec dana, ja pravim planove na veliko o nacinu da sto bolje odradim neki moj dio posla, ali od njega *ni abera* za sve to vrijeme. Napisem na kraju upitni mejl i dobijem odgovor da su cio projekat stavili *na led* u nasoj Vladi, uprkos tvrdom stavu i savjetu te strogo specijalizovane adv.kancelarije koja samo to i radi- (drzavljanstva i izbor najbolje zemlje za odredjeni poslovni plan)-da niko ne mozde CG odredjivati kako i kome ce davati drzavljanstva..itd-ista prica kao tvoja i Majina o nacionalnom ponosu i.t.sl.
Medjutim, sva je prilika da hje to bila dobra odluka, jer je posle toga prihvacena kandidatura (a Bog sam zna koliko smo tu imali srece!).
Uglavnom, SADA JE DOSAO MOMENAT DA SE SA TIM NASTAVI, PA SA MNOM ILI BEZ MENE.
Nadam se da nece biti pogresno shvaceno, ali koincidencija je da sam imao KONTAKT (ne uvjek i poslovni uspjeh) za neke od nasih dilema koje se ticu teme thread-a, pa sam mogao da branim svoje misljenje sa dodatnim argumentima-praksom iz zivota.
Pozdrav,
PS
DOBRO JE sto se pokazalo da je SInavatra ozbiljan politicar, koji ima vrlo jako utemeljenje u narodu i da je sva njegova korupcija manja od standardne u tom kraju svijeta; plus je veliki reformator u korist sirotinje u jednoj kraljevini....I TO STRANCI ZNAJU!

Hari Krisna
27-03-11, 11:05
Napisem na kraju upitni mejl i dobijem odgovor da su cio projekat stavili *na led* u nasoj Vladi, uprkos tvrdom stavu i savjetu te strogo specijalizovane adv.kancelarije koja samo to i radi- (drzavljanstva i izbor najbolje zemlje za odredjeni poslovni plan)-da niko ne mozde CG odredjivati kako i kome ce davati drzavljanstva..itd-ista prica kao tvoja i Majina o nacionalnom ponosu i.t.sl.
Bone, i to je sva prica - "stavili *na led* u nasoj Vladi," Bolje znas od mene da nema zakona niti mogucnosti da nasoj Vladi neko namece ili kontrolise to kome ce davati drzavljanstvo, a sto oni rade ka auto na guranje, malo krenu pa stanu, to je nesto drugo. Dobro dodje pravdane kako to zbog EU ali...

milovan
27-03-11, 11:40
Ekonomsko i sportsko poklanjanje drzavljanstva je ustaljena PRAKSA u Jevropskim drzavama, Kipketer koji trchi za Dansku je samo ekonomski vezan sponzorskim ugovorom, i svaka drzava ima svoje suvereno pravo da uskladi svoje zakonodavstvo.

Ne vidim razliku izmedju sportskih dodjela drzavljanstva i ekonomskih, u oba sluchaja se radi o DRZAVNIM INTERESIMA.

Old Bone
27-03-11, 12:01
Bone, i to je sva prica - "stavili *na led* u nasoj Vladi," Bolje znas od mene da nema zakona niti mogucnosti da nasoj Vladi neko namece ili kontrolise to kome ce davati drzavljanstvo, a sto oni rade ka auto na guranje, malo krenu pa stanu, to je nesto drugo. Dobro dodje pravdane kako to zbog EU ali...
Ne mora formalno , ali ima prakticno mogucnosti EU...jer koga ti je MOLITI nije ti ga ljutiti.... dovoljno je da kazu da necemo dobiti datum pregovora, jer ne slijedimo politiku EU, naprimjer i da nam uzmu *bijeli Sengen* vizni tretman (kao sto su i bili zaprijetili), pa da nam prisjedne korist od drzavljanstva. MI SMO PRIHVATILI DA PRENESEMO DIO SUVERENITETA NA EU KADA SMO APLICIRALI!

Hari Krisna
27-03-11, 12:26
Bone, manimo se "pustanja buva" na koje se nasi gradjani lijepe ka muve na onu lepljivu traku. Konkretno to "uzeti bijeli sengen" - da pogledamo ko je zaprijetio i ko odlucuje o tom viznom rezimu i da li je nekad nekom uzeta i zasto. EU je toliko formalizovana birokratija da nema trika da se nesto progura bez formalnog paragrafa. Ne samo sto me nervira to nase "koga je moliti nije ga ljutiti", vec to treba zamijeniti onim "kad neko ne cijeni sebe kako ocekivati da to drugi rade". Dio suvereniteta se prenosi samim uclanjivanjem u neke organizacije osim ako se nece biti Koreja ili Kuba, a kad smo aplicirali mi smo samo izrazili spremnost da neke prenesemo, ali kad budemo clanovi EU. Cini mi se da problematiku EU integracija pomalo znam, ali ne znam koji dio smo prenijeli ukoliko se u to ne uracunava usaglasavanje raznih standarda.
To se ne moze racunati jer ti standardi obavezuju mnogo sire od EU i takvim tumacenjem bi dosli do apsurda da je jedina suverena zemlja Koreja ili Kuba, a najsuverenija Vatikan jer njeni zakoni malo dje vaze, a oni malo koje zakone drugih drzava primjenjuju.

chelsea
28-03-11, 22:08
Za snagu je vazno da ne obredujes zeleno :mrgreen:
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Hronika&datum=2011-03-27&clanak=273677&kliknut=1301306034788&fasb=22

El Re
28-03-11, 22:34
Evo, nakon što je Mandić odlučio da nam se i on u emisiji "Za minut slave" nasmije u brk i pokaže koliko državljanstava ima, danas ga je poput šoka dočekalo saznanje da je MUP CG krenuo u proceduru oduzimanja i njegovog državljanstva.

-----------------------------------------------------------------------

PC NEN Posljednji update: 28. Mar 2011, 19:07
'Nova' napustil rad na izbornom zakonu

Opoziciona Nova srpska demokratije (NSD) je odustala od rada na novom izbornom zakonu u parlamentu zbog najave Ministarstva utrašnjih poslova i javne uprave da će oduzeti crnogorsko državljanstvo lideru te stranke Andriji Mandiću.
"Ukoliko će neko uzeti državljanstvo Andriji Mandiću i na takav način pokušati da ponizi lidera Nove srpske demokratije, koji je rođen u Crnoj Gori i koji ima sva prava crnogorskog državljnina stečena rođenjem, onda od nas niko nema pravo da zahtijeva bilo kakvu vrstu konstruktivnosti", kazao je potpredsjednik NSD Goran Danilović.

Old Bone
28-03-11, 22:57
Bone, manimo se "pustanja buva" na koje se nasi gradjani lijepe ka muve na onu lepljivu traku. Konkretno to "uzeti bijeli sengen" - da pogledamo ko je zaprijetio i ko odlucuje o tom viznom rezimu i da li je nekad nekom uzeta i zasto. EU je toliko formalizovana birokratija da nema trika da se nesto progura bez formalnog paragrafa. Ne samo sto me nervira to nase "koga je moliti nije ga ljutiti", vec to treba zamijeniti onim "kad neko ne cijeni sebe kako ocekivati da to drugi rade". Dio suvereniteta se prenosi samim uclanjivanjem u neke organizacije osim ako se nece biti Koreja ili Kuba, a kad smo aplicirali mi smo samo izrazili spremnost da neke prenesemo, ali kad budemo clanovi EU. Cini mi se da problematiku EU integracija pomalo znam, ali ne znam koji dio smo prenijeli ukoliko se u to ne uracunava usaglasavanje raznih standarda.
To se ne moze racunati jer ti standardi obavezuju mnogo sire od EU i takvim tumacenjem bi dosli do apsurda da je jedina suverena zemlja Koreja ili Kuba, a najsuverenija Vatikan jer njeni zakoni malo dje vaze, a oni malo koje zakone drugih drzava primjenjuju.
Ja zelim da TI budes u pravu!
ALi mali smo mnogo....
Pozdrav i puni:respect:

amnesiac
29-03-11, 01:42
Izvor: Portal Analitika

--------------------------------------------------------------------------------------
Liberalna partija poziva Vladu da se izjasni o intervenciji u Libiji

Liberalna partija Crne Gore pozvala je Vladu Crne Gore da crnogorskoj javnosti jasno saopšti stav o intervenciji u Libiji, napominjući da vojna intervencija u toj zemlji prevazilazi odluke Savjeta bezbjednosti, koji je donio Rezoluciju da se zaštitite civili. - Različiti stavovi i mišljenja o dešavanjima u Libiji, koja su uslijedila nakon usvojene Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija obavezuju našu vlast da se jasno odredi prema tome, navodi se u saopštenju predsjednika Liberalne partije Crne Gore Andrije Popovića dostavljenom Portalu Analitika.
- Začuđujuće je ćutanje opozicionih parlamentarnih partija koje treba da osude veliko stradanje civila u Libiji i zbog toga što smo i sami bili žrtve tadašnje unutrašnje politike koja je našu državu konfrontirala sa čitavim svijetom. Pukovnik Gadafi je bez sumnje najnasilniji despot u arapskom svijetu, onaj koji je podržavao terorizam i ubijao disidente, ali koliko ljudi treba da pogine i strada u Libiji, da bi naša Vlada postavila pitanje odgovornosti za to kao punopravna članica Ujedinjenih nacija, stoji u saopštenju LPCG.
To je pitanje principa i nema mjesta sakrivanju i nemiješanju u interese velikih država, jer i Crna Gora može doprinijeti prevazilaženju te agonije, koja je neprihvatljiva za demokratski svijet, navodi se u saopštenju.
--------------------------------------------------------------------------------------

Moram priznati da sam se pošteno smijao ovoj izjavi, mada priznajem (zbog žrtava u Libiji) da je dosta nemoralno to raditi. Jedan od komentara na portalu je ovo savršeno odslikao "Ovo se zove dokon čovjek". Stvarno, ovoliku neozbiljnost ne treba ni komentarisati. A za ovu sam stranku glasao dva puta od referenduma. Nije da se ja sad nešto kajem zbog toga jer su oni potpuno benigni valjda zbog svoje naivnosti što sam znao i ranije. Ovo "naivnost" je malo blaža riječ od one koju bih radije upotrijebio.

American Dream
29-03-11, 02:29
Volim kako politicki subjekti jedva cekaju da nam bude sto teze. Ako se vlada i drzava mogu dovesti u neugodnu poziciju, apsolutno to uraditi!

jooly
29-03-11, 08:23
http://www.index.hr/vijesti/clanak/crnogorci-tvrde-hrvatska-nam-je-prodala-tisucu-tona-nejestive-psenice/544488.aspx

Maja
29-03-11, 08:49
Jedan strašno bogati šeik je bio na smrti. A imao čovjek dva sina. I pozove ih jedan dan na svoju samrtničku postelju te im kaže da će svo njegovo bogatstvo pripasti samo jednome od njih. Uz određeni uvjet, naravno. I naredi on da se organizira natjecanje, te reče svojim sinovima da je pobjednik (i dobitnik nasljedstva) onaj čija deva do cilja stigne ZADNJA! Sinovi pristanu, uzjašu deve na startu, ali niti jedan od njih se ne pomaknu s mjesta. Jer, tko god bi prvi krenu, bio bi bliže cilju, a samim time i gubitnik, jer nije zadnji. Budući da su shvatili da su u glupoj situaciji, odluče savjet potražiti kod jednog mudraca. On im je nešto rekao nakon čega su braća munjevitom brzinom uzjahala deve i pojurila prema oazama. Pitanje glasi, što im je taj mudrac rekao!


Hvala Lepo

Recordare88
29-03-11, 11:06
Jedan strašno bogati šeik je bio na smrti. A imao čovjek dva sina. I pozove ih jedan dan na svoju samrtničku postelju te im kaže da će svo njegovo bogatstvo pripasti samo jednome od njih. Uz određeni uvjet, naravno. I naredi on da se organizira natjecanje, te reče svojim sinovima da je pobjednik (i dobitnik nasljedstva) onaj čija deva do cilja stigne ZADNJA! Sinovi pristanu, uzjašu deve na startu, ali niti jedan od njih se ne pomaknu s mjesta. Jer, tko god bi prvi krenu, bio bi bliže cilju, a samim time i gubitnik, jer nije zadnji. Budući da su shvatili da su u glupoj situaciji, odluče savjet potražiti kod jednog mudraca. On im je nešto rekao nakon čega su braća munjevitom brzinom uzjahala deve i pojurila prema oazama. Pitanje glasi, što im je taj mudrac rekao!


Hvala Lepo

Rekao im je da zamijene kamile, samo ne shvatam vezu sa topicom, moram priznati :D

Moracikus
29-03-11, 13:26
Nocas prebacim na Srpsku TV

Reci ti meni pojavljuje li se tamo onaj Jovan Deretic? Lik je lud totalno, ima masu njegovih predavanja na net-u i mnogo je smijesno to sto on prica.

kimi pg
29-03-11, 13:38
Evo, nakon što je Mandić odlučio da nam se i on u emisiji "Za minut slave" nasmije u brk i pokaže koliko državljanstava ima, danas ga je poput šoka dočekalo saznanje da je MUP CG krenuo u proceduru oduzimanja i njegovog državljanstva.

-----------------------------------------------------------------------

PC NEN Posljednji update: 28. Mar 2011, 19:07
'Nova' napustil rad na izbornom zakonu

.


ja bi ovim što se javno, na svim medijima hvale sa državljanstvom srbije, kad to već nije u skladu sa našim zakonom, pokrenuo postupak i uzeo naša dokumenta bez ikakvih daljih provjera!!
to su časni ljudi i treba da im se vjeruje na riječ.. ako neko javno prizna, i to više puta, da krši zakon, kakvi dokazi drugi trebaju!!

Stradivari
29-03-11, 14:02
A ako prstom pokažu na čelnike mafije u Crnoj Gori isto ćeš im vjerovati, zar ne?

Peko
29-03-11, 14:03
ja bi ovim što se javno, na svim medijima hvale sa državljanstvom srbije, kad to već nije u skladu sa našim zakonom, pokrenuo postupak i uzeo naša dokumenta bez ikakvih daljih provjera!!
to su časni ljudi i treba da im se vjeruje na riječ.. ako neko javno prizna, i to više puta, da krši zakon, kakvi dokazi drugi trebaju!!

Tacno tako, treba im oduzet nase drzavljanstvo bez vecih provjera, pa nek oni poslije dokazuju da su ga dobili prije 3 juna 2006.

Maja
29-03-11, 18:53
Rekao im je da zamijene kamile, samo ne shvatam vezu sa topicom, moram priznati :D
Ja ne pisem za Avaz (posle navodjenja urednistva Pobjede, Monitora i Vijesti...);)

Hvala Lepo

Mstislav
29-03-11, 20:02
Amfilohije smijenio Nikodima sa mjesta igumana

http://www.vijesti.me/vijesti/amfilohije-smijenio-nikodima-sa-mjesta-igumana-clanak-13071

Очекиван или неочекиван потез?

Maja
29-03-11, 20:08
Kakva zluradost?!......Strashno.
Nego, koja visa funkcija sleduje i gdje ce je obavljati nakon ovoga?;)


Leti zeleno padne crveno (?)...

Hvala Lepo

Mstislav
29-03-11, 20:44
Злурадост?
Чија?
А ко зна ђе ће бит премјештен, има мјеста довољно.

remark
29-03-11, 22:28
Markovići kod tužioca, u
Hamburgu pronađeno 300 kg
kokaina
CRNA HRONIKA
Markovići su osumnjičeni za
kriminalno udruživanje,
stvaranje kriminalne
organizacije i neovlašćenu
proizvodnja, držanje i
stavljanje u promet opojnih
droga.
U akciji crnogorske i njemačke
policije, iz jednog od brodskih
kontejnera, u kojem se za račun
firme „Inok“ prevozio
namještaj u djelovima, u luci
Hamburg je pronadjeno i
oduzeto oko 300 kilograma
kokaina.
Policija je uhapsila oca i sina,
vlasnika i direktora firme
"Inok", Miloša Markovića (26) i
Radislava Markovića (54) sa
Cetinja, uz krivičnu prijavu za
„krijumčarenje velikih količina
narkotika na međunarodnom
planu“.
Radislav Marković je
državljanin Kraljevine Holandije,
saopštila je policija.
„Na osnovu opsežnih
policijskih mjera i radnji i
prikupljenih operativnih
saznanja, postoji osnovana
sumnja da su R.M. i M.M, preko
svoje firme „Inok“,
organizovali krijumčarenje
velikih količina opojne droge
kokain iz Južne Amerike ka
Evropi, brodskim putem, tako
što su uz pomoć više stranih
državljana sa područja Južne
Amerike i Zapadne Evrope, u
kontejnerima kojima se
transportuje roba iz Južne
Amerike, na vrlo specifičan i
vješt način, u drvenim
proizvodima, sakrili veliku
količinu kokaina, koju su
namjeravali da stave u promet
na ilegalnom tržištu u Zapadnoj
Evropi, i na taj način ostvare
veliku materijalnu korist“,
navodi se u saopštenju.
Uvecaj!
Osumnjičeni su, uz krivičnu
prijavu, predati Specijalnom
državnom tužiocu , zbog
osnovane sumnje da su počinili
krivična djela kriminalno
udruživanje, stvaranje
kriminalne organizacije i
neovlašćena proizvodnja,
držanje i stavljanje u promet
pojnih droga.
U međunarodnoj policijskoj
akciji "Konte" učestvovali su
Službenici kriminalističke
policije Uprave policije –
Odsjeka za borbu protiv droge i
krijumčarenja u saradnji sa
vlastima Savezne Republike
Njemačke i službenicima
Uprave carina Crne Gore.
Autor: Vijesti online
Objavljeno: 29.03.2011 20:13

minjo
29-03-11, 23:03
kako ga kopira u desetercu :)

cattaro
29-03-11, 23:46
Ne pise ko je ''pao'' u Hamburg zbog toga, niti na kojem brodu je to bilo...

Old Bone
30-03-11, 00:36
Nidje svoj bez svoga :)

minjo
31-03-11, 21:36
http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/vujanovic-kod-vojnika-avganistanu-situacija-generalno-stabilna-slika-23254.jpg (javascript:show_full_image(20236);)

Trebao je povest Tadića u Kabul,neformalno :)

starwalker
01-04-11, 13:06
Popis u Hrvatskoj


http://www.index.hr/images2/WHAT.jpg

Imate li vodokotlić u zahodu?

Nije to jedina apsurdnost ovogodišnjeg popisa stanovništva. S jedne strane, pohvalno je što se prvi put popisuje broj računala u kućanstvima i istražuje se informatička pismenost. S druge strane, sasvim je nejasno čemu služe pitanja poput imate li u zahodu vodokotlić ili nemate. Popisivači će vas također pitati odlazite li na posao, na fakultet ili u školu pješice, biciklom, automobilom ili javnim prijevozom. Morat ćete specificirati vrstu javnog prijevoza koji koristite. Ukoliko idete automobilom, bitno je istaknuti vozite li ili u automobilu sjedite kao suvozač...

Osim računala, drugi bitan komad tehnologije za popis stanovništva je klima uređaj, pa ćete morati specificirati i posjedujete li tu napravu. Ukoliko imate poljoprivredno zemljište ili držite stoku, morat ćete specificirati koliko poljoprivrednog zemljišta koristite, te koliko imate ovaca, koza, goveda ili peradi. No, istovremeno nećete morati specificirati koliko ostalih nekretnina posjedujete niti koliko zarađujete. "Je li osoba u razdoblju od 25. do 31. ožujka (barem jedan sat) obavljala bilo kakav posao za plaću u novci ili u naturi?", jedno je od pitanja u upitniku kojega će sa sobom donijeti u vaš dom popisivač.

berekina
01-04-11, 13:15
Popis u Hrvatskoj


http://www.index.hr/images2/WHAT.jpg

svako pitanje ima svoj razlog....bitna je statistika za sve....koliko god ona smiješna bila
svjedoci smo da i danas ima ljudi koji npr. nemaju vodokotlić u kući, možda niti WC u kući i tko masu stvari...
tako da svako pitanje stoji i bitno je, isto kao ko je koje vjere ili nevjere, nacije i .........

Recordare88
01-04-11, 18:25
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=01&nav_category=11&nav_id=503439

Nadati se da CG spoljnopoliticki planeri ovo prate i ne namjeravaju ovaj voz da propuste. Regionalne integracije na Balkanu nisu nishta manje bitne od ulaska u NATO i EU, pogotovo za CG ciji je izvoz skoro citavi okrenut ovim zemljama.

Jal Cargo
01-04-11, 20:06
.

Nije ovo nikakav "poslednji voz", vec gubljenje vremena na farsicnim "samitima" usiljenog prijateljstva, od kojih ce profitirati jedino Slovenija: odrzavanjem dobrog imidza u evropskoj porodici i utvrdjivanjem svojih biznis pozicija u Srbiji. Ne bih zelio da me pogresno shvatis, ali mislim da je naivno, ali i opasno, prizivati stare i potrosene emocije u trenutku kad Crna Gora uspijeva da odrzi stabilan kurs integracija pod pokroviteljstvom i podrazumijevanim "monitoringom" partnera iz EU i US. Crna Gora je samodovoljna, pristojno organizovana i dovoljno zrela da uglavnom sama, a ne u dobro poznatim pakovanjima kojima je istekao rok trajanja, predje jos nekoliko preostalih koraka.
Ekonomija je fleksibilna, za privrednu saradnju - ozbiljan novac i ozbiljne projekte - nikad nije kasno, vrata su uvijek otvorena i nijesu potrebni politicki banketi; ali vrijeme je da se i mi jednom dozovemo pameti: sugestije medijatora su pozeljne, ali tutorstvo na koje dobrovoljno pristajemo - ne treba nam. "Regionalne integracije" na Balkanu su mit, u najboljem slucaju dobra prilika da se jugosnostalgicari, uz mezu i razmjenu vinilskih ploca, priśete "stare, dobre Juge"...

"Povlačenje tužbi bilo bi celishodno rešenje, ali nadležnost je na vladama dve zemlje. Ovo pitanje treba rešavati imajući u vidu kompletan politički proces pred nama tako da mi tu ostajemo otvoreni za dogovor", kazao je Tadić.

Ipak, prema rečima premijerke Kosor, vlada u Zagrebu se tim pitanjem uopšte nije bavila.


Pogledaj, Srbi i Hrvati svako malo - eto ti ih na śednik, a nikako da izadju iz zacaranog kruga trivijalnosti i suptilnog podjebavanja. Pritom, i jedno i drugo, Kosorova i Tadic, tesko da imaju legitimitet da u ovom trenutku bilo sto dogovaraju i pregovaraju, jer su suoceni sa ogromnim nezadovoljstvom kod kuce.


ps Crnogorski izvoz ne samo da nije "skoro citav" okrenut ovim zemljama (Srbija i Hrvatska), vec na njega ne otpada ni 1/3.


______

zaslap
01-04-11, 20:55
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:325141-Miljanic-uzalud-pisao-Irineju

ovo danas procitah :)

Mstislav
03-04-11, 01:46
Zbog spaljivanja Kurana u Avganistanu ubijeno 10 službenika UN

http://www.vijesti.me/svijet/zbog-spaljivanja-kurana-avganistanu-ubijeno-10-sluzbenika-un-clanak-13630

Na protestima u Avganistanu poginulo 5 ljudi

http://www.vijesti.me/svijet/na-protestima-avganistanu-poginulo-5-ljudi-clanak-13695

Мени је ово супер.
И ови фашисти што носе маске ислама и убијају недужне.
И онај поремећени човјек коме је и на флориди срце хладно па се кураном грије.
И сви они који подржавају и једне и друге.
Јер зар није лакше спалит куран него се борит против терориста?
И зар није лакше убити стране раднике у свом граду него рећ свештенику да је зао и глуп?
Траг се заметнуо и једнима и другима јер из њихове мржње неће изићи ништа друго већ нова љепша боља и јача мржња.

Stradivari
03-04-11, 02:37
Nikako ne mogu shvatiti izrugivanje i omalovažavanje nečijeg vjerovanja! No, ubiti 10 ljudi koji sa tim nemaju ništa je van svake pameti.

Inače, Jal Cargo, prema podacima iz 2009. skoro 90% crnogorskog izvoza (nešto manje od 300 milona €) realizovano je u Srbiji, Grčkoj, Italiji i Sloveniji, pa sam sklon tvrdnji da je tržižte Srbije, Hrvatske i Slovenije za nas možda i najznačajnije.

Sidewinder
03-04-11, 12:40
Lajkeri blogova,samo ostrite pera.
Ako sto izvozimo uspjesno,to su euroobveznice.
Samo slijepi ne vidi dje je krenuo ovaj nesretni Katnic...

chelsea
03-04-11, 13:14
http://www.vijesti.me/vijesti/3-maloljetne-djevojcice-tvrde-da-su-godinama-silovane-domu-bijeloj-clanak-13797

Jal Cargo
03-04-11, 15:14
Inače, Jal Cargo, prema podacima iz 2009. skoro 90% crnogorskog izvoza (nešto manje od 300 milona €) realizovano je u Srbiji, Grčkoj, Italiji i Sloveniji, pa sam sklon tvrdnji da je tržižte Srbije, Hrvatske i Slovenije za nas možda i najznačajnije.

U gruboj racunici:

Izvoz u Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju cini oko 40% crnogorskog izvoza u zemlje Evrope.

Izvoz u zemlje Evrope cini 95-99% crnogorskog izvoza, sto znaci da je udio izvoza u Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju u ukupnom crnogorskom izvozu - 38-40%.

Trziste Srbije je od posebnog znacaja za Crnu Goru jer u spoljnotrgovinskoj razmjeni imamo ogroman deficit (izmedju ostalog, uvozimo vodu iz Srbije, iako su proizvodni kapaciteti u Crnoj Gori dovoljni da se zadovolje potrebe domaceg trzista, ali i da se izvozi.)

Koliki ce biti crnogorski izvoz, zavisi od nas - mogucnosti za unaprjedjenje itekako ima, ali odgovornosti, strategije i organizacije ne. Po obicaju.

______

Mstislav
03-04-11, 17:09
http://www.index.hr/vijesti/clanak/suspendiran-popisivac-odbio-upisati-pravoslavac-sugerirao-da-se-upise-grkokatolik/545358.aspx

Вјерујем да код нас неће бити сличних пропуста.

MonterO
05-04-11, 11:29
Izvor: CdM
Predrag Mijatović: Nijesam maštao o igranju za Crnu Goru

Predrag Mijatović, nekada proslavljeni reprezentativac Jugoslavije, u razgovoru sa irskim novinarima istakao je da nikada nije maštao o igranju za Crnu Goru.

"To je nekako bilo nerealno u to vrijeme. Bili smo svi dio jedne države i pokušavali smo što bolje da se uklopimo. Iako smo mala nacija po broju stanovnika, samo 700 hiljada, fudbal je ostao sport broj jedan u Crnoj Gori", kratko je rekao nekadašnji napadač Budućnosti, Partizana, Valensije, Reala i Fiorentine.

Irski novinar je onako zaneseno postavio pitanje, pošto ima sliku potlačene CG u Miloševićevoj Jugoslaviji, a Mijatović mu je odgovorio sa pozicije nekoga koje igrao i za SFRJ.
Crnji je CdM sa ovako bombastičnim naslovom i pitanjem izvučenim iz konteksta. Kakav je uopšte zaključak novinara koji je ovo postavio? "Zamisli, Mijat nije bio za nezavisnu CG 1992!!!"

Peco i Mijat, trećeg nema

Socrates
05-04-11, 12:41
Irski novinar je onako zaneseno postavio pitanje, pošto ima sliku potlačene CG u Miloševićevoj Jugoslaviji, a Mijatović mu je odgovorio sa pozicije nekoga koje igrao i za SFRJ.
Crnji je CdM sa ovako bombastičnim naslovom i pitanjem izvučenim iz konteksta. Kakav je uopšte zaključak novinara koji je ovo postavio? "Zamisli, Mijat nije bio za nezavisnu CG 1992!!!"

Peco i Mijat, trećeg nema

Nece biti ipak CDM, vec ipak ovaj novinar koji se vec par puta proslavio svojim "sportskim" clancima

http://sportal.rs/news.php?id=48424&c=25286

MonterO
05-04-11, 13:10
Biće CdM, jer ga je prenio bez ispravke i navoda izvora.

Ista meta, drugo odstojanje. "Novinar" srpskoj javnosti servira poruku "Mijat je naš, Crnogorci su Srbi!!".

Uglavnom, Kec ko kuća za novinarov rad i kec za CdM zbog prepisivanja.

Sportal je već prepravio naslov

Mojsije
06-04-11, 02:08
Emisija obveznica otvara niz pitanja za Vladu Crne Gore. Da li je novo emitovanje euro obveznica od 180 miliona dokaz interesovanja stranih investitora za Crnu Goru ili je to, možda, siguran put u dužničku krizu? Zbog čega će novac od obveznica da se upotrijebi za servisiranje duga i kapitalnu potrošnju a ne u razvojne projekte?

Crna Gora je za nepunih osam mjeseci, od septembra prošle godine, u dva navrata, emitovala ukupno 380 miliona eura obveznica, što će sa kamatom u narednih pet godina našu državu ukupno zadužiti za čak - 525 miliona eura.

Tehnički gledano, Crna Gora će plaćati kupcima obveznica godišnju kamatu u iznosu oko 29 miliona eura, a glavnica za prvu emisiju od 200 miliona eura dospijeva na naplatu u septembru 2015, dok u aprilu 2016.godine dospijeva glavnica od 180 miliona eura za drugu emisiju.

Konstatan rast državnog duga: Posloženi podaci nijesu posljedica incidentnih ekonomskih dešavanja i, nego pokazatelj jednog trenda: država se u proteklih dvije godine konstantno sve više zadužuje.

Kretanje državnog zaduživanja je zabrinjavajuće, naročito ako se ima u vidu da je Crna Gora na kraju 2008.godine dugovala svega 894,7 miliona eura ili tek 26,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Ako se zna da je državni dug početkom marta iznosio 1, 258 milijardi eura ili 39,7 odsto BDP-a, onda je jasno da novo zaduženje euro obveznicama od pola milijarde eura - u slučaju da ne dođe do značajnijeg privrednog rasta - može Crnu Goru svrstati u red država sa dugom iznad 50 odsto BDP-a. To je podatak koji treba sve da zabrine, naročito Vladu Crne Gore.

Druga, ne manje bitna, stvar je - svrha zaduživanja. Iz Ministarstva finansija je saopšteno da će novac od emisije euro obveznica biti iskorišćen za servisiranje duga te za potrebe kapitalne potrošnje. Drugim riječima, novac od obveznica biće upotrijebljen za popunjavanje “rupa” u budžetu, ali ne i za razvojne projekte.

Državna kasa se ne puni po planu: Novo emitovanje obveznica je, očigledno, iznuđen potez Vlade, kako bi poboljšala likvidnost državnog budžeta. Da se budžet ne puni po planu svjedoče podaci iz februara ove godine: Ukupni primici budžeta u februaru su iznosili 72,7 miliona što je u odnosu na plan niže za - 8,1 odsto.

S druge strane, izdaci budžeta su u februaru iznosili čak 20 miliona više od prihoda -tačnije- 93,2 miliona eura i veći su za devet odsto (preciznije: 8,9) odsto od plana, prvenstveno uslijed povećanih penzionih i socijalnih davanja nastalih zbog povećanja korisnika prava socijalne zaštite. Prezentirani podaci su, nema dileme, samo ubrzali odluku izvršne vlasti da emituje drugu emisiju obveznica. Zato se neminovno rađa pitanje: da li Crna Gora tone u dužničku krizu?

Dug nije problem ako ostvarimo ekonomski rast: Komentarišući novo emitovanje obveznica, ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da crnogorsko zaduživanje ne znači duzničko ropstvo - ako ostvarimo dovoljan privredni rast.

- Novo zaduženje obveznicama je uslov fiskalne održivosti sistema javnih finansija, pa sa tog aspekta je i manje dramatično. Međutim, zaduživanje nije dobra okolnost, niti se može zvati strategijom i prirodno je što se rađa zabrinutost. Zaduženje, samo po sebi, neće izazvati probleme - ukoliko ostvarimo dovoljan ekonomski rast potreban za održivo upravljanje dugom, rekao je Kostić za Portal Analitika, naglasivši da u slučaju rasta privrede bitnijih problema za ekonomsku stabilnost neće biti.

- Ukoliko ne ostvarimo potreban ekonomski rast, problemi će se multiplikovati i tada dolazimo u situaciju eksplozivnog rasta duga, situaciju kada dug počinje da kontroliše cjelokupnu ekonomiju sa potencijalno ozbiljnim posljedicama, što se, nadam se, neće desiti, upozorio je Kostić, predloživši Vladi da stabilizuje udio duga u BDP.

Emitovanje obveznica- nacionalni sport: Profesor na podgoričkom Ekonomskom fakultetu Saša Popović ne podržava odluku Vlade da emituje obveznice, smatrajući da takav potez Crnu Goru može uvući u dužničku krizu.

- Druga emisija obveznica u relativno kratkom periodu, znači da prva emisija iz septembra prošle godine nije bila dovoljna za finansiranje potreba Crne Gore. Ono što je simptomatično kod ove druge emisije jeste da je samim činom emitovanja euro obveznica predstavnici Vlade, zapravo, i dalje sprovode politiku izbjegavanja MMF-a. Dakle, idu u pravcu skupljeg finansiranja budžeta samo da ne uđemo u projekte koji podrazumijevaju nadzor upotrebe tih sredstva koja, kao kod aranžmana sa MMF-om, rekao je Popović za Portal Analitika, naglasivši da se plaši da će vlast posegnuti za daljim zaduživanjem obveznicama.

- Plašim se da smo vrlo brzo naučili kako se emituju euro obveznice na tržištima kapitala tako da se bojim da nam to ne postane nacionalni sport. S tim u vezi, servisiranje godišnje kamate neće biti problem, dok se dužnička kriza može pojaviti prilikom vraćanja glavnice od 380 miliona eura, krajem 2015. godine, odnosno u prvom kvartalu 2016.godine upozorio je profesor Popović.

Obveznice - najlikvidnije sredstvo zaduživanja: Tehnički gledano, Ministarstvo finansija je perfektno odradilo posao emitovanja obveznica, a postignuta kamata od 7,25 odsto je niža nego prilikom prve emisije kada je iznosila 7,87 procenta. Niža kamata na obveznice neminovno znači i - veće povjerenje investitora. Uz to, crnogorske obveznice su jednostvano “planule” što se može okarakterisati kao uspjeh Crne Gore.

Osim toga, učešće na evropskom tržištu obveznica kao najlikvidnijeg sredstva zaduživanja, uvijek je odlična prilika da se investitori koji do sada nijesu ulagali u našu zemlju bolje upoznaju sa mogućnostima investiranja. Ipak, postignuta kamatna stopa je kudikamo viša nego u Evropi.

Tako je Slovenija prošlog mjeseca izdala petnaestogodišnje obveznice vrijedne 1,6 milijardi eura sa kamatnom stopom od 5,1 odsto, a novac je namijenjen za finansiranje budžeta. Španija je izdala tri milijarde eura obveznica sa kamatnom stopom od 5,11 odsto, a rok dospjeća obveznica je takođe 15 godina, gdje je po pravilu, kamata značajno veća. Sve zemlje koje emituju obveznice pažljivo vode računa gdje će upotrijebiti taj novac.

Gdje sa novcem od obveznica: Da li Crna Gora vodi o tome računa?

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić smatra vrlo važnim pitanje na što će se novac od obveznica potrošiti i smatra da dio tih sredstava može da bude usmjeren u finansiranje infrastrukturnih projektata. - Nije isto ako se novcem od duga (obveznica) unapređuje infrastruktura, ili ako se troši za tekuću budžetsku potrošnju ili se njime vraćaju dugovi. Generalno gledano, način upotrebe duga je od izuzetne važnosti, nerijetko ne manje važan od samog zaduživanja, zaključio je Kostić.

Vlada nije napravila preciznu specifikaciju upotrebe novca od obveznica, ali je saopštila da će biti njime servisirane potrebe budžeta. Dug je loš drug, kaže poslovica. Znači ukoliko Vlada barem dio novca od obveznica ne usmjeri u razvojne ili infrastrukturne projekte, onda će se teško odbraniti od stava da zaduživanje kojim se finansira budžetska potrošnja- ustvari predstavlja jedenje sopstvene supstance …

Ovo je dosta zabrinjavajuce. Bojim se da od 2015 ima da nema budzeta.

Jal Cargo
07-04-11, 14:31
.

Pogrešan kod (http://www.portalanalitika.me/drutvo/tema/23896-pogrean-kod.html)

Miro Gavrilovic : Ne možemo da utičemo na želju nekih da se stvori crnogorska nacija (http://www.portalanalitika.me/drutvo/vijesti/23908-irinej-moramo-reagovati-na-pokuaj-stvaranja-crnogorske-crkve.html)


_________

Socrates
07-04-11, 15:20
http://www.alo.rs/vesti/37236/Srpkinje_smo_tim_se_dicimo

kakva sprdnja od teksta...vracale su od ispod Ostroga, i onda su zbog prozivanja odredjene grupe ljudi, pocele da ispisuju sovinisticke grafite, a sprejevi i lakovi su im se sasvim slucajno nalazili u dzepu...ma genijalno, nema sto...a i citav tekst obiluje nebulozama, ne znam ni okle bih poceo sa nabrajanjem...

Sing Sting
07-04-11, 15:31
Šta ćeš, u Ostrogu se redovno dešavaju čuda: slijepi progledaju, mutavi propjevaju, ćopavi se rastrče, nerotkinje rode petorke. Sprejevi su spram takvih čuda još i najmanji problem Svevišnjem - kad hoće da učini.

Mstislav
07-04-11, 15:32
Људи, нажалост у србији има доста новина које не заслужују папир на коме се штампају.
У то друштво спадају курир, ало, прес, правда, недјељник печат, па и блиц иако је демнократски лист (мислим лист демократске странке).
То што они напишу вјероватно је надувано, а и често потпуно измишљено.
Оно што је тачно су углавном приче лудих и мржњом задојених људи.
Никаквог добра од тих новина не треба очекиват.
Нажалост због ниске цијене такве новине су веома читане.
Па се онда питамо окле мржња код једног дијела срба.

Sing Sting
07-04-11, 15:33
...blagočestivoj hrišćanskoj čeljadi, što se na ovim dvjema odmah vidi.
Svetice.

remark
10-04-11, 11:04
U BUDVI Ubijen Dragan Bećirović, vlasnik hotela "Bjanka" i
"Avala" Dragan Bećirović je ubijen u naselju Golubovina, blizu
budvanske gradske pekare. Uvecaj! Policija ogradila mjesto
ubistva (Foto: Savo Prelević) Prethodna
Sljedeća Izvršni direktor kompanije Bepler i Džejkobson Dragan Bećirović, vlasnik hotela "Bjanka" u Kolašinu i "Avala" u Budvi, ubijen je u 3 sata poslje
ponoći u Budvi, saznaju "Vijesti". Bećirović je ubijen u naselju Golubovina, blizu budvanske
gradske pekare.

sky
10-04-11, 12:06
Ko moze reci da Crna Gora nije kriminalna drzava?!
Da smo normalna drzava, direktor hotela nikada ne bi mogao biti zrtva likvidacije.
Da je Budva normalan turisticki grad, ne bi se mogla desiti ovakva serija ubistava.
Da sudstvo i policija rade svoj posao, ovi mutni ljudi bi davno bili iza resetaka pa nam ne bi drugi mogli reci da sudstvo ne smije na krupne ribe i da je korumpirano.

remark
10-04-11, 12:49
sudstvo ne smije na krupne ribe ali krupne ribe nisu otporne na metke kao što vidimo mada mi ovaj opis ubistva ne djeluje kao da ga je izveo profesionalac.

Sing Sting
10-04-11, 13:28
Izgleda neki amater sa oružjem: ciljao grudi, pogodio butinu al mu se posrećilo da je vjerovatno odvalio veći krvni sud jer Bećirović iskrvario do Kotora. Ako je tako, policija će ga naći tokom dana. Ako je ozbiljno i planirano ubistvo, a po prvim vijestima izgleda da nije, onda je policija logistički saučesnik pa će izvršilac i motivi ostati "poslovna tajna".

prperovic0
10-04-11, 16:46
G.Bećirović je ugledan gospodin koji koliko znam nikada nije imao problema sa zakonom.
Ako je tako, objasnite mi zašto je neko htio da ga likvidira?
Nikada nije procesuiran, tužilaštvo protiv njega nikada nije pokretalo nikakve istrage što znači da je čovjek potpuno čist.To su zvanični podaci.Špekulacije da se on bavio ovim ili onim ili da nije mogao steći ovoliku imovinu su neozbiljne jer da je suprotno bio bi već u zatvoru.Crna Gora je demokratska država sa pravosudjem koje zna da radi svoj posao.
Ovdje ljudi vole da od običnog čovjeka naprave neku zvjerku, mutnog tipa.Samo treba poštovati legalne organe koji su nadležni i neće biti problema.Ostavimo sudu da riješi ovaj slučaj.
Nadam se da sam bio jasan!

Sing Sting
10-04-11, 16:55
Ako se radi o malom ubistvu među prijateljima - što nam drugo ostaje do crnog humora.
Što se top destinacije tiče, sad kad su devastirali prostor i pobili onu živinu na Školju pa nemaju resursa za safari - a htjeli bi sve pa i to, ostaju izgleda samo ubistva. Prodaje se i to, ima nastranih mada ne previše. U Riu su prije par decenija vodiči imali ture sa poremećenim turistima po najdevijantnijim favelama, ružičasti evropejci sa napucanim hasselbladima love ubistvo ili trenutke neposredno nakon. Listao sam sredinom 90-tih francuski Photo u kojem su bile fotografije ekskurzanata, sjećam se fotke djece koja igraju nogomet sa svježe odsječenom ljudskom glavom. Mogla bi i Budova da otvori malo kapije i za takvog, probirljivog gosta: potencijale imaju, uskoro im niko neće biti konkurentan.

Recordare88
10-04-11, 17:07
Ja ne znam kako uopste neko ima obraza i drskosti da prica o beznacajnoj temi kao shto je ovo ubistvo, kada je u toku najvazniji dogadjaj u CG u njenoj 5000-godisnjoj istoriji-Popis stanovnistva.

OSCAR
10-04-11, 17:45
Ja ne znam kako uopste neko ima obraza i drskosti da prica o beznacajnoj temi kao shto je ovo ubistvo, kada je u toku najvazniji dogadjaj u CG u njenoj 5000-godisnjoj istoriji-Popis stanovnistva.

Mudro zboriš, daj im link za popis.

sky
10-04-11, 18:46
G.Bećirović je ugledan gospodin koji koliko znam nikada nije imao problema sa zakonom.
Ako je tako, objasnite mi zašto je neko htio da ga likvidira?
Nikada nije procesuiran, tužilaštvo protiv njega nikada nije pokretalo nikakve istrage što znači da je čovjek potpuno čist.To su zvanični podaci.Špekulacije da se on bavio ovim ili onim ili da nije mogao steći ovoliku imovinu su neozbiljne jer da je suprotno bio bi već u zatvoru.Crna Gora je demokratska država sa pravosudjem koje zna da radi svoj posao.
Ovdje ljudi vole da od običnog čovjeka naprave neku zvjerku, mutnog tipa.Samo treba poštovati legalne organe koji su nadležni i neće biti problema.Ostavimo sudu da riješi ovaj slučaj.
Nadam se da sam bio jasan!

Rekao bih da si sa tim pitanjem, prilicno pobio sve ostalo sto si napisao.

sky
10-04-11, 19:44
G.Bećirović je ugledan gospodin koji koliko znam nikada nije imao problema sa zakonom.
Ako je tako, objasnite mi zašto je neko htio da ga likvidira?
Nikada nije procesuiran, tužilaštvo protiv njega nikada nije pokretalo nikakve istrage što znači da je čovjek potpuno čist.To su zvanični podaci.Špekulacije da se on bavio ovim ili onim ili da nije mogao steći ovoliku imovinu su neozbiljne jer da je suprotno bio bi već u zatvoru.Crna Gora je demokratska država sa pravosudjem koje zna da radi svoj posao.
Ovdje ljudi vole da od običnog čovjeka naprave neku zvjerku, mutnog tipa.Samo treba poštovati legalne organe koji su nadležni i neće biti problema.Ostavimo sudu da riješi ovaj slučaj.
Nadam se da sam bio jasan!

Mozda pomogne dio clanka iz Monitora:
…”Cane je u Crnoj Gori u više kombinacija sa kontroverznom kompanijom Beppler&Jacobson, koja u Budvi gospodari hotelom Avala, a u Kolašinu hotelom Bjanka.
Beppler&Jacobson zvanično predstavlja Dragan Bećirović.Više je izvora, međutim, tvrdilo da je Bećirović istureni igrač, a da su unutra i familija Đukanović i Stanko Subotić Cane. Prema italijanskoj optužnici, na kojoj su bili i Milo Đukanović i Stanko Subotić Cane, duvanski poslovi donijeli su njihovim protagonistima milijarde, koje su na različite načine ubačene u legalne tokove.
Jedno vrijeme, prema inostranim optužnicama, većina novca od sumnjivih poslova nalazila se van Crne Gore na tajnim računima u Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Kipru i drugim zemljama. Onda je, po svemu sudeći, dio toga vraćen u Crnu Goru, preko privatizacija i nekretnina. Jedna od ključnih kompanija za te poslove mogla bi biti baš Beppler&Jacobson, prvobitno registrovana u Londonu, za drumski transport, sa samo dvije funte na računu.
Poznato je da je Beppler preuzeo Avalu na osnovu sudske odluke koju je donijela Ana Kolarević, sestra Mila Đukanovića. Odmah nakon toga, Kolarevićeva je napustila sud, da bi postala zvanična zastupnica Beppler&Jacobson-a, kompanije koja nije ni mogla da se kvalifikuje za Avalu, jer nije ispunjavala uslove tendera – bez istorije, bez kapitala, bez iskustva u hotelijerstvu. Avala se, nakon privatizacije, proslavila bespravnom gradnjom, uništavanjem inicijalnog projekta i podizanjem crnog čudovišta koje je naružilo najljepši dio Budve.
Ako u dostupnim dokumentima nema dokaza o vlasništvu Đukanovića u Beppler-u, ima o vezama Stanka Subotića i Beppler-a. Oni su zajedno formirali Ski Resort Kolašin 1450, koji je obilato kreditirala Prva banka braće Đukanović.
BRATSKI KREDIT PRVE: Ski Resort je, prema izvještaju R&P Auditing, nezavisnog revizora, od Prve banke povukao nekoliko višemilionskih kredita za koje je keš kolateralom garantovao Subotićev Caldero, i to u iznosu od blizu četiri miliona eura.
Početkom prošle godine je Canetov Caldero imao 53 odsto vlasništva u Ski Resort Kolašin, a Beppler 43 odsto. U februaru 2011. godine, Caldero preuzima u potpunosti Ski Resort.
Subotić preko firmi Katun i Ski Resort posjeduju preko pola miliona kvadratnih metara u Kolašinu, na Smrčju i Jezerinama. Na tim lokacijama su sve odabrani – Aco Đukanović, sa preko 275 hiljada kvadrata, njegov sestrić Edin Kolarević sa 45 hiljada. Tu je sa stotinama hiljada kvadrata i Vektra Dragana Brkovića. Beppler-u je posjed beskrajan – preko tri milona kvadratnih metara, od čega im je oko 700 hiljada kvadrata ustupljeno odlukama državnih organa. A gdje su odluke državnih organa, tu su i Đukanovići.
Sad, da li se slučajno preuzimanje ovih predjela poklopilo sa državnim projektom forsiranja Kolašina, koji je posljednjih godina preuzeo primat Žabljaku.
Poznato je da se sumnjivi kapital legalizuje preko povezanih lica i firmi registrovanih na različitim adresama. Subotić je poslovao preko više kompanija – Dulwich, Codex, D Trade, MIA, Caldero, Futura plus, Futura Monte, Katun, Tolmat Travel, Emargin marcets Investments (EMI)… Neke od njih nijesu aktivne, kao MIA koja se navodi kao jedna od glavnih u Šelzijevoj optužnici. Subotić je prema optužnici imao račune u Bank of Cyprus, UBS u Švajcarskoj u Cugu i u Arab Bank of Cyprus. Sumnja se da je na nekim od tih adresa čuvan i novac crnogorskog političkog i poslovnog vrha, ali i da su u nekim od ovih firmi akcionari Subotićevi duvanski partneri iz Crne Gore. Možda i u Calderu imaju svoj udio.
I Beppler&Jacobson LTD, sa sjedištem u Londonu, na adresi 48 Queen Anne, koji je kupio Avalu, koristi sličnu šemu – osniva kompanije na više adresa sa različitim varijacijama u nazivu – Beppler & Jacobson Montenegro, Beppler Investments Montenegro Kolašin, Beppler Development Limited sa Kipra, Beppler Development Podgorica, Beppler & Partners Montenegro Kolašin, Beppler & Partners LTD, sa Britanskih Djevičanskih Ostrva, Ogranak Beppler Jacobson LTD iz Beograda…
Beppler-ovo carstvo, kao što se vidi, prostire se od Britanskih Djevičanskih Ostrva, preko Londona, Kipra, Beograda – pa do Kolašina i Podgorice. Formalno prvi čovjek Beppler-a Dragan Bećirović, u više je različitih kombinacija i u nekim drugim firmama. Njegovu Current trade, registrovanu u Crnoj Gori, osnovala je zagrebačka firma Caresos, čiji je član uprave Zlatko Čeljuska u bjekstvu zbog međunarodne potjernice, koja je za njim raspisana radi prevare i preprodaje tuđeg zemljišta. Njega je u toj firmi zamijenio biznismen Milan Lučić. Da li onaj poznat po vezi sa Severinom?
BEPPLER, MIĆUNOVIĆI, MAROVIĆI: I sin Svetozara Marovića, Miloš uvezan je sa Beppler-om. Njihova zajednička firma je Club 88, koju je mlađi Marović, preko Zorice Popović, svoje poslovne partnerke iz CPL Montenegro, osnovao sa Beppler & Jacobson-om. Ta firma se javila na tender Morskog dobra prošle godina i dobila raspolaganje nad nekim plažama, između ostalog Ričardovom glavom u srcu Budve.
Miloš Marović je u još nekim zanimljivim poslovima. On je jedan od osnivača MC Marina Budva, u kojoj polovinu imaju Predrag i Nenad Mićunović sa svojom firmom Anagusta DOO. Nenad i Predrag su bratanići kontroverznog crnogorskog biznismena Branislava Brana Mićunovića, koji je sa Canetom i Đukanovićem na optužnici italijanskog tužioca Đuzepea Šelzija.
Nenad je javnosti postao poznat nakon incidenta u kome je napao Nebojšu Medojevića, lidera Pokreta za promjene. Medojević je sumnjičio Branislava Mićunovića za kriminalne poslove, optužujući ga da je sa Milom Đukanovićem na vrhu crnogorske kriminalne hobotnice, koja se bavi švercom i drugim ilegalnim poslovima.
Predrag Mićunović i Miloš Marović nijesu samo partneri u MC Marina. Oni su suvlasnici posjeda od više desetina hiljada kvadrata u Mrčevom polju, kod prekrasne plaže Jaz. Anagusta Nenada Mićunovića ima na Svetom Stefanu stambenu zgradu, a braća Mićunović posjeduju i 77 odsto Zeta filma, čija je zgrada smještena nadomak Starog grada u Budvi.
Iako se ove firme dovode u vezu sa Branom Mićunovićem, njegovo ime tek se nedavno pojavljuje u Privrednom registru Crne Gore. Mićunović je predsjednik upravnog odbora kompanije Džek Pot, koja je dominantno u vlasništvu Save Grbovića, zvanično većinskog vlasnika Lutrije Crne Gore.

Zodiac
10-04-11, 20:49
Ako si duzan 2 miliona, glava ti mora biti u torbi.

Goran69
11-04-11, 00:31
Molim vas sve da bez obzira na to sto mislite o pozadini ovog dogadjaja obratite paznju na to da je ovo ipak jedan nesrecan slucaj i da je jedna porodica ostala bez svog clana. Zato vas molim da se zadrzite na granici ukusa. Nemam problema sa pricom o svemu ovome.....samo sa malo takta.

Sing Sting
11-04-11, 01:44
...gosen Administratore, radi se o ubistvu - nije nesrećan slučaj.

NSX
11-04-11, 02:13
bogme po ubijenog vrlo jeste

city lights
11-04-11, 10:50
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=10&nav_category=12&nav_id=505259

milovan
11-04-11, 12:47
Svaki pucanj u bilo koje ljudsko bice, pogadja svakog savjesnog gradjanina u sred srca, jer ljudi koji prijeko sude po kratkom postupku, ne vjeruju u PRAVNU DRZAVU , ili se nije radilo LEGALNO, pa se ILEGALNO I IZVRSHAVA PRESUDA PO KRATKOM POSTUPKU.

Ovo je pucanj u sve nas koji VOLIMO CRNU GORU,
i nashe INSTITUCIJE su ODGOVORNE za takvo stanje u drushtvu.

montenegrina
11-04-11, 14:37
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=10&nav_category=12&nav_id=505259

E jadni Japanci da mogu vidjet ove jade.
Oni se ne pobishe ni u najtezhim danima za zemlju im, nego dobrovoljno idu da spasavaju sto se spasiti mozhe, a vidji ove. Pi. Nebitno sto je to u Srbiji bilo, jer tako bi i kod nas, Balkan.

montenegrina
11-04-11, 14:46
Podsjeti me jedan komentar na B92 na scenu iz Harkova, Ukrajina. Sjedala sma na trgu, tu je i autobuska stanica. Posmatram ljude. Kako koji dlazi, staje u red i tako cekaju bus. kad bus stigne, jedno po jedno ulaze redom koji su napravili. E sad se sjetite kako to kod nas ide, da ti noge polome, bubrege odbiju.
Sve, sve, ali kultura i svijest naroda ce se odje teshko promijeniti.
Izvinjavam se sto je ishao komentar ispod komentara.

NSX
11-04-11, 15:03
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=04&dd=10&nav_category=12&nav_id=505259

koja tuga..

Sing Sting
11-04-11, 15:22
A Rusi i ostali dolazili iz "državnog socijalizma" i sjećam se kad su 1990 i 91 počeli masovno da dolaze ovamo i po buvljacima prodaju sitnice za "dvije črvene" - svi disciplinovani, znaju za red i ponašanje. Ali jbg, ova naša bagra živjela u "samoupravnom socijalizmu" pa im stampedo ušao u krv: nije važo da li čekaju recimo rendgentski nalaz ili predaju poresku prijavu, uvjek je stampedo ko da se dijeli hljeb. Da ih pitaš gdje žure i šta im znači dva minuta čekanja duže - ne bi znali da kažu.

wulfy
11-04-11, 15:26
poznati kolumnista vremena o čempresima i kontemplaciji pred karverom

Teofil Pančić o Podgorici, gradu kojim je inficiran

To je, hm, tamo neki poluslučajni "glavni grad" na vjetrovitoj raskrsnici puteva, glavni više iz nužde, grad više uslovno, u nedostatku većeg...

Lijepe gradove nekako je odviše lako voljeti, kao i lijepe ljude; ovdje "lijepo", naravno, znači ono što je kodifikovano kao takvo, pri čemu uvijek ostaje nekako nedorečeno ko tačno, i na osnovu kojih prerogativa, arbitrira u toj stvari.

Kada je Crna Gora u pitanju, zna se šta je red i šta se šika u boljem društvu: Ah, Cetinje! Oh, Kotor! Eh, Perast!

A Podgorica, da prostiš?

To je, hm, tamo neki poluslučajni "glavni grad" na vjetrovitoj raskrsnici puteva, glavni više iz nužde, grad više uslovno, u nedostatku većeg: menhetnski zakvadraćena površina s administrativnom dušom malog Vašingtona, betonsko-staklena šahovska tabla s tek prstohvatom slučajno preostale patine uz obale rijeka, uzavreli kotao dovoljno blizu moru da u njemu bude prevruće, i dovoljno daleko od njega da nemaš gdje i kako da se rashladiš.

A pride još i varoš bez čvrstog identiteta i slavne istorije: ta je potonja rabota, koje u Crnoj Gori inače uopšte ne manjka po kvadratnom metru i glavi stanovnika, nekako raspoređena na sva druga mjesta od Mojkovca pa do Ulcinja, na sve četiri strane svijeta od ušća Ribnice u Moraču.

Podgorica mu tu dođe kao nekakav kusur iz vaskolikih crnogorskih previranja, najmanji zajednički nazivnik svih tih živopisnih plemena što nastanjuju te stijene, tu obalu, i ono nešto zemlje između.

Kako se uopšte oduprijeti ovom žilavom stereotipu? Pravo da vam kažem, dobar dio života proveo sam ni najmanje ne mareći za to: i Podgorica i cijela Crna Gora bile su jako daleko od mene i svega mojeg, kao nekako baš onaj zakutak naše velike socijalističke otadžbine o kojem sam najmanje znao i za koji sam najmanje mario.

Zapravo, nikada nisam ni bio u tadašnjem Titogradu, osim dva-tri beznačajna tranzita na putu ka ili od crnogorske obale, na koju smo ionako rijetko išli, jer nam je ono sjevernije i čakavskije more bilo milije i bolje. A ono što bih o Titogradu čuo (to jest: ništa) svakako mi nije moglo pobuditi radoznalost.

Tako je ispalo da sam prvi put u Podgoricu uistinu pristigao 1999, na dan-dva izvirivši iz karakazana Srbije u poodmakloj fazi terminalnog slobističkog ludila.

A Tamo Dole sam zatekao jedan osunčani grad u potmulom previranju, nešto što kao da polako prestaje biti betonska kasaba i postaje nešto drugo, još je nejasno šta, ali kanda će se razjasniti za mjesec, za godinu, za tri.

I od tada do danas, raznim poslima, eto me u Podgoricu svakih nekoliko mjeseci, i pratim njenu transformaciju, utvarajući sebi da ponekad zapažam i ono što promiče zasićenom, rutinerskom oku onih koji su stalno tamo.

Rasterećen bilo kakvih ličnih i porodičnih priča, cijelog onog slatkog ili gorkog taloga iskustva koji nas za neka mjesta intimno i doživotno vezuje, čineći nam ih bliskim i razgaženo udobnim poput kakve proširene verzije sopstvene dnevne sobe, ali baš zato i ponekad neprozirnim za neki opušteniji pogled, Podgoricu sam mogao pustiti da mi uđe pod kožu onako uzgredno, drugarski, bez obaveza i velikih riječi, i sa minimumom očekivanja što dolikuje gradu koji nije na glasu sa svoje neuporedive, opterećujuće ljepote, istorije, šarma, čega već.

I sada je gotovo, zapravo, godinama već je gotovo: odavno sam iniciran i inficiran, Podgorica je neodvojiv dio moje duševne geografije, ako me duže od tri-četiri mjeseca ne zovu dolje, na jug, unervozim se i zabrinem da ih nisam čime uvrijedio, da nisam nekako prokockao naklonost osunčanog čempresastog grada kojem tako dobro stoji sparina ljeta, ali i blagost južnjačke zime, čak i onda kad zagudi zaguljeni sjeverac kojeg se rasni Podgoričanin plaši više nego radijacije.

Kontemplacija pred Karverom, najbolje u junu, u hladovini mosta nad skoro iščezlom vodom Ribnice, jedan je od onih zen-trenutaka koje ništa ne može da zamijeni; baš kao ni kamenu unutrašnjost dobrih podgoričkih kafana u kojima vranac, sir i pršuta imaju drugačiji ukus no bilo gdje drugdje, ili usporeni noćni špancir kroz već dremljivi grad utonuo u perinu od zimzelenih mirisa, pa tako klaj-klaj sve do glavnog hotela podgoričkog, u kojem ćeš najslađe usnuti kad si u sobi koja gleda na park i na jug, uz tiho krčanje tranzistora, dok sa otvorene terase dopire prigušena bela buka ulice kojom postojano kroz noć do jutra curka život, ne žureći nikuda, no samo prolazeći, onako kako život već prolazi onda kada je Sve Na Svom Mestu.

A ujutru, za doručkom, brižna teta u borosanama pitaće te majčinski treba li ti još nešto, i činiće se kako je za to uistinu zainteresovana, ovdje, pod suncem, usred Podgorice, usred života. I stvarno, treba li ti još nešto?

Mojsije
11-04-11, 15:36
Svaki pucanj u bilo koje ljudsko bice, pogadja svakog savjesnog gradjanina u sred srca, jer ljudi koji prijeko sude po kratkom postupku, ne vjeruju u PRAVNU DRZAVU , ili se nije radilo LEGALNO, pa se ILEGALNO I IZVRSHAVA PRESUDA PO KRATKOM POSTUPKU.

Ovo je pucanj u sve nas koji VOLIMO CRNU GORU,
i nashe INSTITUCIJE su ODGOVORNE za takvo stanje u drushtvu.

A kakva crna pravna drzava, prije ce se mafija pobit medjusobno nego sto ce ih drzava smjestit tamo dje treba. I nama je vise dozlogrdilo da gledamo sto rade oko nas, pa bi radije i prihvatili da se tamane medjusobno, no da setaju slobodno.

MonterO
12-04-11, 15:27
Stav: Srbi nijesu neprijatelji Crne Gore
10. april 2011.

Reagovanje na autorski tekst “Pogrešan kod” Draška Đuranovića objavljenom na Portalu Analitika. Iako se autor reagovanja ne pominje u tekstu „Pogrešan kod”, niti se tekst bavi uopšteno jednom nacijom, redakcija Portala Analitika je odlučila da objavi reagovanje gospodina Rada Božovića, kao neku vrstu poziva na dijalog neistomišljenika. Tekst gospodina Đuranovića dodatno podgrijava ranije skrojenu i više puta rabljenu tezu da “biti Srbin u Crnoj Gori znači biti protiv države“. Ovo je jedna opasna teza koja Srbe etiketira i bez ikakve potrebe čini neprijateljima države. Nelojalnim građanima, onima koji ne poštuju ustavni poredak. A za takve stvari se ide na sud, u zatvor, i dobija etiketa – izdajnika.

Legitimno je pravo svakog građanina da misli i radi kako hoće, ako to nije na štetu pojedinca ili društva, tj. ako je u skladu sa zakonom. Je li legitimno da neki građani Crne Gore misle da bi nam bilo bolje u nekom drugačijem društvenom uređenju ili državnom okviru? Naravno da jeste, ako se za to bore zakonom dozvoljenim sredstvima. Na kraju, ulazak Crne Gore u EU je svima nama cilj i svi se borimo za to, bez obzira što Crna Gora na taj način gubi značajan dio svog suvereniteta. Slična je i teza da bi Crnoj Gori bilo bolje u ravnopravnoj zajednici sa Srbijom. Država nastaje sporazumom njenih građana koji svoje želje i stremljenja parafiraju ustavom. Samo što je ovdje mali problem da oni koji nijesu bili za nezavisnu Crnu Goru, zato što su smatrali da im tako neće biti bolje, su još tada bili proglašeni „neprijateljima svoje države“, a evo se i sada tako etiketiraju bez ikakvog valjanog razloga. A to su Srbi. Povodi su, naravno, isključivo političke prirode i služe za ostvarivanje političkih programa.

Srbi plaćaju poreze u Crnoj Gori: Koliko Srba ne plaća poreze državi Crnoj Gori? Koliko njih javno krši zakone ove zemlje? Koliko njih ne poštuje ustav? Ja takve ne poznajem. Moja su saznanja da svi oni žive u Crnoj Gori u skladu sa njenim zakonima. Jesu li svi političari i političke partije iz Crne Gore koje su na referendumu bile za zajednicu priznali njenu nezavisnost? Naravno da jesu. Jesu li svi aktivni učesnici u parlamentu, i rade li na donošenju zakona, a sve u cilju da Crna Gora bude bolja država, a njeni građani srećniji ljudi? Odgovor je potvrdan. Jesu li sve srpske i prosrpske partije izašle na sve izbore u nezavisnoj Crnoj Gori i na taj način je priznale? Jesu. Koliko je MUP CG pronašao podrivača ustavnog poretka, a sud ih procesirao i osudio za državnu izdaju? Da ja znam, takvi slučajevi ne postoje, a posebno među Srbima. Dakle, Srbi kao protivnici države Crne Gore su izmišljeni, fiktivni, nestvarni, ali ipak postoje.

Zašto Srbi ne poštuju državne simbole: Kažu da Srbi ne poštuju državne simbole: himnu zastavu i grb. Na grbu nam stoje tri krsta koja simbolizuju pravoslavlje. U Crnoj Gori dobrim procentom žive Muslimani, Bošnjaci, Hrvati i Albanci, a koji se ničim ne raspoznaju u pomenutim krstovima. Crna Gora je multietnička i multivjerska, a ne jednovjerna država. Zastavu dobar dio Muslimana, Albanaca i Bošnjaka prepoznaje kao ratnu zastavu iz borbe za oslobođenje protiv Turaka. Dakle, nametnuta je i zastava i grb, tako da bode oči svima koji nijesu Crnogorci.

Iako Srbi imaju ponajmanje razloga da budu protivnici ovakve zastave i grba, jer su Srbi pravoslavci, a nosili su je u borbi za oslobođenje Crne Gore od Turaka, jedino oni negoduju otvoreno iz principijelnih razloga. Zato što ti simboli nijesu donešeni konsenzusom, zato što ne odražavaju sliku multietničke i multivjerske Crne Gore. Oni su simboli građanske države – Crnogoraca. Kod himne su sporne dvije zadnje strofe koje je pisao ustaški sluga iz II svjetskog rata – Sekula Drljević. Iz svega ovoga proizilazi da se simboli, ovakvi kakvi su, drže samo da bi se Srbi lakše mogli proglasiti neprijateljima države. A tako malo nam treba za njihovu izmjenu, pa da ih svi poštujemo. Je li to građanski? Nije, ali jeste antisrpski.

Crnogorci su referendumom dobili državu kakvu su htjeli, simbole koje su sami birali, jezik koji su nametnuli svima. I još im samo treba da na predstojećem popisu sve to učvrste. I sve to, i državu i simbole i jezik hoće samo za sebe, ili da ih nametnu svima, pa i Srbima. Ili da ih naprave tako da se Srbi u svemu tome ni malo ne prepoznaju, a moraju da žive tu gdje jesu, odnosno da trpe. Problemi nastaju onda kada Srbi počnu da traže svoja prava, kada počnu da se bore da sačuvaju svoj identitet. Ne da se osporavaju identitet Crnogorcima. Srbi su „preboljeli“ Crnogorce, priznali ih kao realnost, kao naciju. I ako hoćete, kao naciju koja nema ništa zajedničko sa Srbima. Koja je onakva kakvu je hoće Crnogorci.

Što Srbi traže od države Crne Gore: Srbi samo hoće da u školama mogu da uče na srpskom jeziku, da ih ne nazivaju Crnogorci ********ma, političkim Srbima, izdajnicima, slugama beogradskog režima, i na kraju neprijateljima države, što oni svakako nijesu. Da se kroz udžbenike istorije ne tretiraju kao okupatori, asimilatori i najveći protivnici crnogorske državnosti i nacije. Da na Javnom servisu bude nekada i neka emisija iz srpske kulture i nasleđa koja o Srbima govori afirmativno. Kada prostor na RTCG dobiju Muslimani, Bošnjaci, Albanci i Crnogorci, zašto ne bi mogli Srbi?
Kada bi neki stranac ovih dana, pred popis, gledao naš Javni servis pomislio bi da je ovo država samo Crnogoraca. Sa toliko strasti se daju emisije „Pretres“ i „Crnogorski, naš jezik“, kao da u Crnoj Gori druge nacije ne žive! I srpski je naš jezik! Kao da je popis namijenjen samo Crnogorcima?! Kada na ulazu MUP-a stoji ogromni transparent „CRNOGORSKI“, to nikoga ne tangira. To je za Vas, gospodine Đuranoviću, normalna stvar, i nije nacionalizam, ali kada dvije studentkinje na potpornom zidu seoskog puta napišu „prosrpski“ grafit, onda je to prekršaj, djelo protiv države! Kao da Crna Gora nije i srpska, i albanska, i bošnjačka, i hrvatska, isto koliko i crnogorska? Ili ste, gospodine Đuranoviću, i Vi pristalica teze da je Crna Gora građanska država, ali Crnogoraca?

Zašto su usta crnogorskih nacionalista, godinama unazad pa i ovih dana pred popis, puna negativne kampanje na račun Srba i Srbije? Zašto sva saopštenja i sve tribine nevladinih organizacija poput DANU, PEN centra, udruženja Patria, CPC i drugih vrve frazama o velikosrpskim agresijama, srpskim hegemonijama, sveštenicima SPC kao stranim plaćenicima, Mitropoliji crnogorsko primorskoj kao „filijali beogradske Patrijaršije“, i ko zna čemu sve još? I Vaš tekst sam doživio kao poziv na linč, uz pokliče „držte izdajnike i neprijatelje države“.

Potraga za stalnim neprijateljem: Poznato je da je jedan od osnovnih nacionalističkih postulata imati stalnog neprijatelja koji je kriv za sve, pa makar on bio fiktivan, imaginaran. Ali, morate li stalno Srbima zabadati prst u oko, i kad su krivi i kad nijesu. Da nije po srijedi utemeljivanje crnogorskog identiteta na antisrpstvu ?

Komunistički istoričari su, teoretišući o crnogorskoj naciji naučno izgrađivali tezu kako je to nacija koja je proizišla iz srpskog naroda, ali koja je vremenom stekla svoje posebnosti. Međutim, dijelu Crnogoraca (koji su i danas na javnoj sceni) se takva obrazloženja nijesu svidjela. Oni radikalno mijenjaju stvari, pa kažu: „biti Crnogorac znači nemati ništa zajedničko sa Srbima. Sa ostalima i možemo imati nekih dodirnih tačaka, ali sa Srbima nikakvih“. Ni porijeklo, ni tradiciju, ni jezik, ni istoriju, ni nasleđe. Jednom riječju, ništa. I takvi danas kreiraju crnogorski identitet. Koji, naravno, nema dodirnih tačaka ne samo sa Crnogorcima iz doba Petrovića, i kasnije iz vremena predratne i poratne Jugoslavije, nego ni sa onim Crnogorcima koji su živjeli do prije dvadesetak godina. Današnji Crnogorac je potpuno novi građanin. I neka je tako. Neka Crnogorci imaju svoju istoriju, tradiciju, jezik, kulturu posve različitu od srpske. Ali, molim Vas, dozvolite da i mi imamo nešto naše, da i mi možemo da baštinimo nekakve identitetske simbole. I da pri tom ne ugrožavamo jedni druge. Ako moramo da budemo dva naroda, da makar ne budu u neprijateljskim odnosima. Nijesu Srbi niotkuda došli u Crnu Goru. Mi smo odavde, tu se rodili i tu živimo. Nijesmo neprijatelji Crnoj Gori. Možda na drugi način, ali i mi kao i Vi Crnogorci mislimo samo dobro Crnoj Gori.

Nemojte od Srba pravite vještačke neprijatelje, kao što ste uradili u pomenutom tekstu, da nam uskraćujete prava i pravite nas građanima drugog reda. Okrenemo se svako sebi i ostavimo priče o dežurnim krivcima i neprijateljima Crne Gore. Energiju koju trošimo na podjele i traženje izdajnika usmjerimo na ekonomiju, bolji standardi i neke ljepše stvari. Biće tako bolje i Crnogorcima i Srbima. A i Crnoj Gori. Mr Radomir Božović, Podgorica

http://www.portalanalitika.me/dijalog/komentari/24133-stav-srbi-nijesu-neprijatelji-crne-gore-.html

Rave92
12-04-11, 22:04
Iako Srbi imaju ponajmanje razloga da budu protivnici ovakve zastave i grba, jer su Srbi pravoslavci, a nosili su je u borbi za oslobođenje Crne Gore od Turaka, jedino oni negoduju otvoreno iz principijelnih razloga.

Bice da je zbog toga...

MonterO
13-04-11, 00:01
Slobodno pročitaj i sledeći rečenicu, ne boli

Socrates
13-04-11, 00:26
Slobodno pročitaj i sledeći rečenicu, ne boli
Montero, da na toj zastavi stoji trobojka, da li bi Srbi promijenili svoj stav prema njoj? Ili bi se i dalje solidarisali sa ostalima zbog ta tri krsta? Svidja mi se tekst koji je napisao Rade Bozovic, iako je on dobro banalizovao neke stvari, bolje reci izvrnuo. Ali mislim da je, sve u svemu, potrebno vise ovakvih ljudi, sa obije strane kako bismo pokrenuli odnose sa mrtve tacke

zaslap
13-04-11, 01:41
Bolji tekst odavno nisam procitao. Od A do Š sve tacno.

Sing Sting
13-04-11, 04:18
Neka Crnogorci imaju svoju istoriju, tradiciju, jezik, kulturu posve različitu od srpske. Ali, molim Vas, dozvolite da i mi imamo nešto naše, da i mi možemo da baštinimo nekakve identitetske simbole. I da pri tom ne ugrožavamo jedni druge. Ako moramo da budemo dva naroda, da makar ne budu u neprijateljskim odnosima. Nijesu Srbi niotkuda došli u Crnu Goru. Mi smo odavde, tu se rodili i tu živimo. Nijesmo neprijatelji Crnoj Gori. Možda na drugi način, ali i mi kao i Vi Crnogorci mislimo samo dobro Crnoj Gori.

http://www.portalanalitika.me/dijalog/komentari/24133-stav-srbi-nijesu-neprijatelji-crne-gore-.html

He, ne bijahu ovako romantični crnogorski tzv Srbi tokom 89-99, posebno 91, druge i treće, nego su nam yebavali mater latinašku, prozelitsku, ustašku, balijsku, šiptarsku, govorili da je Cetinje postalo Gusinje, da nas treba popalit jer tražimo da nam Dubrovnik prosti dok oni ginu odnosno pale i kradu oko njega. Nije Vam padalo na pamet da nas pustite da živimo i osjećamo se kako želimo. Sa posla je tada letjelo sve što nije srpsko, manjine su kidnapovane, ubijane a crnogorske tzv Srbe je bolio **** - u najboljem slučaju. U gorem, prebijali su ljude toljagama po mrakovima, organizovali montirana suđenja, trovali mozgove preko svakog od medija kojim su upravljali.

niksicanin 24
13-04-11, 10:52
http://www.vijesti.me/vijesti/tvcg-suspendovala-milacica-zbog-ucesca-protestu-protiv-vlasti-clanak-15264

Mojne da nam neko dira vertikalnu i mladu demokratiju.

@Sing Sting, ako se sjecas tih dana sa pocetka 90-ih sve to i vise od toga su vam upravo radili danasnji turbo Crnogorci.

MonterO
13-04-11, 12:11
He, ne bijahu ovako romantični crnogorski tzv Srbi tokom 89-99, posebno 91, druge i treće, nego su nam yebavali mater latinašku, prozelitsku, ustašku, balijsku, šiptarsku, govorili da je Cetinje postalo Gusinje, da nas treba popalit jer tražimo da nam Dubrovnik prosti dok oni ginu odnosno pale i kradu oko njega. Nije Vam padalo na pamet da nas pustite da živimo i osjećamo se kako želimo. Sa posla je tada letjelo sve što nije srpsko, manjine su kidnapovane, ubijane a crnogorske tzv Srbe je bolio **** - u najboljem slučaju. U gorem, prebijali su ljude toljagama po mrakovima, organizovali montirana suđenja, trovali mozgove preko svakog od medija kojim su upravljali.

Divno je kad prođe 20 godina, pa se sve može lako izgeneralizovati i zaboraviti "sitni detalji".

Usred tog srbočetničkog ludila, čiji je predvodnik bio nosilac ordena Republike Srpske, Novak Kilibarda, desilo se nešto čudno. 1996, ni godinu nakon kraja rata u BiH, LSCG sa sve Slavkom Perovićem na čelu je sklopio koaliciju NARODNA SLOGA sa Narodnom Strankom.

Ponavljam da je Narodna sloga napravljena u vrijeme kada su i NArodnjaci i Liberali bili na pozicijama iz 1991. Ako je jedan beskompromisni Liberalni savez mogao da pravi koaliciju sa četnicima u vrijeme dok te rane nisu bile zavijene, nego su još krvarile, objasni mi zašto je međunacionalni dijalog nemoguć 2011, PETNAEST GODINA nakon tog pokušaja?
Kakav je tvoj osjećaj bio prema Narodnoj slozi, kada se tako živo sjećaš svih tih šikaniranja?

MonterO
13-04-11, 12:40
Montero, da na toj zastavi stoji trobojka, da li bi Srbi promijenili svoj stav prema njoj? Ili bi se i dalje solidarisali sa ostalima zbog ta tri krsta? Svidja mi se tekst koji je napisao Rade Bozovic, iako je on dobro banalizovao neke stvari, bolje reci izvrnuo. Ali mislim da je, sve u svemu, potrebno vise ovakvih ljudi, sa obije strane kako bismo pokrenuli odnose sa mrtve tacke

Objektivno, ne vjerujem da bi se puno bunili, ovo je argument kojim se "pridobijaju" nehrišćanske manjine, posebno nakon izjava SDPovog Šabovića. Poenta priče jeste u kompromisu oko nečega što skoro polovina zainteresovanih građana shvata kao problem.
Postoji više načina da se prevaziđe kriza oko simbola, osnovno je postojanje volje. VOlje nedostaje u SDPu jer su na tvrdom ideološkom stavu, a DPS-u, jer im ne odgovara bilo kakvo smirivanje tenzija. Moje mišljenje, bazirano na posmatranju srpske okoline u kojoj živim, je da bi se stepen prihvatanja Crne Gore i zadovoljstva svakog trećeg građanina CG povećao sa 70% prostim prihvatanjem trobojke kao alternativnog ili paralelnog simbola.

MonterO
13-04-11, 13:54
Ko o čemu, Srbi o istoriji...
http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=23&news=168747

OSCAR
13-04-11, 14:19
Ko o čemu, Srbi o istoriji...
http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=23&news=168747

Šta ćeš, navikli su se Srbi da samo pričaju o istoriji i vidiš kako istrajavaju :D

Old Bone
13-04-11, 16:03
[QUOTE=MonterO;2168987]Stav: Srbi nijesu neprijatelji Crne Gore
10. april 2011.

Tekst gospodina Đuranovića dodatno podgrijava ranije skrojenu i više puta rabljenu tezu da “biti Srbin u Crnoj Gori znači biti protiv države“. Ovo je jedna opasna teza koja Srbe etiketira i bez ikakve potrebe čini neprijateljima države. Nelojalnim građanima, onima koji ne poštuju ustavni poredak. A za takve stvari se ide na sud, u zatvor, i dobija etiketa – izdajnika.

Legitimno je pravo svakog građanina da misli i radi kako hoće, ako to nije na štetu pojedinca ili društva, tj. ako je u skladu sa zakonom. Je li legitimno da neki građani Crne Gore misle da bi nam bilo bolje u nekom drugačijem društvenom uređenju ili državnom okviru? Naravno da jeste, ako se za to bore zakonom dozvoljenim sredstvima. Na kraju, ulazak Crne Gore u EU je svima nama cilj i svi se borimo za to, bez obzira što Crna Gora na taj način gubi značajan dio svog suvereniteta. Slična je i teza da bi Crnoj Gori bilo bolje u ravnopravnoj zajednici sa Srbijom. Država nastaje sporazumom njenih građana koji svoje želje i stremljenja parafiraju ustavom. Samo što je ovdje mali problem da oni koji nijesu bili za nezavisnu Crnu Goru, zato što su smatrali da im tako neće biti bolje, su još tada bili proglašeni „neprijateljima svoje države“, a evo se i sada tako etiketiraju bez ikakvog valjanog razloga. A to su Srbi. Povodi su, naravno, isključivo političke prirode i služe za ostvarivanje političkih programa.

Srbi plaćaju poreze u Crnoj Gori: Koliko Srba ne plaća poreze državi Crnoj Gori? Koliko njih javno krši zakone ove zemlje? Koliko njih ne poštuje ustav? Ja takve ne poznajem. Moja su saznanja da svi oni žive u Crnoj Gori u skladu sa njenim zakonima. Jesu li svi političari i političke partije iz Crne Gore koje su na referendumu bile za zajednicu priznali njenu nezavisnost? Naravno da jesu. Jesu li svi aktivni učesnici u parlamentu, i rade li na donošenju zakona, a sve u cilju da Crna Gora bude bolja država, a njeni građani srećniji ljudi? Odgovor je potvrdan. Jesu li sve srpske i prosrpske partije izašle na sve izbore u nezavisnoj Crnoj Gori i na taj način je priznale? Jesu. Koliko je MUP CG pronašao podrivača ustavnog poretka, a sud ih procesirao i osudio za državnu izdaju? Da ja znam, takvi slučajevi ne postoje, a posebno među Srbima. Dakle, Srbi kao protivnici države Crne Gore su izmišljeni, fiktivni, nestvarni, ali ipak postoje.

Zašto Srbi ne poštuju državne simbole: Kažu da Srbi ne poštuju državne simbole: himnu zastavu i grb. Na grbu nam stoje tri krsta koja simbolizuju pravoslavlje. U Crnoj Gori dobrim procentom žive Muslimani, Bošnjaci, Hrvati i Albanci, a koji se ničim ne raspoznaju u pomenutim krstovima. Crna Gora je multietnička i multivjerska, a ne jednovjerna država. Zastavu dobar dio Muslimana, Albanaca i Bošnjaka prepoznaje kao ratnu zastavu iz borbe za oslobođenje protiv Turaka. Dakle, nametnuta je i zastava i grb, tako da bode oči svima koji nijesu Crnogorci.

Iako Srbi imaju ponajmanje razloga da budu protivnici ovakve zastave i grba, jer su Srbi pravoslavci, a nosili su je u borbi za oslobođenje Crne Gore od Turaka, jedino oni negoduju otvoreno iz principijelnih razloga. Zato što ti simboli nijesu donešeni konsenzusom, zato što ne odražavaju sliku multietničke i multivjerske Crne Gore. Oni su simboli građanske države – Crnogoraca. Kod himne su sporne dvije zadnje strofe koje je pisao ustaški sluga iz II svjetskog rata – Sekula Drljević. Iz svega ovoga proizilazi da se simboli, ovakvi kakvi su, drže samo da bi se Srbi lakše mogli proglasiti neprijateljima države. A tako malo nam treba za njihovu izmjenu, pa da ih svi poštujemo. Je li to građanski? Nije, ali jeste antisrpski.

Crnogorci su referendumom dobili državu kakvu su htjeli, simbole koje su sami birali, jezik koji su nametnuli svima. I još im samo treba da na predstojećem popisu sve to učvrste. I sve to, i državu i simbole i jezik hoće samo za sebe, ili da ih nametnu svima, pa i Srbima. Ili da ih naprave tako da se Srbi u svemu tome ni malo ne prepoznaju, a moraju da žive tu gdje jesu, odnosno da trpe. Problemi nastaju onda kada Srbi počnu da traže svoja prava, kada počnu da se bore da sačuvaju svoj identitet. Ne da se osporavaju identitet Crnogorcima. Srbi su „preboljeli“ Crnogorce, priznali ih kao realnost, kao naciju. I ako hoćete, kao naciju koja nema ništa zajedničko sa Srbima. Koja je onakva kakvu je hoće Crnogorci.

Što Srbi traže od države Crne Gore (***Bone): Srbi samo hoće da u školama mogu da uče na srpskom jeziku, da ih ne nazivaju Crnogorci ********ma, političkim Srbima, izdajnicima, slugama beogradskog režima, i na kraju neprijateljima države, što oni svakako nijesu. Da se kroz udžbenike istorije ne tretiraju kao okupatori, asimilatori i najveći protivnici crnogorske državnosti i nacije. Da na Javnom servisu bude nekada i neka emisija iz srpske kulture i nasleđa koja o Srbima govori afirmativno. Kada prostor na RTCG dobiju Muslimani, Bošnjaci, Albanci i Crnogorci, zašto ne bi mogli Srbi?
Kao da Crna Gora nije i srpska, i albanska, i bošnjačka, i hrvatska, isto koliko i crnogorska? Ili ste, gospodine Đuranoviću, i Vi pristalica teze da je Crna Gora građanska država, ali Crnogoraca?

Mr Radomir Božović, Podgorica
QUOTE] SKRACENO NA MANJE OD 10 000 KARAKTERA, A QUOTE JE TEKSTA JE KAO U POSTU GORE!


Bone po ko zna koji put ponavlja nesto sto je sigurno najbolje za CG i sto nema alternativu, obzirom na sve okolnosti i na geografsko okruzenje: EU i NATO nema alternativu!!

Srbi u CG to nece! Sto da se radi?
Zatim:
Sto Srbi traze od Crne Gore?

Za pocetak odgovora kako ga ja vidim, zelim da parafraziram Kenedija, i molim da svaki Srbin upita sebe: Ne pitaj sto ja , kao Srbin, trazim od Crne Gore, nego sto to Crna Gora trazi od mene Srbina koji je njen drzavljanin!
A trazi da je postuju .. i da joj ne namecu potrebu za stalnom borbom za samoodrzanje, koja i kosta i zamara i odvlaci paznju sa pravih zadataka...to cine svojim svakodnevnim tiho destruktivnim aktivnostima, u cilju nametanja drugima zakljucka da je SVE ipak bilo greska, i da se ceka i zeli da se *CG dozove pameti* i sebe ukine na neki nacin, i da se prepusti *od davnina zacrtanoj sudbini*..... *koju i mudri Njegos cesto pominje* -a to je da CG ponovo bude mirni srbijanski okrug, sa pravima srazmjernim broju stanovnika, kao i druge *srpske* zemlje. A ako nece tako-USTAJ KO JE SRBIN I SRPSKOGA RODA DA TUCEMO ZMIJU U NJEDRIMA....je li:(. Shvatite da je takav vas stav opravdanje za crnogorske *patriJote i rodoljube*, koji su kao mrtvo tkivo sto sada, posle toliko godina ostvarene nezavisnosti vec direktno ugorozava MNE... i sad su vrlo stetni po zemlju, na drugi nacin- *jer opravdavaju opstanak tvrdog jezgra SDPS* i time jako koce dalju evoluciju sistema...A VI IM DAJETE OPRAVDANJE I SNAZITE IH;

trazi da joj budu gradjani na evropski nacin ..da se U PRAKSI postuju razlicitosti vjerske i rasne i sve druge i da se tolerancija zivi (kao evropska i hriscanska osobina i kvalitet!)..a da se ni u kom slucaju ne organizuje *istraga pede*a*, po beogradskom surovom obrascu, kako se BAS TO obeceva u podanickom zanosu, preko Facebook-a; SVAKO IMA PRAVO NA ZASTITU SVOGA STAVA AKO NE UGROZAVA DRUGE, a parada je samo odbrana toga prava I NISTA VISE OD TOGA...NECE NAS USRECITI, ALI AKO TO TA EVROPA TRAZI OD NAS-DA ISPUNIMO TO! MOZDA ONI BOLJE ZNAJU NEKE STVARI, JER SU MIRNIJE ZIVJELI I DUZE MISLILI O TOME KAKO DA STVORE SUZIVOT I NAPREDAK NA SVOJOJ TERITORIJI! A ne kosta nas puno ispunjenje.. (A mogla se u PG nazvati *Parada za ljudska prava LGBT populacije*, recimo...no 'aj...ili mozda jos nije kasno za preimenovanje?);

trazi da deklarisani Srbi u CG ne forsiraju iz Srbije podstaknutu politiku konfrontacije sa EU i NATO, jer je odabrani i prihvaceni od Evrope i US put za Crnu Goru da u Evropu ide kao mediteranska zemlja i clanica kolektivne bezbjednosti u evro-atlanskom NATO savjezu, u kojem su i sve druge evropske drzave, ukljucujuci i kolijevku pravoslavlja Grcku. Mi smo mediteranska drzava, cija je obala tako pozicionirana da par raketnih sistema blokira ulaz u Evropu preko Venecije i te strane Italije...dakle, nama se NI PO KOJU CIJENU ne smije dozvoliti da ne budemo u NATO, sve i kad bi htjeli....a zasto bi to htjeli, uostalom?
Valjalo bi da oni koji sumnjaju -a to su u ogromnom procentu oni koji se osjecaju kao CG Srbi- razmotre cinjenicu da je ta Grcka ne samo kolijevka te vjere, vec i najrazvijenija pravoslavna zemlja i evropski vjerski lider za njih, kojih u EU (Grcka, Rumunija, Bugarska i Moldavija) ima skoro isto toliko kolliko koliko ih ima i u Rusiji, a koji su svi prihvatili pomenuti sistem kolektivne bezbjednosti i NATO za svoj...Dakle, DOBRO JE NAMA SA GRCKOM U EVROPI, I TO NAM JE MNOGO BOLJE NEGO SA AZIJOM U RUSKO-KINESKOJ VARIJATI!
A samosvojnost koju trazis iskazuj navijanjem (kad ti je MNE mrska, na zalost), zastavom Srbije (ali nikad na mjestu visem od drzavne zastave!), svim oblicima kulturne autonomije (cirilicom kao ravnopravnim pismom, muzikom, saboriima, vasarima, crkvenim skupovima i litijama...itd...saglasno najvisim evropskim pravima za manjine, koje su i konstitutivne, ALI U GRADJANSKOJ DRZAVI KOJA JE SKORO PA CLAN EU, I KOJA U SVEMU ZELI DA TOJ EU PRIPADA U ZIVOTU ! Samo ako tako radis-mislis sto bi to tvoja Crna Gora od tebe trazila!!!
Pozdrav,

tarmi ricmi
13-04-11, 19:07
Nista se bolje ova drzava , to jest ovi isti ljepotani , nisu odnosili prema nesrbima kad je trebalo da obmanu , pokradu narod i zalijepe dupeta za foteljcine. Vazda ce nasu stabilnost ugrozavati neki ``nacionalni ili strani faktor`` , a mi cemo ih mrzjeti jos dugo, dugo....
Srbima u Crnoj Gori treba dati hljeba , pa onda pricati o lojalnim i nelojalnim gradjanima , a cuvene istorijske izreke raznih drzavnika ostaviti u neki od proslih vijekova jer im je tamo i mjesto i primjena.

johnny bravo
14-04-11, 14:11
http://www.portalanalitika.me/region-svijet/srbija/24425-srbija-i-dalje-ne-zna-gdje-su-njene-granice.html

Odličan intervju. A must read.

Sing Sting
15-04-11, 04:16
http://www.vijesti.me/vijesti/tvcg-suspendovala-milacica-zbog-ucesca-protestu-protiv-vlasti-clanak-15264

Mojne da nam neko dira vertikalnu i mladu demokratiju.

@Sing Sting, ako se sjecas tih dana sa pocetka 90-ih sve to i vise od toga su vam upravo radili danasnji turbo Crnogorci.

Naravno, upravo oni - al pod dejstvom srpstva

Sing Sting
15-04-11, 04:59
Divno je kad prođe 20 godina, pa se sve može lako izgeneralizovati i zaboraviti "sitni detalji".

Usred tog srbočetničkog ludila, čiji je predvodnik bio nosilac ordena Republike Srpske, Novak Kilibarda, desilo se nešto čudno. 1996, ni godinu nakon kraja rata u BiH, LSCG sa sve Slavkom Perovićem na čelu je sklopio koaliciju NARODNA SLOGA sa Narodnom Strankom.

Ponavljam da je Narodna sloga napravljena u vrijeme kada su i NArodnjaci i Liberali bili na pozicijama iz 1991. Ako je jedan beskompromisni Liberalni savez mogao da pravi koaliciju sa četnicima u vrijeme dok te rane nisu bile zavijene, nego su još krvarile, objasni mi zašto je međunacionalni dijalog nemoguć 2011, PETNAEST GODINA nakon tog pokušaja?
Kakav je tvoj osjećaj bio prema Narodnoj slozi, kada se tako živo sjećaš svih tih šikaniranja?

A šta je tu generalno osim srpskog ludila koje je đeneralno četničko. Kad je sadašnjoj DPS bandi trebalo da se dokopa vlasti i ojača je - bili su Srbi do pucanja kostiju. Tu gdje su, mogli su doći jedino razbijanjem zajedničke države, ratom, pljačkom i sveopštom propašću društva - a to se jedino moglo srpstvom. Kad su namjeravano postigli pa je trebalo pokradeno legalizovati - dohvatili se crnogorstva odnosno saradnje sa svijetom, međutolerancije, tržišne ekonomije i sličnih zamlaćivanja naroda. Ali, meni je sada potpuno nebitno što je srpstvo u CG dokazano povjesni abortus, slijepa ulica male crnogorske istorije - nevažno mi je. Za mene je suština da je srpstvo dovelo ovu bandu na vlast, i da je crnogorsko srpstvo u stanju svoje apsolutne pometenesti - jedini garant njene pozicije i opstanka. Kad bi crnogorski tzv Srbi, bili u stanju da shvate da nemaju druge države do Crne Gore i da je njihov jedini interes potpuno zajednički sa svakim normalnim Crnogorcem i bilo kim drugim u Crnoj Gori - ove vlasti ne bi bilo i Crna bi se Gora makar odkočila, za početak. Ali, Vi to nijeste u stanju a Milo Đukanović odlično poznaje svu težinu vaše neizliječive dijagnoze i sa lakoćom manipuliše. Koliko ste toga svjesni, ne znam: vjerovatno nimalo. Bojim se, povrh svega, da je u pitanju sad već i propala genetska vertikala koje nikako da se oslobodite: osim što je bilo nosilac izdaje Crne Gore 1918 i posluga njenog tadašnjeg okupatora, crnogorsko srpstvo je za 500 lira, pušku, 50 metaka te makarona koliko mogu ponijeti - bilo izdajnik Crne Gore od '41 do '45, kada se iz ovih krajeva razbježalo ka Zidanom mostu skupa sa okupatorom kod kojeg je nadničilo. Ne čudi ni što su crnogorski informbirovci, čast izuzetcima, skoro odreda 1989. postali Velikorsrbi - što se drugo od starih izdajnika moglo očekivati? U stvari, kad razmislim bolje, nema lijeka: naslijeđena i izgleda neprevaziđena gibaničarska masturbacija. Zapušteno:sad:

MonterO
15-04-11, 11:15
A šta je tu generalno osim srpskog ludila koje je đeneralno četničko. Kad je sadašnjoj DPS bandi trebalo da se dokopa vlasti i ojača je - bili su Srbi do pucanja kostiju. Tu gdje su, mogli su doći jedino razbijanjem zajedničke države, ratom, pljačkom i sveopštom propašću društva - a to se jedino moglo srpstvom. Kad su namjeravano postigli pa je trebalo pokradeno legalizovati - dohvatili se crnogorstva odnosno saradnje sa svijetom, međutolerancije, tržišne ekonomije i sličnih zamlaćivanja naroda. Ali, meni je sada potpuno nebitno što je srpstvo u CG dokazano povjesni abortus, slijepa ulica male crnogorske istorije - nevažno mi je. Za mene je suština da je srpstvo dovelo ovu bandu na vlast, i da je crnogorsko srpstvo u stanju svoje apsolutne pometenesti - jedini garant njene pozicije i opstanka. Kad bi crnogorski tzv Srbi, bili u stanju da shvate da nemaju druge države do Crne Gore i da je njihov jedini interes potpuno zajednički sa svakim normalnim Crnogorcem i bilo kim drugim u Crnoj Gori - ove vlasti ne bi bilo i Crna bi se Gora makar odkočila, za početak. Ali, Vi to nijeste u stanju a Milo Đukanović odlično poznaje svu težinu vaše neizliječive dijagnoze i sa lakoćom manipuliše. Koliko ste toga svjesni, ne znam: vjerovatno nimalo. Bojim se, povrh svega, da je u pitanju sad već i propala genetska vertikala koje nikako da se oslobodite: osim što je bilo nosilac izdaje Crne Gore 1918 i posluga njenog tadašnjeg okupatora, crnogorsko srpstvo je za 500 lira, pušku, 50 metaka te makarona koliko mogu ponijeti - bilo izdajnik Crne Gore od '41 do '45, kada se iz ovih krajeva razbježalo ka Zidanom mostu skupa sa okupatorom kod kojeg je nadničilo. Ne čudi ni što su crnogorski informbirovci, čast izuzetcima, skoro odreda 1989. postali Velikorsrbi - što se drugo od starih izdajnika moglo očekivati? U stvari, kad razmislim bolje, nema lijeka: naslijeđena i izgleda neprevaziđena gibaničarska masturbacija. Zapušteno:sad:

Jedina :sad: tužna stvar u tvom postu je tvoj stav, sa kojim nema rasprave. Uživaj u svojoj nomalnosti, ti neopterećeni i samosvjesni čovječe.

NSX
15-04-11, 11:40
suštinu je pogodio pa sad..

niksicanin 24
15-04-11, 11:55
Jedina :sad: tužna stvar u tvom postu je tvoj stav, sa kojim nema rasprave. Uživaj u svojoj nomalnosti, ti neopterećeni i samosvjesni čovječe.

Ne bih dodao nista vise.

Sing Sting
15-04-11, 18:36
E sad, bem li ga, kako da Vam pa svima ugodim? Evo iznervirah maloprije ove što se reinkarniraju meditacijom pred likom Petrovića (takođe poremećena istorijska genetika ko i ova vaša, a zaludna priča), juče domobrane pomenom da su i oni imali poneki zločin ponegdje po Hrvatskoj, prije neki dan mi neki đakuzi ovdje veli da sam ekstremista jer se ne obuvam u Grčkoj, ne sazuvam u Turskoj, ne ljetim u Bugarskoj i ne tražim lijeka i mediga po Bijogradu. Cartunig Kotor procjenjuje da simpatišem ustaški pokret, jer ne kupujem srpsku robu. Zaista sam u nesposobnosti da Vam kažem štogod lijepoga i jabučastoslatkoga, al me ipak raduje što Vi to ne primate k srcu, onako ljuto i strastveno ko nekad. Valjda je u pravu bio onaj, danas već pokojni Brana Crnčević - Vama na zdravlje, kad je prorekao: Srbin nije naučen da mrzi...

autodijagnostika
16-04-11, 13:09
Roćen pozvao Hilari Klinton u Budvu (http://www.vijesti.me/vijesti/rocen-pozvao-hilari-klinton-budvu-clanak-15662)

E kako sam mu se presmija, on stanuo iza Klintonke i Merkel i gleda ih i smije se, blago njemu dje je posa. :)

Hari Krisna
16-04-11, 13:15
A reci nam sta ti je bilo smijesno pa da se i mi nasmijemo

autodijagnostika
16-04-11, 13:41
A ne mogu ti to rijecima opisat, bio je snimak dje se slikaju sve diplomate i on se nasa nedje po sredini medju svim najvecim ''zverkama'', smjeska se velikim bijelim zubima kakav lik :) Lichi mi malo na Bojsija iz Mucki

Jal Cargo
17-04-11, 20:29
.

Zapadni dio granice bez kontrole (http://www.vijesti.me/vijesti/zapadni-dio-granice-sa-bih-bez-kontrole-clanak-15839)

Paradoks i apsurd (http://www.portalanalitika.me/analize/politika/24547-paradoks-i-apsurd.html)

_________

MonterO
18-04-11, 01:30
.

Zapadni dio granice bez kontrole (http://www.vijesti.me/vijesti/zapadni-dio-granice-sa-bih-bez-kontrole-clanak-15839)


_________
Rješenje svakako nije zapošljavanje hiljada graničara. granice Crne Gore, Hrvatske, Srbije, BiH i Makedonije treba da budu "meke". Drugi način je liberalizacija trgovine između ovih zemalja, pa i neće bit neke potrebe za švercom. Ako ćemo u EU, ajde da je kopiramo.
Pogrešno je što je Srbija sprcala 5 miliona € u izgradnju "modernih graničnih prelaza" prema Crnoj GOri, maniti prelazili

Jal Cargo
18-04-11, 14:50
A ko govori o hiljadama granicara? Opterecen si politikom... Da, granice u regionu treba da bude meke, ali ne i prazne, bez kontrole, jer je to sumanuto.

EU je jos prije 10 godina ponudila zemljama regiona model saradnje, a ideja je konkretizovana 2007. godine, pristupanjem pomenutih zemalja sporazumu CEFTA. Prema tome, liberalizacija je odavno tu, a i po ukusu je EU.
Ovo bi te moralo interesovati: Srbija je protekle godine ostvarila suficit u razmjeni sa CEFTA zemljama u iznosu od blizu 1,5 milijardi eura, sto je, s obzirom na ekonomske okolnosti, podatak vrijedan postovanja.

______

Pirun
18-04-11, 17:38
„Goranović“ najbolji strani učesnik na sajmu u Novom Sadu

Industrija mesa "Goranović" iz Nikšića je po kvalitetu mesa i mesnih prerađevina najkvalitetniji strani učesnik na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, javlja agencija MINA buseness.

"Goranović" je, u konkurenciji 50 kompanija iz regiona, osvojio šampionski pehar za odličan kvalitet narezanih i suhomesnatih proizvoda i slanine.

Komisija za ocjenu kvaliteta proglasila je nikšićku kompaniju za šampiona kvaliteta u tri grupe proizvoda. "Goranović" je nagrađen i sa četiri velike zlatne medalje, kao i 27 za kvalitet.Članovi Komisije bili su stručnjaci iz naučnih instituta za tehnologiju mesa iz Ljubljane, Zagreba i Novog Sada, kao i beogradskog Veterinarskog fakulteta.

Analitika (http://www.portalanalitika.me/ekonomija/vijesti/24778-goranovi-najbolji-strani-uesnik-na-sajmu-u-novom-sadu-.html)

MonterO
19-04-11, 01:32
A ko govori o hiljadama granicara? Opterecen si politikom... Da, granice u regionu treba da bude meke, ali ne i prazne, bez kontrole, jer je to sumanuto.

EU je jos prije 10 godina ponudila zemljama regiona model saradnje, a ideja je konkretizovana 2007. godine, pristupanjem pomenutih zemalja sporazumu CEFTA. Prema tome, liberalizacija je odavno tu, a i po ukusu je EU.
Ovo bi te moralo interesovati: Srbija je protekle godine ostvarila suficit u razmjeni sa CEFTA zemljama u iznosu od blizu 1,5 milijardi eura, sto je, s obzirom na ekonomske okolnosti, podatak vrijedan postovanja.

______

Ne mora biti sumanuto. Benelux i Evropska unija su ti primjeri da kontrola ne mora biti. Na kraju i težimo toj EU bez granica da putujemo slobodno. Samo što u isto vrijeme bi da sve kontrolišemo da nam neko ne uđe slučajno.

I ja mislim da je CEFTA OK, ali je kod nas ( i u regionu) stvorena negativna slika o CEFTI. CEFTA guši našu proizvodnju, CEFTA nas uništi...

Mislim da je licemjerno vrištati za EU, a ne koristiti mehanizme koji nas pripremaju na nju.

Što se granica tiče, mislim da treba vidjeti koji su uzroci šverca, pa šverc eliminisati na izboru, a ne usput.
Sjeti se 90ih. Policijski punkt na Bioču koji je sprečavao šverc prema Srbiji...
U isto vrijeme, u istoj državi si imao pijacu na kojoj si mogao da kupiš svaki švercovani proizvod, ali si uskraćivao taj vid kupovine svojim sunarodnicima sa sjevera svoje republike. Po Zeti samo što nosači aviona nisu švercovali robu, a do Bijlog Polja si trebao da "švercuješ". To je taj selektivni i pokazni pristup koji ne funkcioniše

A+A
19-04-11, 11:43
http://newsru.com/sport/19apr2011/etic.html
Logican kraj slucaja Nikezic
Ruska je nogometna federacija konacno donijela svoju odluku u slucaju Nikezic:

- novcana kazna za FK Kubanj u iznosu od 2 milijuna RUB = 50 tisuca EUR
- novcana kazna za direktora kluba Surena Mkrtcana u iznosu od 1 milijuna RUB = 25 tisuca EUR
- sportski direktor Sergej Doroncenko i trener Nikolaj Hlistunov su suspendirani do kraja 2012.

Nikola je Nikezic ranije u ozujku dobio od FK Kuban potvrdu da ce mu bit isplacen sav novac prema ugovoru. Nadam se da je vec dobio sve do posljednjeg centa.

Svaka mu cast. Hrabar je covjek i pravi Crnogorac! On je skoro jedini lik u prljavom kazalistu zvanom "ruski nogomet" tko je imao mu**da za pruzit otpor ruskoj nogometnoj mafiji! :bravo:

A+A
21-04-11, 13:05
http://www.pobjeda.me/citanje.php?datum=2011-04-20&id=206922
Recite mi, molim, mogu li naci igdje na internetu ovaj "serijal posvećen falsifikatima crnogorske istorije" jer DANU nazalost nema svoj zvanicni sajt (barem nisam ga nasao) :confused:

remark
21-04-11, 14:11
Za ovo objašnjenje o razlozima kupovine bi trebalo direktno u Spuž da se šalje.

http://www.vijesti.me/vijesti/sluzba-zastite-spasavanja-glavnog-grada-kupila-dzip-72-000-eura-clanak-16473http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/sluzba-zastite-spasavanja-glavnog-grada-kupila-dzip-72-000-eura-slika-28897.jpg

El Re
21-04-11, 14:24
Umjesto da ovakvog ponašanja bude sve manje, primjera najprimitivnije demonstracije obijesti, bahatosti i ruganja ovom narodu izgleda da je sve više...

niksicanin 24
21-04-11, 15:20
http://www.vijesti.me/vijesti/elektroprivreda-ulozila-jos-3-miliona-prvu-banku-clanak-16463

Nevjerovatno. Znaci kradu nam na racune, i te pare idu Djukanovicima u dzep. Ima li kraja njihovoj bahatosti. Ima li kraja njihovoj pohlepi? Pa dokle bre vise?

NSX
21-04-11, 15:34
Za ovo objašnjenje o razlozima kupovine bi trebalo direktno u Spuž da se šalje.

http://www.vijesti.me/vijesti/sluzba-zastite-spasavanja-glavnog-grada-kupila-dzip-72-000-eura-clanak-16473http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/sluzba-zastite-spasavanja-glavnog-grada-kupila-dzip-72-000-eura-slika-28897.jpg

"smatrajući da je takvo vozilo samo za dobro grada"

naravno da je takvo vozilo dobro samo za grada, tj. za qr*enje kroz isti

NSX
21-04-11, 15:34
http://www.vijesti.me/vijesti/elektroprivreda-ulozila-jos-3-miliona-prvu-banku-clanak-16463

Nevjerovatno. Znaci kradu nam na racune, i te pare idu Djukanovicima u dzep. Ima li kraja njihovoj bahatosti. Ima li kraja njihovoj pohlepi? Pa dokle bre vise?

dokle god bre vi budete srbovali, eto dokle :)

niksicanin 24
21-04-11, 16:29
dokle god bre vi budete srbovali, eto dokle :)

Ne, nego dokle god ga vi budete glasali jer vam je on garant drzavnosti.

Meni bas nije do zezanja.

tarmi ricmi
21-04-11, 16:52
E, dzemperi, pusti dzemperi , mitingashi i ostala braco , ili sto bi neki ,predpostavljam kolega ,mog cijenjenog idola-avatara reka : sad je kasno za novi pocetak, prekasno si, prekasno si, u moj zivot dosla :)

NSX
21-04-11, 18:51
Ne, nego dokle god ga vi budete glasali jer vam je on garant drzavnosti.

Meni bas nije do zezanja.

ispalio vam je srpstvo razumijem sto ste ljuti :)

niksicanin 24
21-04-11, 20:54
ispalio vam je srpstvo razumijem sto ste ljuti :)

Mozda ima takvih, ja nisam taj. Izbori su ovdje od 90-te. Nisam ni tada, niti namjeravam ikad, da glasam za njega. Tako da, njegove obozavaoce trazite u vasim redovima.

NSX
21-04-11, 20:58
hoces da kazes da dps nije dosao na vlast na krilima srpstva i mitomanije?!

Jal Cargo
22-04-11, 00:50
.

Dok je Miloš Karadaglić napravio senzaciju u svijetu klasične muzike (http://www.vijesti.me/kultura/milos-karadaglic-napravio-senzaciju-svijetu-klasicne-muzike-clanak-16035),

u Niksicu je crnogorska vlada, po obicaju, napravila jos jedno srаnје:

Stecaj od 40 miliona eura (http://www.vijesti.me/kultura/milos-karadaglic-napravio-senzaciju-svijetu-klasicne-muzike-clanak-16035)

______

(http://www.vijesti.me/kultura/milos-karadaglic-napravio-senzaciju-svijetu-klasicne-muzike-clanak-16035)

Moracikus
22-04-11, 02:11
Odluka Višeg suda u Novom Sadu
Obustavljeno izdržavanje kazne za Veselina Vukotića
Beta

Delatnik najviših državnih interesa: Veselin Vesko Vukotić

Vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu odlučilo je da obustavi izdržavanje zatvorske kazne Veselinu Vukotiću koji je u Crnoj Gori u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora, kazala je u četvrtak za agenciju Beta portparolka Višeg suda Svetlana Tomić Jokić

Pre ove odluke, Vukotić je trebalo da se vrati na izdržavanje kazne u novosadskom Okružnom zatvoru 24. aprila. On je bio privremeno pušten zbog zdravstvenih tegoba.

Svetlana Tomić Jokić je kazala da je Vanraspravno veće odluku o obustavi izdržavanja kazne usvojilo nakon što je Viši sud odlučio da se ponovi postupak protiv Vukotića.
Takođe, usvojena je odluka da se Vukotić brani sa slobode do ponavljanja postupka čime je odbijen zahtev Tužilaštva da ostane u pritvoru.
Svetlana Tomić Jokić je navela da je tužilaštvo najavilo žalbu na odluku Vanraspravnog veća, a konačnu odluku treba da donese Apelacioni sud u Novom Sadu.
Vukotić je na 20 godina zatvora osuđen u Crnoj Gori zbog ubistva Duška Boškovića u Prčnju 1997. godine. Apelacioni sud u Novom Sadu pre tri nedelje potvrdio je rešenje Višeg suda, kojim se odbija molba Crne Gore za izručenje Vukotića radi izdržavanja zatvorske kazne.
Prema pisanju pojedinih beogradskih medija, Vukotić je devedesetih godina bio saradnik srpske tajne policije za koju je u Evropi izvršavao zadatke "od najvišeg državnog interesa".

goldfinger
22-04-11, 15:09
Evo malo da se čovjek nasmije :D

http://www.vijesti.me/caffe/bivse-voditeljke-tuzile-duska-knezevica-zbog-mobinga-clanak-16626

Hari Krisna
23-04-11, 17:57
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije naoružavalo je građane Pljevalja početkom 90-ih i kontrolisalo paravojne formacije koje su sprovodile teror u tom gradu, pišu "Vijesti", pozivajući se na bosanski dnevnik " BH Dani".

To je,, izjavio bivši predsjednik Crne Gore Momir Bulatović na sjednici Vrhovnog savjeta odbrane (VSO) održanoj 7. avgusta 1992. godine.

Pozivajući se na stenogram sa sjednice VSO, sa kojeg je Haški tribunal skinuo oznaku tajnosti, tiražni sarajevski nedjeljnik navodi da je Bulatović upozoravao vojno i državno rukovodstvo na situaciju u Pljevljima tražeći da se zaustavi divljanje paravojnih formacija. Bulatović je tada, pozivajući se na podatke MUP-a Crne Gore, kazao da je Pljevljacima oružje stiglo iz Beograda.

„Imamo činjenicu da je otprilike 350 cijevi podijeljeno od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije građanima Pljevalja, da ima najsavremenijih puškomitraljeza – osam ili devet, da se pripadnici tih formacija apsolutno ne osjećaju dužni ni prema vlastima ni prema organima Republike Crne Gore, a ni prema vojnim vlastima... Da budemo iskreni, nama su te paravojne formacije jedno vrijeme trebale, a sada predstavljaju veliki balast i poteškoću. Sada su ti ljudi promijenili tabor, sada je to neka Šešeljeva vojska“, kazao je Bulatović.Zasjedali dok je Dačević sijao strahSjednica VSO dešavala se u vrijeme kada su u Pljevljima paravojne formacije “vojvode” Milike-Čeka Dačevića sijale strah u gradu pod Golubinjom. Naoružani vojnici i civili u gradu bili su svakodnevica, a bombe su bacane na 24 radnje čiji vlasnici su uglavnom bili Muslimani.

Napeta situacija je kulminirala početkom avgusta kada su „čekovci” u dva navrata blokirali grad i zauzeli vitalne objekte u njemu.

Sjednici VSO tokom koje se Bulatović žalio na događaje u Pljevljima, kako se navodi u stenogramu, prisustvovali su i tadašnji predsjednik Vlade Milo Đukanović, pokojni Pavle Bulatović, koji je tada bio ministar odbrane, predsjednik SRJ Dobrica Ćosić, načelnik Generalštaba Vojske Života Panić i Pavle Strugar, komandant 2. Armije stacionirane u Crnoj Gori i ministar policije Srbije Zoran Sokolović.

Sing Sting
23-04-11, 18:10
Gle, opet Srbi svi i svukuda.
Pavle Bulatović je tada bio savezni ministar unutrašnjih poslova - a ne odbrane, tek je u narednoj vladi postao savezni ministar odbrane.
Bog nek mu dušu prosti, ali mislim da jedino on naoružavao Čeka i njegovu bandu.

opmne
23-04-11, 18:53
Koliko se sjecam novine su pisale da je ceku oruzje davao dps, a sadasnji gradonacelnik Pljevalja izvjesni filip vukovic je bio cekova desna ruka i upravljao operaciom "oslobodjenja" Pljevalja ako bi ceko skoknuo do Beograda da naplati kakav reket.

OSCAR
24-04-11, 01:00
Koliko se sjecam novine su pisale da je ceku oruzje davao dps, a sadasnji gradonacelnik Pljevalja izvjesni filip vukovic je bio cekova desna ruka i upravljao operaciom "oslobodjenja" Pljevalja ako bi ceko skoknuo do Beograda da naplati kakav reket.

Pa naravno da jeste, a Momir Bulatović je osvjedočeni prijatelj DPS-a pa zato 2011 i veli da je oružje stiglo iz Srbije đe danas živi i sudara se s taksistima...

Sing Sting
24-04-11, 14:06
DPS je 1991 i 92 dijelio oružje pouzdanom članstvu: po AP-ovku i bojevi komplet od 150 "ampula" za poštene domaćine. Oružje je poticalo iz magacina MUP u koje je prebačeno iz magacina TO. Ti magacini Teritorijalne odbrane su posebna priča: početkom 70-tih su bili izuzeti iz JNA i stavljeni u nadležnost republičkih Sekretarijata narodne odbrane. Sredinom 80-tih, pod pritiskom srbijanskih kadrova u SSNO (svi forsirani od Nikole Ljubičića) ovaj arsenal se ponovo vratio pod upravu JNA. Događaji koji su pet godina kasnije uslijedili u Hrvatskoj i Bosni - pokazali su da je ovim Srbija ratnu priču pripremala i koju godinu prije ukazanja Miloševića. No da se vratim DPS i oružju: oni su naoružavali provjereno članstvo, poput recimo Vukovića - ali ne i Čeka koji je bio nepouzdan kriminalac, tada već sklon Šešelju. Obzirom da je naoružavanje DPS članstva tada sprovođeno praktično javno, radi "očuvanja mira i bezbjednosti u pograničnom pojasu", a Čeko je ipak trebao za prljavu rabotu i progon muslimana jer je DPS bio razvio paranoju da će pod uticajem iz Bosne Sandžak planuti u svakom trenutku - oružje je obezbjedio savezni MUP na čijem je čelu tada bio Pavle Bulatović. Znači, klasično sadejstvo crnogorskog MUP i njihovog, tada prvog čovjeka u Saveznom. Kad se Čeki oteo kontroli, nabacili priču da je oružje dobio iz Srbije - al ne znaju od koga. Vojska je teško ulazila u takve kombinacije, posebno nakon Knina 1990 i onog tovara kada su mještani "spontano" preuzeli voznu kompoziciju sa naoružanjem koje je kao išlo za zagrebačko skladište TO.
A oružje je inače poticalo iz poznatog Barskog tovara. I zbilja - šta bi sa tom aferom, nigdje više pomena a moguće da se neki sjećaju: pred početak rata su novinari uvidom u dokumentaciju otkrili da je u Bar uplovilo sedam brodova krcatih oružjem. Oružje je poticalo iz magacina naoružanja koje je Izraelska armija zaplijenila u ratu sa komšijama, najvećim dijelom je bilo made in "Warszawa" pact ali je bilo i raznog raritetnog oružja obzirom da je PLO kupovala na crno - od USofA do PRofC, Maronitske falange su dobijale od Francuza itd. Gledali smo na TV da se Rašovo obezbjeđenje prsilo sa SIG540 francuske proizvodnje a imala ga je u Libanu Hrišćanska milicija. HuK G3 kojom je zveknut Đinđić, po tvrdnji Miloša Vasića potiče upravo iz barskog tovara. Da ne pominjem kad je uništavano naoružanje 2000-tih u Nikšićkoj željezari, bilo je na TV prilogu vidljivo jako mnogo M16A1, FN-FNC, SIG-540, G3 SG1, FN HP pistolji i još sitnog formacijskog naoružanja koje na nijedan regularan način nije moglo doći u Crnu Goru. MUP CG je u drugoj polovini 90-tih imao aukciju na kojoj je prodao, čini mi se nešto preko 200 Garand M-1 vojničkih pušaka, za lovce kao itd, sve kaošto rekoh: barska rezerva.
Cio ovaj tovar, dovoljan da naoruža jednu solidnu armiju, bio je namjenjen bosanskim srbovima za dizanje ustanka, posrednik u poslu je bio Zepter Janković koji se dobro omastio, organizatori su bili MUP Srbije i MUP Crne Gore, a mastermind - Slobodan Milošević. Moralo se tako, jer je u JNA još bilo i ne-Srba - poslije se i to sredilo. Sad, što je dio tog oružja (baš kao i oružje JNA i TO) SDB Srbije sa kriminalnim grupama kasnije prodavala Armiji BiH - to je već druga stvar, osladilo im se u ratu. Tim oružjem je posredstvom crnogorskog MUP, 1991 naoružan kamiondžija Vučurević i njegova paravojska, a dobar je dio tog naoružanja prebacivan dalje u Zapadnu Hercegovinu gdje su ustaški gastabajteri plaćali za pušku po 2000-3000 DM - profit se naravno dijelio između Vučurevićeve bande i nekoliko ljudi u Vladi RCG. Đukanovića opet nigdje?
A divnog li rata inače, sve kad se sabere. Zamislite da su Njemci prodavali Rusima municiju kad su jurišali na Staljingrad ili Moskvu? Imamo srećom avetne narode pa sve gutaju. Jedan dio te priče o snabdjevanju "neprijatelja" oružjem i hranom po specijalnoj tarifi, lijepo je opisan u Švarmovom dokumentarcu o "Jedinici".

Dutch
24-04-11, 14:35
Zanimljivo.Tek počinje da se otkriva i da se skupljaju činjenice o tome kako je narod manipulisan.

BAR
24-04-11, 15:01
DPS je 1991 i 92 dijelio oružje pouzdanom članstvu: po AP-ovku i bojevi komplet od 150 "ampula" za poštene domaćine. Oružje je poticalo iz magacina MUP u koje je prebačeno iz magacina TO. Ti magacini Teritorijalne odbrane su posebna priča: početkom 70-tih su bili izuzeti iz JNA i stavljeni u nadležnost republičkih Sekretarijata narodne odbrane. Sredinom 80-tih, pod pritiskom srbijanskih kadrova u SSNO (svi forsirani od Nikole Ljubičića) ovaj arsenal se ponovo vratio pod upravu JNA. Događaji koji su pet godina kasnije uslijedili u Hrvatskoj i Bosni - pokazali su da je ovim Srbija ratnu priču pripremala i koju godinu prije ukazanja Miloševića. No da se vratim DPS i oružju: oni su naoružavali provjereno članstvo, poput recimo Vukovića - ali ne i Čeka koji je bio nepouzdan kriminalac, tada već sklon Šešelju. Obzirom da je naoružavanje DPS članstva tada sprovođeno praktično javno, radi "očuvanja mira i bezbjednosti u pograničnom pojasu", a Čeko je ipak trebao za prljavu rabotu i progon muslimana jer je DPS bio razvio paranoju da će pod uticajem iz Bosne Sandžak planuti u svakom trenutku - oružje je obezbjedio savezni MUP na čijem je čelu tada bio Pavle Bulatović. Znači, klasično sadejstvo crnogorskog MUP i njihovog, tada prvog čovjeka u Saveznom. Kad se Čeki oteo kontroli, nabacili priču da je oružje dobio iz Srbije - al ne znaju od koga. Vojska je teško ulazila u takve kombinacije, posebno nakon Knina 1990 i onog tovara kada su mještani "spontano" preuzeli voznu kompoziciju sa naoružanjem koje je kao išlo za zagrebačko skladište TO.
A oružje je inače poticalo iz poznatog Barskog tovara. I zbilja - šta bi sa tom aferom, nigdje više pomena a moguće da se neki sjećaju: pred početak rata su novinari uvidom u dokumentaciju otkrili da je u Bar uplovilo sedam brodova krcatih oružjem. Oružje je poticalo iz magacina naoružanja koje je Izraelska armija zaplijenila u ratu sa komšijama, najvećim dijelom je bilo made in "Warszawa" pact ali je bilo i raznog raritetnog oružja obzorom da je PLO kupovao na crno od USofA do PRofC, Maronitske falage su dobijale od Francuza itd. Gledali smo na TV da se Rašovo obezbjeđenje prsilo sa SIG540 francuske proizvodnje a imala ga je u Libanu Hrišćanska milicija. HuK G3 kojom je zveknut Đinđić, po tvrdnji Miloša Vasića potiče upravo iz barskog tovara. Da ne pominjem kad je uništavano naoružanje 2000-tih u Nikšićkoj željezari, bilo je na TV prilogu vidljivo jako mnogo M16A1, FN-FNC, SIG-540, G3 SG1, FN HP pistolji i još sitnog formacijskog naoružanja koje na nijedan regularan način nije moglo doći u Crnu Goru. MUP CG je u drugoj polovini 90-tih imao aukciju na kojoj je prodao, čini mi se nešto preko 200 Garand M-1 vojničkih pušaka, za lovce kao itd, sve kaošto rekoh: barska rezerva.
Cio ovaj tovar, dovoljan da naoruža jednu solidnu armiju, bio je namjenjen bosanskimm srbovima za dizanje ustanka, posrednik u poslu je bio Zepter Janković koji se dobro omastio, organizatori su bili MUP Srbije i MUP Crne Gore, a mastermind - Slobodan Milošević. Moralo se tako, jer je u JNA još bilo i ne-Srba - poslije se i to sredilo. Sad, što je dio tog oružja (baš kao i oružje JNA i TO) SDB Srbije sa kriminalnim grupama kasnije prodavala Armiji BiH - to je već druga stvar, osladilo im se u ratu. Tim oružjem je posredstvom crnogorskog MUP, 1991 naoružan kamiondžija Vučurović i njegova paravojska, a dobar je dio tog naoružanja prebacivan dalje u Zapadnu Hercegovinu gdje su ustaški gastabajteri plaćali za pušku po 2000-3000 DM - profit se naravno dijelio između Vučurovićeve bande i nekoliko ljudi u Vladi RCG. Đukanovića opet nigdje?
A divnog li rata inače, sve kad se sabere. Zamislite da su Njemci prodavali Rusima municiju kad su jurišali na Staljingrad ili Moskvu? Imamo srećom avetne narode pa sve gutaju. Jedan dio te priče o snabdjevanju "neprijatelja" oružjem i hranom po specijalnoj tarifi, lijepo je opisan u Švarmovoj dokumentarcu o "Jedinici".

Е па видите ја знам и кад је ДПС довео Рамба Ковачевића да руши владу ДПС-а.Немојте све везивати за Мила.

Sing Sting
24-04-11, 16:51
Ne ubuđuj se, ko da ti sruši Mila i DPS? Kapetan Kovačević se poslednjih 15 godina ne vadi iz ludnica, i u "Ljubović" je 97 stigao iz "Laze Lazarevića". Ljudi koji su od sredine 80-tih imali "sreću" da vojni rok odsluže u Bilećkoj ŠRO, na svojim su leđima zapamtili da je i onda bio potpuno neuračunljiv (tjeranje pitomaca da se uz konop uzveru za 12 sekundi sa puškomitraljeskim postoljem od 24 kila na leđima itd), pred rat je bio pred invalidskom penzijom kao nervni bolesnik, a onda je došao Dubrovnik pa je Rambo otišao u terminalnu fazu ludila. Baš takav je trebao CG MUP, pa su ga nakon demobilisanja uposlili na par godina.
Što se barskog oružja tiče, da dopunim: Nikola Samardžić - tada ministar inostranih poslova Crne Gore, negdje u ljeto 2002. Tužilaštvu Haškog tribunala dao je pismeni iskaz na tridesetak stranica u kojem je, između ostalog, pomenuo i kontigent oružja u barskoj luci, Jezdimira Vasiljevića i još neke likove ali kao glavnu osovinu cijelog posla: braću Đukaknović i Zepter Jankovića. Tokom ispitivanja ovog svjedoka od strane Slobodana Miloševića, u oktobru 2002. i inače kontradiktorni Samardžić dožiljava blamažu, radikalno mijenja iskaze u odnosu na izjavu datu tužilaštvu koji mjesec ranije, tvrdeći da Mila Đukanovića danas želi zaštiti jer je protiv četnika (!?) i na konkretno Miloševićevo pitanje u vezi barskog tovara - odgovara da je izjava koju je potpisao netačno sastavljena te da je tada izjavio da je posao vodio Jezdimir Vasiljević. Na žalost, imam samo ovaj transkript njegovog svedočenja na sudu, ali bi svakako bilo korisno doći do izjave koju je prethodno dao Tužilaštvu. Mislim da je njene fragmente objavio podgorički "Dan", negdje u vrijeme kada je Samardžić imao svoj javni nastup pred Tribunalom.
Na netu se može uloviti podatak da se radilo o 30.000 tona oružja, netačan podatak van sumnje jer to bi bilo recimo...800 tenkova T-55 sa natankanim gorivom, ili 300.000 AP sa bojevim kompletom: očito su novinari brutoregistarske tone preveli u metričke odnosno jedinicu zapremine u jedinicu težine i na kraju stigli do tog nebuloznog broja. Ali, bez dileme: bilo je sedam brodova. Oružje je od Bara do Hercegovine prevozila ekipa Dake Davidovića.

BAR
24-04-11, 18:00
А знаш ли ти да МУП ЦГ и СДБ ЦГ нису се смјели чут од савезних и србијанских служби.И да је Мило дошао на власт само зато што је Јовица Станишић (радио за cia) одлучио да то допусти.
Овакав посао сигурно не би могао бити браће Ђукановић јер се они нису питали црногорским службама које су оне биле неформално под савезном управом (под Милошевићем), још од чистки током АБ револуције.Могуће да су знали што се дешава, али сигурно нису били фактор којему би слиједовао проценат од тог посла.
МУП и СДБ долазе под црногорску управу (под Милову контролу) тек након распада јединственог ДПС-а, а рекох горе ко је то и омогућио.

Ове приче су још једна прљава подметачина која ће проћи исто као све остале.Ђе је она Молдавка питам се...

NSX
24-04-11, 21:36
mozda se nijesu pitali ali sam sasvim siguran da su znali..

Sing Sting
24-04-11, 21:41
mozda se nijesu pitali ali sam sasvim siguran da su znali..

Nema šanse, gdje bi znali: prljavo podmetnuto, prethodnik sve fino objasnio ;)

niksicanin 24
25-04-11, 10:53
http://www.vijesti.me/vijesti/dacic-sa-porodicom-zbog-upozoravajucih-poziva-napustio-crnu-goru-clanak-17035

Premijer Luksic bi vec danas mogao lagano da kupi stvari da napusti mjesto. Ako kao premijer nije mogao da garantuje bezbjednost ovome Dacicu, najmanje sto moze je da se povuce.

Zodiac
25-04-11, 11:33
Ova prica da je "Rambo" lud je spica za siroke narodne mase, to znam iz pouzdanih izvora. Niko ne misli o tome kako mu je "Ludilo" pomoglo da izbjegne zatvorsku kaznu.

Raquel
25-04-11, 11:34
I naravno da se to nece desiti. A sad mi reci zbog cega, cik?

opmne
25-04-11, 11:46
Pa naravno da jeste, a Momir Bulatović je osvjedočeni prijatelj DPS-a pa zato 2011 i veli da je oružje stiglo iz Srbije đe danas živi i sudara se s taksistima...

Momir Bulatovic je bio predsjednik i dps-a i CG kad je ceko naoruzavan.

remark
25-04-11, 11:55
http://www.vijesti.me/vijesti/dacic-sa-porodicom-zbog-upozoravajucih-poziva-napustio-crnu-goru-clanak-17035

Premijer Luksic bi vec danas mogao lagano da kupi stvari da napusti mjesto. Ako kao premijer nije mogao da garantuje bezbjednost ovome Dacicu, najmanje sto moze je da se povuce.


Poslaće mu poruku preko fejsbuka da se vrati.

niksicanin 24
25-04-11, 12:58
Poslaće mu poruku preko fejsbuka da se vrati.

Stvarno nisam nijednu rijec rekao u vezi Luksica, smatram da se svakom mora dati sansa. Ovo je zbilja zabrinjavajuce, prije nekoliko dana je primio Dacica, Dacic posle sastanka rekao da ce vratiti djecu u skolu, kad sad mora da bjezi. Sta covjek da kaze ili pomisli posle ovoga? Ne znam cemu oni spotovi prijavi korupciju i slicno...

BAR
25-04-11, 13:25
Stvarno nisam nijednu rijec rekao u vezi Luksica, smatram da se svakom mora dati sansa. Ovo je zbilja zabrinjavajuce, prije nekoliko dana je primio Dacica, Dacic posle sastanka rekao da ce vratiti djecu u skolu, kad sad mora da bjezi. Sta covjek da kaze ili pomisli posle ovoga? Ne znam cemu oni spotovi prijavi korupciju i slicno...

Политика, политика, политика!

niksicanin 24
25-04-11, 13:30
Политика, политика, политика!

Hahahaha, stvarno da vam Milo dodje u kucu, sve vam pokrade, izbaci vas iz iste, posamara usput, rekli bi-nije tacno.

Dok je ovakvih kao ti, ne trebaju da brinu za vlast.

A, Luksic ako imalo dostojanstva ima, neka ode nedje na kakav duzi odmor, i nek vidi sta ce sa sobom.

Sing Sting
25-04-11, 13:39
Ova prica da je "Rambo" lud je spica za siroke narodne mase, to znam iz pouzdanih izvora. Niko ne misli o tome kako mu je "Ludilo" pomoglo da izbjegne zatvorsku kaznu.

Pa, u svakom slučaju: bravo za informaciju i pouzdane izvore. Ja ih nemam, pa se oslanjam na TV prenos i zapisnike sa suđenja.
A bio je i TV prenos sa Kovačevićem u Hagu. Gledali smo kad predsjednik suda govori: "Gospodine Kovačeviću, ovaj Sud je iz nalaza vještaka utvrdio da ste teško duševno oboljeli i da nijeste u stanju da učestvujete u ovom postupku, te pošto ovaj Sud ne raspolaže mogućnostima da preuzme brigu o vašem liječenju, odlučio je da se hospitalizujete u Vašoj državi dok se Vaše zdravstveno stanje ne popravi do nivoa sposobnosti da učestvujete u postupku koji se protiv vas vodi. Da li ste razumjeli odluku Suda?"
Kovačević, čije lice i držanje tijela apsolutno odaju katatonično stanje, prvo ćuti a na ponovljeni upit Suda da li je čuo i razumio odluku, odgovara: Časni Sude, Vaša sablja, moja glava".
Dakle, tako je to bilo u stvarnosti, ali šta ona vrijedi kad ti imaš pouzdane izvore ;)

OSCAR
25-04-11, 17:47
Stvarno nisam nijednu rijec rekao u vezi Luksica, smatram da se svakom mora dati sansa. Ovo je zbilja zabrinjavajuce, prije nekoliko dana je primio Dacica, Dacic posle sastanka rekao da ce vratiti djecu u skolu, kad sad mora da bjezi. Sta covjek da kaze ili pomisli posle ovoga? Ne znam cemu oni spotovi prijavi korupciju i slicno...

Zanimljiva mi je Dacićeva i izjava njegovih kolega po pendreku...da ih danas niko iz lokalne vlasti "ne primjećuje" a "oni su ih doveli na vlast"!!! I svi su to prećutali, ND Vijesti i antiratni profiteri zasigurno neće udarati po zlatnoj koki koja im u duhu španske sapunice svaki dan daje po naslovnicu...ali nema reakcije ni drugih što mi je malo...hm. Sa đavolom su tikve sadili, u njihovu glavu danas!

OSCAR
25-04-11, 17:49
Pa, u svakom slučaju: bravo za informaciju i pouzdane izvore. Ja ih nemam, pa se oslanjam na TV prenos i zapisnike sa suđenja.
A bio je i TV prenos sa Kovačevićem u Hagu. Gledali smo kad predsjednik suda govori: "Gospodine Kovačeviću, ovaj Sud je iz nalaza vještaka utvrdio da ste teško duševno oboljeli i da nijeste u stanju da učestvujete u ovom postupku, te pošto ovaj Sud ne raspolaže mogućnostima da preuzme brigu o vašem liječenju, odlučio je da se hospitalizujete u Vašoj državi dok se Vaše zdravstveno stanje ne popravi do nivoa sposobnosti da učestvujete u postupku koji se protiv vas vodi. Da li ste razumjeli odluku Suda?"
Kovačević, čije lice i držanje tijela apsolutno odaju katatonično stanje, prvo ćuti a na ponovljeni upit Suda da li je čuo i razumio odluku, odgovara: Časni Sude, Vaša sablja, moja glava".
Dakle, tako je to bilo u stvarnosti, ali šta ona vrijedi kad ti imaš pouzdane izvore ;)

Ma u CG se sve i svodi na "pouzdane izvore", dobro je što nam brice paze uši kad se šišamo, e bi po naroda bez leba ostavili :D

Sing Sting
25-04-11, 18:23
Ja recimo iz pouzdanih izvora znam da Slobo nije izručen Hagu, otišao je u rusku pomorsku bazu na Aleutskim otocima, danas tamo peca tuljane i prevodi Kosovski ciklus na amdo tibetanski. U Hag je odveden njegov dvojnik, kojem su poslije insceniali smrt, dali mu novi identitet pa se sklonio u Paragvaj gdje sad gaji bundeve u Gran Čako, s kloniranim Mengeleom. U ono požarevačko dvorište nije u stvari inhumiran domazet, nego dr Tuđman kojem je to bila poslednja želja. Zašto je odustao od toga da ga zazidaju pod neki od stubova stadiona u Humskoj 1 - ni pouzdani izvori ne mogu dokučiti.

Stradivari
26-04-11, 10:36
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva preduzeo je aktivnosti da obezbijedi komplete udžbenika za nastavni predmet Crnogorski jezik i književnost za osnovnu školu i gimnaziju od naredne školske godine, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i sporta, piše Pobjeda.

Svakom građaninu, kako se navodi, koji ne govori crnogorskim jezikom biće obezbijeđeno školovanje na njegovom maternjem jeziku, u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

Iz ovoga se da zaključiti da će moja djeca imati predmet srpski jezik i književnost?

Hari Krisna
26-04-11, 11:31
Ako ih upises u neku skolu u Srbiji ili neku privatnu skolu koja ce imati taj predmet.

Zodiac
26-04-11, 12:08
Pa, u svakom slučaju: bravo za informaciju i pouzdane izvore. Ja ih nemam, pa se oslanjam na TV prenos i zapisnike sa suđenja.
A bio je i TV prenos sa Kovačevićem u Hagu. Gledali smo kad predsjednik suda govori: "Gospodine Kovačeviću, ovaj Sud je iz nalaza vještaka utvrdio da ste teško duševno oboljeli i da nijeste u stanju da učestvujete u ovom postupku, te pošto ovaj Sud ne raspolaže mogućnostima da preuzme brigu o vašem liječenju, odlučio je da se hospitalizujete u Vašoj državi dok se Vaše zdravstveno stanje ne popravi do nivoa sposobnosti da učestvujete u postupku koji se protiv vas vodi. Da li ste razumjeli odluku Suda?"
Kovačević, čije lice i držanje tijela apsolutno odaju katatonično stanje, prvo ćuti a na ponovljeni upit Suda da li je čuo i razumio odluku, odgovara: Časni Sude, Vaša sablja, moja glava".
Dakle, tako je to bilo u stvarnosti, ali šta ona vrijedi kad ti imaš pouzdane izvore ;)

E,i? Sta si dokazao? Da ga je sud proglasio ludim?
Niko ne osporava sudsku odluku, osporava se samo tacnost dijagnoze.
Cho'ek zivi sasvim normalnim zivotom. Ima samo jedan period u godini, kad dolaze vjestaci iz Haga, u kojem mora da glumi ludilo...Kad se to zavrsi, opet sve normalno.

Stradivari
26-04-11, 12:11
Čini mi se da u Ministarstvu drugačije razmišljaju.
Svakom građaninu, kako se navodi, koji ne govori crnogorskim jezikom biće obezbijeđeno školovanje na njegovom maternjem jeziku, u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

Sing Sting
26-04-11, 12:18
E,i? Sta si dokazao? Da ga je sud proglasio ludim?
Niko ne osporava sudsku odluku, osporava se samo tacnost dijagnoze.
Cho'ek zivi sasvim normalnim zivotom. Ima samo jedan period u godini, kad dolaze vjestaci iz Haga, u kojem mora da glumi ludilo...Kad se to zavrsi, opet sve normalno.

Bravo!:cool:

Zodiac
26-04-11, 12:31
Hvala, i drugi put cu ti pomoc kad ti bude nesto nejasno.

niksicanin 24
26-04-11, 13:02
Čini mi se da u Ministarstvu drugačije razmišljaju.
Svakom građaninu, kako se navodi, koji ne govori crnogorskim jezikom biće obezbijeđeno školovanje na njegovom maternjem jeziku, u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim konvencijama.

Korektno razmisljanje. A i nije da nemaju srca. Zamisli da jedan manjinski jezik, kakav je crnogorski, bude nametnut ostalima da se samo sa njim moze govoriti?

Sing Sting
26-04-11, 13:23
Hvala, i drugi put cu ti pomoc kad ti bude nesto nejasno.

Nema potrebe, pomoć mi ko što vidiš ne treba.
Tebi i pouzdanim izvorima - sam vidi.
Ne košta, Fond će to da pokrije.

OSCAR
26-04-11, 15:15
Korektno razmisljanje. A i nije da nemaju srca. Zamisli da jedan manjinski jezik, kakav je crnogorski, bude nametnut ostalima da se samo sa njim moze govoriti?

Ti izgleda nemaš ove podatke sa popisa :D ?

niksicanin 24
26-04-11, 15:26
Ti izgleda nemaš ove podatke sa popisa :D ?

Ja ih imam na nivou 100 000 obradjenih. Necemo, najvjerovatnije, preskociti 50%, ali smo tu nedje :) Malo li je :)

niksicanin 24
26-04-11, 15:28
Nema potrebe, pomoć mi ko što vidiš ne treba.
Tebi i pouzdanim izvorima - sam vidi.
Ne košta, Fond će to da pokrije.

Ono sto je on (u)radio, zbilja nije ni za forum. Tako da ovo naklapanje nema smisla. Ne mislim, naravno, da ti naklapas.

Zodiac
26-04-11, 15:57
VLADIMIR KOVAČEVIĆ “RAMBO” SPOSOBAN ZA SUĐENJE

http://www.sense-agency.com/upload/thumbs/Rambo-Kovacevic3_214x126.jpg (http://www.sense-agency.com/upload/public/photo/Rambo-Kovacevic3.jpg) Vladimir Kovačević "Rambo" u sudnici

Forenzički nalazi psihijatra i psihologa iz Srbije i Crne Gore, gdje je Vladimir Kovačević hospitaliziran, pokazuju da je on sada sposoban da se izjasni o optužnici za granatiranje Dubrovnika i da prati suđenje. Tužitelji ponovili svoj zahtjev da se predmet prepusti pravosuđu u Srbiji i Crnoj Gori.
Vladimir Kovačević -Rambo - koji je prije osam mjeseci proglašen privremeno nesposobnnim da prati suđenje i upućen na liječenje u psihijatrijsku ustanovu u Beogradu - sada je procesno sposoban, navode tužitelji pozivajući se na najnovije medicinske nalaze.

Forenzički izvještaj koji su pripremili psihijatar i psiholog iz Srbije i Crne Gore, dostavljeni su 18. januara ove godine tužiteljima i posebnom sudskom vijeću koje razmatra zahtjev za transfer Kovačevićevog predmeta domaćem pravosuđu.

To je vijeće početkom januara tražilo mišljenje tužitelja o tome što učiniti ako Kovačevićeva privremena nesposobnost preraste u trajnu, te je pitalo bi li tužitelji bili spremni odbaciti optužnicu ili prepustiti SCG da odluči da li će suditi osobi nesposobnoj da se izjasni o optužbama i da surađuje s svojim advokatima.

Nakon najnovijeg medicinskog nalaza, tužitelji međutim smatraju “da pitanja sudskog vijeća više nisu aktualna”, te traže da Vijeće odluči o zahtjevu za transfer predmeta “uz pretpostavku da je optuženi procesno sposoban”. Kod njega je u junu 2004. bilo utvrđeno “psihotično stanje”, nakon čega je proglašen privremeno nesposobnim.

Bivši komandant 3. bataljona Trebinjske brigade JNA optužen je za granatiranje Dubrovnika u decembru 1991. godine. Na istoj optužnici su bili njemu nadređeni oficiri, general Pavle Strugar, koji je zapovijedao Dubrovačkom operacijom JNA i koji je osuđen na 8 godina zatvora, i admiral Miodrag Jokić, bivši komandat 9. vojno pomorskog sektora, koji je priznao krivnju i osuđen je na 7 godina zatvora. Budući da Kovačević spada u kategoriju optuženika “srednjeg ranga” te da se višim oficirima već sudilo pred Tribunalom za isti zločin, tužitelji predlažu da se Kovačević prepusti sudovima u SCG.

Na poslednjoj konferenciji o stanju u postupku, prije nego što je upućen na liječenje, Kovačević je najavio da će – kada ozdravi i vrati se u Hag – reči punu istinu o tome što se u decembru 1991. događalo oko Dubrovnika.

Sing Sting
26-04-11, 16:37
Zonjo, baš si konfuzan: to je ko što vidiš, vijest od prije godina šest. Je li povratio poslovnu sposobnost i postao procesno sposoban u međuvremenu?
Tu ga domaći vještaci oglašavaju prizdravljenim i spremnim za postupak, a kakve to ima veze sa onim što si prvobitno iznio - vjerovatno i tebi ostaje nejasno.
Nego, pod čijom je ono komandom bio Kovačević: trebinjski bataljon je koliko znam bio predpodčinjen VPS Kumbor, ovi komandi Titogradskog korpusa a svi skupa: Štabu crnogorske Teritorijalne odbrane kojim je zapovjedao general Strugar. A kome je bio podčinjen štab TO? Ministarstvu narodne odbrane u Vladi RCG (zaboravi što je Babić bio tek pukovnik), ta je Vlada imala svog premijera pa su se general Strulje i admiral Jokić vadili na ludog Ramba, a Premijer još uvjek ne mora da glumi ludilo.

BAR
26-04-11, 18:49
Ja ih imam na nivou 100 000 obradjenih. Necemo, najvjerovatnije, preskociti 50%, ali smo tu nedje :) Malo li je :)
100.000 обрађених из Пљеваља, Берана, Херцег Новог, Плужина, Андријевице...то је одличан резултат за нас у тим градовима :)

BAR
26-04-11, 18:54
Zonjo, baš si konfuzan: to je ko što vidiš, vijest od prije godina šest. Je li povratio poslovnu sposobnost i postao procesno sposoban u međuvremenu?
Tu ga domaći vještaci oglašavaju prizdravljenim i spremnim za postupak, a kakve to ima veze sa onim što si prvobitno iznio - vjerovatno i tebi ostaje nejasno.
Nego, pod čijom je ono komandom bio Kovačević: trebinjski bataljon je koliko znam bio predpodčinjen VPS Kumbor, ovi komandi Titogradskog korpusa a svi skupa: Štabu crnogorske Teritorijalne odbrane kojim je zapovjedao general Strugar. A kome je bio podčinjen štab TO? Ministarstvu narodne odbrane u Vladi RCG (zaboravi što je Babić bio tek pukovnik), ta je Vlada imala svog premijera pa su se general Strulje i admiral Jokić vadili na ludog Ramba, a Premijer još uvjek ne mora da glumi ludilo.
Штаб ТО ЦГ је био потчињен директно генералштабу у БГ, иначе Титоградски корпус није ратовао у Херцеговини него Ужички зар не?

Sing Sting
26-04-11, 22:11
Штаб ТО ЦГ је био потчињен директно генералштабу у БГ, иначе Титоградски корпус није ратовао у Херцеговини него Ужички зар не?
Zamisli: nije.
TO je jedna od komponenti jedinstvenih oružanih snaga, funkcija joj je masovno organizovanje "svih radnih ljudi i građana za oružanu borbu i organizovani opštenarodni otpor", pa se zato organizuje u okviru društveno političkih zajednica (republika i pokrajina, opština) te mjesnih zajednica i organizacija udruženog rada. U ratu joj je sastavni dio i teritorijalno pripadajuća milicija. Tako veli Zakon o narodnoj odbrani i Vojni leksikon iz 1982 (str 621). U "Strategiji oružane borbe", namjenskom dokumentu koji je SSNO usvojio 1983 za TO je predviđeno da djeluju samostalno ili u sadejstvu sa JNA, pri čemu im je prvenstveni zadatak borbena kontrola vlastite pozadine.
GŠ JNA je prema istim izvorima (str 145 u VL) najviši štabni organ JNA i operativno plansko tijelo SSNO, podčinjeno direktno Saveznom sekretaru za NO. Kao što mu ime kaže, zajednički je za sve vidove, rodove i službe JNA jer prema njima je i organizovao sebe kroz odgovarajuće uprave i samostalna odjeljenja.
Pa da zaključimo: JNA i TO su dvije samostalne komponente jedinstvenih oružanih snaga. Jedinstvo se ostvarivalo u zajedničkoj vrhovnoj komandi - Predsjedništvu SFRJ koje je u tim danima bilo nekompletno (bez Hrvata, Slovenca, Makedonca i Bosanca te sa Albancem koji nije bio legitimni predstavnik ove AP u ionako nekompletnom Predsjedništvu). To Predsjedništvo više nije moglo da donosi legalne odluke jer se raspalo, tako da je rukovođenje i komandovanje komponentama oružanih snaga prešlo na tijela koja su im izvorno nadležna: za TO Crne Gore, kao i bilo koje druge republike u SFRJ to su predsjenik odnosno u slučaju CG Predsjedništvo Republike koje rukovodi i Vlada koja preko ministarstva (sekretarijata) za narodnu odbranu komanduje TO. Kapiaš? Rukovođenje je strategija, komandovanje - operatika, znači okreni-obrni: komandovao Đukanović.
Prvi put da čujem kako Titogradski korpus nije ratovao u Hercegovini, no nikad nije kasno da čujemo nove gluposti o svemu. Titogradski i Užički korpus su 20 septembra izvršili koncentraciju snaga za Dubrovačku i Splitsku operaciju, pri čemu je ova druga propala zbog nepopunjenosti jedinica rezervistima iz Srbije. Na Dubrovačko ratište je dovezena jedna krnja brigada rezervista iz Valjeva, koji su nekoliko dana kasnije dezertirali odnosno potrpali se u kamione i vratili kući. Tadašnji ministar inostranih poslova, Nikola Samardžić, u Skupštini navodi da je front oslabljen izdajom rezervista iz Srbije i da im to nije prvi put jer su oni tako izdali crnogorsku vojsku i 1914. Sjetih se, rekao je zapravo: "izdali nas 1914" što djeluje smiješno, jer je Samardžićev otac bio soldat Franz Josefa. Samardžić je tada, kao i Bulatović, zgranut jučerašnjim pisanjem beogradske "Politike" koja tvrdi da je "lopovluk i divljaštvo crnogorskih rezervista nezapamćeno u Konavlima, još od 1813 kad su Crnogorci poslednji put pljačkali Konavle", dok Đukanoviću takvo pisanje nije smetalo.
Kako god: na Dubrovačkom i Hercegovačkom ratištu niko iz rukovodstva Srbije nije izvršio smotru svojih jedinica, ali su rukovodstvo (Momir Bulatović) i komanda (Milo Đukanović) obišli rezerviste kojima su rukovodili i komandovali. Jes' zadovoljan?
VL će ti prodati neko od penzionisanih vojnih lica za dvadesetak eur, fino ga je imati, Strategiju oružanih snaga, iako je bila klasifikovana kao vojna tajna, često možeš naći po buvljacima za pola eur.

OSCAR
26-04-11, 23:54
Ja ih imam na nivou 100 000 obradjenih. Necemo, najvjerovatnije, preskociti 50%, ali smo tu nedje :) Malo li je :)

Jes, no vam ovih 17.306 sa Cetinja obaljuju prosjek na 41,05 %, a nije ni to malo da se razumijemo :D

BAR
27-04-11, 00:33
Zamisli: nije.
TO je jedna od komponenti jedinstvenih oružanih snaga, funkcija joj je masovno organizovanje "svih radnih ljudi i građana za oružanu borbu i organizovani opštenarodni otpor", pa se zato organizuje u okviru društveno političkih zajednica (republika i pokrajina, opština) te mjesnih zajednica i organizacija udruženog rada. U ratu joj je sastavni dio i teritorijalno pripadajuća milicija. Tako veli Zakon o narodnoj odbrani i Vojni leksikon iz 1982 (str 621). U "Strategiji oružane borbe", namjenskom dokumentu koji je SSNO usvojio 1983 za TO je predviđeno da djeluju samostalno ili u sadejstvu sa JNA, pri čemu im je prvenstveni zadatak borbena kontrola vlastite pozadine.
GŠ JNA je prema istim izvorima (str 145 u VL) najviši štabni organ JNA i operativno plansko tijelo SSNO, podčinjeno direktno Saveznom sekretaru za NO. Kao što mu ime kaže, zajednički je za sve vidove, rodove i službe JNA jer prema njima je i organizovao sebe kroz odgovarajuće uprave i samostalna odjeljenja.
Pa da zaključimo: JNA i TO su dvije samostalne komponente jedinstvenih oružanih snaga. Jedinstvo se ostvarivalo u zajedničkoj vrhovnoj komandi - Predsjedništvu SFRJ koje je u tim danima bilo nekompletno (bez Hrvata, Slovenca, Makedonca i Bosanca te sa Albancem koji nije bio legitimni predstavnik ove AP u ionako nekompletnom Predsjedništvu). To Predsjedništvo više nije moglo da donosi legalne odluke jer se raspalo, tako da je rukovođenje i komandovanje komponentama oružanih snaga prešlo na tijela koja su im izvorno nadležna: za TO Crne Gore, kao i bilo koje druge republike u SFRJ to su predsjenik odnosno u slučaju CG Predsjedništvo Republike koje rukovodi i Vlada koja preko ministarstva (sekretarijata) za narodnu odbranu komanduje TO. Kapiaš? Rukovođenje je strategija, komandovanje - operatika, znači okreni-obrni: komandovao Đukanović.
Prvi put da čujem kako Titogradski korpus nije ratovao u Hercegovini, no nikad nije kasno da čujemo nove gluposti o svemu. Titogradski i Užički korpus su 20 septembra izvršili koncentraciju snaga za Dubrovačku i Splitsku operaciju, pri čemu je ova druga propala zbog nepopunjenosti jedinica rezervistima iz Srbije. Na Dubrovačko ratište je dovezena jedna krnja brigada rezervista iz Valjeva, koji su nekoliko dana kasnije dezertirali odnosno potrpali se u kamione i vratili kući. Tadašnji ministar inostranih poslova, Nikola Samardžić, u Skupštini navodi da je front oslabljen izdajom rezervista iz Srbije i da im to nije prvi put jer su oni tako izdali crnogorsku vojsku i 1914. Sjetih se, rekao je zapravo: "izdali nas 1914" što djeluje smiješno, jer je Samardžićev otac bio soldat Franz Josefa. Samardžić je tada, kao i Bulatović, zgranut jučerašnjim pisanjem beogradske "Politike" koja tvrdi da je "lopovluk i divljaštvo crnogorskih rezervista nezapamćeno u Konavlima, još od 1813 kad su Crnogorci poslednji put pljačkali Konavle", dok Đukanoviću takvo pisanje nije smetalo.
Kako god: na Dubrovačkom i Hercegovačkom ratištu niko iz rukovodstva Srbije nije izvršio smotru svojih jedinica, ali su rukovodstvo (Momir Bulatović) i komanda (Milo Đukanović) obišli rezerviste kojima su rukovodili i komandovali. Jes' zadovoljan?
VL će ti prodati neko od penzionisanih vojnih lica za dvadesetak eur, fino ga je imati, Strategiju oružanih snaga, iako je bila klasifikovana kao vojna tajna, često možeš naći po buvljacima za pola eur.

Не спорим ја чињеницу да је ТО била самостална у односу на ЈНА и то је чињеница.
Чињеница је и да је прије почетка напада на херцеговачко-дубровачку област донјета одлука у ЦГ да се ТО ЦГ стави под оперативну команду ЈНА, јер 30.000 Усташа и Курда надире преко Дебелог бријега.Простим језиком говорено предали су команду над ТО ЦГ Генералштабу који је те јединице употребљавао по својим плановима, тако да је ова твоја прича да су МИЛО и МОМО командовали њима обична глупост.Само су јединице МУП-а биле под директном командом владе ЦГ али у стварности ни њима се није командовало из Црне Горе.
Треба знати и да нису све јединице из ЦГ које су учествовале у операцији биле у саставу ТО или МУП-а.
Добар дио њих је био у саставу саме ЈНА.Али то није битно јер је команда ЈНА и ТО на том подручју током ратних дејстава била под заједничком командом завршно са Генералштабом (фиктивно са Предсједништвом СФРЈ).
Само бих још да појасним ово у вези са Ужичким корпусом.Недуго по доласку јединица ЈНА и ТО из ЦГ на подручје Херцеговине (јединице које су нападале сјеверно од Дубровника) дошло је до промјене у команди.Ове јединице су издвојене из Титоградског корпуса (генерал Стругар) и пребачене у Ужички корпус (генерал Торбица).Немам информацију да ли је то био случај и са јединицама које су нападале преко Дебелог Бријега, али се не бих изненадио да је тако било.
Код тебе или влада елементарно незнање о тим догађајима или подмећеш.

Sing Sting
27-04-11, 03:52
Не спорим ја чињеницу да је ТО била самостална у односу на ЈНА и то је чињеница.

And the wheel is turning, turning, turning.
Bare, prijatelju, brate, Crnogorče i anđele moj: jesi li doveo u pitanje išta od onog što sam naveo - osim da Momir i Milo komandovali nijesu? Izgleda ne.


Чињеница је и да је прије почетка напада на херцеговачко-дубровачку област донјета одлука у ЦГ да се ТО ЦГ стави под оперативну команду ЈНА, јер 30.000 Усташа и Курда надире преко Дебелог бријега.Простим језиком говорено предали су команду над ТО ЦГ Генералштабу који је те јединице употребљавао по својим плановима, тако да је ова твоја прича да су МИЛО и МОМО командовали њима обична глупост .

Počeo si istim nebulozama. Ko je plasirao dezinformacije o 30.000 ustaša i Kurda? Milo i Momir, ali da budemo realniji - uglavnom Milo, jer je uvjek bio radoholik. Rat je isplanirala i odluku o njemu donijela crnogorska vlast, jer je od prvog AB mitinga ovom narodu obećavala isključivo oružje, rat i mržnju. Rukovođenje TO je cijelo vrijeme bilo na predsjedniku Predsjedništva Crne Gore. Uostalom, Momir Bulatović je kao predsjednik Predsjedništva RCG , odnosno vrhovna komanda za crnogorske rezerviste, iskoristio svoje ustavno ovlašćenje i donio odluku da se crnogorski rezervisti u novembru 1991 sa Banije vrate u Crnu Goru. Takvu odluku nije donio kada su u pitanju rezervisti oko Dubrovnika i u Hercegovini, jer je procjenio pa odlučio da je potrebno da budu tamo. Sve i da je htio a nije mogao ili smio, što je tvoja inputacija - ne mijenja stvar, jer je odgovornost podjednaka i za posljedice nastale nevršenjem ovlašćenja. Ali je očigledno da je raspolagao sa formalnom i faktičkom moći koju je upotrijebljavao u skladu sa planom.Само су јединице МУП-а биле под директном командом владе ЦГ али у стварности ни њима се није командовало из Црне Горе.

Te gluposti je suvišno komentarisati: direktno pod Vladom a u stvarnosti pod...Generalšrabom JNA, MUP Srbije, štabom 163 brigade HV..? Po Zakonu, policijske jedinice u stanju rata (neobjavljenom a faktički uspostavljenom) postaju sastavni dio TO i stavljaju se pod istu komandu.

[QUOTE=BAR;2188637]Треба знати и да нису све јединице из ЦГ које су учествовале у операцији биле у саставу ТО или МУП-а.

Naravno da ne, diljem Crne Gore su se nalazili vojnici na odsluženju redovnog vojnog roka i njihove starješine, avijacijski puk i kasnije avio brigada na titogradskom aerodromu. No, među njima je bilo nekog reda i poretka jer su palež, lupežanje, Morinj i gotovo sve svinjarije vezano za Dubrovnik počinili crnogorski teritorijalci.


Само бих још да појасним ово у вези са Ужичким корпусом.Недуго по доласку јединица ЈНА и ТО из ЦГ на подручје Херцеговине (јединице које су нападале сјеверно од Дубровника) дошло је до промјене у команди.Ове јединице су издвојене из Титоградског корпуса (генерал Стругар) и пребачене у Ужички корпус (генерал Торбица).Немам информацију да ли је то био случај и са јединицама које су нападале преко Дебелог Бријега, али се не бих изненадио да је тако било.

Strugar uopšte nije komandovao Titogradskim korpusom, čini mi se da je komandant TK tada bio pukovnik Branko Stanković - nijesam siguran, ali znam sigurno da je Strugar u trenutku napada na Dubrovnik bio načelnik Štaba crnogorske teritorijalne odbrane i da je sa toga mjesta kasnije postavljen za komandanta jedinstvene operativne grupe na Dubrovačkom ratištu. Tu operativnu grupu su činili: Podgorički korpus, djelovi Užičkog u rasulu, Bilećki koji je tada par excellence funkcinisao kao paravojska rezervista Vučurevićeve SAO Hercegovina, te razne filofašističke formacije tipa radikalski dobrovoljci, Beli orlovi itd. Dakle, nakon što se uveliko ušlo u Rat za Mir, došlo je do objedinjavanja snaga teritorijalaca, vojske i paravojske - a činjenica da je terensku komandu nad njima dobio dojučeranji komandant štaba crnogorske TO - jasno govori ko je kome komandovao i u čije ime.


Код тебе или влада елементарно незнање о тим догађајима или подмећеш.

Pričam ono što znam, a ti očito ono što moraš. Nije problem biti Đukanovićev podrepaš, ali se i niski poslovi daju raditi sa više dostojanstva.

milovan
27-04-11, 11:39
Ako nam JEZIK ne bude preko 50%, iJopet ce LIZAT SLADOLED, e majko presveta Bogorodice, oce li VASKRSNUT SrBski, kaO ISUS H-RISTO da i to SLAVIMO kao Svetosavski shkolski praznik.
Koja je MUKA na njih, od ovoga popiSHa, i HILJADU PLUS JEDNA CRKVA POSADJENA NA ZGODNO MJESTO; DJE DOLAZE SRBI CHESTO, IZ HELIKOPTERA.

MonterO
27-04-11, 11:47
Jes, no vam ovih 17.306 sa Cetinja obaljuju prosjek na 41,05 %, a nije ni to malo da se razumijemo :D

Msilim da se procjena za čitavu Crnu Goru radi na nivou uzorka. Što znači da procjena nije za uzoprak, nego je od tih 100k oko 80% srpski jezik, pa kad dođe CT, RO i UL, lako će se to obalit na 50%.

OSCAR
27-04-11, 12:04
Msilim da se procjena za čitavu Crnu Goru radi na nivou uzorka. Što znači da procjena nije za uzoprak, nego je od tih 100k oko 80% srpski jezik, pa kad dođe CT, RO i UL, lako će se to obalit na 50%.

Procjena za čitavu CG se ne može raditi na osnovu uzorka, ukoliko on nije iz dovoljnog broja popisnih krugova u svim sredinama u CG. Jer ako fale tih 4, 5 gradova đe će srpski bit na nivou statističke greške, trebalo bi baš u ovom "prvom" dijelu uzorka da bude 80%...Kako to nije slučaj, no se radi u tom dijelu o procentu koji se kreće do 50%, to će ovi gradovi "obaliti" ukupan procenat za srpski na nivo koji će bit 40, 42, 45%...nebitno.

Isto tako, ne može se "pretpostaviti" da je recimo dominantan jezik u Rožaje ili Plav bosanski, jer ukoliko on bude crnogorski on bi "porastao" na državnom nivou za 5% koliko čine ova 2 grada...

Eto toliko, sve u svemu NOVA ima svoje kontrolore i u MONSTAT-u, tako da ćemo sve znati do 15 jula...još 75 dana.

niksicanin 24
27-04-11, 12:19
Ako nam JEZIK ne bude preko 50%, iJopet ce LIZAT SLADOLED, e majko presveta Bogorodice, oce li VASKRSNUT SrBski, kaO ISUS H-RISTO da i to SLAVIMO kao Svetosavski shkolski praznik.
Koja je MUKA na njih, od ovoga popiSHa, i HILJADU PLUS JEDNA CRKVA POSADJENA NA ZGODNO MJESTO; DJE DOLAZE SRBI CHESTO, IZ HELIKOPTERA.

Nije Milovane na nas muka, nego na Ranka Krivokapica, Draska Djuranovica i onoga bivseg Srbina Andrijasevica. Za sad su se samo oni javili.
@ Oskare, ovi rezultati su bez Pljevalja.

MonterO
27-04-11, 12:31
Procjena za čitavu CG se ne može raditi na osnovu uzorka, ukoliko on nije iz dovoljnog broja popisnih krugova u svim sredinama u CG. Jer ako fale tih 4, 5 gradova đe će srpski bit na nivou statističke greške, trebalo bi baš u ovom "prvom" dijelu uzorka da bude 80%...Kako to nije slučaj, no se radi u tom dijelu o procentu koji se kreće do 50%, to će ovi gradovi "obaliti" ukupan procenat za srpski na nivo koji će bit 40, 42, 45%...nebitno.

Isto tako, ne može se "pretpostaviti" da je recimo dominantan jezik u Rožaje ili Plav bosanski, jer ukoliko on bude crnogorski on bi "porastao" na državnom nivou za 5% koliko čine ova 2 grada...

Eto toliko, sve u svemu NOVA ima svoje kontrolore i u MONSTAT-u, tako da ćemo sve znati do 15 jula...još 75 dana.

Siguran sam da nisi u pravu, a to mi govori i tvoje uporno pozivanje na brojke iz Cetinja, kao tobožnjeg spasioca časti crnogorskih cifara.

Uostalom biće rezultati. Srbi će biti značajna populacija, srpski će biti naznačajniji jezik..
Samo me interesuje šta ćete onda smisliti. I vi i ova smutna opozicija.

Na brzinu se sada u Beranama usvaja statut novog lokalnog javnog servisa, u kome se propisuje rad na očuvanju i stvaranju crnogorskog nacionalnog identiteta.
Notorna je činjenica da niko do danas i nije objasnio šta je to CNI i na koga se odnosi.
I ima li mjesta za mene kao Srbina i Esada Adrovića, nekog Bošnjaka iz Petnjice, mjesta u tom CNI.
Namjerno pominjem Berane, jer će tamo etnički Crnogorci činiti i već čine oko četvrtinu stanovništva.

Zato pozivam DPS i SDP da u skupštini Ulcinja pokrenu istu inicijativu. Da Radio Ulcinj promoviše CNI. .. Gorilo bi do Njujorka i Strazbura..

BAR
27-04-11, 12:31
bare, prijatelju, brate, crnogorče i anđele moj: Jesi li doveo u pitanje išta od onog što sam naveo - osim da momir i milo komandovali nijesu? Izgleda ne.

Počeo si istim nebulozama. Ko je plasirao dezinformacije o 30.000 ustaša i kurda? Milo i momir, ali da budemo realniji - uglavnom milo, jer je uvjek bio radoholik. Rat je isplanirala i odluku o njemu donijela crnogorska vlast, jer je od prvog ab mitinga ovom narodu obećavala isključivo oružje, rat i mržnju. Rukovođenje to je cijelo vrijeme bilo na predsjedniku predsjedništva crne gore. Uostalom, momir bulatović je kao predsjednik predsjedništva rcg , odnosno vrhovna komanda za crnogorske rezerviste, iskoristio svoje ustavno ovlašćenje i donio odluku da se crnogorski rezervisti u novembru 1991 sa banije vrate u crnu goru. Takvu odluku nije donio kada su u pitanju rezervisti oko dubrovnika i u hercegovini, jer je procjenio pa odlučio da je potrebno da budu tamo. Sve i da je htio a nije mogao ili smio, što je tvoja inputacija - ne mijenja stvar, jer je odgovornost podjednaka i za posljedice nastale nevršenjem ovlašćenja. Ali je očigledno da je raspolagao sa formalnom i faktičkom moći koju je upotrijebljavao u skladu sa planom.


Само су јединице МУП-а биле под директном командом владе ЦГ али у стварности ни њима се није командовало из Црне Горе.

Te gluposti je suvišno komentarisati: Direktno pod vladom a u stvarnosti pod...generalšrabom jna, mup srbije, štabom 163 brigade hv..? Po zakonu, policijske jedinice u stanju rata (neobjavljenom a faktički uspostavljenom) postaju sastavni dio to i stavljaju se pod istu komandu.Naravno da ne, diljem crne gore su se nalazili vojnici na odsluženju redovnog vojnog roka i njihove starješine, avijacijski puk i kasnije avio brigada na titogradskom aerodromu. No, među njima je bilo nekog reda i poretka jer su palež, lupežanje, morinj i gotovo sve svinjarije vezano za dubrovnik počinili crnogorski teritorijalci.Strugar uopšte nije komandovao titogradskim korpusom, čini mi se da je komandant tk tada bio pukovnik branko stanković - nijesam siguran, ali znam sigurno da je strugar u trenutku napada na dubrovnik bio načelnik Štaba crnogorske teritorijalne odbrane i da je sa toga mjesta kasnije postavljen za komandanta jedinstvene operativne grupe na dubrovačkom ratištu. Tu operativnu grupu su činili: Podgorički korpus, djelovi užičkog u rasulu, bilećki koji je tada par excellence funkcinisao kao paravojska rezervista vučurevićeve sao hercegovina, te razne filofašističke formacije tipa radikalski dobrovoljci, beli orlovi itd. Dakle, nakon što se uveliko ušlo u rat za mir, došlo je do objedinjavanja snaga teritorijalaca, vojske i paravojske - a činjenica da je terensku komandu nad njima dobio dojučeranji komandant štaba crnogorske to - jasno govori ko je kome komandovao i u čije ime.Pričam ono što znam, a ti očito ono što moraš. Nije problem biti Đukanovićev podrepaš, ali se i niski poslovi daju raditi sa više dostojanstva.

Морам ти све цртат.
МИЛО и МОМО (Скупштина) су донјели одлуку да се ТО преда под управу ГШ, јер су их ови прије тога препали како се спрема напад на Црну Гору.Од тог момента престаје директна контрола над ТО ЦГ и она прелази у руке ГШ или тачније МО, које је политички контролисао Милошевић и жена му.Дакле ова твоја прича да је напад на Дубровник поланиран и вођен из Подгорице/Титограда је НЕИСТИНА.Јединице су са Баније повучене по позиву из Скупштине (МОМО) а не по наређењу, иако је Скупштина имала овлаштења да опозове одлуку о стављању ТО под команду ЈНА.
Јединице МУП-а су биле под директном командом Титограда, значи могле су бити повучена без одлуке Скупштине и по жељи Владе, али су оперисала у садејству и под заједничком командом ЈНА и ТО (која су потчињени ГШ) и према њиховим потребама су извршавале задатке.

Нису сви резервисти мобилизовани у ТО, већ је добар дио мобилизован у саму ЈНА још пар мјесеци прије напада и стациониран на Ћемовском пољу, и то претежно јединице које су ратовале у Херцеговини и сјеверно од Дубровника, које су послије одласка из Црне Горе изузете из Титоградског корпуса и предате Ужичком корпусу.

И реци ми како је могуће, ако се тим јединицама командовало из Подгорице, да јединицама јачине између 20.000 и 30.000 војника од којих више од половине Црногораца командује само један генерал Црногорац, од најмање десетак који су потребни таквом формацијском саставу?

OSCAR
27-04-11, 13:24
Siguran sam da nisi u pravu, a to mi govori i tvoje uporno pozivanje na brojke iz Cetinja, kao tobožnjeg spasioca časti crnogorskih cifara.

Uostalom biće rezultati. Srbi će biti značajna populacija, srpski će biti naznačajniji jezik..
Samo me interesuje šta ćete onda smisliti. I vi i ova smutna opozicija.

Na brzinu se sada u Beranama usvaja statut novog lokalnog javnog servisa, u kome se propisuje rad na očuvanju i stvaranju crnogorskog nacionalnog identiteta.
Notorna je činjenica da niko do danas i nije objasnio šta je to CNI i na koga se odnosi.
I ima li mjesta za mene kao Srbina i Esada Adrovića, nekog Bošnjaka iz Petnjice, mjesta u tom CNI.
Namjerno pominjem Berane, jer će tamo etnički Crnogorci činiti i već čine oko četvrtinu stanovništva.

Zato pozivam DPS i SDP da u skupštini Ulcinja pokrenu istu inicijativu. Da Radio Ulcinj promoviše CNI. .. Gorilo bi do Njujorka i Strazbura..

Pošto (vjerova ili ne) imam i dosta podataka iz Berana, đe će broj Srba biti značajno manji (bilo 41%), a broj Crnogoraca (bilo 22%) značajno veći u odnosu na prošli popis (vjerovatno do 50% veći) a da će se broj govornika crnogorskog jezika najmanje udvostručiti čini mi se da ti priča o "betoniranju" procenata sa prošlog popisa neće proći, pogotovo na sjeveru (Andrijevica, Bijelo Polje, Kolašin, Žabljak). Sad ti meni objasni, kao Srbin kako to da ta ogromna manjina Crnogoraca u Beranama uspijeva da dobije 55% glasova na lokalnim izborima radi ostvarivanja tog velikocrnogorskog projekta.

Jačanje crnogorskog identiteta za mene ne podrazumijeva jačanje etničkog/nacionalnog identiteta Crnogoraca nego jačanje osjećaja pripadnosti ovoj državi bez obzira na nacionalno ili vjersko određenje. Ovo posebno zato što su članovi i rukovodioci crnogorskih kulturnih/zavičajnih udruženja i asocijacija u nekoliko evropskih zemalja (Luxemburg, Danska, Njemačka, Švajcerska) urpavo pripadnici bošnjačkog/muslimanskog/crnogorskog naroda islamske vjere iz Berana i Petnjice, tako da ne bi najrpije trebali se njima obratiš kao potencijalnim "asimilatorima".

MonterO
27-04-11, 13:30
Pošto (vjerova ili ne) imam i dosta podataka iz Berana, đe će broj Srba biti značajno manji (bilo 41%), a broj Crnogoraca (bilo 22%) značajno veći u odnosu na prošli popis (vjerovatno do 50% veći) a da će se broj govornika crnogorskog jezika najmanje udvostručiti čini mi se da ti priča o "betoniranju" procenata sa prošlog popisa neće proći, pogotovo na sjeveru (Andrijevica, Bijelo Polje, Kolašin, Žabljak). Sad ti meni objasni, kao Srbin kako to da ta ogromna manjina Crnogoraca u Beranama uspijeva da dobije 55% glasova na lokalnim izborima radi ostvarivanja tog velikocrnogorskog projekta.

Kao i svuđe drugo. Pritiscima, zapošljavanjem za glasove, dijeljenjem socijale, potplaćivanjem.. Ničim čistim svakakoP.S. Srba je bilo 46%. a Crnogoraca 25%. Ono što vi nećete objašnjavati poslije popisa je zašto se zaboga smanjio broj ljudi u Beranama, Pljevljima itd. Ali ćete na sva bukati kako primorje i Podgoricu uništiše doseljenici sa Sjevera.

niksicanin 24
27-04-11, 13:58
Montero, Srba je ostalo 46% u Beranama.

MonterO
27-04-11, 15:12
Montero, Srba je ostalo 46% u Beranama.

Jedino mi nije jasno zbog čega su ostali...

niksicanin 24
27-04-11, 15:37
Jedino mi nije jasno zbog čega su ostali...

Hahahaha, mislio sam na procenat :)

MonterO
27-04-11, 16:31
Hahahaha, mislio sam na procenat :)
jasno ;)


Kad smo već kod Berana, evo kako je "popravljen" most u centru, oštećen u decembarskim polavama

http://rtcg.files.wordpress.com/2011/04/beranski-most.jpg

Pirun
27-04-11, 16:42
rekoste ovo je neđe u Bangladešu u delti? to je tamo ogroman problem. i nije ga lako riješiti. nije to jedan ili dva mosta. ili jedna ograda. mada priča se da imaju male hobotnice koje iskaču iz rijeke čim nabuja i onim pipcima naprave strašnu ogradu. ka' prava... dobro što ne prolaze đeca preko mosta...

OSCAR
27-04-11, 17:43
Kao i svuđe drugo. Pritiscima, zapošljavanjem za glasove, dijeljenjem socijale, potplaćivanjem.. Ničim čistim svakakoP.S. Srba je bilo 46%. a Crnogoraca 25%. Ono što vi nećete objašnjavati poslije popisa je zašto se zaboga smanjio broj ljudi u Beranama, Pljevljima itd. Ali ćete na sva bukati kako primorje i Podgoricu uništiše doseljenici sa Sjevera.

Ja sam imao podatke sa jednog sajta koji je uključivao i ove koji su vanka, moja greška opraštaj...
Svakako da je broj stanovnika smanjen i tamo i svuđe na sjeveru i to je ono oko čega se moramo zajednički raspravit, jednako su odlazili i oni što su glasali Da i Ne na referendumu, dijelom i zato što je politička ostrašćenost tamo bila dovedena do gornje granice, dijelom i što je zobg te političke ostrašćenosti bitno smanjena mogućnost za bavljenje životnim temama.

I opet da ponovim...da ćemo za 2 i po mjeseca viđet rezultate popisa u Beranama koji će nam sve pokazati...

Jal Cargo
28-04-11, 02:04
.

Jeste li znali da Vladin avion plaćate 6.849 eura dnevno? (http://www.vijesti.me/vijesti/jeste-li-znali-da-vladin-avion-placate-6-849-eura-dnevno-clanak-17325)

Policajac Amil Grbović otpušten jer se druži na Fejsbuku! (http://www.vijesti.me/vijesti/policajac-amil-grbovic-otpusten-jer-se-druzi-fejsbuku-clanak-17447)

Pretenciozan naslov, ali valja znati da nas budno oko prati...

__________

NSX
28-04-11, 02:29
zlobnici bi rekli da nasa Vlada podrzava masakr palestinske djece..

Jal Cargo
28-04-11, 02:34
hahahahahahahahahahahahahahahahahah

Mojsije
30-04-11, 12:46
Amerikanac porijeklom iz Beransela: Vatrogasci su skidali moju slobodu!

"U najstrašnijim košmarima sanjam kako mi gori kuća i dolaze vatrogasci", kaže Lončar.
Uvecaj! "Ja sam kao dječak maštao da postanem vatrogasac" (Foto: Tufik Softić)
U nastavku suđenja po tužbi američkog državljanina porijekom iz Beransela Jovana Lončara, protiv Opštine i podgoričkih preduzeća Metropolis media i Montino, zbog nasilnog skidanja uredno zakupljenog bilborda sa plakatom divljeg smetlišta Vasove vode, svjedočio je gradonačelnik Berana Vuka Golubović.

Njegov brat Milan, koji je direktor Agencije za izgradnju grada, i Đoko Veljić, načelnik službe zaštite, nijesu se pojavili pred sudom.


Sudija Dragan Šćepović je na prethodnom ročištu tražio da se u svojstvu svjedoka, na okolnosti izdavanja naloga za skidanje i sprovođenje procedure za ukljanjanje bilborda, saslušaju gradonačelnik, njegov brat i načelnik službe zaštite.

Gradonačelnik je na suđenje došao bez pravnog zastupnika i insistirao da on zastupa Opštinu. Kada mu je sudija objasnio da je pozvan u svojstvu svjedoka, odlučeno je da se zastupnik pozove telefonom i sačeka da dođe.

Nije pokrenuo postupak protiv vatrogasaca

Golubović je potom izjavio da je on izdao nalog za uklanjanje konstrukcija bilborda, zbog, kako je kazao, neregulisanih finansijskih odnosa sa firmom Metropolis media koja njima gazduje. Na primjedbu Lončarevog advokata Azre Jasavić da se sa Lončarom vidio tek nakon tri mjeseca, Golubović je odgovorio da ne može da se sjeti kada je to bilo

"Kada sam stupio u kontakt sa firmom Metropolis i kada se ispostavilo da postoji ugovor o zakupu do 2012. godine, onda sam zaustavio sve radove na uklanjanju bilborda“, rekao je predsjednik Opštine.

On je kazao da mu nije poznato da li su skinuti još neki bilbordi u gradu, i dodao da nije pokrenuo disciplinski postupak protiv vatrogasaca koji su skinuli samo Lončarev plakat jer je vjerovao da će se stvari riješiti dogovorom sa Lončarom kojem je ponudio da se njegov plakat vrati o trošku Opštine.

Na primjedbu Lončarevog advokata Azre Jasavić da se sa Lončarom vidio tek nakon tri mjeseca, Golubović je odgovorio da ne može da se sjeti kada je to bilo.


Na pitanje da li svjedok zna da se slučaj Jovanovog bilborda našao u izvještaju Stejt departmenta o kršenju ljudskih prava u Crnoj Gori za 2010. godinu, on je kazao da su to „neki novi momenti koji se ne odnose na postupak“.

Advokatica Jasavić je prigovorila i kazala da je Golubović u cjelosti dao iskaz kako bi Opština izbjegla odgovornost u ovom postupku.

"Ja sam kao dječak maštao da postanem vatrogasac"

Lončar je u svojstvu parnične stranke izjavio da se nikada u životu nije osjećao nemoćnije i očajnije kao te noći dok je slučajno prisustvovao skidanju njegovog plakata, kada je jedan od vatrogasaca i fizički nasrnuo na njega. "U najstrašnijim košmarima sanjam kako mi gori kuća i dolaze vatrogasci"

"Vatrogasci su skidali moju slobodu. Skinuli su samo moj plakat, dok drugu stranu bilborda koji je zakupila Vlada Crne Gore, nijesu dirali“, rekao je Lončar.

On je kazao da i danas trpi jake duševne bolove zbog kojih „u Americi četiri puta sedmično ide kod psihijatra“.

„Ja sam kao dječak maštao da postanem vatrogasac. Oni su uništili moju predstavu vatrogasaca kao ljudi koji spašavaju živote i ja sada imam mučninu kada vidim vatrogasce. U najstrašnijim košmarima sanjam kako mi gori kuća i dolaze vatrogasci. Osjećam strah i zbog toga pijem tablete za smirenje“, izjavio je Lončar.

Pošto je izostalo prisustvo sudskog vještaka, odlučeno je da se vještačenje o Lončarevim duševnim bolovima uradi na osnovu izjave i medicinske dokumentacije koju će dostaviti iz SAD.

Bilbord pocijepan 9. avgusta u ponoć

Lončar je Opštinu Berane, i podgorička preduzeća Metropolis media i Montino tužio zbog toga što mu je 9. avgusta u ponoć pocijepan uredno zakupljeni bilbord na koji je bila istaknuta fotografija gradskog smetlišta na Vasovim vodama i natpis „dokle“. Suđenje, koje se nastavlja početkom juna, pratilo je dvadesetak mještana Beransela

Bilbord su pocijepali vatrogasci, a u tužbi se tvrdi da je to učinjeno po nalogu direktora Agencije za izgradnju grada Milana Golubovića, gradonačelnikovog brata.

Uvecaj!
Lončar tužbom traži nadoknadu zbog materijalne i nematerijalne štete koju tuženi treba solidarno da plate, kao i da se o trošku tuženih na šest mjeseci, na istom bilbordu postavi njegov plakat sa istim sadržajem.

Suđenje, koje se nastavlja početkom juna, pratilo je dvadesetak mještana Beransela i pojedini predstavnici opozicionih partija.

http://www.vijesti.me/vijesti/amerikanac-porijeklom-beransela-vatrogasci-su-skidali-moju-slobodu-clanak-17717


Ovakva samovolja moze samo kod nas. Sve te gnjide opstinske odozgo treba ubacit u ove septicke jame da ciste.

A+A
30-04-11, 13:03
http://www.portalanalitika.me/drutvo/tema/25703-moramo-zatititi-nae-kulturno-nasljee.html
Slučaj crkve na Svetom Stefanu za mene ima dimenziju zaustavljanja ili usporavanja procesa modernizacije Crne Gore, ali i elemente podrivanja Ustavom utvrđenog sekularnog koncepta države Crne Gore, kaže predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava u razgovoru za Portal Analitika Crnogorska vlast nije u slučaju spora oko crkva na Svetom Stefanu postupila shodno domaćim zakonima i međunarodnim pravom, smatra Slobodan Franović u razgovoru za Portal Analitika.
- Vlast je u ovom slučaju trebalo da postupi u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom koje se odnosi na kulturno nasljeđe. Takva obaveza crnogorske vlasti eksplicitno je utvrđena u Okvirnoj konvenciji o vrijednosti kulturnog nasljeđa za društvo Savjeta Evrope koju je Crna Gora ratifikovala, ističe Franović, napominjući da Vlada Crne Gore već duže propušta da sprovodi sopstvene odluke.
- Vlada Crne Gore do danas nije pokazala da posjeduje kapacitet da sprovede i svoje ranije donijete izvršne odluke, povodom veoma teških slučajeva namjerne destrukcije kulturnog nasljedja, kao što je to bilo i dalje traje u slučaju “Rumija”. Takođe, nikada nijesu sprovedeni ni zaključci Vlade od prije nekoliko godina o destrukciji kulturnog nasljeđa širom Crne Gore, donijeti povodom razmatranja Izvještaja Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ističe Franović.
Predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta za ljudska prava ističe da se ta organizacija zalaže za potpunu dekriminalizaciju klevete.
- Mislim da Crna Gora treba da slijedi moderne trendove i da je potrebno krivični zakon zamijeniti civilnim zakonom o zaštiti od klevete, kojim bi, pored ostaloga, “nematerijalna šteta” bila definisana kao povreda prava ličnosti a isključen prevaziđeni koncept “fizičkih bolova”, “duševnih bolova”, “pretrpljenog straha”… Osim toga, potrebno je utvrditi najviši mogući novčani iznos dosude nematerijalne štete, koristeći iskustva iz precedenata Evropskog suda za ljudska prava i prakse drugih modernih država koje u svojim zakonima imaju takva riješenja, kaže Franović.
ANALITIKA: Zašto se u slučaju crkve na Svetom Stefanu Vlada Crne Gore ustručavala da poštuje zakone sopstvene države?
FRANOVIĆ: Mislim da je slučaj “Sveti Šćepan” (Sveti Stefan) složeniji nego što na prvi pogled izgleda, visoko je ispolitiziran, ima više aspekata i u ovom trenutku nijesam siguran što se sve krije u njegovoj pozadini. Ono što je sigurno: upravo je slučaj “Sveti Šćepan” pokazao da se iznova pojavljuje zastarjela grupa problema sa kojima crnogorsaka vlast - na razne načine i dugi niz godina - izbjegava da se suoči.
Jedan od tih problema jeste pitanje prava na zaštitu kulturnog nasljeđa, materijanog i nematerijalnog. Naročito onog koje je, trenutno, u nekoj vrsti državine različitih eparhija SPC, uključujući tu i kulturno nasljeđe na kojem rečene eparhije pokušavaju na protivpravan način da uspostave svojinska prava. Radi se o zajedničkom nasljeđu svih građana Crne Gore i nasljeđu pod nespornom jurisdikcijom Crne Gore. .
ANALITIKA: Srpska crkva, međutim, nema obavezu da crnogorskoj državi ispostavlja bilo kakve račune za gazdovanjem crnogorskim nasljeđem. Zašto država toleriše takvo stanje? FRANOVIĆ: Ključni problem jeste u tome što je Srpskoj pravoslavnoj crkvi na protivustavan način dato “pravo” da uživa eksteritorijalnost na teritoriji Crne Gore; dozvoljava joj se da ne priznaje zakone Crne Gore, da se otvoreno izruguje sa tim zakonima... Na kraju, SPC je dato da na teritoriji Crne Gore uživa “specijalnu pravnu sposobnost”, koja joj je privilegija na misteriozan način dodijeljena ranijih godina.
Osim u slučaju “Sveti Šćepan”, Vlada Crne Gore do danas nije pokazala ni da posjeduje kapacitet da sprovede i svoje ranije donijete izvršne odluke povodom veoma teških slučajeva namjerne destrukcije kulturnog nasljedja, kao što je to bilo i dalje traje u slučaju “Rumija”. Takođe, nikada nijesu sprovedeni ni zaključci Vlade od prije nekoliko godina o destrukciji kulturnog nasljeđa širom Crne Gore, donijeti povodom razmatranja Izvještaja Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Takođe, bez odgovarajuće reakcije nadleznih vlasti prošla je i prolazi politika države Republike Srbije, koja je javno iskazala u više navrata pretenzije nad nasljedjem Crne Gore. Sve to treba sagledati i u kontekstu toga da SPC, po zakonima i drugim dokumentima Republike Srbije - poput Strategije Vlade RS - ima karakter državne crkve, da joj je utvrdjena politička (nereligiozna) funkcija, koju ona treba da obavlja na teritorijama na kojima djeluje, uključujući teritoriju Crne Gore.
ANALITIKA: Da li to znači da Vi smatrate slučaj na Svetom Stefanu namjernom devastacijom crnogorskog kulturnog nasljeđa?
FRANOVIĆ: Kao što je dobro dokumentovano na vašem Portalu, u kulturno nasljeđe Crne Gore spada i Sveti Šćepan uključujući tu i arheološki lokalitet ostataka crkve Svete Gospe / Svete Gospođe. Tu su i ostataci crkve Svetog Aleksandra Nevskog, privatne crkve koju je sagradila Kraljica Marija Karađorđević 1938. godine na mjestu stare crkve Svete Gospođe i na ostacima nekoliko starih grobnica. Kupovina odnosno otuđenje Crkve pa rušenje crkve Svete Gospođe i mijenjanje tradicionalnog kulta mjesta bili su eklatantni primjeri namjerne destrukcije kulturnog nasljeđa Crne Gore počinjenog od strane kraljevske familije Karadjordjević.
Vlast je i ovom slučaju trebalo da postupi u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom koje se odnosi na kulturno nasljeđe. Takva obaveza crnogorske vlasti eksplicitno je utvrđena i u Okvirnoj konvenciji o vrijednosti kulturnog nasljeđa za društvo Savjeta Evrope, koju je Crna Gora ratifikovala. U toj Konvenciji je, pored ostalog, propisana i obaveza vlastima da “podstiču procese pomirenja koji bi na ravnopravan način riješavali situacije u kojima različite zajednice pridaju protivslovljene vrijednosti istoj kulturnoj baštini”.

Ovaj “slučaj” za mene ima dimenziju zaustavljanja ili usporavanja procesa modernizacije Crne Gore ali ima i elemente podrivanja Ustavom utvrđenog sekularnog koncepta države. Osim toga, imajući u vidu dosadašnje rezultate arheoloških istraživanja, treba voditi računa i mogućem postojanju, odnosno ugrožavanju svjedočanstva o simbiozi različitih religijskih tradicija na tom lokalitetu. Crna Gora je inače prepoznata po primjerima čudesne simbioze različitih religijskih i kulturnih tradicija u svojem nasljedju, i za mene je to jedna od njenih najvećih vrijednosti. Nažalost, nasljeđe takvog tipa je bilo i jeste predmetom najvećih “napada” posljednjih godina. Potpuno je neprihvatljivo što je sve to ostalo bez adekvatnog odgovora nadležnih vlasti.
ANALITIKA: Traju polemike oko prijedloga Vlade Crne Gore o dekriminalizaciji klevete. Kakav je stav CHK, da li treba potpuno dekriminalizovati krivično djelo klevete?
FRANOVIĆ: Treba, ali ako ne postoje svi uslovi i spremnost da se to uradi odmah i u potpunosti, svakako treba nastaviti dalje reforme u pravcu potpune dekriminalizacije klevete i sličnih dijela. Da podsjetim, Crnogorski helsinški komitet za ljudska prava od osnivanja 1994. godine vodi kampanju u prilog potpune dekriminalizacije klevete, kampanju za uspostavljanje isključivo sistema građansko-pravne zaštite od klevete i sličnih djela, naročito kada je u pitanju zaštita gradjana od “klevete u medijima”, odnosno šire i pravna zaštita gradjana u slučajevima povreda bilo kojeg od prava ličnosti. Lično pozdravljam svaki “korak” vlasti koji ide u pravcu potpune dekriminalizacije klevete.
Iako je dobro poznato da je krivična odgovornost medija bila prvi oblik pravne odgovornosti medija, nesporno je da je ona povijesno prevaziđena. Proces postupnog gašenja krivične odgovornosti medija ogleda se danas u sljedećem: postoje sistemi gdje takva odgovornost medija gotovo ni ne postoji ili je u procesu ukidanja, a tamo gdje i postoji, javljaju se tendencije eliminisanja ili bitnog reduciranja kazni, naročito kazne zatvora. Tako je i u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske prije nešto više od godinu dana kleveta dekriminalizovana. U Sjedinjenim Američkim Državama se gotovo u cjeliosti preferira civilna u odnosu na krivičnu odgovornost. Svi su ovi procesi rezultat nastojanja za širenjem slobode medija. U povijesti, bližoj i daljoj, kaznene su se sankcije - kazne zatvora naročito - nerijetko koristile kao sredstvo zastrašivanja i ućutkivanja medija.

A+A
30-04-11, 13:04
ANALITIKA: U Italiji i Njemačkoj su i dalje zakonom predviđene kazne zatvora, iako se ne izriču u praksi. Zašto mislite da je Crna Gora toliko ispred zemalja EU, zar nije bolje rješenje da se standardizuju novčane kazne?
FRANOVIĆ: Tačno je da mnoge države - uključujući i neke članice EU - još uvijek imaju veoma stroge zakone o zaštiti od klevete. Krivičnim zakonima Njemačke i Austrije je propisana kazna za klevetu u rasponu - novčana kazna ili kazna zatvora do 5 godina; zakonom Švajcarske - novčana kazna ili kazna zatvora do 3 godine. U Sloveniji: novčana kazna ili zatvor do 6 mjeseci.

Međutim, uočljiva je - i u zakonodavnim reformama i u praksi u mnogim zemljama - tendencija promjene sistema pravne zaštite u vezi s odgovornošću medija sa kaznenopravnog na građanskopravni teren. Objašnjenje toga procesa najbolje daje učenje o pravu ličnosti: zaštita treba biti organizovana tako da je u rukama upravo povrijeđenoga pravnog subjekta, to jeste građanina koji smatra da je neko njegovo pravo ličnosti povrijeđeno.
Osim toga, u gotovo svim sistemima sve je vidljivija tendencija da subjekt odgovornosti treba biti izdavač (vlasnik medija), a ne novinari kao medijski djelatnici. Samo se u određenim izuzecima - i po propisima radnog prava - odgovornost može protegnuti i na novinara, za štete izazvane namjerno ili iz krajnje nepažnje. Rečeno se ne može postići primjenom krivično-pravnog modela odgovornosti, već isključivo putem utvrdjivanja građansko-pravne odgovornosti. Budući da se radi o zaštiti ljudskih prava - zapravo uspostavljanju ravnoteže između slobode izražavanja i slobode medija sa jedne strane i zaštiti prava na dostojanstvo, ugled, čast, privatnost - najprikladnija je civilna procedura, odnosno procedura koja bi po svojoj prirodi odgovarala karakteru postupka koji primjenjuje Evropski sud za ljudska prava.
ANALITIKA: Zalažete se, dakle, isključivo za građansku parnicu?
FRANOVIĆ: Mislim da Crna Gora treba da slijedi moderne trendove i da je potrebno u ovoj oblasti “krivični zakon” zamijeniti civilnim zakonom o zaštiti od klevete, kojim bi, pored ostaloga, “nematerijalna šteta” bila definisana kao povreda prava ličnosti a isključen prevaziđeni koncept “fizičkih bolova”, “duševnih bolova”, “pretrpljenog straha”… Osim toga, potrebno je utvrditi najviši mogući novčani iznos dosude nematerijalne štete, koristeći iskustva iz precedenata Evropskog suda za ljudska prava i prakse drugih modernih država koje u svojim zakonima imaju takva riješenja.
ANALITIKA: Crna Gora je krenula u teške procese suđenja za ratne zločine. Da li je to pokazatelj da postoji politička volja za suočavanje sa prošlošću?
FRANOVIĆ: Posmatrajući procese u cjelini, mišljenja sam da kod većine u Crnoj Gori - i političke i društvene - postoji svijest, a rekao bih i spremnost, za neminovno suočavanje sa svime onim što se dogodilo u nedavnoj prošlosti u procesu razgradnje bivše Jugoslavije. Važno je reći: postoji većinsko mišljenje da to što Crna Gora za vrijeme ratova na prostorima bivše Jugoslavije bila dio druge države - formalno SFR Jugoslavije i SRJ a faktički Srbije - nas ne oslobađa obaveza utvrđivanja svih vrsta odgovornosti za ono što se dogodilo u tome vremenu i to kako odgovornosti pojedinaca iz Crne Gore, tako i Crne Gore kao cjeline.
ANALITIKA: Kada je, po Vama, većina u Crnoj Gori zaista postala svjesna odgovornosti za ratove početkom devedesetih; kada je počelo osvrtanje na vlastitu odgovornost?
FRANOVIĆ: Ključni, prelomni, događaj u suštinskom otvaranju procesa „suočavanja sa prošlošću“ u Crnoj Gori su bile kapitalne promjene 1997. i 1998. godine. Podjela u vladajućoj stranci dovela je do formiranja nove političke većine u Crnoj Gori na bitno drugačijem programu. Većinska Crna Gora je tada odbacila dalje učešće u političkom projektu stvaranja „Velike Srbije“; u udruženom zločinačkom poduhvatu, kako je taj projekat kvalifikovan u optužnici protiv Slobodana Miloševića i nekim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Crna Gora je tada krenula svojim putem koji je na kraju doveo do obnove njene nezavisnosti od Srbije 2006.
Promjene su zaista bile fundamentalne, odbijeno je sudjelovanje u ratu na Kosovu, u Crnoj Gori je tokom toga rata našlo utočište više od sto hiljada Albanaca protjeranih sa Kosova, uspostavljena je saradnja sa Tribunalom u Hagu, otvoren je i proces pomirenja i obnove povjerenja sa susjednim državama, uslijedile su i simbolične reparacije žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, politička izvinjenja državnih čelnika...
ANALITIKA: A koliko je, stvarno, promijenjeno crnogorsko društvo promjenom politike državnih lidera?
FRANOVIĆ: Usprkos navedenom progresu, lično nijesam zadovoljan mnogim aspektima navedenog procesa. Kako njegovom dinamikom, tako i kvalitetom utvrdjivanja raznih vidova odgovornosti - krivične, političke, moralne i drugih.
Proces suočavanja sa prošlošću je opterećen i nepovoljnom situacijom u regionu, budući taj proces u Crnoj Gori nije moguće izdvojiti iz regionalnog konteksta. Osim toga, ima u Crnoj Gori i onih koji zloupotrebljavaju proces suočavanja sa prošlošću za manipulacije u dnevno-političke svrhe. Njih zanimaju ta pitanja - posebno pitanja ratnih zločina - samo ako ih mogu zloupotrijebiti za svoje dnevno-političke ciljeve. Na tom fonu su i pokušaji miješanja raznih vidova odgovornosti, naročito krivične i političke.
ANALITIKA: Oslobađajuća presuda za deportaciju izbjeglica iz BiH otvorila je dilemu – da li je crnogorsko pravosuđe uopšte sposobno da presuđuje u tako teškim slučajevima.
FRANOVIĆ: CHK drži posebno važnim rasvjetljavanje svih ratnih zločina koji su se dogodili na teritoriji Crne Gore. Početak istraga, podizanja optužnica, suđenja za ratne zločine – sve je značajno kasnilo. Jedan od razloga je u činjenici što je - u vremenima kada Crna Gora nije bila samostalna država - za ratne zločine je postojala nadležnost Vojnog pravosudnog sistema, koji je ostao upamćen po opstrukciji pravde i po sprovođenju politike nekažnjivosti, što je bio i ključni argument za osnivanje Međunarodnog tribunala u Hagu. Naravno, za kašnjenje procesuiranja postoji i dio odgovornosti Crne Gore.
ANALITIKA: Prema prvostepenoj presudi za deportaciju izbjeglica, nije bilo osuđenih iako je zločin konstatovan. Crnogorsko pravoduđe je pokrenulo procese i za Morinj, Kaluđerski laz, Bukovicu ali - nema presuda. Zašto?
FRANOVIĆ: Vidite, CHK je pozdravio napredak ostvaren u procesuiranju slučajeva „Herceg Novi – Deportacije“, „Morinj“, „Kaluđerski Laz“ i „Bukovica“. Posebno ciejnimo isplaćivanje reparacija članovima familija žrtava u slučaju „Herceg Novi – Deportacije“ - pravično zadovoljenje postignuto sudskim poravnanjem - što je za sada prvi i jedini takav slučaj u regionu!
No, prateći navedene procese i suđenja koja su u toku, uočili smo mnoge probleme koji se odnose - na kvalitet predistražnog i istražnog postupka, na kvalitet optužnica, na kvalitet zastupanja optužnica i naravno na kraju na kvalitet presudjivanja.
Prvostepena presuda za deportaciju, o kojoj govorite, još uvijek nije urađena u pisanoj formi, makar prema informacijama koje sam dobio od nadležnog Suda. Zato presuda nije dostupna i ne mogu je stoga komentarisati. Međutim, mislim da je važno imati u vidu da je u slučaju „Herceg Novi – Deportacije“ u građanskoj proceduri već pravosnažno utvrđeno da se dogodio taj zločin, te da su u skladu sa time isplaćene reparacije članovima familija žrtava, kao i to da krivični postupak pred sudovima još nije okončan.
Želim da naglasim da je od izuzetnog značaja da sudovi sprovedu sve te postupke prema domaćim i međunarodnim standardima i donesu pravedne presude, koje će biti zasnovane samo na nespornim dokazima, na dokazima izvan razumne sumnje, bez bilo kakvih pritisaka. Takođe, veoma je važno da se u svim fazama postupaka koji su u toku, kao i onih koji će biti uskoro otvoreni striktno poštuju prava svih učesnika postupka, uključujući prava osumnjičenih ili optuženih.

Draško ĐURANOVIĆ

Mojsije
30-04-11, 14:36
Đeca koja ne zbore crnogorskim, moći će da se školuju na svom jeziku

Sva đeca koja ne zbore crnogorskim, školovaće se sljedeće školske godine na svom, maternjem jeziku. To Ustavom zagarantovano pravo Ministarstvo prosvjete obezbijediće svim Srbima, Hrvatima, Albancima i Bošnjacima koji požele da uče na jednom od četiri jezika.

U resoru ministra Slavoljuba Stijepovića, međutim, za sada ne znaju kako će Srbima, Hrvatima i Bosancima koji su do juče učili na jednom – istom jeziku, obezbijediti školovanje na tri različita.


"Olakšavajuća" okolnost je što će se Albanci, kao i do sada, školovati na albanskom jeziku, ali i činjenica da će Ministarstvo "blagovremeno" pronaći model.

"Nastava u svim školama u Crnoj Gori izvodiće se na crnogorskom jeziku, a đeci građana kojima crnogorski jezik nije maternji, biće obezbijeđeno školovanje na njihovom jeziku. Način na koji će se realizovati nastava za ovu đecu biće blagovremeno utvrđen, do početka naredne školske godine", odgovorila je portparolka Ministarstva Vesna Gajević "Vijestima".

Ministarstvo prosvjete nije potvrdilo, ali ni demantovalo glasine, da obezbjeđivanje školovanja na maternjem jeziku svima koji ne govore crnogorski, vodi ka formiranju jednonacionalnih odjeljenja.

"U skladu sa Ustavom Crne Gore, Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju, Zakonom o manjinskim pravima i slobodama i Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima, Ministarstvo prosvjete će preduzeti sve neophodne radnje i mjere, na koje nas obavezuju navedeni propisi, da se svakom građaninu koji ne govori crnogorskim jezikom, obezbijedi školovanje na njegovom maternjem jeziku. Na ovaj način, obezbijediće se potpuna ravnopravnost svih naroda i manjinskih nacionalnih zajednica koji žive u Crnoj Gori", stoji u odgovorima, između ostalih, na pitanje da li može doći do miješanja, odnosno formirana odjeljenja u kojima će učiti samo đaci koji govore istim jezikom?

http://www.vijesti.me/vijesti/deca-koja-ne-zbore-crnogorskim-moci-ce-da-se-skoluju-svom-jeziku-clanak-17778


A sto je ovo ljudi moji, sto ovi izvode ovdje. Ocemo li imati 5 pododjeljenja jednog odjeljenja: I-1(ucenici koji govore crnogorski), I-1(ucenici koji govore srpski), I-1(ucenici koji govore bosnjacki), I-1(ucenici koji govore albanski), I-1(ucenici koji govore hrvatski)?! Sto ovo cinimo?!?!

Dutch
30-04-11, 15:39
Ništa,nastavlja se dobra,stara politika podjela i priprema teren za narednih 200 godina ovakve vlasti :)

Stradivari
30-04-11, 16:40
Kad bude čas maternjeg dio djece će u jednoj učionici učiti srpski jezik i književnost, a dio đece u drugoj crnogorski jezik i književnost. Naravno biće malo problema u onim odjeljenjima gdje bude i onih kojima je maternji bošnjački ili hrvatski.
---

Hari Krisna
30-04-11, 16:48
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prisustvovaće sjutra beatifikaciji pape Jovana Pavla II koja će biti održana u Vatikanu, saopšteno je iz njegovog kabineta....

Ja mislim da on trebao tamo ici jer se mogu prevati pa njega proglasiti za sveca a sta bi onda zemaljski bez nase sablje nebeske.

niksicanin 24
01-05-11, 03:57
http://www.vijesti.me/kolumne/repovi-kolumna-17808
Repovi

Po svojoj suštini, rep je zauvijek vezan za pozadinu Šefa. Koliko god se upinjao da bude nezavisan, uvijek će mahati onako kako Šef želi. Ali ni Šef ne bi bio ono što je kad bi mu neko skratio repove.

http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/repovi-slika-18573.jpg (javascript:show_full_image(27268);) Uvecaj! (javascript:show_full_image(27268);)
(Foto: Savo Prelević)Vanja Ćalović

http://www.vijesti.me/slika-85x85/vijesti/vanja-calovic-slika-2152.jpg Autorka je izvršna direktorica NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora
Šef je otišao i za sobom ostavio repove.
Rep 1: Duško Dugouško.
http://ads.vijesti.me/www/images/bc7015533ed4e34d972be30b55904f52.png (http://ads.vijesti.me/www/delivery/ck.php?oaparams=2__bannerid=58__zoneid=155__cb=380 93339e7__oadest=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvi jesti.me) http://ads.vijesti.me/www/delivery/lg.php?bannerid=58&campaignid=24&zoneid=155&loc=http%3A%2F%2Fwww.vijesti.me%2Fkolumne%2Frepovi-kolumna-17808&referer=http%3A%2F%2Fwww.vijesti.me%2F&cb=38093339e7

Od svih Šefovih repova, on se trudi da ostavi najbolji utisak. Doduše, čini se da Šef njime najviše i maše, a sumnja se da mu je najmiliji od svih repova. Kako i ne bi, kada Dugouško zna Šefove najmračnije tajne.
Duško voli pasivno slušanje i aktivno podmetanje, a omiljena sportska disciplina mu je sačekuša. Opušta se uz Velikog brata, jer se čovjek uči dok je živ. Kako sam reče, o svakome zna sve, ali će to držati za sebe. Možda.
Njegovi najvjerniji vojnici su postali posebno popularni nakon objavljivanja video snimka na kome, uz svadbeno veselje, promovišu suživot i harmoniju različitih poluga vlasti. To je istovremeno i drugi najpoznatiji Severinin snimak. Škakljiv skoro kao i prvi.
Dugouško ima istrenirane uši i elastičnu kičmu, pa je rano otkrio sposobnost prilagođavanja. Kada Duško pojede evropsku šargarepu, dešava se nevjerovatna promjena… i Dugouško postaje demokrata. I borac protiv organizovanog kriminala i korupcije. Evropski čovjek širokih shvatanja, zaštitnik medija i NVO. I javno i tajno. Dok radite, dok spavate, dok ste sa porodicom i prijateljima, ne brinite, Dugouško pazi na vas.
Rep 2: Staljinov Dvorski Brk, SDB.
Diplomata nediplomatskih manira. Rep koji treba da nas, nevoljno, uvede u Evropu. Po mogućnosti direktno, a ne preko Rusije. I to sa jedinicom iz engleskog.
SDB operiše u sjenci Dugouška, neiživljenih ambicija da dobije svoju Službu. Dokazao se praćenjem privatnih života nekih diplomata, pa je postao omiljen u tim krugovima i poznat po sofisticiranim metodama. Ovaj reformista je nezvanični zagovornik uvođenja tajnih zatvora za političke neistomišljenike, po uzoru na ruske gulage. Vizionar.
Hobi mu je građevinska operativa, a njegove firme su najpoželjniji podizvođači za izgradnju autoputa, bilo da posao dobiju Kinezi, Hrvati ili Grci, jer SDB nema predrasuda kada je biznis u pitanju. A ni granica.
Rep 3: Dvorski Pendrek, zvani Mali Organ.
Vojnik. Mali, ali tehničar. Neobično iskren ili potresno neinteligentan, tek ne ostavlja sumnju da će ikada krenuti na Šefa.
Pored toga što je Mali, Organ se i brzo umara. Prči se, ali ne traje dugo. Tako su mu pobjegli čak i oni koje je znao još od manjih nogu. I krađa krojača je za njega bila prevelika akcija, a kamoli tone kokaina.
Ako vam Mali ikad zafali, uključite mobilni telefon. On je dvojnik svakom korisniku, bez obzira koju mrežu koristio. Htio je biti veći Dugouško i od Duška, ali su ga postavili tamo gdje pripada. Doberman Prve familije.
Repovi 4 i 5: Čistačice Prve familije.
Ova dva repa su zadužena za čišćenje. Zajedno daju najbolje rezultate. Jedna je specijalizovana za provjetravanje dosijea moralnih kriminalaca, a druga glanca trule daske sudstva. Sirotinjske majke organizovanog kriminala čiste fleke Prve familije bolje od veniša i varikine.
Peru biografije i peglaju afere. Eliminišu dokaze i kompromitujuće materijale - beng i prljavština nestaje! Omekšavaju i ispiraju mozgove neposlušnih sudija i tužilaca. Umivaju statistiku, a pod tepih guraju sve što ne uspiju da počiste. Samo im se hvata prašina po krivičnim prijavama.
Podvijeni rep: Filozof Budvanijus.
Nekad desna ruka, a sada samo rep. Filozof po vokaciji, materijalista po opredjeljenju. Patriota kome se to najviše isplatilo. I u ratu i u miru.
Ovaj rep je prvo uzbičio, pa se, poslije prve pljuske, podvio, nekako smanjio i zavukao dublje. Ćuti, a govori. Pospremljen i počišćen.
Još uvijek jedva primjetno maše, ali sve manje, jer Šef svakog trenutka može da ga skrati. Prodao je i brata i kumove samo da bi ostao makar Šefova izraslina.
Repić: Mini Mi alias Šarena Laža.
Najmlađi i najslađi od svih repova. Izgleda kao glava, ali je ipak rep.
Još dok je bio samo patrljak, Mini Mi je obožavao Šefa i dokazao da je materijal za dobar rep.
Godinama je mahao za Prvu familiju i njene biznise. U žestokoj konkurenciji, zaslužio je titulu mađioničara koji od 1 pravi 11 miliona. Ta moderna vještina se sada izučava u Šefovoj školi za mlade talente.
Tako je i postao prvi među repovima. Makar zvanično. Po ugledu na Šefa, sprovodi reforme, ali na Facebook-u, a ne u Grand kafani, uz Metaliku, a ne Jami i Zvezde Granda. Sve ostalo je isto. Šefov najuspjeliji kozmetički zahvat. Ponos i dika Familije.
Po svojoj suštini, rep je zauvijek vezan za pozadinu Šefa. Koliko god se upinjao da bude nezavisan, uvijek će mahati onako kako Šef želi. Ali ni Šef ne bi bio ono što je kad bi mu neko skratio repove.
Naravoučenije: ovu našu usmrđelu ribu treba čistiti i od glave i od repa.

Odlicno.

Sing Sting
01-05-11, 16:59
Tjah, oni repovi i repići, a Ona svakako - orepina.
Ionako skupa svi krase ili lade isto prkno.

remark
01-05-11, 17:59
oće li je Veljović tužit za ovaj opis :)

niksicanin 24
03-05-11, 20:34
20 milki od goriva evra nije interesantno ovdasnjim cuvarima crnogorske drzave :) Jbg sta je 20 milki.

Nego, predlazem da se izmijeni Ustav Crne Gore, i da ima samo jedan clan: Crna Gora je nezavisna i medjunarodno priznata drzava! Nista drugo nije vazno.

Jal Cargo
03-05-11, 21:30
.

Informacije o svercu ___________ (popuniti po volji) odavno nijesu novost, nego crnogorska svakodnevnica, ali tesko mi je da povjerujem da si se zbog toga naśekirao. Da ti je sto ti bit ne moze, zazmurio bi ti i na krupnije stvari od cistijerne, a nije da neke nijesu bile i sa lesevima...

_______

Stradivari
03-05-11, 21:33
Vrlo nisko. Neočekivano.

NSX
03-05-11, 21:36
Sta je to nisko? U CG se pocetkom 90ih svercovalo naveliko, znam ih dostinu iz snpa (ne znam da li su i danas u istom) koji su od tog sverca kuce napravili...

niksicanin 24
03-05-11, 21:42
.

Informacije o svercu ___________ (popuniti po volji) odavno nijesu novost, nego crnogorska svakodnevnica, ali tesko mi je da povjerujem da si se zbog toga naśekirao. Da ti je sto ti bit ne moze, zazmurio bi ti i na krupnije stvari od cistijerne, a nije da neke nijesu bile i sa lesevima...

_______

Bedno.
Tvoj je sef bio zaduzen za sve vrste cistijerni, izbjeglice, gudru, cigare, sta pozelis. Posebno je bio boleciv prema komsiji iz Rastoka, pa je u Niksicu bio odrzan u reziji tvojih miting podrske tom komsiji.
Ja se nisam nesto pretjerano nasjekirao, nisam na budzetu. Samo, malo mi je licemerno da se digla ala i vrana u vezi Sv.Stefana, ali zato ne smijete pisnuti oko bilo cega drugog.

Stradivari
03-05-11, 21:43
Pročitaj Jal Cargov post do kraja.

niksicanin 24
03-05-11, 21:48
Procitao. Covjek me optuzuje da bih lagano propustio cistijernu sa lesevima. Kakva je teza optuzba?

Vec sam napisao, sa mnom je ucio ovaj Niksicanin kome se sudi zbog Grbavice. Nisam htio da mu se javim negdje 98. zbog svega sto smo culi jos pocetkom rata, a eto on se "borio" za moj narod. Ja nemam nedoumice sto se tice bilo koga sto je cinio zlocin.

Jal Cargo
03-05-11, 22:02
.

Da skratim, ne prenemazi se. Stojim iza svega sto sam rekao.

________

niksicanin 24
03-05-11, 22:18
.

Da skratim, ne prenemazi se. Stojim iza svega sto sam rekao.

________

Ne znam gdje si vidio prenemaganje.
Naravno, i ja stojim iza svega napisanog, tj. da je tvoj otac nacije bio najvjerniji saradnik svog komsije iz Rastoka tokom citavog vremena rata, tako da bio mogao sve to potraziti kod svojih.
Stvarno, sad sam ozbiljan, daj da se izmijeni ustav, i da ima samo jedan clan.

OSCAR
04-05-11, 00:02
Srpska Bosna i Hercegovina
8:45, 3 Maj, 2011
Piše: Ivan Lovrenović


Historijski „hod” srpskoga naroda do stanja u kojemu se nalazi danas, nakon povijesnoga sloma i političke fragmentacije jugoslavenske države, presudno je obilježen dvama momentima dugoga trajanja. Prvi je historijska činjenica višestoljetnih sukcesivnih seoba i raspršivanja toga naroda po južnoslavenskom i balkanskome prostoru, koji pak nije „prazan”, nego na kojemu zatječe druge autohtone narode i kulture. Drugi moment jest snažna i trajno živa ideološko-politička motivacija - težnja za integriranjem toga prostora i cjelokupnoga njegovog heterogenoga etničkog, konfesionalno-religijskog, tradicijskog, društvenog, kulturnog sadržaja u srpskom duhovnom, kasnije i u nacionalno-političkom smislu.

Teza Jovana Cvijića


U starijim, predmodernim razdobljima integrativnu ulogu nosila je Srpska pravoslavna crkva, naslonjena na nemanjićke tradicije carstva, a zahvaljujući uklopljenosti u osmanski državno-upravni sistem imala je jurisdikcijski pod sobom cijeli ogromni prostor do najširih zapadnih i sjevernih granica do kojih je u 17. stoljeću sezalo Osmansko Carstvo (Dalmacija, Lika, Slavonija, Ugarska…). Transformaciju integrativnih težnji u modernom dobu, u skladu s njegovim laiciziranim shvaćanjem nacije-države, najbolje je pak izrazio veliki srpski i evropski geograf Jovan Cvijić u raspravi povodom aneksije Bosne i Hercegovine 1908. godine: „Postoji jasno izražena težnja da ceo jugoslovenski kompleks od Trsta do Soluna čini jednu nacionalnu celinu i razvija kulturu na nacionalnoj osnovi. Konfesije se potčinjavaju nacionalnom principu. A glavnu masu toga jugoslovenskoga kompleksa čini srpski narod, koji, osim toga, zauzima i najpovoljnije, ali zato i najteže, geografske položaje, vodi glavnu borbu i podnosi glavne žrtve za tu ideju.” (Jovan Cvijić, Aneksija Bosne i Hercegovine i srpsko pitanje, Beograd 1908)

Nekad manje, nekad više, ova tendencija je trajno proizvodila napetosti između srpskih političkih programa s jedne strane, i težnjā ostalih naroda koji dijele isti prostor, s druge. Bosna i Hercegovina u toj dinamici zauzima sasvim posebno mjesto. Po mnogim političkim, sociokulturnim i tradicijskim elementima ta zemlja čak i u vremenima potpunoga gubljenja državno-političkog subjektiviteta (u osmanskome razdoblju, u razdoblju monarhijske Jugoslavije, ili u kratkoj epizodi Nezavisne Države Hrvatske, na primjer) ipak zadržava pečat stanovite samosvojnosti, karakter prepoznatljivoga kulturnoga i socijalno-tradicijskog amalgama, s dva druga naroda, bošnjačko-muslimanskim i hrvatskim, koji jednako potražuju pravo na priznatost; amalgama, dakle, koji traži da bude definiran i tretiran iz sebe, kao zaseban povijesno-politički entitet. Geopolitički, pak, iz perspektive srpske integrativne ideologije Bosna i Hercegovina zauzima takav položaj, da njezina zasebnost, a pogotovo državna emancipacija ili pripajanje nekom drugom državno-političkom sistemu, ne smije biti prihvaćeno nikada i ni po koju cijenu, nego Bosna i Hercegovina mora biti promatrana ekskluzivno, da ostanemo kod Cvijićevih termina: kao „oblast čisto srpske rase”, kao „centralna oblast i jezgro [srpskog] naroda”, kao „ključ srpskoga problema”. Taj način tumačenja, može se reći i intimnoga doživljavanja Bosne i Hercegovine, kojoj relativna prepoznatljivost i zasebnost može biti priznata tek kulturalno i dijalektalno, kao prijelaznoj i u isti mah povezujućoj regiji u zamišljenoj nacionalnoj cjelini srpstva „od Trsta do Soluna” - ostao je do danas trajno živ u srpskoj nacionalnoj imaginaciji. A sam kraj citirane Cvijićeve rasprave zvučao je, zvuči i danas, zlokobno: „Srpski se problem mora rešiti silom.”

OSCAR
04-05-11, 00:04
Država svih Srba

Jugoslavija je sa stanovišta srpske nacionalne ideologije u svakoj od svojih verzija bila zapravo politička metafora ostvarenosti te težnje za integracijom, za „državom svih Srba” (vulgo: velikom Srbijom). Tako je bilo u monarhiji Karađorđevića (1918-1941), na drugi način i u socijalističkoj Jugoslaviji (1945-1992). To se najbolje vidjelo po silnom otporu i anatemiziranju Ustava iz 1974. godine sa srpske strane, kojim je Tito morao popustiti snažnom pritisku težnji za emancipacijom drugih republika i nacionalnih zajednica. Praktičnu srpsku dominaciju (u pojedinim fazama i potpunu hegemoniju) u objema Jugoslavijama omogućivala je činjenica da su to bile izrazito nedemokratske, ideološke države i društva. U prvoj nametan je ideologijski konstrukt jugoslavenstva (ili „jednoga troimenog naroda”, pri čemu se kao na njegove konstituente računalo samo na Srbe, Hrvate i Slovence), kao nadnacionalnog i državotvornog osjećaja i sadržaja, a temeljen je na politički dizajniranom srpskom narodnom eposu i tradiciji svetosavlja. U drugoj Jugoslaviji tu ulogu je preuzela sasvim drukčija ideologijska armatura, kombinacija klasnog i nacionalnog programa: vlast radničke klase, ateizirano bratstvo i jedinstvo. I u jednoj i u drugoj ideologijski i politički okvir državnih interesa garantiran je prvenstveno represijski - političkim monizmom, vojskom i policijom. Odatle postaje sasvim jasno zašto je Milošević od svih jugoslavenskih vođa krajem osamdesetih godina Dvadesetoga vijeka najupornije zadržavao komunističku retoriku i rituale: samo tako je mogao osiguravati onaj nivo dominacije koji je Srbija još zadržavala. Ali došao je čas kada se vidjelo da se cijelo carstvo od Vladivostoka do Visa nezadrživo ruši, da komunistička ideologija silazi s evropske pozornice. Tada je bilo jasno da, s dolaskom višestranačja i parlamentarne demokracije, nepovratno nestaje ona supstanca kojom je bilo moguće održavati Jugoslaviju kao metaforu velike Srbije. Sada ju je trebalo ostvarivati bukvalno, što prije svega znači: ovladati vojno što većim vitalnim prostorom Jugoslavije do Jadranskoga Mora. A to su dijelovi Hrvatske, Crna Gora i naročito - Bosna i Hercegovina.

Ćirković - Ekmečić, dva pogleda

Što imamo danas, dvadeset godina kasnije? U ljeto 1989. godine Slobodan Milošević, predsjednik još uvijek Socijalističke Republike Srbije u sastavu Jugoslavije, pozvao je svoje sunarodnjake Srbe da budu spremni, jer ni „oružane bitke nisu isključene”. Čini to na Kosovu, s govornice na Gazi Mestanu prilikom mamutske proslave 600-te godišnjice Kosovskoga boja pred milijun prisutnih i pred televizijskim gledateljstvom cijele Jugoslavije. Ultimativni ideološki motiv te uzbune, praktičnog poziva u rat, bio je imperativ ostvarenja države u kojoj će živjeti „svi Srbi”. Dvadeset godina kasnije, na izmaku 2009. godine, predsjednik Republike Srbije Boris Tadić poziva svoje sunarodnjake Srbe „da budu lojalni građani u svim državama u regionu u kojima žive”, prisežući da Srbija „snažno i iskreno podržava suverenitet i integritet” svih tih država. Milošević izvikuje svoj prijeteći ratni poklič u atmosferi masovnog mitinga na mitskome mjestu, Tadićev poziv se odigrava službouljudno, po pravilima protokola, u predsjedničkoj palači u Beogradu, pred predstavnicima Srba iz dijaspore, pridošlih od Slovenije, Hrvatske i Madžarske, do Makedonije i Albanije, i, naročito indikativno, iz Bosne i Hercegovine.

Ništa tako plastično kao ova dva poziva s najvišega državnog mjesta u Beogradu ne prikazuje što se u vremenskom razmaku od dva desetljeća dogodilo sa Srbima, sa Srbijom i s regijom. Dogodila se, i po svemu sudeći završila, cijela jedna historija! „Svi Srbi nisu ostali u jednoj državi!” - tom rečenicom profesor Sima Ćirković počinje završno poglavlje o raspadu Jugoslavije u svojoj historiji Srba, knjizi raskošna znanja, majstorskoga umijeća sinteze i blistava autorskog stila. I zaključuje: „Na duži rok gledano, Srbija i države u kojima Srbi žive kao manjina streme istom cilju dobrovoljno se podvrgavajući načelima modernog svetskog poretka. Ni granice nisu nepropustljive, niti imaju onaj značaj kao u vreme oko 1900; sve brojnija su sredstva komunikacija koja se na granicama ne zaustavljaju. Razdvojenim delovima srpskog naroda ne predstoje ‘borbe za oslobođenje i ujedinjenje’, već zadatak da obnove pokidane veze sa susedima, evropskom i svetskom zajednicom, da povrate sposobnost recepcije onoga što se u savremenom svetu stvara za dobro i napredak ljudskog roda.” (Sima Ćirković, Srbi među evropskim narodima, Beograd 2004)

Drugi srpski historičar, Milorad Ekmečić, u svojoj također recentnoj jednotomnoj historiji Srba, stvar vidi sasvim suprotno, u crnim bojama: „U vreme pisanja ove knjige, etničko čišćenje srpskog prostora zapadno od reke Drine iza 1992, predstavlja prevrat istorije, koja iz temelja budućnost Balkanskog poluostrva uvodi u epohu trajne nestabilnosti. Svesno se dugoročno ruši pravo naroda Balkanskog poluostrva da sami od sebe i iznutra svojih državnih organizacija mogu integrisati i stabilizovati ovaj deo Evrope. Tu je zaista udarena konačna granica napora sedam vekova da li će Turci, ili Srbi, biti novi integrativni faktor na ruševinama bezuspešnih vizantijskih pokušaja integrisanja balkanskih Slovena. Zbog prioritetnog američkog nadzora, gotovo je nemoguće, čak u najgrubljim crtama, predviđati budući razvoj. Sjedinjene Države svaki svoj ratni i politički poduhvat predstavljaju kao oslobodilačku akciju protiv diktatura i ugnjetavanja manjina. Budućnost gledamo kroz tamu.” (Milorad Ekmečić, Dugo kretanje između klanja i oranja - Istorija Srba u Novom Veku 1492-1992, Beograd 2008)

Matica i dijaspora

Paradigmatsku i svjetonazorsku razliku između stavova dvojice eminentnih autora (koja je, uostalom, sasvim očigledna već i u naslovima njihovih knjiga) nije teško kvalificirati. Ekmečićev gubitnički pesimizam i strah od budućnosti bit će da je, više nego na znanstvenim analizama, zasnovan na činjenici da je sam autor bio jedan od najvažnijih ideoloških i duhovnih pokretača borbe za „državu svih Srba” 1992-1995. koja je završila povijesnim krahom, nanijevši strašne patnje i krvave žrtve drugima oko sebe, ali i samim Srbima. Ćirković, pak, postupa kao prirodno zainteresiran ali istovremeno i nepristran znanstveni promatrač činjenica i interpretator procesa, neopterećen nanosom nacionalizma i velikodržavlja. Zato ono, što njegovi nalazi znače na intelektualno-znanstvenoj razini, tako dobro korespondira sa značenjem onoga što se može otčitavati iz Tadićevih poruka na političkoj razini: politika ratova za državu svih Srba je okončana, tragedija je bila više sama ta politika nego činjenica što nije uspjela, pred Srbijom su sada posve drugi, evropski zadaci i obećanja. A Srbi u dijaspori? Oni će, poručuje Tadić, u tu istu budućnost samo kao „lojalni građani država u kojima žive”, pri čemu Srbija, naravno, „očekuje da te države poštuju evropske demokratske standarde i prava nacionalnih zajednica u očuvanju identiteta, jezika i kulture”, kako stoji u produžetku njegova poziva na lojalnost.

Očevidno je da je srbijanskome vrhu bilo od krucijalne važnosti da s jednoga ovakvog skupa razašalje nedvosmislenu poruku o definitivnom odricanju Srbije od svih, makar i najskrivenijih, ambicija za bilo kakvim novim prekomponiranjem svojih (eo ipso i tuđih) državnih granica. Žaba koju je zbog toga moralo progutati političko vodstvo Republike Srpske ogromna je. To se najbolje vidi po sadržaju i karakteru onoga što je tamo govorio premijer vlade Milorad Dodik: ništa o nepoželjnosti Bosne i Hercegovine za Srbe u Republici Srpskoj, ni najmanje aluzije na referendume o osamostaljenju, o čemu inače tako rado govori. Razloge za zadovoljstvo onime što su Srbi postigli, on formulirao skromno, politički korektno, u skladu s novom postjugoslavenskom političkom stvarnošću: „Danas s ponosom možemo reći da srpske zajednice u bilo kojoj zemlji u regionu imaju prava i legitimitet da ističu pravo i potrebu rješavanja tih pitanja u institucijama država u kojima se nalaze.” To je još jedan pokazatelj da vrijeme Dodikovoga plašenja „samostalnim putem Republike Srpske” isteklo, te da to plašenje u fiktivnoj snazi i ozbiljnosti održavaju, zapravo, oni politički faktori u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, koji o Dodikovom „otcjepljenju”, katkad se čini, viču više od njega samog.

Sagledano u širokoj historijskoj perspektivi, koju, kako smo vidjeli, obilježava tendencija prostornoga širenja i političke integracije, drastično sužavanje srpskoga nacionalno-državnog prostora i potpuni poraz integracijske koncepcije „od Trsta do Soluna” - kao sumarni rezultat raspada Jugoslavije i svih ratova koje je Milošević inicirao i vodio 1992-1995-1999 - događaj je s velikim historijskim značenjem i formatom. On ujedno označava i početak mogućega triježnjenja od velikoga srpskog mita o „izabranom narodu”. Lucidni istraživač srpske „književne arheologije”, pravi duhovni nasljednik kritičkoga uma Ilariona Ruvarca, danas potpuno prešućeni i zaboravljeni Miodrag Popović, pisao je 1976, istražujući porijeklo vidovdanskoga kulta: „U zrelim civilizacijama jasno se razlikuje šta je mit a šta istorijsko mišljenje, šta poezija a šta zbilja, šta bajka a šta živa stvarnost. U civilizacijama koje tek sazrevaju, ovi pojmovi se mešaju, međusobno prožimaju, što dovodi do stalnih sudara, lomova, nesporazuma, do pseudodinamike… Kao određena faza u razvitku nacionalnog mišljenja, on je bio istorijski neophodan. Ali, kao trajno stanje duha, vidovdanski kult može biti i koban po one koji nisu u stanju da se iščupaju iz njegovih pseudomitskih i pseudoistorijskih mreža. U njima, savremena misao, duh čovjekov, može doživeti novo Kosovo: intelektualni i etički poraz.” (Miodrag Popović, Vidovdan i časni krst, Beograd 1976)

OSCAR
04-05-11, 00:07
Međutim, trijumfalizam i likovanje bio bi najpogrešniji način na koji bi pripadnici i dionici južnoslavenske i balkanske povijesti mogli ispratiti srpski mit na historijski počinak. Od analogne hrvatske, od analogne bošnjačke, od analogne albanske (itd, itd…) panetničke ideologije, srpska se razlikuje samo po prilikama koje su joj bile dane i po brojčano-fizičkim mjerama: razlika je u kvantiteti, ne u vrsti. Mnogo mudrije od likovanja, bilo bi držati na umu upozorenje Miodraga Popovića o velikomu porazu, koji čovjekov duh može doživjeti ako nije u stanju da se iščupa iz pseudohistorijskih i pseudomitskih mreža.

Republika Srpska

Nakon definitivnoga svođenja srpskoga elementa u osamostaljenoj Hrvatskoj na politički status nacionalne manjine, nakon državnoga osamostaljenja Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Kosova, nakon egzodusa iz nekad značajnih centara srpske kulture poput Sarajeva i Mostara, od cijeloga tog velikog historijskog gibanja i snivanja preostala je još samo jedna mala enklava - Republika Srpska u sastavu nezavisne države Bosne i Hercegovine. Ambigvitetnost i unutarnja proturječenost njezinoga političkog statusa takva je, da nužno proizvodi permanentnu krizu; kriza je, zapravo, njezin oblik postojanja. S jedne strane, njezina geneza i njezin ideološki raison d’ętre takvi su, da Republika Srpska nužno mora težiti da bude prava „druga srpska država na Balkanu”, srpskija i od same Srbije - drukčije gubi smisao postojanja. Istovremeno, to postati ne može, jer je osuđena da bude tek administrativno-teritorijalna jedinica u okviru države Bosne i Hercegovine, i to biva sve izvjesnije kako se prilike u postjugoslavenskom okruženju smiruju, i kako više nema nikakve sumnje da je Srbija sa svojim ratovima definitivno završila, da joj je prostrt crveni tepih k Evropi, da s velikim ambicijama cilja na vodeću ulogu u konsolidaciji postjugoslavenske regije, te da prijatelje na tom poslu stječe na svim stranama, čak i u novoj politici Turske, a uvjet svih uvjeta na tom putu je - apsolutno poštivanje integriteta Bosne i Hercegovine. S druge strane, i sa stanovišta unutarnje političke konsolidacije i harmonizacije Bosne i Hercegovine, kojoj je kriza također postala „druga priroda”, najveća i najozbiljnija prepreka je upravo postojanje takve Republike Srpske. I to ne samo zbog srpske politike isključivoga partikularizma i opstruiranja izgradnje i funkcioniranja centralnih državnih institucija, nego - kao u fizici spojenih posuda - i zbog politike kakva se spram Republike Srpske i spram problema koji njezino postojanje predstavlja za konsolidaciju države, pa i uopće spram srpskoga političkog kompleksa u Bosni i Hercegovini, prakticira iz Sarajeva od dijela bošnjačke političke elite i političara. Ta politika također počiva na premisi isključivosti: Bosna i Hercegovina s Republikom Srpskom je nemoguća, a srpski politički faktor je dobrodošao samo kao element beskonfliktno inkorporiran u politički idiličnu „cjelovitu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu svih građana i naroda”. Budući da takvo političko mišljenje također nije ništa drugo nego jedna od forma nacionalističkoga fantazma, a da njegovi nosioci nemaju ni mrvu spremnosti ni sposobnosti da to uvide i započnu bosanskohercegovačku stvarnost promišljati bespredrasudno, u svoj njezinoj kompleksnosti i proturječnosti, njihovo mišljenje o problemu Republike Srpske svodi se na zahtjev za njezinim brisanjem. Od takve politike nacionalističku i partikularističku Republiku Srpsku ništa ne učvršćuje bolje, a one zajedno, ruku pod ruku, Bosnu i Hercegovinu cementiraju kao dvogubu strukturu, svojevrstan novi balkanski Cipar, u sebi dušmanski konfrontiranu i nerješivu. Izgovorena ili neizgovorena, u toj politici postoji „ideja” da bi Republika Srpska možda još i bila nekako prihvatljiva i probavljiva, ali tek pod uvjetom da se tamo kao političari i lideri pojave i nametnu neki „drukčiji Srbi”, te da Republika Srpska javno i službeno prihvati da je genocid njezina „genetska šifra”. I jedno i drugo je izraz krajnjega neshvaćanja političke historije - i općenito, i u konkretnim bosanskohercegovačkim koordinatama. Da će ubuduće ikada biti takve srpske politike koja će se „odreći” Republike Srpske i neke forme srpskoga ekskluzivizma u Bosni i Hercegovini, koja će voljno ići ispod stupnja autonomije koji je do sada dosegnula - iluzija je i gubljenje dragocjenoga vremena. A stvar je političke nesposobnosti i nekapacitiranosti, zapravo neke vrste političkog defetizma, misliti da nema nikakva drugog modusa da se u Bosni i Hercegovini odnosi produktivno urede ako je nemoguće da se „ukine” Republika Srpska!

Što sve to znači za Bosnu i Hercegovinu? Ako se nastavi kao do sada, bez minimuma suglasnosti o preobražaju u održivu političku zajednicu, samo to da će ostati cijela, u svojim međunarodno priznatim granicama. A unutar tih granica: galopirajuća implozija - politička, socijalno-ekonomska, kulturna, demografska… S perspektivom da u svakom od tih smislova u doglednoj budućnosti bude potpuno „pojedena” i praktično kolonizirana, i to ne zbog vječnih zlih namjera vječno zlih susjeda, nego - zbog vlastite nemoći, zbog potpunoga pomanjkanja vlastite supstance.

MonterO
04-05-11, 02:07
http://www.portalanalitika.me/drutvo/tema/25703-moramo-zatititi-nae-kulturno-nasljee.html
Slučaj crkve na Svetom Stefanu za mene ima dimenziju zaustavljanja ili usporavanja procesa modernizacije Crne Gore, ali i elemente podrivanja Ustavom utvrđenog sekularnog koncepta države Crne Gore, kaže predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava u razgovoru za Portal Analitika Crnogorska vlast nije u slučaju spora oko crkva na Svetom Stefanu postupila shodno domaćim zakonima i međunarodnim pravom, smatra Slobodan Franović u razgovoru za Portal Analitika.
- Vlast je u ovom slučaju trebalo da postupi u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom koje se odnosi na kulturno nasljeđe. Takva obaveza crnogorske vlasti eksplicitno je utvrđena u Okvirnoj konvenciji o vrijednosti kulturnog nasljeđa za društvo Savjeta Evrope koju je Crna Gora ratifikovala, ističe Franović, napominjući da Vlada Crne Gore već duže propušta da sprovodi sopstvene odluke.
- Vlada Crne Gore do danas nije pokazala da posjeduje kapacitet da sprovede i svoje ranije donijete izvršne odluke, povodom veoma teških slučajeva namjerne destrukcije kulturnog nasljedja, kao što je to bilo i dalje traje u slučaju “Rumija”. Takođe, nikada nijesu sprovedeni ni zaključci Vlade od prije nekoliko godina o destrukciji kulturnog nasljeđa širom Crne Gore, donijeti povodom razmatranja Izvještaja Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ističe Franović.
Predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta za ljudska prava ističe da se ta organizacija zalaže za potpunu dekriminalizaciju klevete.
- Mislim da Crna Gora treba da slijedi moderne trendove i da je potrebno krivični zakon zamijeniti civilnim zakonom o zaštiti od klevete, kojim bi, pored ostaloga, “nematerijalna šteta” bila definisana kao povreda prava ličnosti a isključen prevaziđeni koncept “fizičkih bolova”, “duševnih bolova”, “pretrpljenog straha”… Osim toga, potrebno je utvrditi najviši mogući novčani iznos dosude nematerijalne štete, koristeći iskustva iz precedenata Evropskog suda za ljudska prava i prakse drugih modernih država koje u svojim zakonima imaju takva riješenja, kaže Franović.
ANALITIKA: Zašto se u slučaju crkve na Svetom Stefanu Vlada Crne Gore ustručavala da poštuje zakone sopstvene države?
FRANOVIĆ: Mislim da je slučaj “Sveti Šćepan” (Sveti Stefan) složeniji nego što na prvi pogled izgleda, visoko je ispolitiziran, ima više aspekata i u ovom trenutku nijesam siguran što se sve krije u njegovoj pozadini. Ono što je sigurno: upravo je slučaj “Sveti Šćepan” pokazao da se iznova pojavljuje zastarjela grupa problema sa kojima crnogorsaka vlast - na razne načine i dugi niz godina - izbjegava da se suoči.
.....

komentar Blaža Davidovića na ovaj intervju

http://www.dayline.info/index.php?option=com_content&task=view&id=20350&Itemid=195

niksicanin 24
04-05-11, 13:25
Sve se nema :)

http://www.vijesti.me/vijesti/direktor-pobjede-kupio-akcije-prve-banke-900-000-eura-clanak-18265

Nevezano za ovoga Ivanovica, nego ti dodjes da poludis. Em placas smece puno novinarskog otpada, em te pljuju svakodnevno preko Glasa Cepuraka i smeca koje sebe naziva Javni servis. Sjasite vise :)

Pirun
04-05-11, 16:31
O sporu zbog obnove crkve Svetog Aleksandra Nevskog za Pobjedu govori jedan od starosjedilaca Svetog Stefana prof. dr Lazar Ljubiša (http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2011-05-04&id=207936)
dr Lazar Ljubiša, starosjedilac ovog primorskog mjesta i potomak jedne od 10 porodica koje su do 1955. godine živjele na poluostrvu koje je pretvoreno u grad hotel.

-Ne odobravam stavove ni jedne ni druge crkve, ni vlasti, ni opozicije niti bilo koje političke stranke, posebno ne demonstranata koji su se nedavno okupili da protestuju, a za koje ne znam ni ko su, ni koga predstavljaju. Postoji dovoljno dokumenata i istorijskih dokaza na osnovu kojih odluku isključivo može da donose meritorno tijelo - neutralni stručni savjet koji može jedino da oformi Zavod za zaštitu spomenika kulture, kao nadležna institucija. Odluku treba da potpišu svi članovi tog savjeta.

Mojsije
04-05-11, 16:43
Hebale vas crkve sve odreda. Evo sto je stvarno vazno...


Hipnotisana gomila


Da li držimo farme, koliki su nam pašnjaci, voćnjaci i žitnice, kolika su stada, zašto su manja, zašto ih više nemamo, šta bi valjalo da pogura stvar... Da li su nas to pitali u namjeri da se predvidi razvoj poljoprivredne proizvodnje, smanji uvoz hrane, iskoristi svako parče naše male zemlje?
Uvecaj! (Foto: Shutterstock.com)
Slađan Blagojević

Koliki su krediti po glavi i domaćinstvu, koliki je rok otplate, da li smo zadovoljni kamatom? Da li su nas to pitali na popisu, kako bi država mogla da planira socijalnu i ekonomsku politiku makar na deset godina?

Koliki je stambeni prostor po glavi i domaćinstvu, u čijem stanu živimo, kada je dodijeljen ili kupljen, da li se nadamo da od firme ili socijalnog možemo dobiti krov nad glavom, kao naši stari? To su nas pitali da bi planirali stambenu politiku, razvoj građevinarstva, da bi predvidjeli kretanje cijena nekretnina...


Da li držimo farme, koliki su nam pašnjaci, voćnjaci i žitnice, kolika su stada, zašto su manja, zašto ih više nemamo, šta bi valjalo da pogura stvar... Da li su nas to pitali u namjeri da se predvidi razvoj poljoprivredne proizvodnje, smanji uvoz hrane, iskoristi svako parče naše male zemlje?

Što bismo željeli da radimo, da studiramo, čime se ili čime su se bavili naši roditelji, koliko novca možemo izdvojiti za školarinu, gdje bismo učili i studirali ako bismo mogli?... To su nas pitali da bi država planirala broj školskih i studentskih klupa i sredstva za neku oblast, struku, nauku.

Da li radimo sezonski, da li odbijamo taj posao jer nam se ne radi ili smatramo da je 150 eura ispod svake mizerije i da ga zato prepuštamo najsiromašnijim iz regiona?... Pitali su nas da bi planirali politiku zapošljavanja.

Da li i koliko plaćamo preglede i ljekove, koliko dugo čekamo na pregled, kako zakazujemo, da li u svom gradu možemo sve da obavimo...

Da li vodimo neki sudski spor, koliko dugo, da li se žalimo na presude... Da li se osjećamo bezbjednim, da li postoje bande koje se slobodno šetaju našim gradovima...

Kako se grijemo, koliko to mjesečno plaćamo, kolike su komunalije...

Kolika je plata po glavi i domaćinstvu, da li očekujemo da će rasti, kako bi se projektovala makar cijena struje?

Kada smo poslednji put kupili frižider, televizor, krevet, biciklo ili automobil?

Da li su nas pitali čime se u slobodno vrijeme bavimo, šta gledamo, slušamo, da li je dovoljno ili uopšte ima pozorišnih predstava, bioskopskih projekcija, vrhunskih sportskih događaja...

Kuda i koliko putujemo, šta bismo ponudili turistima? Ko su idoli našoj djeci, da li nepismeni tajkuni sa zlatnim kajlama ili profesori sa zakrpljenim gaćama, turbofolk pjevačice ili džez muzičari, slobodni novinari na biciklu ili poltroni sa poslovnim prostorima?

Ne, vlastima je dovoljno da znaju ono što nikoga u civilizovanom svijetu ne interesuje, što je nepristojno pitati, tipa nacionalne ili vjerske pripadnosti. Zato čekamo nekakve glupe rezultate, dok nas nema ni u nezahvalnoj listi odliva mozgova, kao da je pamet ovdje nagrađena bolje nego u zemljama Evropske unije ili smo najrentabilniji kući „bez prihoda, ali i rashoda“.

Ili „ne idemo nikud i ne radimo ništa“, jer smo hipnotisana gomila, u neslužbenoj upotrebi.

El Re
04-05-11, 21:13
Nikad nijesam bio sklon rulji i "zakonu ulice", ali ovakve stvari kad pročitam zaista mi se okrene u stomaku i tada bih sa obije ruke podržao svakog ko bi izvršio državni udar... Eto onako, tek za primjer da se sa ovom praksom jednom prestane...

-----------------------------------------------------------------------------

Portal Vijesti: 04. maj. 2011
Putevima upravnih odbora
Kako su životne partnerke funkcionera vladajućih partija našle posao

http://www.vijesti.me/slika-519x316/vijesti/kako-su-zivotne-partnerke-funkcionera-vladajucih-partija-nasle-posao-slika-32152.jpg (http://javascript<b></b>:show_full_image(28053);)
Došli u upravne odbore pa zaposlili supruge u javna preduzeća

Osim što članstvom u upravnim odborima javnih preduzeća dopunjuju funkcionersku platu i mjesečna primanja zaokružuju na više od 2.000 eura, pojedinim političarima iz vlasti supruge su zapošljene u javnim preduzećima.

Podaci Komisije za sprečavanje konflikta interesa pokazuju da supruge dijela visokih predstavnika DPS-a i SDP-a rade u javnim preduzećima u kojima su njihovi najbliži saradnici predsjednici upravnih odbora, u istom ministarstvu gdje je supružnik ministar ili u zavodima i agencijama gdje je glava familije direktor.
To je u zadnjih nekoliko godina postao trend, nakon ranije ustaljene prakse da poslanici i ministri zbrinjavaju supruge na nekim činovničkim poslovima u okviru državnog aparata ili paradržavnih institucija.

Vučelić otišao, Tatjana došla
Supruga poslanika DPS-a Vladana Vučelića, Tatjana, radi u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice. On je kazao “Vijestima" da je ona u tu ustanovu, iz JP Vodovod došla nakon što je on, krajem prošle godine, napustio mjesto direktora Agencije. Vučelić je krajem prošle godine, nakon što je dotadašnji direktor Mladen Brajović poginuo, postavljen na mjesto direktora JP Vodovod. Supruge dvojice potpredsjednika SDP-a Ivana Brajovića i Rifata Rastodera rade u Javnom preduzeću “Aerodromi Crne Gore”
Supruga poslanika DPS-a i direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Zorana Jelića, Vukica, takođe radi u Zavodu. Isto važi i za Milutina Simovića koji je 18 godina bio u Ministarstvu poljoprivrede – kao pomoćnik i kao ministar. U njegovom imovinskom kartonu za prošlu godinu piše da njegova supruga Ljiljana takođe radi u Ministarstvu poljoprivrede.
Direktorica Uprave za kadrove je Svetlana Vuković, čiji je suprug Miodrag Vuković poslanik i visoki funckioner DPS-a. Ona je ranije kazala da je njeno imenovanje na tu funkciju plod jasne procedure koja se vrlo lako može provjeriti.
Supruge dvojice potpredsjednika SDP-a Ivana Brajovića i Rifata Rastodera rade u Javnom preduzeću “Aerodromi Crne Gore”. Direktor tog preduzeća je funkcioner SDP-a Milovan Đuričković, a član Upravnog odbora lider partije i šef parlamenta Ranko Krivokapić.

Brajović: Neću da učestvujem u tome
Na pitanje “Vijesti” od kada Dragana Brajović radi u Aerodromima i da li njeno zaposlenje tamo ima veze sa njegovom partijskom funkcijom, ministar unutrašnjih poslova nije bio voljan da odgovori.
Pojedinim funkcionerima životne saputnice rade u privatnim firmama
“U takvim stvarima apsolutno neću da učestvujem. Imate moj imovinski karton, pa gledajte”, kazao je kratko Brajović.
Na isto pitanje o zaposlenju Hazere Rastoder, “Vijesti” nijesu mogle dobiti odgovor jer je Rifatu Rastoderu, potpredsjedniku Skupštine, telefon isključen već nekoliko dana.
U imovinskim kartonima Brajovića i Rastodera do 2009. godine nema podataka gdje im supruge rade. One sada u Aerodromima Crne Gore imaju plate od oko 800 eura. Mirveta Dinoša, supruga ministra za ljudska i manjinska prava, je nezaposlena, a žena ministra vanjskih poslova Milana Roćena, Stana, penzionerka je
Tih podataka do prije par godina nije bilo ni za Ljiljanu Krivokapić, suprugu predsjednika Skupštine, koja radi u državnoj firmi “Monteput”. Član Upravnog odbora te firme je bio potpredsjednik SDP-a Ivan Brajović.
I supruga ministra turizma Predraga Sekulića radi u državnom listu “Pobjeda”, s tim što je ona tamo bila i prije nego se sa njim upoznala u istoj medijskoj kući, čiji je Sekulić donedavno bio predsjednik Borda direktora “Pobjede”, a ranije novinar.
Pojedinim funkcionerima životne saputnice rade u privatnim firmama. Tako gospođa ministra saobraćaja Andrije Lompara, Borka, radi u Prvoj banci, a Svetlana Milošević, žena ministra poljoprivrede Tarzana, u firmi “Frutka milk”. Supruga ministra bez portfelja Rafeta Husovića, Jasmina, zaposlena je u “Profesu”.
Dok je Mirveta Dinoša, supruga ministra za ljudska i manjinska prava, nezaposlena, žena ministra vanjskih poslova Milana Roćena, Stana, penzionerka je.

Sve je počelo od Auto-moto saveza
Priča o namještenjima bračnih drugova na dobre pozicije u državnim ili firmama bliskim državi počela je kada su Momir Bulatović i Milo Đukanović početkom 90-ih svoje supruge Nadu i Lidiju zaposlili u Auto-moto savez Crne Gore. Javnosti je najpoznatija rediteljka Radmila Vojvodić, koja je udata za ministra kulture Branislava Mićunovića
Lidija sada radi u Prvoj banci Crne Gore, čiji je vlasnik familija Đukanović. Javnosti je veoma poznata i supruga predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, s tim što je Svetlana Vujanović u sudstvu prije braka sa sadašnjim šefom države. Sada je sutkinja Apelacionog suda.
Supruga premijera Igora Lukšića, Nataša radi u firmi Atena B. Javnosti je najpoznatija rediteljka Radmila Vojvodić, koja je udata za ministra kulture Branislava Mićunovića. Ona radi na Fakultetu dramskih umjetnosti i ima marketinšku agenciju MAPA, koja je najviše radila za Vladu ili vladajuću partiju tokom predizbornih kampanja. Supruga novog ministra ekonomije Vladimira Kavarića, Tijana, radi u Ministarstvu zdravlja
Supruge ministara pravde, informacionih tehnologija, odbrane, prosvjete, zdravlja i rada, rade u državnim institucijama. Nata Marković zaposlena je u Agenciji za telekomunikacije, Vesna Lazović u Ispitnom centru, Slavka Vučinić u Crnogorskoj kinoteci, Ljiljana Stijepović u Centru 1. jun, Jasmina Radunović u Zavodu za školstvo, a Elvidina Numanović je zaposlena u Domu zdravlja.
Supruga novog ministra ekonomije Vladimira Kavarića, Tijana, radi u Ministarstvu zdravlja. Ona se tamo zaposlila prije nego je njen suprug sjeo u ministarsku fotelju.

Dutch
04-05-11, 22:03
Nikad nijesam bio sklon rulji i "zakonu ulice", ali ovakve stvari kad pročitam zaista mi se okrene u stomaku i tada bih sa obije ruke podržao svakog ko bi izvršio državni udar... Eto onako, tek za primjer da se sa ovom praksom jednom prestane...Sad bi Bone zavapio nemojte da krv pada :).
Ništa,ja vazda mogu nać barem 20 koji bi bili spremni volontirat u pokušaju udara a ostali neka se potrude da nađu pola od tog broja i do kraja godine odoše :D

NSX
04-05-11, 22:04
obzirom da vecinu njihovih "poslova" moze da obavlja bukvalno bilo ko rekao bih da smo ovim slucajem mozda i najmanje osteceni kao drzava..neke druge stvari su mnogo veci problem

El Re
04-05-11, 22:42
Sad bi Bone zavapio nemojte da krv pada :).
Ništa,ja vazda mogu nać barem 20 koji bi bili spremni volontirat u pokušaju udara a ostali neka se potrude da nađu pola od tog broja i do kraja godine odoše :D

Ne čini mi to... :) ... Ima trenutaka (kao ovaj) kada se iz DPS-a i SDP-a zaista potrude da mi se smrači pred očima i tada stvarno nek Bogu zahvale što ih ničim ugroziti ne mogu, iako u principu nijesam sklon rulji, jer baš "rulju" (čopor, hordu) i ne cijenim puno. Možda je NSX u pravu i taj dio štete koji čine i nije veliki, ali ovakve stvari jesu slikovit primjer obijesti ove vlasti koja je do ovog stepena iživljavanja i izrugivanja i stigla jer u ovoj zemlji nema prave opozicije.
BTW: Kad smo kod "udara" i rulje, na RTS-u se emituje rano izjutra serijal o padu Obrenovića. Strašno je inspirativan pa ga snimim i pogledam kad dođem s posla. Sad je već pri kraju, ali zaista budi interesantne, zarazne i opasne ideje... :) Nevjerovatno je kako je svaka vlast nalik svakoj drugoj čak i kada ih dijeli više od vijeka...

Mojsije
05-05-11, 03:00
Uhapšen gradonačelnik Maribora


Gradonačelnik Maribora Franc Kangler priveden je juče u policiju sa još sedam lica zbog istrage u vezi sa korupcijom i zloupotrebom službenih ovlašćenja.

Na više lokacija u Mariboru, pa i u sjedištu opštine, izvršeni su pretresi i oduzeta je poslovna dokumentacija. Policija vodi informativne razgovore s direktorom opštinske uprave i nekoliko direktora i čelnih ljudi dvije gradske građevinske firme.

Sumnja se u privredni kriminal, odnosno dodjelu građevinskih dozvola i prodaju zemljišta.

Direktor policije Janko Goršek izjavio je novinarima u Ljubljani da će istraga biti nastavljena i idućih dana pregledom zaplijenjene dokumentacije, dok je Kangler rekao da krivične prijave koje su podnijete protiv njega nijesu utemeljene.

Slovenačka narodna stranka, čiji je Kangler uticajni član, saopštila je da optužbe protiv gradonačelnika treba dokazati na sudu ili ga javno "oprati" od krivice.

Kanglerov advokat izrazio je čuđenje što je spektakularna policijska istraga pokrenuta baš sada i to u vezi sa sumnjom na njegovog klijenta, a koje su mediji objavljivali posljednje tri godine.
Sto li bi tek s nasima radili kad bi krenuli slicno da rade. Krenuse s Kuljacom i zaustavi se na tome.

Sing Sting
05-05-11, 05:15
Taman da ga posjetim, iduće sedmice bih trebao poslom do Marburga na nekoliko dana, a upoznao sam čovjeka zimus na nekom druženju u onoj zgradi NLB lizinga, i danas Titova cesta valjda.
Nije baš ni neka građevinska ekspanzija u Mariboru, tako da ne znam koliko je imao prostora za te mahinacije. U samom gradu primjetio sam samo jednu zgradu u gradnji, zapravo u završetku.

Mojsije
05-05-11, 17:56
Hebale vas crkve sve odreda. Evo sto je stvarno vazno...


Hipnotisana gomila


Da li držimo farme, koliki su nam pašnjaci, voćnjaci i žitnice, kolika su stada, zašto su manja, zašto ih više nemamo, šta bi valjalo da pogura stvar... Da li su nas to pitali u namjeri da se predvidi razvoj poljoprivredne proizvodnje, smanji uvoz hrane, iskoristi svako parče naše male zemlje?
Uvecaj! (Foto: Shutterstock.com)
Slađan Blagojević

Koliki su krediti po glavi i domaćinstvu, koliki je rok otplate, da li smo zadovoljni kamatom? Da li su nas to pitali na popisu, kako bi država mogla da planira socijalnu i ekonomsku politiku makar na deset godina?

Koliki je stambeni prostor po glavi i domaćinstvu, u čijem stanu živimo, kada je dodijeljen ili kupljen, da li se nadamo da od firme ili socijalnog možemo dobiti krov nad glavom, kao naši stari? To su nas pitali da bi planirali stambenu politiku, razvoj građevinarstva, da bi predvidjeli kretanje cijena nekretnina...


Da li držimo farme, koliki su nam pašnjaci, voćnjaci i žitnice, kolika su stada, zašto su manja, zašto ih više nemamo, šta bi valjalo da pogura stvar... Da li su nas to pitali u namjeri da se predvidi razvoj poljoprivredne proizvodnje, smanji uvoz hrane, iskoristi svako parče naše male zemlje?

Što bismo željeli da radimo, da studiramo, čime se ili čime su se bavili naši roditelji, koliko novca možemo izdvojiti za školarinu, gdje bismo učili i studirali ako bismo mogli?... To su nas pitali da bi država planirala broj školskih i studentskih klupa i sredstva za neku oblast, struku, nauku.

Da li radimo sezonski, da li odbijamo taj posao jer nam se ne radi ili smatramo da je 150 eura ispod svake mizerije i da ga zato prepuštamo najsiromašnijim iz regiona?... Pitali su nas da bi planirali politiku zapošljavanja.

Da li i koliko plaćamo preglede i ljekove, koliko dugo čekamo na pregled, kako zakazujemo, da li u svom gradu možemo sve da obavimo...

Da li vodimo neki sudski spor, koliko dugo, da li se žalimo na presude... Da li se osjećamo bezbjednim, da li postoje bande koje se slobodno šetaju našim gradovima...

Kako se grijemo, koliko to mjesečno plaćamo, kolike su komunalije...

Kolika je plata po glavi i domaćinstvu, da li očekujemo da će rasti, kako bi se projektovala makar cijena struje?

Kada smo poslednji put kupili frižider, televizor, krevet, biciklo ili automobil?

Da li su nas pitali čime se u slobodno vrijeme bavimo, šta gledamo, slušamo, da li je dovoljno ili uopšte ima pozorišnih predstava, bioskopskih projekcija, vrhunskih sportskih događaja...

Kuda i koliko putujemo, šta bismo ponudili turistima? Ko su idoli našoj djeci, da li nepismeni tajkuni sa zlatnim kajlama ili profesori sa zakrpljenim gaćama, turbofolk pjevačice ili džez muzičari, slobodni novinari na biciklu ili poltroni sa poslovnim prostorima?

Ne, vlastima je dovoljno da znaju ono što nikoga u civilizovanom svijetu ne interesuje, što je nepristojno pitati, tipa nacionalne ili vjerske pripadnosti. Zato čekamo nekakve glupe rezultate, dok nas nema ni u nezahvalnoj listi odliva mozgova, kao da je pamet ovdje nagrađena bolje nego u zemljama Evropske unije ili smo najrentabilniji kući „bez prihoda, ali i rashoda“.

Ili „ne idemo nikud i ne radimo ništa“, jer smo hipnotisana gomila, u neslužbenoj upotrebi.


Ne mogu da ne istaknem opet ovo i koliko je nevjerovatna kolicina ponizenja naroda od strane vlasti jer pitaju o drugim glupim stvarima a ovo ih ni najmanje ne interesuje.

Jal Cargo
06-05-11, 17:07
.

Mojsije, ocu li ja, ili ces ti opet? ;)

-------------------------------------

Nije sprovedena ideja ekološke države (http://www.portalanalitika.me/drutvo/tema/26141-nije-sprovedena-ideja-ekoloke-drave.html)

____

El Re
06-05-11, 23:49
Nemojte se ljutit, znam da postujemo uglavnom vijesti koje se tiču Crne Gore, ali ovo nijesam odolio da zakačim. Pa nek je srećno, kao pobjeda principa da svaki stari evropski narod sa u istoriji utemeljenom državnošću - treba da živi sam. Pa evo nakon Akta o Uniji iz 1707 možda ponovo vidimo staru nezavisnu škotsku državu, jedno od njaljepših mjesta Evrope.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
PC NEN: 06. May 2011, 20:09
Pobjednik izbora obećao referendum o nezavisnosti Škotske

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4C9eV3UuZIfVlIVJiStMGxoXFSCc98 vAjo-snrXmdyaqmd7kOtw

Škotska nacionalna partija (SNP) premijera Škotske Aleksa Salmonda osvojila je danas većinu na izborima za parlament u Edinburgu - 65 od ukupno 129 mjesta u parlamentu.
Salmond je obećao da će u naredne četiri godine organizovati referendum o nezavisnosti Škotske, javljaju agencije.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nacional: 06. May 2011
Izbori u Škotskoj: SNP, koji zagovara nezavisnost, osvojio apsolutnu većinu

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcThtEY3ergKt7ESon7IfD9oPD9o2ISMo E4B8jQIu1p7PV3R41g5

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, osvojila je apsolutnu većinu u škotskom parlamentu, pokazali su u petak objavljeni rezultati regionalnih izbora koji su SNP-u utrli put za raspisivanje referenduma o neovisnosti, prenose agencije.
http://static.nacional.hr/img/185c34617f071388ce2e253b34823b9f_medium.jpg (http://static.nacional.hr/img/185c34617f071388ce2e253b34823b9f_700x550.jpg)
Alex Salmond (Reuters)

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, osvojila je apsolutnu većinu u škotskom parlamentu, pokazali su u petak objavljeni rezultati regionalnih izbora koji su SNP-u utrli put za raspisivanje referenduma o neovisnosti, prenose agencije.
Stranka kani referendum održati u roku od pet godina, a moguće odcjepljenje postavlja pitanje podjele prihoda od crpljenja nafte i plina iz britanskog Sjevernog mora te velikih tvrtki sa sjedištem u Škotskoj poput Royal bank of Scotland, koja je u 83-postotnu vlasništvu britanske države.
Prema djelomičnim rezultatima objavljenima u petak poslije podne, SNP je osvojio najmanje 65 mjesta u 129-članu parlamentu, laburisti su osvojili 29, konzervativci devet, a liberalni demokrati četiri mjesta, javlja Reuters.
To je "senzacionalna pobjeda", rekao je Alex Salmond, škotski premijer i predsjednik SNP-a koji je dosad imao relativnu većinu u tom regionalnom parlamentu, javlja AFP.


SNP sada može organizirati referendum o odcjepljenju Škotske, što zagovara godinama no tu zamisao ipak nije stavio u središte izborne kampanje 2011.
Salmond je pobjedu svoje stranke nazvao "povijesnom", a njegov je suradnik rekao da će prioritet pokrajinske vlade biti jačanje zakonskog prijedloga da se škotskom parlamentu zajamče veće ovlasti dok bi referendum bio ostavljen za kasnije.
Ankete govore da je potpora odcjepljenju mala među pet milijuna Škota, a stručnjaci upozoravaju da će protivljenje središnje vlade u Londonu biti žilavo.
"Ako žele održati referendum, vodit ću kampanju u kojoj ću dati sve od sebe da održim Ujedinjeno Kraljevstvo na okupu", rekao je premijer David Cameron za BBC.
Škotska je tri stoljeća u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, a od 1999. ima svoj parlament i vladu u okviru povijesnih sporazuma o decentralizaciji, piše AFP.
Stranka lijevog centra, SNP je na vlasti od 2007., i popularnost duguje relativno velikodušnoj socijalnoj politici, dok britanska koalicijska vlada zagovara drastičnu štednju.
SNP drži da Škotska ima dovoljno sredstava za neovisnost. Prema službenim procjenama od 2008. do 2011., crpljenje nafte i plina iz Sjevernog mora uprihodilo je 32 milijarde eura.

American Dream
07-05-11, 07:54
Mozda je sala vec prosipana po forumu, ali nije li ovo SNP koji voli Crnu Goru?

johnny bravo
07-05-11, 12:55
Dan: Mještani Sv.Stefana najavili okupljanja ako bude rušenja
07. maj 2011.

Mještani Svetog Stefana poslaće peticiju svim relevantnim subjektima u Crnoj Gori u kojoj će apelovati da se tokom turističke sezone država uzdrži od bilo kakvih intervencija "na mjestu gdje je crkva svetog Aleksandra Nevskog na Svetom Stefanu", saznaje Dan.

Prema pisanju podgoričkog lista, mještani će zvanično uputiti inicijativu najkasnije početkom naredne sedmice, u kome će, pored ostalog, ponoviti da su spremni na okupljanja kako bi zaštitili tu crkvu. Dodaje se i da će zidovi, koje su izgradili mještani, biti srušeni, "što bi izazvalo veliko ogorčenje u Paštrovićima".

Dan prenosi da se mještani nadaju da će premijer Igor Lukšić "poštovati dogovor koji je sklopljen", precizirajući da se radi dogovoru postignutom poslije razgovora Lukšića sa mitropolitom SPC Amfilohijem, kao i da neće biti nikakvih ishitrenih poteza od strane policije.

Mještani su mišljenja, piše dnevnik, da je i za državu Crnu Goru bolje da se rekonstruiše crkva iz 15. vijeka, nego da ostaju ruševine.

__________________________________________________ ______________

Aaaaaa, opet ovi, šta će sad, šta im sad ne valja??? :mad:

Moracikus
07-05-11, 14:07
UPOZORENJE EVROPSKOG PARLAMENTA
Tanja Fajon: Srbiji preti ponovno uvodjenje viza

Tanjug | 07. 05. 2011. - 00:48h | Komentara: 0
BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju za zemlje zapadnog Balkana Tanja Fajon izjavila je da, zbog lažnih azilanata, ne isključuje ponovno uvodjenje viza za gradjane Srbije i Makedonije.


Tanja Fajon
"Novi talas lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije, naročito u Belgiji i Švedskoj, razlog je za veliku zabrinutost u zemljama članicama EU. U poslednjih nekoliko nedelja svedoci smo nove zloupotrebe bezviznog režima i dolaženja autobusa sa gradjanima ove dve zemlje, koji traže azil", rekla je Fajon za sutrašnje "Novosti".
Prema njenim rečima, postaje sve izvesnije da će Srbija i Makedonija morati da se suoče s odredjenim merama.
"Ne isključujem mogućnost ponovnog uvodjenja viza za gradjane jedne ili druge zemlje. Neke države članice predlažu uvodjenje mehanizma koji bi omogućio brzu suspenziju bezviznog režima. Situacija je veoma ozbiljna i odgovorni političari treba da deluju odmah", kazala je Fajon.

Na pitanje da li će se, ukoliko do toga dodje, raditi samo o suspenziji bezviznog režima na odredjeni period i koliko dugo, ili će bezvizni režim biti potpuno ukinut, Fajon je odgovorila da su moguće obe mere. Ona je istakla da je situacija sada "ozbiljnija nego ikada".
"Predlog je već na stolu Evropske komisije. Postoji rastuća zabrinutost ne samo u jednoj ili dve zemlje članice EU povodom lažnih azilanata. U celini, situacija je veoma zabrinjavajuća. Sve to, takodje, uzrokuje velike troškove za zemlje članice, i daje im za pravo kada tvrde da vizna liberalizacija podstiče trgovinu ljudima. To je neprihvatljivo i mora da prestane", kazala je Fajon.

Ističući da je sigurna da niko ne želi da dodje do ponovnog uvodjenja viza, Fajon je kazala da "vlasti treba ozbiljno da se uhvate u koštac s problemom, inače će ove slobode biti ukinute, pre nego što budemo u mogućnosti da pomognemo".
"Vlada treba da preduzme sve neophodne mere da zaustavi te zloupotrebe.

Nažalost, nije mnogo uradjeno u poslednjih nekoliko meseci. Realnost je takva da će to najviše pogoditi obične ljude, ne političare, biznismene ili bogate gradjane. Apelujem na vlasti da deluju", kazala je Fajon.
"Evropske institucije i zemlje članice prate šta se dešava. I sve dok budu stizali autobusi s ljudima koji traže azil, a koji nemaju pravo da ga dobiju, dotle je vaša zemlja u opasnosti da se suoči s merama", rekla je Fajon

Rave92
07-05-11, 18:19
Nemojte se ljutit, znam da postujemo uglavnom vijesti koje se tiču Crne Gore, ali ovo nijesam odolio da zakačim. Pa nek je srećno, kao pobjeda principa da svaki stari evropski narod sa u istoriji utemeljenom državnošću - treba da živi sam. Pa evo nakon Akta o Uniji iz 1707 možda ponovo vidimo staru nezavisnu škotsku državu, jedno od njaljepših mjesta Evrope.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
PC NEN: 06. May 2011, 20:09
Pobjednik izbora obećao referendum o nezavisnosti Škotske

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR4C9eV3UuZIfVlIVJiStMGxoXFSCc98 vAjo-snrXmdyaqmd7kOtw

Škotska nacionalna partija (SNP) premijera Škotske Aleksa Salmonda osvojila je danas većinu na izborima za parlament u Edinburgu - 65 od ukupno 129 mjesta u parlamentu.
Salmond je obećao da će u naredne četiri godine organizovati referendum o nezavisnosti Škotske, javljaju agencije.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nacional: 06. May 2011
Izbori u Škotskoj: SNP, koji zagovara nezavisnost, osvojio apsolutnu većinu

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcThtEY3ergKt7ESon7IfD9oPD9o2ISMo E4B8jQIu1p7PV3R41g5

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, osvojila je apsolutnu većinu u škotskom parlamentu, pokazali su u petak objavljeni rezultati regionalnih izbora koji su SNP-u utrli put za raspisivanje referenduma o neovisnosti, prenose agencije.
http://static.nacional.hr/img/185c34617f071388ce2e253b34823b9f_medium.jpg (http://static.nacional.hr/img/185c34617f071388ce2e253b34823b9f_700x550.jpg)
Alex Salmond (Reuters)

Škotska nacionalna stranka (SNP), koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, osvojila je apsolutnu većinu u škotskom parlamentu, pokazali su u petak objavljeni rezultati regionalnih izbora koji su SNP-u utrli put za raspisivanje referenduma o neovisnosti, prenose agencije.
Stranka kani referendum održati u roku od pet godina, a moguće odcjepljenje postavlja pitanje podjele prihoda od crpljenja nafte i plina iz britanskog Sjevernog mora te velikih tvrtki sa sjedištem u Škotskoj poput Royal bank of Scotland, koja je u 83-postotnu vlasništvu britanske države.
Prema djelomičnim rezultatima objavljenima u petak poslije podne, SNP je osvojio najmanje 65 mjesta u 129-članu parlamentu, laburisti su osvojili 29, konzervativci devet, a liberalni demokrati četiri mjesta, javlja Reuters.
To je "senzacionalna pobjeda", rekao je Alex Salmond, škotski premijer i predsjednik SNP-a koji je dosad imao relativnu većinu u tom regionalnom parlamentu, javlja AFP.


SNP sada može organizirati referendum o odcjepljenju Škotske, što zagovara godinama no tu zamisao ipak nije stavio u središte izborne kampanje 2011.
Salmond je pobjedu svoje stranke nazvao "povijesnom", a njegov je suradnik rekao da će prioritet pokrajinske vlade biti jačanje zakonskog prijedloga da se škotskom parlamentu zajamče veće ovlasti dok bi referendum bio ostavljen za kasnije.
Ankete govore da je potpora odcjepljenju mala među pet milijuna Škota, a stručnjaci upozoravaju da će protivljenje središnje vlade u Londonu biti žilavo.
"Ako žele održati referendum, vodit ću kampanju u kojoj ću dati sve od sebe da održim Ujedinjeno Kraljevstvo na okupu", rekao je premijer David Cameron za BBC.
Škotska je tri stoljeća u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, a od 1999. ima svoj parlament i vladu u okviru povijesnih sporazuma o decentralizaciji, piše AFP.
Stranka lijevog centra, SNP je na vlasti od 2007., i popularnost duguje relativno velikodušnoj socijalnoj politici, dok britanska koalicijska vlada zagovara drastičnu štednju.
SNP drži da Škotska ima dovoljno sredstava za neovisnost. Prema službenim procjenama od 2008. do 2011., crpljenje nafte i plina iz Sjevernog mora uprihodilo je 32 milijarde eura.

Nijesam siguran koliko je to dobra ideja, ipak su i Skotska i Engleska postale super sile kada su se ujedinili, ali dobro to je na narodu Skotske da odluci i srecno im sa bilo kakvom odlukom :).


Mozda je sala vec prosipana po forumu, ali nije li ovo SNP koji voli Crnu Goru?

Da, da :).

minjo
07-05-11, 21:08
dragi moj prijatelju,niko ne zna do njih samih kako im se urušava administacija države Srbije,evo malo sam zamaštrakao njihova"poverljiva" dokumeta,iz Vlade Srbije,da bruka ne bude potpuna,nema više u njih niko povjerenje...
http://www.zaslike.com/files/ylt66yq0qmg60t3a5k2b.jpg (http://www.zaslike.com/files/ylt66yq0qmg60t3a5k2b.jpg)

Mojsije
07-05-11, 21:13
.

Mojsije, ocu li ja, ili ces ti opet? ;)

-------------------------------------

Nije sprovedena ideja ekološke države (http://www.portalanalitika.me/drutvo/tema/26141-nije-sprovedena-ideja-ekoloke-drave.html)

____

A i zasto bi, treba se pozabavit crkvicama i nacionalnoscu prvo :)

El Re
07-05-11, 23:10
Kakvih luđaka ima u ovu našu malu deželu te slobodno šeću naokolo...
----------------------------------------------------------

Večernje Novosti| 07. maj 2011. 21:02 |
Nikšić: Spakovao kofere za „onaj svijet“

Vladimir Sekulović (82), književnik iz Brskuta, siguran da mu je 2012. posljednja godina života


http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2011/05/0705/reg-niksic_310x186.jpg (http://www.novosti.rs/upload/images/2011/05/0705/reg-niksic.jpg)
Bato Krković i Vladimir Sekulović

NIKŠIĆ - Sitno brojim, ne mogu da stojim!
Tim riječima nas dočeka vidno raspoloženi Vladimir Sekulović (82), književnik iz Brskuta, čovjek koji je sebi „čvrsto“ odredio životni vek, verujući da mu je posljednja godina života 2012! Iako pun snage i vedrine, oran za šalu, druženje i još uvek dobar cug domaće rakije, kaže da je ubijeđen da broji poslednje dane života i da iduću godinu neće pregurati. Siguran je da će mu život prekratiti prirodna smrt, a za taj čin već je spreman.
-Sto posto sam u to ubijeđen! Uostalom, viđećete. I kovčeg je spreman. Silan, brate, od orahovine. Ima u njemu stotinu kila. Naručio sam dasku u Nikšiću kod jednog prijatelja koji je nabavio neđe po gudurama Maganika - kaže Sekulović.
Čeka tako godinama Vlado 2012, potpuno spreman za put do vječne kuće. „Koferi“ se pakuju. Kaže, može da dođe u prvim minutima nove ili poslednjim sekundama stare godine. Njemu je svejedno. Napravio je grobnicu u kojoj će počivati, našao lokaciju u rodnom selu i to na mjestu đe je nekada bio ogromni dub, ispod kojeg se narod okupljao i drugovao.
- Tu ću da počivam. A imam i đe, jer površina je četiri puta četiri, sa dubinom od tri metra! Na nadgrobnoj ploči sam izgradio lijepu kapelicu - priča Vlado.
Možda neko nekad svrati, kaže, da mu zapali svijeću.
- Neka Vlado, obraza ti - odgovori mu prijatelj Bato Krković, brat po peru.
- Možda prije ti mene ispratiš na onaj svijet. Vidiš kako „pucaš“ od zdravlja.
- Ubijeđen sam da ću otići prvi - siguran je Vlado.
- Snimio sam posmrtni govor gde ću moći ljudima mrtav da zahvalim što su došli da me isprate na vječni počinak. Eto koliko je tehnika napredovala. A gotova je i obavijest o mojoj smrti. Samo datum neka neko uđene. Na njoj sve piše: vrijeme i mjesto sahrane, kao i ko je ožalošćen. Stavio sam sliku iz mladosti, kada sam bio ljepši.

niksicanin 24
07-05-11, 23:44
U Briselu održana konferencija posvećena slobodi medija

Nijesu zaštićeni novinari, a ni istina

BRISEL - Sloboda izražavanja nosi sa sobom veliku odgovornost i potrebu za profesionalnošću. Gdje je informacija izostavljena, iskrivljena ili krivotvorena, tu je demokratski sistem oslabljen - saopštio je juče evropski komesar za proširenje Štefan File, na konferenciji o slobodi medija koja se održava u Briselu.
Političko miješanje, ekonomski pritisak i nasilje protiv medija predmeti su, kako je kazao, za ozbiljnu brigu, a zakonski okvir nije dovoljan da zaštiti profesiju.

Problemi
Uz lični doprinos komesara Filea, Evropska komisija je, kao organizator skupa, u njenom sjedištu okupila više od 400 učesnika, ne samo novinara nego i predstavnike civilnog društva, iz Zapadnog Balkana i Turske. Učesnici su govorili o problemima sa kojima se novinari suočavanju i mogućnostima borbe protiv raznih vidova pritisaka.
Komesar File je, u uvodnom izlaganju, saopštio da se ideja o organizovanju ove vrste konferencije pojavila poslije prošlogodišnjeg izvještaja Komisije koji je pokazao da se pogoršala situacija u medijima u svakoj zemlji koja ima ambiciju da se priključi EU.
Štefan File je saopštio da će zaključke konferencije poslati premijerima i predsjednicima svih zemalja koje imaju status kandidata i onih koje nastoje da taj status dobiju. Komesar File je upozorio da je najvažniji dio posla za instituciju koju on predstavlja da prati kako će se ove države ponašati nakon što zaključke dobiju.

Zaključci obavezuju
Visoki evropski zvaničnik najavio je da će u dokumentu koji će biti poslat prijestonicama država regiona i Turske upozoriti političare da je sloboda izražavanja dio Kopenhaških kriterijuma čije je ispunjavanje neophodno za članstvo svake zemlje u EU.
Tamošnjim vlastima će, prema najavama Filea, biti dato do znanja da nije važno samo usvajanje pravnog okvira koji garantuje slobodu izražavanja nego i adekvatna implementacija zakona. Novinarima je komesar File obećao da će se iskoristiti svaki pretpristupni instrument da bi se pomogao rad nezavisnih novinara, ali je i poručio da je došlo vrijeme za dijalog asocijacija novinara i predstavnika vlasti.

Komercijalni pritisak
Osim neophodnosti adekvatnog pravnog okvira za medije, organizatori konferencije su podvukli potrebu adekvatne implementacije garancija o slobodi izražavanja. O tome je na početku konferencije govorio i predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek koji je naglasio da „legalna baza nije dovoljna za garanciju slobode medija“.
I Gregli Prohle, zamjenik državnog sekretara u mađarskom ministrastvu inostranih poslova, čija zemlja je bila na meti zbog novog zakona o medijima, priznao je da je „zbog Brisela moralo da se popusti da se zakon doradi“. Osim slobode govora, isto je važna i odgovornost za slobodu izražavanja – poručio je Prohle.
Evropski komesar za proširenje naglasio je da je zakonski okvir za medije neophodan, ali ne i dovoljan.
- Implementacija zaostaje i zato je potrebno tome posvetiti veću pažnju - poručio je evropski komesar za proširenje.
Svi mediji u regionu se, prema Fileu, suočavaju sa komercijalnim pritiskom.
On je saopštio da u evropsku prijestonicu sve češće stižu informacije o posrednom pritisku koji se vrši na novinare u trenutku kada se oni „ previše približe“ nečijim interesima.

Bojkotovali skup zbog učešća suvlasnika tabloida Vijesti

Urednici crnogorskih medija portala Analitika Draško Đuranović, Radija Antena M Darko Šuković i IN televizije Rade Vojvodić, odbili su da dođu na skup, „koji izborom panelista podstiče tabloidno novinarstvo“.
Povod za ovakvo njihovo reagovanje je odluka organizatora da na jednoj sesiji, među panelistima, bude i Željko Ivanović, jedan od suvlasnika tabloida Vijesti.
Četvorica podgoričkih novinara koji su bili pozvani pismeno su obavijestili organizatora, tj. Evropsku komisiju da neće dolaziti u evropsku prijestonicu da bi učestvovali na skupu.
Odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac izašao je iz sale u trenutku kada je Ivanović počeo da govori.

Đeraćina Tuhina

Hahahaha, pa neko iz Pobjede bilo kome bilo sta da kaze?! Ovaj Kusovac da nekom nesto kaze, ili neko od rezimlija i udarnih pesnica. Ili ovaj najbolje desno u istoriji crnogorskog fudbala. Bas me briga za vijesti, monitor, njihovog vlasnika ponajmanje... ali ovo je stvarno smEsno.

niksicanin 24
07-05-11, 23:45
U Briselu održana konferencija posvećena slobodi medija

Nijesu zaštićeni novinari, a ni istina

BRISEL - Sloboda izražavanja nosi sa sobom veliku odgovornost i potrebu za profesionalnošću. Gdje je informacija izostavljena, iskrivljena ili krivotvorena, tu je demokratski sistem oslabljen - saopštio je juče evropski komesar za proširenje Štefan File, na konferenciji o slobodi medija koja se održava u Briselu.
Političko miješanje, ekonomski pritisak i nasilje protiv medija predmeti su, kako je kazao, za ozbiljnu brigu, a zakonski okvir nije dovoljan da zaštiti profesiju.

Problemi
Uz lični doprinos komesara Filea, Evropska komisija je, kao organizator skupa, u njenom sjedištu okupila više od 400 učesnika, ne samo novinara nego i predstavnike civilnog društva, iz Zapadnog Balkana i Turske. Učesnici su govorili o problemima sa kojima se novinari suočavanju i mogućnostima borbe protiv raznih vidova pritisaka.
Komesar File je, u uvodnom izlaganju, saopštio da se ideja o organizovanju ove vrste konferencije pojavila poslije prošlogodišnjeg izvještaja Komisije koji je pokazao da se pogoršala situacija u medijima u svakoj zemlji koja ima ambiciju da se priključi EU.
Štefan File je saopštio da će zaključke konferencije poslati premijerima i predsjednicima svih zemalja koje imaju status kandidata i onih koje nastoje da taj status dobiju. Komesar File je upozorio da je najvažniji dio posla za instituciju koju on predstavlja da prati kako će se ove države ponašati nakon što zaključke dobiju.

Zaključci obavezuju
Visoki evropski zvaničnik najavio je da će u dokumentu koji će biti poslat prijestonicama država regiona i Turske upozoriti političare da je sloboda izražavanja dio Kopenhaških kriterijuma čije je ispunjavanje neophodno za članstvo svake zemlje u EU.
Tamošnjim vlastima će, prema najavama Filea, biti dato do znanja da nije važno samo usvajanje pravnog okvira koji garantuje slobodu izražavanja nego i adekvatna implementacija zakona. Novinarima je komesar File obećao da će se iskoristiti svaki pretpristupni instrument da bi se pomogao rad nezavisnih novinara, ali je i poručio da je došlo vrijeme za dijalog asocijacija novinara i predstavnika vlasti.

Komercijalni pritisak
Osim neophodnosti adekvatnog pravnog okvira za medije, organizatori konferencije su podvukli potrebu adekvatne implementacije garancija o slobodi izražavanja. O tome je na početku konferencije govorio i predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek koji je naglasio da „legalna baza nije dovoljna za garanciju slobode medija“.
I Gregli Prohle, zamjenik državnog sekretara u mađarskom ministrastvu inostranih poslova, čija zemlja je bila na meti zbog novog zakona o medijima, priznao je da je „zbog Brisela moralo da se popusti da se zakon doradi“. Osim slobode govora, isto je važna i odgovornost za slobodu izražavanja – poručio je Prohle.
Evropski komesar za proširenje naglasio je da je zakonski okvir za medije neophodan, ali ne i dovoljan.
- Implementacija zaostaje i zato je potrebno tome posvetiti veću pažnju - poručio je evropski komesar za proširenje.
Svi mediji u regionu se, prema Fileu, suočavaju sa komercijalnim pritiskom.
On je saopštio da u evropsku prijestonicu sve češće stižu informacije o posrednom pritisku koji se vrši na novinare u trenutku kada se oni „ previše približe“ nečijim interesima.

Bojkotovali skup zbog učešća suvlasnika tabloida Vijesti

Urednici crnogorskih medija portala Analitika Draško Đuranović, Radija Antena M Darko Šuković i IN televizije Rade Vojvodić, odbili su da dođu na skup, „koji izborom panelista podstiče tabloidno novinarstvo“.
Povod za ovakvo njihovo reagovanje je odluka organizatora da na jednoj sesiji, među panelistima, bude i Željko Ivanović, jedan od suvlasnika tabloida Vijesti.
Četvorica podgoričkih novinara koji su bili pozvani pismeno su obavijestili organizatora, tj. Evropsku komisiju da neće dolaziti u evropsku prijestonicu da bi učestvovali na skupu.
Odgovorni urednik Pobjede Srđan Kusovac izašao je iz sale u trenutku kada je Ivanović počeo da govori.

Đeraćina Tuhina

Hahahaha, pa neko iz Pobjede bilo kome bilo sta da kaze?! Ovaj Kusovac da nekom nesto kaze, ili neko od rezimlija i udarnih pesnica. Ili ovaj najbolje desno u istoriji crnogorskog fudbala. Bas me briga za vijesti, monitor, njihovog vlasnika ponajmanje... ali ovo je stvarno smEsno.

Rave92
08-05-11, 01:13
dragi moj prijatelju,niko ne zna do njih samih kako im se urušava administacija države Srbije,evo malo sam zamaštrakao njihova"poverljiva" dokumeta,iz Vlade Srbije,da bruka ne bude potpuna,nema više u njih niko povjerenje...
http://www.zaslike.com/files/ylt66yq0qmg60t3a5k2b.jpg (http://www.zaslike.com/files/ylt66yq0qmg60t3a5k2b.jpg)


Kako je nesto sto ima pecat "povjerljivo" dospjelo pretpostavljam kod novinara?

minjo
08-05-11, 01:28
Pitaj Vladu Srbije.I nije ovo jos doslo u novine,to je eskluzivitet za cdm,ali sam malo zabjelio da se ne vidi bas sve,da ih skroz ne brukam :)
nece novine to gledat,nisam ja p...,neka se sami brinu o sebi

Hari Krisna
08-05-11, 01:28
Ovo im dodje ka' u onom vicu: sta to nosis? - vojna tajna
- a je li tesko?
-kako municija ne bi bila teska :)
Ne znam zasto bi to bila tajna i valjda je morao biti neki tender kad je vrijednost 11 miliona dolara, samo da se ne ispostavi da i nasi nemaju nekog udjela jer ugovor potpisan 2003 :)

A+A
09-05-11, 20:40
Za Džomića procedura kao za ostale građane (http://www.vijesti.me/vijesti/krivokapic-rusenje-zidova-crkve-je-potvrda-da-zakon-vazi-sve-clanak-19083)
Komentarišući najave da će pravnom savjetniku Mitropolije crnogorsko primorske Veliboru Džomiću uskraćeno produženje boravka u Crnoj Gori i poništena lična karta, Krivokapić je kazao da i za njega važi procedura kao i za sve ostale građane.
On je rekao da Džomić treba da se žali MUP-u, ako je bilo nekih propusta, nakon čega će ministsrtvo odlučiti.
„Sve je to građanski status, u ovom slučaju stranaca u Crnoj Gori. Odnos prema strancima je zakonom regulisan i dio je naših strogih obaveza“.

Futurist
10-05-11, 14:39
Filip Kovačević za javniservis.me (http://javniservis.me)

Na pitanje da prokomentariše aktuelni stav redakcije ND Vijesti, povodom njihove podrške premijeru Lukšiću i njegovoj Vladi dobili smo sljedeći odgovor:
“Ne slažem se sa stavom redakcije Vijesti izraženom u tekstu “Meta“. Mislim da je demokratizacija Crne Gore moguća jedino temeljitom smjenom postojeće režimske oligarhije čiji je istaknuti i dugogodišnji član Igor Lukšić, te njenom lustracijom i eksproprijacijom njene nelegalno stečene imovine. Sve što je Igor Lukšić do sada uradio kao premijer navodi na to da je moja analiza iz januara 2011. godine validnija nego ikad. Mandat Igora Lukšića je režirani dvorski vodvilj za inostranu publiku, “šarena laža” kako kaže Vanja Ćalović. On nije ništa suštinski uradio da pokaže otklon od Đukanovićevih pogubnih politika, što više i sam rado daje izjave o”vladi kontinuiteta”, a poznat je i kao “mađioničar” koji iz šešira u kome stavi jedan milion za “šefovu” banku zna kako da izvuče jedanaest. Stoga je bilo kakva podrška Igoru Lukšiću, po mom misljenju, u suštini podrška Milu Đukanoviću.
http://javniservis.me/2011/05/10/podrska-luksicu-je-podrska-dukanovicu/

El Re
10-05-11, 15:21
O ND i TV "Vijesti" mislim da su nešto najjadnije i najnemoralnije što se ni uz najveće naprezanje ne može nazvati novinarstvom. Podjednako mislim i o režimskim medijima koji su druga strana iste medalje. O srpskom nacional-socijalnom i žutom tabloidu po imenu "Dan" ne želim trošiti riječi.
Ipak, ništa Bog zna bolje ne mislim ni o ovom Filipu Kovačeviću, (koji mi liči na brata blizanca Milanu Popoviću). Njih dvojica su, za razliku od ovih antiratnih medijskih profitera, ljudi bez kontakta sa realnim Svietom oko sebe. Oni žive u nekim oblacima na idealima ideje Anarhizma koji je ideologija rođena krajem XIX vijeka i od tada podjednako poznata i prisutna u društvu isto kao što i danas žive zastupnici ideja fašizma i komunizma. Njihov Svijet i vrijednosti su identični vrijednostima koje propagira ekstremna ljevica.
Međutim, zbog nepostojanja potpuno razvijenog političkog društva i u njemu jasno izbrušenih političkih polova, ove "crno-bijele" vizure, ideje (I METODE) koje zastupa Kovačević nailaze na pažnju pojedinaca u procentu mnogo viećem nego što bi to bio slučaj u nekoj staroj i razvijenoj demokratiji .
Srećom zbog njihove vrlo skromne lične harizme njihovih poklonika nema puno.
Sve u svemu blago nama sa svima njima...

Futurist
10-05-11, 16:00
http://javniservis.me/2011/05/09/dormeo/

Dutch
10-05-11, 16:17
O ND i TV "Vijesti" mislim da su nešto najjadnije i najnemoralnije što se ni uz najveće naprezanje ne može nazvati novinarstvom. Podjednako mislim i o režimskim medijima koji su druga strana iste medalje. O srpskom nacional-socijalnom i žutom tabloidu po imenu "Dan" ne želim trošiti riječi.
Ipak, ništa Bog zna bolje ne mislim ni o ovom Filipu Kovačeviću, (koji mi liči na brata blizanca Milanu Popoviću). Njih dvojica su, za razliku od ovih antiratnih medijskih profitera, ljudi bez kontakta sa realnim Svietom oko sebe. Oni žive u nekim oblacima na idealima ideje Anarhizma koji je ideologija rođena krajem XIX vijeka i od tada podjednako poznata i prisutna u društvu isto kao što i danas žive zastupnici ideja fašizma i komunizma. Njihov Svijet i vrijednosti su identični vrijednostima koje propagira ekstremna ljevica.
Međutim, zbog nepostojanja potpuno razvijenog političkog društva i u njemu jasno izbrušenih političkih polova, ove "crno-bijele" vizure, ideje (I METODE) koje zastupa Kovačević nailaze na pažnju pojedinaca u procentu mnogo viećem nego što bi to bio slučaj u nekoj staroj i razvijenoj demokratiji .
Srećom zbog njihove vrlo skromne lične harizme njihovih poklonika nema puno.
Sve u svemu blago nama sa svima njima...

Kakve veze anarhizam ima sa fašizmom? Anarhizam je utopija al u suštini sistem koji ne pušta neradnicima ,i da tako kažem,otpadu da živi na račun drugih. Anarhizam ne zastupa rasne,nacionalne,vjerske podjele.Nema viših i nižih rasa, svejedno je dal si muško ili žensko a jedino je bitno da u društvu imaš svoju svrhu. Problem je u organizaciji uvijek bio.Političari i vođe na način na koji ih mi danas znamo su po anarhizmu višak i spadaju u onu grupu otpada koja živi na račun drugih.

American Dream
10-05-11, 16:47
'otpad koji zivi na racun drugih' je u stvari satanizacija onih kojima objektivno treba pomoc putem poreskih mehanizama, ne?

Dutch
10-05-11, 16:50
Političari i neradnici.Ne misli se na invalide i nesposobne za rad,penzionere i djecu.Veći dio administracija i birokratija spada u to.Svi ljudi koji troše sredstva koja su drugi stvarali svojim radom.

El Re
10-05-11, 17:12
Kakve veze anarhizam ima sa fašizmom? Anarhizam je utopija al u suštini sistem koji ne pušta neradnicima ,i da tako kažem,otpadu da živi na račun drugih. Anarhizam ne zastupa rasne,nacionalne,vjerske podjele.Nema viših i nižih rasa, svejedno je dal si muško ili žensko a jedino je bitno da u društvu imaš svoju svrhu. Problem je u organizaciji uvijek bio.Političari i vođe na način na koji ih mi danas znamo su po anarhizmu višak i spadaju u onu grupu otpada koja živi na račun drugih.

Dutch,..ne čudi me tvoje pitanje... Ne čudi me jer u CG većina ljudi ne zna da se anarhizam pojavio (ili da budemo pošteni - postao kod marginalnih slojeva popularan) neđe od '80-ih godina XIX vijeka, Njegovi ideolozi i promoteri su bili oni isti koji će par decenija kasnije promovisati komunizam i fašizam. Većina ljudi u CG NE ZNA da su i anarhizam, i fašizam i komunizam, ideje nastale na polu ljevice. Ne zna, jer ko bi takvo nešto u CG bio spreman da predaje tokom 50 godina Komunizma? Niko! A današnji profesori su đaci te iste komunističke škole istorije i ideologije, pa se po inerciji to i dalje ne govori stanovništvu i o tome ne priča. Razumiješ?
Anarhizam je majka fašizma i komunizma. On je prapočetak. Znaš li ko je pokrenuo događaje u Rusiji krajem XIX vijeka a koji su doveli do oktobarske revolucije. Ne nisu komunisti,..već anarhisti. Oni su na isti način poput Al Kaide (ili Al Akse) misleći o sebi kao o "mučenicima" izvodili terorističke napade dižući se u vazduh opasani eksplozivom i noseći u smrt desetine nedužnih ljudi. U jednom takvom napadu stradao je najveći ruski car kojeg su Rusi imali - Aleksandar III Romanov. Fanatizam anarhista je učinio da ideje kominizma (koji je update-ovani anarhizam ili kao Vista u odnosu na XP) počnu da bivaju popularne u Rusiji. Sukob anarhista i komunista se dogodio u obračunu kojim su "manjševici poraženi od boljševika", a konačan poraz anarhisti su doživjeli kada je (po nalogu Staljina i NKVD) nađen i ubijen Lav Trocki.
I ne!,..nemoj da misliš da je anarhizam bio ograničen na Rusiju. Taman posla! On je bujao u zemljama Zapadne Evrope na prelazu iz XIX u XX vijek. Kao naučna razrada Anarhizma razvijen je čak i kompatibilni filozofsko-umjetnički pokret poznat kao Nihilizam.
Svi ovi pokreti i procesi doveli su do nastanka (prvo) komunizma (pa onda) i fašizma. Ljudi ne znaju da je Musolini, koji slovi za rodonačelnika fašizma bio prethodno poslanik Socijalističke partije Italije (zapravo talijanski komunisti) da bi krenuo da se suprotstavlja salonskom komunističkom filozofiranju (tada karakterističnom za uglednike bliske idejama ljevice) i prosto odlučio izaći među ljude sa svojom frakcijom, čime je počeo da stiče popularnost jer je sa svojim crnokošuljašima tukao i prebijao poslodavce (u tada većinski agrarnoj Italiji) koji su tlačili seljake i davali im mizerne nadnice... Svi sponozori, nekad prije njih marginalnog i beznačajnog Musolinija, su bili anarhisti. Oni su ga izvukli iz rupe i učinili onim što će postati. Oni su ga (svojim dirigovanim protestima) spasili od duge robije u Austriji đe je bio optuže za pripremu državnog udara i neprijateljske tekstove prema Austriji... Sve to mu je povećavalo popularnost u zemlji...
Sjećaš li se kada je Tito (da napravi balans posle smjenjivanja Savke Dapčević i Mika Tripala u HR) smijenio Latinku Perović i Marka Nikezića u Srbiji? Sjećaš li se zašta su optuženi? Za ideje anarho-liberalizma. To je zapravo bio jedan u to vrijeme ('70-ih) u Zap. Evropi popularan pravac/rukavac anarhizma.
Uhhh...mogao bih o ovoj temi do ujutru...
Lijepo bi bilo kad bi ljudi počeli da razmišljaju i shvataju da sve totalitarne ideje imaju jedan izvor, jer buržoaziji nikada nije bilo blisko da ohrabruje nerede i nestabilnosti a to je upravo ono što su ovi pokreti donosili. Buržoaziju je uvijek interesovao samo profit. Oni (buržoazija) su sarađivali sa fašistima jer su jedni drugima bili neminovnost, a komunisti su bili ubijeđeni da bez buržoazije mogu. U tom pogledu Komunizam je ideološki vjernije dijete Anarhizma.
Na žalost o ovome nema ko da govori i da pojasni ljudima jer mi imamo katastrofalno školstvo.
Zato i nijesmo u stanju da kao društvo definišemo stavove Filipa Kovačevića i Milana Popovića (i njima sličnih) jer prosto ljudi o toj ideologiji, čiji su ova dvojica zagovornici, ne znaju ništa, pa zato nijesu u stanju da tu pojavu (ideologiju) ni prepoznaju.

Dutch
10-05-11, 18:42
Ja sam u suštini pobornik socijalizma a kroz njega naravno i komunizma a dalje anarhizma.Pri tom ne smatram da je anarhizam terorističko djelovanje već baš suprotno iako je upravo iz razloga koje si gore naveo takav epitet i ponio. Sve što si ispisao gore je tačno al i dalje mislim da nema boljeg sistema za šire društvene slojeve od komunizma i socijalizma. I dalje smatram da su to dobri sistemi a da su samo ljudi kojima je dopala moć sprovođenja bili loši.Vrlo često ograničeni i nošeni sopstvenim predubeđenjima,manijama,egoizmima a najčešće kompleksima raznih vrsta.Što se tiče Oktobarske revolucije, pa mislim da je ispravna bila.Previše krvava al ispravna.Svakako je mogla da se završi sa manje žrtava i mirnijim prelazom al vrhuška partije nije mogla da čeka na to.Svi se groze kako su komunisti ubijali a niko kako je to izgledala na ulicama Pariza 100 godina ranije ili u SAD-u recimo.
Fašizam i anarhizam su danas žestoko suprostavljeni u Evropi a o tome najbolje svjedoči da svaki put kad fašisti i nacisti probaju održati neku svoju priredbu anarhisti se okupljaju ne bi li im to pokvarili.Jes da se to radi silom al podržavam.Nacizam je nasilan pokret i na njega se ne može drugačije ni odgovoriti.
Opet kažem,sa svim što si gore naveo sam upoznat(mora sam makar kroz školu to naučit) al i dalje mislim da su pogrešni ljudi a ne ideje.

Futurist
11-05-11, 05:16
Pored samog magistralnog puta na dionici Pljevlja – granični prelaz Ranče, nalazi se smetlište veličine nekoliko fudbalskih terena. Ne, nije to deponija, ne nije to odlagalište otpada, već najobičnije smetlište! Bez ograde, bez kapije tako da se u bilo kom trenutku može istovarati otpad svih vrsta bez ikakve kontrole. Na više mjesta su zapaljene gomile smeća čiji je smrad nepodnošljiv.
Sve se to nalazi na samo desetak metara od puta koji predstavlja dionicu magistralnog puta granični prelaz Ranče – Morinj kojeg je nedavno uz sve počasti otvorio Vladar Crne Gore, Brda i Mora Milo Đ. o čemu je i ovdje bilo riječi. Ovaj put bi trebalo da predstavlja novo bolje rešenje za dolazak do mora turistima koji dolaze u posjetu Crnoj Gori kako bi se rasteretio glavni pravac Bijelo Polje – Podgorica – Budva...http://javniservis.me/2011/05/11/kod-pljevalja-fotoreportaza/

MonterO
12-05-11, 10:46
Ko tebe Podgoričkom skupštinom, ti njega Lukom Bar

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=05&dd=12&nav_id=511601

Old Bone
12-05-11, 16:24
Ko tebe Podgoričkom skupštinom, ti njega Lukom Bar

http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2011&mm=05&dd=12&nav_id=511601

Srbija je , naravno, jako vazna, ali jos su vazniji Italijani u cijelome ovom poslu.
Dok je Berluskoni na vlasti treba iskoristiti komparativne prednosti (blizinu, slicnost mentaliteta, regin Elenu...pa i licna poznanstva sa lova od prije raova i sl.) i uticaj Italije na Srbiju i druge exYu zemlje u poslovima koji ne doticu italijanske interese, a za MNE su mnogo vazni. Takav je ovaj posao. Za Italjane je nevazno hoce li automobili stizati kod njih iz Soluna, Draca ili Bara, a za nas je ovaj posao skoro pa "biti ili ne biti" za luku i mnogo povezanih firmi (magacine, male "srafciger" firme koje sklapaju djelove u MNE i sl.).A . Dakle za siru okolinu ( Bar, Crmnicu i Ulcinj) od ogromnog je znacaja.

E sad, Italijani ce ga, sva je prilika, odraditi u korist MNE, ali ONDA SE MORA NJIMA POMOCU DA DOBIJU BOLJI TRETMAN SA EPS MNE!. Naravno da i Srbija mora da ima svoj deo kolaca u nekom drugom poslu... tako to ide.

Pozdrav,

gatsbyy
14-05-11, 11:37
http://www.vijesti.me/vijesti/amfilohije-centru-podgorice-gradi-petospratnicu-7-miliona-eura-clanak-19788
Amfilohije u centru Podgorice gradi petospratnicu od 7 miliona eura

a nemaju para da zavrse hram u pg no prikupljaju novac od vjernika... od ovaca bolje reci...
prosto se divim ovom covjeku dokle doseze njegovo licemjerstvo i pohlepa...

Moracikus
14-05-11, 12:48
Vidim tacno za 20 godina kako inzenjeri i menadzeri apliciraju za prestizna radna mjesta Consulting Office SPC-a.

NSX
14-05-11, 17:16
kako se ekonomija krece jedino ce oni imat para...mozda zovnu Pamelu na promociju ka oni crni dusko..

American Dream
17-05-11, 14:22
ORGANIZATORI OPTUŽUJU VLADU

Otkazana Parada ponosa u Podgorici, sinoć dvoje napadnuto u centru grada

Očevici su ispričali da je grupa mladića u Njegoševoj ulici fizički napala djevojku i momka, govoreći im: "Nemojte da širite bolest ovuda"

http://www.vijesti.me/vijesti/otkazana-parada-ponosa-podgorici-sinoc-dvoje-napadnuto-centru-grada-clanak-20233

autodijagnostika
17-05-11, 16:02
YIHR pozvao građane da ugase račune u CKB-u

Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR-a pozvala je građane da ugase svoje račune u Crnogorskoj komercijalnoj banci CKB i izaberu drugu banku za poslovanje.

Otvoreno pismo Inicijative upućeno je, kako se navodi u saopštenju, građanima, javnosti i institucijama koje poštuju ljudska prava.


Poziv je upućen zbog slučaja Tihomira Joksimovića, čijoj je porodici kako kažu u Inicijativi CKB ugrozila "egzistenciju i prekršila princip korporativnosti odgovornog poslovanja i moralnog obavljanja poslovnih aktivnosti".

"Zbog 20 dana kašnjenja kreditne rate u visini od 110 eura, CKB je zaplijenila 10 hiljada eura, odnosno cjelokupan iznos kredita koji je, napominjemo, 13. avgusta 2007. godine Joksimović podigao za liječenje djeteta ometenog u razvoju. Joksimović, do momenta skidanja novca sa računa, nikad nije kasnio sa plaćanjem rate CKB-u, gdje je primao i platu.CKB je postupila nekorektno, bez promišljanja o ovoj porodici, zajednici, klijentima, te je na taj način poslala ružnu sliku o svom poslovanju i bankarskom sektoru", navodi se u saopštenju Inicijative mladih.

http://www.cdm.me/index.php?group=25&news=175759

American Dream
17-05-11, 16:36
Neka se paze, CKB bi mogla da ih ugasi nekom tuzbom. Mada, mozda to jedva i cekaju...

sparco
17-05-11, 16:37
hm kako se to zaplijeni kredit moze li me ko nauciti ?

opmne
17-05-11, 18:57
Treba im zabraniti da nose ime Crnogorska . . .

NSX
17-05-11, 21:36
hm kako se to zaplijeni kredit moze li me ko nauciti ?

meni to takodje nije jasno..